Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 24, 2005

Newton grootste wetenschapper aller tijden?


Albert Einstein mag dan wel cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de kern- en zonneenergie, lasers en zelfs het bepalen van tijd en ruimte, maar dat belet de Britten niet om Sir Isaac Newton als de grootste wetenschapper aller tijden te bestempelen. Zowel wetenschappers als het brede publiek hebben een voorkeur voor de Britse edelman.

De Britse Royal Society hield een enquĂȘte bij wetenschappers en het gewone publiek. In beide gevallen won de ontdekker van de zwaartekracht het van de vader van de relativiteitstheorie. De deelnemers vonden dat Newton, rekening houdend met de tijd waarin de wetenschappers leefden, een grotere positieve bijdrage heeft geleverd tot de vooruitgang van de wetenschap en mensheid.

Bij het gewone publiek haalde Newton het heel nipt met 50,1 procent, tegen 49,9 procent voor Einstein. Bij de wetenschappers was de kloof veel groter, want daar bereikte Newton een score van 60,9 procent, tegenover 39,1 procent voor Einstein.

Daarbij wordt gesteld dat Newton ervoor gezorgd heeft dat er een overstap kwam van bijgeloof en dogma naar de moderne wetenschappelijke methode. Maar voorstanders van Einstein merken op dat diens relativiteitstheorie de opvattingen van Newton over tijd en ruimte heeft weerlegd en geleid heeft tot nieuwe visies over het ontstaan van het helaal, de zwarte gaten en het bestaan van andere universums.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home