Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2005

Economie in de media


Topmodel Gisele Bundchen heeft modellen die hongeren om slank te blijven gewaarschuwd voor de gevolgen daarvan. Dat meldt de website van Vogue. "Eet je niet, dan ga je dood," merkte het model op in de Amerikaanse televisieshow 'Entertainment tonight'. Het topmodel vergeleek in de show het menselijk lichaam met een auto. "Het is belangrijk om te onthouden dat je er brandstof in moet doen, anders stopt 'ie ermee." Volgens Bundchen is voldoende eten noodzakelijk. "Ikeet alles wat voorhanden is. Doe ik dat niet, dan val ik flauw op de catwalk." De 25-jarige Gisele Bundchen stond meerdere malen op covers van tijdschriften. Ook liep ze onder meer mee in de modeshows van het lingeriemerk 'Victoria's secret' en van modeontwerper Marc Jacobs.

Bob Geldof ontvangt vandaag een vredesprijs, de Man for Peace award, in de Italiaanse hoofdstad Rome. De burgemeester van de Italiaanse hoofdstad overhandigt de prijs aan de organisator van de Live8-concerten. De awardceremonie gaat vooraf aan de ontmoeting tussen Nobelprijswinnaars voor de vrede, die ieder jaar in Rome plaatsvindt. Geldof organiseerde in 1985 voor het eerst Live Aid, een aantal benefietconcerten in meerdere plaatsen tegelijk. Met deze concerten haalde hij geld op ten behoeve van de hongersnood in Ethiopië. In juli voerde Geldof druk uit op de G8-landen met weer een aantal concerten, nu onder de naam Live8. Hij wil dat de leiders de gegeven hulpverlening aan ontwikkelingslanden verdubbelen, de schuldenkwijtschelden en oneerlijke handelsrestricties opheffen.

De Peruaanse politie gaat toeristen die langs het eeuwenoude Incapad van Cuzco naar Machu Picchu klimmen bewaken. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt. Aanleiding is de gewapende beroving onlangs van dertien toeristen. Het Incapad en de ruïnes van de voormalige Incahoofdstad Machu Picchu gelden als twee van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van het land en de regering vreest dat het toerisme sterk zal dalen als die attracties vanuit het buitenland tot gevaarlijke gebieden worden verklaard. Bij de beroving vorige week werden geld, telefoons, camera's sieraden buitgemaakt. Geen van de beroofde toeristen, die langs het Incapad in een groep kampeerden, raakte gewond. De Peruaanse politie maakte maandag bekend drie mannen te hebben gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij de overval op het toeristenkamp.

De Venezolaanse president Chavez heeft arme Amerikanen olie aangeboden. Het staatshoofd beloofde miljoenen liters goedkope brandstof voor de komende winter. De Amerikaanse dochtermaatschappij van de nationale Venezolaanse oliemaatschappij, Citgo in Houston, gaat de stookolie aan inwoners van New York en Boston leveren. Volgens een Citgo-woordvoerder dinsdag krijgt Boston bijna vijftig miljoen liter ongeveer tien miljoen dollar goedkoper dan de huidige marktprijs. Het gebaar van Chavez is niet alleen bedoeld om arme inwoners van de Verenigde Staten te helpen. Volgens waarnemers wil de president zijn Amerikaanse ambtsgenoot Bush opnieuw een loer draaien en hem met het aanbod vernederen. De linkse Chavez ziet zich bijna op voet van oorlog met het conservatieve Amerikaanse staatshoofd.

Het gerecht verdenkt de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair van schriftvervalsing en fiscale fraude. De federale politie van Charleroi heeft twee directeurs van de maatschappij, Michael Cawley en Bernard Berger, begin december in Brussel afspraak gegeven, onthullen de kranten La Meuse en La Nouvelle Gazette woensdag. Ryanair zou Waalse steun gebruikt hebben om de passagiers gratis tickets aan te bieden in het kader van promotieacties. Volgens de kranten financiert het Waalse Gewest de helft van de prijs van de gratis vliegbiljetten via een strobedrijf, Promocy, waarin naast de twee managers van de maatschappij twee bestuurders van Brussels South Charleroi Airport (BSCA) zitten. Laatstgenoemden werden al ondervraagd. Volgens De Waalse minister van Economie, Serge Kubla, spijst het Waalse Gewest de helft van het fonds waarmee reclame voor de ontwikkeling van de luchthaven van Charleroi betaald wordt. "Het is een systeem waarmee ik geen moeite heb," zei hij. Het gerecht in Charleroi stelt vragen bij de echtheid van sommige facturen die door Ryanair opgemaakt werden. Er zou sprake zijn van onbestaande bedrijven, bedragen die moeilijk te verifiëren zijn of belastingontwijking via de vennootschap die de website beheert. Bij Ryanair noemt men de verdachtmakingen van fraude en belastingontduiking klinklare onzin. Het bedrijf verklaart zich wel bereid zijn volledige medewerking aan het gerechtelijk onderzoek te verlenen.

Air France-KLM heeft een sterk halfjaar achter de rug. De samenwerking tussen beide luchtvaartmaatschappijen verloopt voorspoedig en de vliegtuigen zitten voller dan bij de concurrenten. In de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2005/2006 kwam de nettowinst van de combinatie van luchtvaartmaatschappijen uit op 829 miljoen euro, een toename van 17,1 procent. De omzet van Air France-KLM bedroeg 10,8 miljard euro. Dat komt neer op een groei van 7,9 procent. In de winstcijfers zit wel een eenmalige opbrengst van 419 miljoen euro verwerkt wegens de verkoop van een deel van het reserveringssysteem Amadeus.

Umicore neemt het Chinese edelmetaalbedrijf Suzhou Alloy Material Factory over. "Met deze overname zal Umicore haar afdeling Technical Materials wereldwijd sterker kunnen onderbouwen en de snelgroeiende Chinese markt beter kunnen bedienen," luidt het woensdag in een persbericht. Umicore investeert bijna 7,5 miljoen euro die binnen één jaar een positieve bijdrage tot het resultaat zou moeten leveren. De transactie moet tegen februari 2006 afgerond zijn. Suzhou Alloy is een nieuwe fabriek aan het bouwen op ongeveer 90 kilometer ten westen van Shanghai. Die zal de naam Umicore Technical Materials China krijgen. De verhuizing zou tegen eind februari 2006 moeten rond zijn.

Voormalig Waals minister van Economie Serge Kubla (MR) zou onder druk van Formule 1-baas Bernie Ecclestone een clausule geschrapt hebben die bepaalde dat Wallonië zich na twee Grote Prijzen van Francorchamps kon terugtrekken uit de organisatie van de F1-wedstrijd. Dat gebeurden in augustus 2003, op het moment dat de onderhandelingen tussen de organisatie Société de Promotion du Circuit de Spa-Francorchamps en Ecclestone nog liepen. Dat schrijft La Libre Belgique. De clausule bepaalt dat Liège Consulting - een filiaal van Meusinvest - het contract kan beëindigen indien de Grote Prijs Formule 1 van België twee jaar na mekaar eindigt met een "cash drain". In de praktijk zouden de twee opeenvolgende verliezen in 2004 en 2005 de clausule hebben kunnen activeren. Serge Kubla zegt dat hij zich geen discussie in die zin kan herinneren.

De Russische president Poetin gaat door met zijn pogingen om meer greep te krijgen op Russische sleutelindustrieën. Hij heeft nu zijn blik gericht op autoproducent Avtovaz, maker van de ook in Nederland bekende Lada. Poetin heeft een aantal getrouwen naar voren geschoven voor topposities binnen Avtovaz. Met de voordrachten krijgt de centrale overheid controle over het bestuur van Avtovaz. De Russische staat heeft slechts een belang van 2 procent in de autoproducent, die goed is voor een jaaromzet van 5,6 miljard dollar. Avtovaz lijkt daarmee hetzelfde lot beschoren als Aeroflot, Joekos, Rosneft en Gazprom. Ook bij deze concerns is Moskou er in geslaagd de touwtjes weer stevig in handen te krijgen. De Moskouse zakenkrant Vedemosti noemt Poetin-compaan Boris Aljosjin als nieuwe topman van Avtovaz. Aljosjin houdt momenteel toezicht op de Russische staatsindustrieën. De voordrachten van Aljosjin en anderen moeten op 22 december worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Avtovaz zit al geruime tijd in de problemen. De autoproducent legt het met zijn modellen af tegen de buitenlandse concurrentie. Het concern heeft verder dringend behoefte aan nieuw kapitaal om de strijd met autoproducenten uit Europa, Japan, Korea en de Verenigde Staten aan te kunnen gaan.

De Franse regering heeft woensdag ingestemd met een internationale solidariteitsbelasting op vliegtickets die in Frankrijk worden verkocht. De opbrengst, 1 tot 40 euro per ticket, moet ten goede komen aan de aidsbestrijding en het gevecht tegen andere pandemische ziektes. Tot nu toe hadden slechts het Verenigd Koninkrijk en Chili besloten tot de invoering van de solidariteitsbelasting in 2006. De VS zijn falikant tegen. De directeur van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, vreest voor concurrentievervalsing door de nieuwe belasting. Het Franse parlement moet nog met de maatregel instemmen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home