Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2005

Economie in de media


Angelina Jolie heeft een Cambodjaans paspoort gekregen. De Hollywood-actrice kreeg het papiertje, nadat ze officieel tot burger van het land in Zuidoost-Azië was benoemd. De 30-jarige actrice heeft in Cambodja het 'Maddox Jolie'-project opgezet, waarmee ze het behoud van wilde dieren wil promoten en de plaatselijke gemeenschap wil steunen. "De actrice is dolblij met het paspoort," zegt woordvoerder Stephen Bognar van het project. "Jolie kan het paspoort gebruiken als ze het geboorteland van haar geadopteerde zoon Maddox wil bezoeken," zegt Bognar. "Maddox was erbij toen ze het papiertje kreeg en ze liet het hem meteen zien. Het geeft ze een sterkere band."

De vooruitzichten voor de Betuwelijn, de goederenspoorlijn tussen Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland, zijn goed. Het informatiecentrum Rail Cargo voorziet een grotere vraag voor het vervoeren van goederen over de Betuwelijn dan aanvankelijk gedacht. Ongeveer tien jaar geleden, toen werd besloten de goederenspoorlijn aan te leggen, werd een volume van 30 miljoen ton in 2015 verwacht. Inmiddels heeft Rail Cargo dat bijgesteld tot ruim 33 miljoen ton. In 2020 zal dit tot 40 miljoen ton zijn opgelopen. Steeds meer opdrachtgevers voor transport tonen interesse voor de Betuwelijn, zei directeur M. Philips van Rail Cargo dinsdag. Tussen 1990 en 2003 is het railvervoer in Nederland 54 procent gegroeid. Dat is vooral te danken aan de toegenomen goederenstroom tussen Rotterdam en de Duitse grens. Over dat traject worden veel containers en kolen vervoerd. Ondanks de positieve geluiden over de Betuwelijn maakt directeur Philips van Rail Cargo zich zorgen over de hoge belasting voor het gebruik van het spoor. Railvervoerders moeten volgend jaar fors meer betalen om met hun treinen over het spoor te mogen rijden. Dit moeten ze doorberekenen aan hun klanten. Daarom vrezen ze dat veel vraag wegvalt, omdat het transport over het spoor te duur wordt.

Terwijl buiten de vrieskou heerst, moeten de inwoners van de Chinese metropool Harbin het vier dagen lang zonder kraanwater doen. De autoriteiten in de noordoostelijk gelegen miljoenenstad hebben de waterleiding dinsdag afgesloten, wat heeft gezorgd voor paniekaankopen in winkels. Onder de bevolking heerst volgens Chinese media verwarring over de reden voor het plotselinge gebrek aan water. Een persbericht van de autoriteiten meldt dat er onderhoud wordt gedaan. Volgens een tweede verklaring is er echter verband met de explosie in een chemische fabriek, op 13 november. De fabriek ligt vlakbij de Songhua-rivier die Harbin voorziet van drinkwater. De ontploffing kostte vijf mensen het leven en meer dan zestig anderen raakten gewond.

EasyJet heeft in het eind september afgesloten boekjaar een winst voor belastingen behaald van 68 miljoen pond sterling (101,5 miljoen euro). In het voorgaande boekjaar behaalde de op een na grootste prijsvechter in de Europese luchtvaart een winst van 62 miljoen pond. De luchtvaartmaatschappij maakte dinsdag haar jaarresultaten bekend. Die vielen beter uit dan was verwacht. De omzet was al eerder bekendgemaakt. EasyJet zag die toenemen met 23 procent tot 1,34 miljard pond (bijna 2 miljard euro). De maatschappij vervoerde 29,6 miljoen passagiers, 21,4 procent meer dan in het boekjaar 2003/2004. Topman Ray Webster verklaarde een gezonde vooruitgang te hebben geboekt. Ondanks de stijging van de brandstofprijzen is de stijging van de kosten tot een minimum beperkt, zei Webster, die de volgende maand met pensioen gaat. Omgerekend per vliegtuigstoel steeg de brandstofprijs met 47 procent. Deze stijging werd voor een deel ondervangen door een stijging van het aantal passagiers, verlaging van andere dan brandstofkosten en meer inkomsten uit onder meer de verkoop van voedsel en drank een boord, uit hotelovernachtingen en uit autoverhuur.

Artémis, de holding van de Franse zakenman François Pinault, is dinsdag veroordeeld tot een boete van 189 miljoen dollar wegens onrechtmatige verrijking. Het proces inzake de illegale overname van de Amerikaanse verzekeraar Executive Life door Franse investeerders rond de bank Crédit Lyonnais komt hiermee ten einde. Volgens welingelichte gerechtelijke bron moet het definitieve bedrag nog worden vastgesteld, maar zal dat rond de 189 miljoen liggen. Artémis betaalde in december 2003 al 185 miljoen dollar om het strafdossier af te sluiten. De holding werd op 10 mei van dit jaar door een volksjury schuldig verklaard aan deelname aan een complot waarmee de Californische verzekeringsmaatschappij Executive Life in 1991 via illegale contracten werd overgenomen door Altus, een filiaal van Crédit Lyonnais, en drie jaar later aan Artémis werd doorverkocht.

De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft een overeenkomst getekend met het elektronicaconcern Siemens op het vlak van digitale radiografie. De overeenkomst past in de groeiende aandacht voor borstkanker, met een toenemend aantal screeningprogramma's tot gevolg. Door die tendens bestaat er een sterke interesse voor de omschakeling van analoge naar digitale technologie, aldus Agfa. Borstkankerscreening gebeurt nog vooral met film, maar de groep neemt aan dat digitale mammografie een belangrijke rol zal spelen in de verbetering van de programma's.

Dubai wil de grootste luchthaven ter wereld bouwen. De bouw van de Jebel Ali International Airport zal 8,3 miljard dollar (zo'n 7 miljard euro) kosten, en per jaar zo'n 120 miljoen passagiers en 12 miljoen ton cargo kunnen ontvangen. Het project werd dinsdag voorgesteld. De aanbestedingsprocedure is gestart. Ter vergelijking: de luchthaven van Londen Heathrow ontvangt momenteel 83,5 miljoen passagiers per jaar. De ambities van Dubai reiken dus zeer ver. Het nieuwe gebouw zou alvast tot 2050 aan de noden van het passagiers- en vrachtverkeer in Dubai moeten voldoen, verklaarde projectleider Khalifa Al Zaffin. De luchthaven met de code JXB zal ook tien keer groter zijn dan de huidige Dubai International Airport. Qua omvang is ze vergelijkbaar met Londen Heathrow en Chicago's O'Hare International Airport samen. Rond de luchthaven komt een volledig nieuwe stad te liggen met woningen, winkels, bedrijven, scholen en vrijetijdscentra. Deze stad, Ali Airport City (JAAC), heeft een oppervlakte van 140 vierkante kilometer. De luchthaven zal zes parallelle start- en landingsbanen tellen, en evenveel terminals. Het project zal in fases worden afgewerkt. De bedoeling is om het eerste vliegtuig begin 2007 te ontvangen. Dubai is één van de zeven emiraten, en de facto het commerciële en toeristische centrum.

De Duitse energiereus E.ON ziet af van de overname van zijn concurrent Scottish Power. Het Britse nutsbedrijf verwierp het bod van 570 pence per aandeel of 11,3 miljard pond in totaal. De Duitse energiegroep was bereid 570 pence per aandeel (buiten uitzonderlijke dividenden) te betalen, wat de waarde van de Schotse groep op 11,3 miljard pond (16,5 miljard euro) bracht. Volgens schattingen van analisten is het bod het tienvoud van de operationele kasstroom (ebitda) van Scottisch Power voor 2006. Op de beurs in Frankfurt steeg het aandeel van E.ON met 1,68 procent tot 79,82 euro. Het aandeel van Scottisch Power ging de andere richting uit met een verlies van 7,73 procent tot 525 pence.

Het Europese en het Chinese ruimtevaartbureau hebben een raamakkoord ondertekend voor nauwere samenwerking, zo heeft ESA dinsdag bekendgemaakt. De ondertekening gebeurde al vrijdag in Peking door hoofd Sun Layan van het Chinese ruimtevaartagentschap en door Jean-Jacques Dordain, hoofd van ESA. Het moet de samenwerking opvoeren op een aantal domeinen van ruimtevaart, zoals ruimtewetenschappen, aardobservatie, telecommunicatie, navigatie en micrograviteitsonderzoek.

De raad van bestuur van het promotieagentschap voor het circuit van Spa-Francorchamps (SPCSF) is dinsdagavond bijeengekomen om de toekomst van de Grote Prijs van Spa-Francorchamps te bespreken. Voorzitter Yves Bacquelaine heeft herhaald dat de SPCSF het contract op verzoek van de Waalse regering had getekend; dat verzoek was gedaan bij monde van Michel Daerden. Het incident met Daerden, aldus de voorzitter, is afgesloten en het gaat er nu om een oplossing te vinden voor de toekomst van de Grote Prijs van België. Jean-Marie Happart, vice-voorzitter van de SPCSF, en Yves Bacquelaine hebben benadrukt dat de Grote Prijs van 2006 wel degelijk zal plaatsvinden, maar dat het contract voor 2007 mogelijk heroverwogen zal worden.

Het staalconcern Arcelor wil zijn Canadese branchegenoot Dofasco overnemen. Dat heeft Arcelor woensdag bekendgemaakt. De Europese staalgroep heeft 56 Canadese dollar per aandeel over voor Dofasco. Omgerekend waardeert Arcelor het Canadese bedrijf daarmee op 3,2 miljard euro. Het bod van Arcelor is in contanten en ligt 27 procent boven de slotkoers van Dofasco dinsdag. De Europese staalproducent wil met de Canadese aanwinst zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt versterken. Dofasco wordt het platform voor Arcelor in de Verenigde Staten en Canada, zei topman Guy Dolle in een toelichting op de overname. Dofasco is in Noord-Amerika onder meer sterk als toeleverancier van de automobielindustrie. Dofasco stond al langer in de belangstelling van Arcelor. De Europeanen hebben sinds de eerste helft van dit jaar al verscheidene malen geprobeerd de Canadezen het hof te maken. Arcelor en Dofasco werken al samen in de joint venture DoSol Galva, dat gevestigd is in het Canadese Hamilton (Ontario).

De complete vloot van de nationale luchtvaartmaatschappij van Zimbabwe staat aan de grond doordat de staatsonderneming volledig door zijn brandstofvoorraad heen is. Dat heeft de regeringsgezinde krant The Herald dinsdag gemeld. De directeur van Air Zimbabwe is geschorst. Honderden gestrande en gefrustreerde reizigers dwaalden maandag door de vertrekhallen van het internationale vliegveld van Harare, nadat ze hadden gehoord dat vluchten naar onder meer de buurlanden, Singapore en Uganda waren geannuleerd. Air Zimbabwe heeft al langer problemen met de brandstof. Het bedrijf heeft een reputatie van corruptie en mismanagement. De onderneming kwam eerder dit jaar in het nieuws, omdat het met een vliegtuig dat ruimte biedt aan tweehonderd passagiers, één persoon naar Dubai vloog.

China heeft 2000 van zijn 24.000 steenkolenmijnen gesloten en het werk in nog eens 13.000 mijnen opgeschort, nadat in augustus een overstroming in een complex in de province Guangdong 123 kompels het leven had gekost. Dat heeft het officiële persbureau van China, Xinhua, dinsdag gemeld. Met het stilleggen van ruim de helft van de mijnen probeert Peking het dodenaantal in de gevaarlijkste mijnbouwsector ter wereld te verminderen. Bij explosies, instortingen en andere ongelukken kwamen vorig jaar 6000 mijnwerkers om. Nieuwe voorschriften eisen dat bij elke ploegendienst een opzichter meegaat. Xinhua baseert zich in zijn berichtgeving op gegevens van de nationale toezichthouder in de volksrepubliek. China is voor driekwart van zijn elektriciteit afhankelijk van steenkool. Door de hoge prijs van steenkool en de snel toenemende vraag hebben de meeste mijneigenaren meer oog voor de winst dan voor de veiligheid van de werknemers. Ze nemen het niet zo nauw met de eisen en heropenen clandestien complexen die waren gesloten. De sluiting van de mijnen zal weinig invloed hebben op de productie. Dat komt doordat duizenden complexen in de omvangrijke en versnipperde bedrijfstak per jaar nog geen 45.000 ton voortbrengen. Onder de gevaarlijkste mijnen zijn veel van die kleine bedrijven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home