Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2005

GPS bedreigt privacy werknemers


Het uitrusten van reportagewagens van een Amerikaans televisiestation met gps-technologie, heeft het debat aangezwengeld over de bedreiging van dergelijke toepassingen voor de privacy van werknemers. Maar ook voor de bedrijven zelf komen er naast de voordelen mogelijk ook problemen.

De reportagewagens van WABC-TV werden onlangs uitgerust met een gps-systeem. "Dat heeft de bezorgdheid gewekt van een aantal werknemers over de privacy van het personeel," merkt het persbureau Associated Press op. "Die bezorgdheid groeit trouwens naarmate steeds meer bedrijven de gps-technologie hebben ingevoerd."

"We zijn bezorgd over het mogelijke misbruik van de informatie diedoor deze systemen kan worden aangebracht," benadrukte Gene Maxwell, woordvoerder van de National Association of Broadcast Engineers and Technicians (NABET). "We willen ervoor zorgen dat dit niet kan gebruikt worden in disciplinaire omstandigheden."

Het televisiestation heeft volgens Maxwell gesteld dat het gps-systeem uitsluitend bedoeld was om de efficiƫntie en de veiligheid van het personeel te verhogen. De NABET wil nu echter dat er trainingen komen, zodat het personeel op de hoogte is van de mogelijkheden van het systeem, dat van alle voertuigen exact kan achterhalen waar en hoe lang de televisieploegen ergens blijven.

Ook de New York Civil Liberties Union (NYCLU) heeft een gelijkaardige bezorgdheid uitgedruk nadat de Taxi and Limousine Commission van de stad voorstelde om taxi's uit te rusten met het gps-systeem. "Van zodra de overheid het doen en laten van mensen begint te controleren, moet men wantrouwig worden," aldus een NYCLU-woordvoerder.

Associated Press merkt op dat ook in andere sectoren steeds meergebruik gemaakt wordt van gps-toepassingen. "De technologie kan helpen om de productiviteit en de klantenservice te verbeteren," stelt het persbureau. "Zo geeft UPS zijn chauffeurs gps-toestellen mee die hen verwittigen wanneer ze op een verkeerd adres zijn of hen helpen naar een moeilijk terug te vinden adres te zoeken."

Maar er wordt op gewezen dat het ook kan gebruikt worden om werknemers te controleren. Zo werden werknemers van een aantal bedrijven betraptop overdreven snelheid of op een ongevraagde rustpauze. Daarbij wordt opgemerkt dat nieuwe gsm-toestellen eveneens met gps-technologie kunnen gecontroleerd worden.

"De controle-technologie sluipt steeds meer de werkplaats binnen,"benadrukte Chris Hoofnagle, woordvoerder van het Electronic Privacy Information Center. "Maar dergelijke systemen kunnen voor bedrijven ook meer problemen dan voordelen opleveren. De gegevens zouden immers ook tegen hen kunnen gebruikt worden, zoals een tegenpartij die aan de hand daarvan een overdreven snelheid kan laten vaststellen."

Het probleem is volgens Associated Press dat er geen duidelijke wetgeving bestaat over het gebruik van gps-technologie in dewerkomgeving, maar dat daar ongetwijfeld nieuwe en belangrijke juridische vragen uit zullen voortvloeien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home