Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Finland en Canada werken aan nucleaire uitbreiding


Finland zal over tien jaar het energieverbruik uit duurzame bronnen met 25 procent hebben verhoogd. Dat moet blijken uit een rapport dat de Finse regering zopas heeft gepubliceerd. Dat streven wordt onder meer gesteund door een vijfde kerncentrale, waarvan de bouw enkele weken geleden is begonnen en die in 2009 in gebruik genomen zou moeten worden.

Bovendien stelde de Finse regering dat tegen dezelfde streefdatum het globale energieverbruik van het land met vijf procent zou zijn gedaald. "Er zijn al belangrijke resultaten geboekt op het vlak van efficiënter energiegebruik," aldus de Finse overheid. "Deze inspanningen zullen nog opgedreven worden door nieuwe energiebesparende maatregelen."

Op termijn wil Finland de stijging van het energieverbruik tot stilstand brengen en zelfs ombuigen tot een daling. Over twintig jaar zou het gebruik van duurzame energiebronnen in Finland gestegen moeten zijn met 40 procent.

Ook in het Canadese Ontario wordt overwogen om de capaciteit van de kerncentrale van Darlington uit te breiden. Het zou gaan om de bouw van twee reactors die samen voldoende energie zouden leveren voor de behoefte van één miljoen gezinnen. Een beslissing zou het bestuur van de Canadese provincie nog niet genomen hebben, maar er zou al wel gepraat zijn met de locale politieke vertegenwoordigers.

Die blijken zich achter de uitbreiding van de kerncentrale scharen. John Mutton, de burgemeester van Clarington, stelde dat Darlington de beste keuze was om een nieuw nucleair project op te starten. "Het zou voor tienduizenden manuren nieuwe jobs creëren," vertelde hij aan Canadian Press. Bovendien ligt in Darlington een infrastructuur die gericht is op een uitbreiding.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home