Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2005

McDonald's moet meer betalen voor tomaten


Een organisatie van landbouwarbeiders uit het Amerikaanse Florida wil dat de fastfoodketen McDonald's meer geld betaalt voor tomaten die het bedrijf van haar leden afneemt. Daarbij worden klanten opgeroepen om druk uit te oefenen op de keten.

De leden van de Coalition of Immokalee Workers stelt dat de tomaten die McDonald's gebruikt, meer waard zijn dan de prijzen die de keten op dit ogenblik betaalt. Met een betere prijs wil de organisatie ervoor zorgen dat de arbeiders een hoger loon krijgen.

De tomatenplukkers van Florida voorzien ongeveer 90 procent van de wintertomaten van de Verenigde Staten. Minder dan een jaar geleden kwamen landbouwarbeiders uit Guatemala en Mexico een overeenkomst met Taco Bell, dat daarbij beloofde om een penny extra te betalen per halve kilo tomaten. Dat geld zou rechtstreeks ten goede komen aan de arbeiders.

"Wij hopen dat McDonald's zijn verantwoordelijkheid opneemt, zoals ook Taco Bell heeft gedaan," vertelde een arbeider aan het persbureau Associated Press. "Daarnaast zou de keten ook zijn macht moeten gebruiken om een correcte behandeling en een degelijk loon te eisen voor de arbeiders."

Taco Bell toonde zich bereid tot een overeenkomst na een boycot van vier jaar. Daarbij werd ook een gedragscode uitgestippeld waarbij het bedrijf zich ertoe verbond de banden te verbreken met leveranciers die de rechten van de landbouwarbeiders niet respecteerde. De organisatie, die meer dan 3.000 landbouwarbeiders uit Florida vertegenwoordigt,hoopt uiteindelijk alle grote voedingsbedrijven ervan te kunnen overtuigen betere prijzen te betalen.

De organisatie stelt dat McDonald's zich met een testprogramma heeft geëngageerd om in een aantal vestigingen fair trade koffie te verkopen. "We hopen dat McDonald's dat beleid ook verder doortrekt naar binnenlandse producenten," stipte een woordvoerder van de organisatie aan.

Volgens de organisatie worden tomatenplukkers ongeveer hetzelfde betaald als in 1978. "Om een dagloon te krijgen van 50 dollar moeten zij een enorme hoeveelheid tomaten plukken," wordt er opgemerkt. "Wij vragen aan de klanten van McDonald's dan ook om aan te dringen op eerlijke lonen."

Taco Bell, dat de arbeiders jaarlijks 100.000 dollar extra zou betalen, stelt dat het die prijsverhoging niet doorrekent naar de klant.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home