Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2005

Vodafone verlaat Manchester United


De wegen van voetbalclub Manchester United en sponsor Vodafone gaan na vier jaar uit elkaar. De telecomgigant zegt zich in de toekomst te willen richten op het sponsoren van de Champions League. Manchester zegt in gesprekken te zijn met nieuwe kandidaat-sponsors.

Het huidige contract van Vodadone met Manchester United loopt nog tot mei volgend jaar. Het werd vorig seizoen afgesloten en had een waarde van 15,5 miljoen euro per jaar. De club zegt in gesprek te zijn met een aantal wereldbedrijven om Vodafone op te volgen.

Andy Anson, commercieel directeur van de voetbalclub, benadrukte tegenover de BBC dat het voetbalshirt van Manchester United het meest ikonische van de wereld is. "De huidige economische markt garandeert het aantrekken van een interessante investeerder," voegde hij daar aan toe.

Toen eind 2003 tussen Vodafone en Manchester een nieuw vierjarig contract werd afgesloten, maakte het telecom-bedrijf bekend dat het via zijn eigen kanalen een breede waaier van clubcontent - uitslagen, nieuws, foto's, video's, ringtones en games - zou aanbieden.

Maar nu zal Vodafone vanaf volgend seizoen betrokken worden bij de Champions League, als officieel partner en mobiel netwerk van de competitie. Het bedrijf stelde verder te zullen samenwerken met Manchester, maar voegde er aan toe dat de mogelijkheden in de Champions League te aanlokkelijk waren om te laten vallen.

In juli riepen de supporters van Manchester United, boos om de verkoop van de club aan de Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer, Vodafone op om de samenwerking met Manchester United stop te zetten, aangezien de club door de overname volgens hen een verbleekt merk was geworden. Vodafone stelde toen echter geen reden te zien om van ManchesterUnited te scheiden.

De grootste Europese shirtsponsor van het ogenblik is het energiebedrijf Tamoil, dat de Italiaanse voetbalclub Juventus sindsjuli dit jaar met 110 miljoen euro steunt over een periode van vijf jaar. Maar volgend jaar zal Real Madrid per seizoen een groter bedrag krijgen van het Taiwanese mobiel bedrijf BenQ Mobile.

Voor Vodafone had Manchester United slechts één andere shirtsponsor. Vanaf 1982 werden de Mancunians gesponsord door de Japanse elektro-bedrijf Sharp.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home