Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Nederlanders zijn hufters


Nederlanders worden grotere hufters. Dat stellen een aantal Nederlandse sociologen. Dat komt volgens hen omdat het zelfvertrouwen van de voorbije decennia tot een assertieve levensstijl heeft geleid.

"Nederlanders zijn in korte tijd opgeklommen tot de hufterigste verkeersdeelnemers van Europa," merkt het magazine Intermediair op. "Een enquete van TNS Nipo liet recent zien dat 90 procent van de Nederlanders zich ergert aan asociaal gedrag van anderen. Paradoxaal genoeg zegt 87 procent zich immer aan de regels te houden."

Intermediair verwijst ook naar een enquĂȘte van De Telegraaf, waaruit blijkt dat 78 procent van de Nederlanders een hekel heeft aan bumperklevers, terwijl 68 procent zich ergert aan mensen die onnodig op de linkerbaan rijden. "Deze cijfers lijken elkaar te overlappen," aldus het magazine. "Nederlanders ergeren zich aan elkaar."

Volgens cultuursocioloog Gabriel van den Brink hebben Nederlanders zich een assertieve levensstijl aangemeten. "Deze manier van leven is ontstaan dankzij het zelfvertrouwen opgedaan in de jaren tachtig en negentig," stelt hij. "Nederlanders hebben meer eigenwaarde en eisen meer respect."

Socioloog Bas van Stokkom van het Centrum voor Ethiek aan de Radboud Universiteit voegt daar in het magazine aan toe dat veel hufterigheid wordt veroorzaakt door het onbegrip van hoogopgeleiden voor het lagere tempo van de minder opgeleiden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home