Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Economie in de media


In Brazilië wordt weer de mooiste vrouwelijke gevangene van het land gekozen. De jury bestaat uit voetballers en journalisten, maar ook uit bewaarders en medegevangenen. De hoofdprijs voor de titel Miss Gevangenis 2005 is een geldbedrag van 350 real (135 euro). Bovendien betekent het volgens één van de organisatoren een onderbreking van de dagelijkse sleur. De deelnemende vrouwen hopen echter ook op eeuwige roem en een carrière als model als ze eenmaal uit de gevangenis zijn. De winnares van vorig jaar, Fernanda Maria de Jesus, werd vervroegd vrijgelaten, maar is nog niet doorgebroken in de modellenwereld. De Miss-verkiezing wordt gehouden in de Carandiru vrouwengevangenis van Sao Paolo en er doen zo'n veertig dames uit tien penitentiaire inrichtingen mee.

De voormalige Duitse kanselier Gerhard Schröder wordt raadgever van de Zwitserse persgroep Ringier. Dat heeft uitgever Michael Ringier donderdag bekendgemaakt. Schröder begint zijn functie vanaf 1 januari volgend jaar. Hij zal de Zwitserse groep raad geven omtrent internationale politiek. Ringier is de belangrijkste Zwitserse persgroep en geeft onder meer Blick uit. Hoeveel Schröder voor zijn advies betaald krijgt, is niet bekend gemaakt. Maar volgens Ringierdoet de oud-kanselier het niet voor het geld, want dat hij anders wel een andere activiteit zou hebben gekozen.

De Zuid-Koreaanse onderzoeker dr. Hwang Woo Suk heeft ontslag genomen uit al zijn functies. De pionier van het klonen en het stamcelonderzoek erkende donderdag dat zijn team gebruik heeft gemaakt van eicellen van jonge researchers uit het team. Op een persconferentie in de Nationale Universiteit van Seoel bood hij publiek zijn verontschuldigingen aan voor die onorthodoxe handelswijze. Dr. Hwang en zijn team haalden vorig jaar wereldwijd het nieuws door als eersten menselijke embryo's te klonen en er stamcellen uit te verwijderen. In augustus verbaasde het team met de eerste gekloonde hond.

De toename van het digitaal fotograferen heeft ertoe bijgedragen dat het water in de Zweedse hoofdstad Stockholm een stuk minder vervuild is. Dat hebben Zweedse deskundigen donderdag bekend gemaakt. Het zilvergehalte van het water in en rond Stockholm is de laatste vijf jaar met meer dan de helft gedaald. Dit is een gevolg van het feit dat steeds minder Zweden hun foto's op de traditionele manier laten ontwikkelen; bij dat proces wordt zilver gebruikt. Het merendeel van het zilver in het water was traditioneel afkomstig van fotolaboratoria, zei Ragnar Lagerkvist van de Stockholmsewaterautoriteiten.

De chemische vervuiling van het Belgische deel van de Noordzee lijkt tot stilstand gekomen. Dat zegt Patrick Roose, hoofd van het laboratorium van de Beheerseenheid van het Mathematische Model van de Noordzee (BMM). "De federale en regionale maatregelen die de jongste jaren werden genomen, werpen duidelijk vruchten af. Enige alertheid is wel noodzakelijk. Het mariene ecosysteem zal ook nog de nodige tijd nodig hebben om zich te herstellen." Er werden geen stijgende trends vastgesteld. De minst positieve waarden uit het onderzoek zijn die van de PCB's. Deze stoffen hebben het meest persistente karakter. Voor nikkel liggen de concentraties volgens de onderzoekers onder de achtergrondconcentraties. De waarden van arseen, chroom en koper liggen zeer dicht bij deze achtergrondconcentraties.

Een tachtig kilometer lange strook benzeen op de Chinese rivier de Songhua heeft donderdag de stad Harbin bereikt. De 4 miljoen inwoners zitten zonder water omdat de autoriteiten het aftappen van drinkwater uit de rivier hebben stopgezet. De laag benzeen, een uiterst schadelijk product, bereikte donderdagmorgen Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang. De vervuiling is het gevolg van de ontploffing, op 13 november, van een petrochemisch bedrijf, 380 km stroomopwaarts in de naburige provincie Jilin. De Chinese autoriteiten hebben tot woensdag gewacht om de omvang van de vervuiling toe tegeven. De Canadese diepvriesproducent McCain heeft bekendgemaakt dat de productie in zijn frietfabriek in Harbin voorlopig is stopgezet. De bierproductie van de Amerikaanse brouwerij Anheuser-Busch in Harbin is niet getroffen, omdat het bedrijf eigen waterputten heeft. Drinkwater uit die putten wordt nu met behulp van tankwagens verdeeld in de stad.

Zweden wil over vijftien jaar niet langer afhankelijk zijn van olie. Een commissie moet gaan bekijken hoe het Scandinavische land dat kan bereiken, zo heeft premier Goeran Persson donderdag aangekondigd. De commissie telt acht leden, hoofdzakelijk directieleden uit het bedrijfsleven, deskundigen uit de energiesector en professoren, zo staat in een regeringsverklaring. Onder hen is Volvo Trucks directeur Leif Johansson. De commissie heeft de opdracht gekregen om een beleid uit te stippelen in samenwerking met Persson. In de eerste helft van volgend jaar wordt het eerste rapport van de experts verwacht.

De landbouwministers van de Europese Unie hebben donderdag een akkoord bereikt over een ingrijpende vrijmaking van de suikersector. Ze zijn het eens geworden over een prijsdaling van 36 procent. Dat is bekendgemaakt door een woordvoerder van de Britse minister Beckett, die de vergadering voorzat. De liberalisering is nodig wegens de wereldvrijhandel. De wereldhandelsorganisatie WTO eiste dat Europa de verregaande bescherming van zijn suikertelers afbouwt. Dat moet de weg vrijmaken voor massa's rietsuiker uit Brazilië en Australië. Zuid-Europese ministers hadden zich bij de vergadering lang verzet tegen de plannen. Zij zouden hun teelt grotendeels verliezen. De Europese Commissie overtuigde de ministers donderdag met een veel riantere compensatie. Landen die meer dan de helft van hun suikerproductie sluiten, kunnen vijf jaar lang het inkomensverlies van de boeren tot 100 procent compenseren.

De Canadese regering betaalt 1,7 miljard dollar als schadevergoeding aan Indianen die zijn misbruikt toen ze als kind op een kostschool zaten. Ongeveer 80.000 mensen komen voor de compensatie in aanmerking. Ongeveer 15.000 Canadese Indianen hebben claims ingediend bij de overheid en de kerken die de kostscholen bestuurden. De rechter moet het overheidsvoorstel nog goedkeuren, maar leiders van de Indianen hebben er positief op gereageerd. De Indianen zeggen dat hun decennia lang fysiek geweld is aangedaan of dat ze seksueel zijn misbruikt. Het gaat om 130 scholen die in afgelegen gebieden werden opgericht in een poging de oorspronkelijke bewoners te assimileren met de nieuwkomers. Kinderen van Indianen die in zulke gebieden woonden, waren verplicht naar school te gaan. Ze werden bij hun ouders weggehaald en mochten hun inheemse taal niet langer spreken. De meeste scholen werden in de jaren zeventig gesloten.

Veilinghuis RM Auctions brengt in januari één van de vier Aston Martins DB5 onder de hamer die in de James Bond-films Thunderball en Goldfinger is gebruikt. Volgens de verkoper is het de eerste maal in 35 jaar dat de auto wordt aangeboden. De auto, met chassisnummerDB5/2008/R, was de afgelopen dertig jaar te bewonderen in een automuseum te Tennessee. Van de bijzondere bolides zijn nog maar driestuks over, waarvan één in Nederlandse handen. Hij maakt deel uit vande adembenemende Louwman Collection in Raamsdonksveer. Het aangeboden exemplaar is volgens opgave van RM Auctions uitgerust met de befaamde James Bond-gadgets, zoals de uitschuifbare bumpers, de schietstoel, het kogelvrije achterscherm, rookblazers en draaibare nummerplaten YRE186H, 007JB en JB007. Het verwachte hoogste bod ligt tussen de 400.000 en 500.000 Amerikanse dollars.

Het Auschwitz-museum in Polen heeft enkele tientallen partituren gekocht die hebben toebehoord aan het gevangenenorkest van het naziconcentratiekamp. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd. Veel van de partituren, die in het bezit waren van een anonieme Poolse verzamelaar, zijn handgeschreven en dragen het stempel van het beruchte vernietigingskamp. Het gaat om muziek van onder anderen Giuseppe Verdi, Josef Rixner, Carl Robrecht, Walter Jäger, Heinrich Stercker en Franz von Suppe. Het orkest in Auschwitz telde volgens historici ongeveer honderd leden in mei 1942. Veel musici die Auschwitz overleefden, zeiden later dat zij dat slechts aan hun muzikale talent te danken hadden. Het orkest begeleidde de duizenden dwangarbeiders in het kamp met marsmuziek als zij naar hun werkgingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home