Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 23, 2005

Wetenschappers willen Venetië opkrikken


Een groep ingenieurs en geologen willen Venetië dertig centimeter doen stijgen. Dat zou de Italiaanse stad redden van de vloedgolven en getijden die haar bedreigen. De wetenschappers willen dat bereiken door in de ondergrond van Venetië zeewater in te spuiten.

Venetië is de voorbije 300 jaar dertig centimeter gezakt. Met de injectie zou dat proces ongedaan worden. Daarbij is een investering van 117 miljoen dollar voorzien. "Er zouden twaalf gaten met een diameter van 30 centimeter worden geboord tot op een diepte van 250 meter," verduidelijkte projectleider Giuseppe Gambolati, docent aan de Universiteit van Padua.

De boringen zouden gebeuren in een omtrek van 9 kilometer rond de stad. Daarna zou zeewater geïnjecteerd worden in de ondergrond. Daardoor zou het zand onder de stad beginnen uit te zetten. Daarboven ligt een waterdichte kleilaag, die de stad omhoog zou krikken.

Er zal eerst een proefopstelling worden gebouwd. Indien die operatie succesvol is, zou het hele reddingsproject in ongeveer tien jaar kunnen worden afgewerkt. Het plan is echter nog in een beginfaze en moet eerst nog door de stedelijke en nationale overheid nog goedgekeurd worden.

Het wegzakken is niet het enige probleem waar Venetië mee te kampen heeft. Ook het niveau van Adriatische Zee is aan het stijgen en hoge waterstanden komen steeds meer voor. Daardoor wordt het beroemde San Marco-plein geregeld overspoeld. In 2003 werd de aanleg van een dam goedgekeurd om het effect van het hoge tij af te zwakken.

De dam, die de naam Mozes heeft meegekregen, zou over een vijftal jaar klaar moeten zijn. Daarmee is een investering van 5,2 miljard dollar gemoeid. Volgens een woordvoerder van het New Venice Consortium, het bureau dat het Mozes-project beheert, zal goed moeten bekeken worden hoe het nieuwe voorstel de stad op een gelijkmatige manier zou kunnendoen oprijzen.

Dat zou volgens Gambolati echter geen probleem vormen. De twee projecten zijn volgens de betrokkenen trouwens complementair aan elkaar en zouden in combinatie het effect alleen nog versterken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home