Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2005

Zwitserland onttroont industrieel Duitsland

Zwitserland heeft Duitsland onttroond als industriële grootmacht van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van Fidelity International. Op dit ogenblik domineren Zwitserse bedrijven immers de lijst van de grootste bedrijven van het Europese vasteland, na een Duitse dominatie van ruim twintig jaar.



Twintig jaar geleden was Royal Dutch Shell de grootste onderneming van het Europese vasteland, gevolgd door een reeks Duitse industriereuzen, zoals Daimler Benz, Siemens, Allianz, Deutsche Bank, Bayer, Basf en Hoechst. De resterende plaatsen binnen de top tien waren voor Swiss Bank (UBS) en het Italiaanse Assicurazioni Generali.

Inmiddels heeft Royal Dutch Shell gekozen voor de Londense beurs, waardoor de Franse oliegroep Total de grootste continentale onderneming is geworden. Total stond twintig jaar geleden op de 88ste plaats. Het Franse bedrijf wordt nu echter gevolgd door de Zwitserse bedrijven Novartis, Nestlé, Roche en UBS. Daardoor is Zwitserland in de top tien nu het beste vertegenwoordigd.

De resterende vijf plaatsen binnen de top tien zijn voor Sanofi-Aventis (Frankrijk), Santander Bank (Spanje), Telefonica(Spanje), Nokia (Finland) en ENI Oil (Italië). Ondanks de fusie met Chrysler is Daimler nu gezakt naar een 21ste plaats. Bayer daalde van de achtste naar de 43ste plaats. Siemens moest de derde stek inruilen voor een elfde plek.

De voorbije twintig jaar zijn autoconstructeurs, industriële bedrijven en chemische ondernemingen vervangen door farmaceutische bedrijven en telecommunicatie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home