Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Europa paradijs voor persvrijheid


Amper 39 procent van alle landen ter wereld kent een echte persvrijheid. Dat besluit het boek 'Freedom of the Press 2005' van uitgeverij Freedom House. Europa is volgens auteur Karin Deutsch Karlekar veruit koploper op het gebied van persvrijheid, maar elders in de wereld is het volgens haar daarmee nog altijd heel pover gesteld.

'Freedom of the Press' wordt sinds 1980 jaarlijks uitgegeven. Dit jaar werden 194 landen in het overzicht opgenomen. Daarbij wordt gesteld dat in een aantal landen een lichte vooruitgang werd geboekt tegenover vorig jaar, maar tocht stelt Karlekar dat de persvrijheid er wereldwijd duidelijk is op achteruit gegaan.

In amper 39 procent van de bestudeerde landen is er volgens de auteur sprake van persvrijheid. Daarnaast beschouwt ze nog eens 26 procent van de landen als relatief vrij. Maar in 35 procent is er volgens haar helemaal geen sprake van persvrijheid.

Karlekar stelt dat Centraal-Aziƫ en de Kaukasus een steeds groter probleemgebied wordt, terwijl in het Midden-Oosten en Noord-Afrika 84 procent van de landen volgens haar geen persvrijheid kennen. Europa blijft de regio met de grootste persvrijheid. Daar heeft 92 procent van de landen een vrije pers.

Maar Karlekar voert ook aan dat een levendige mediasector de persvrijheid in een aantal landen in gevaar kan brengen. Dat blijkt uit een aantal gevallen, waar regeringen zich door een actieve pers rond gevoelige onderwerpen gedwongen voelen om een restrictiever mediabeleid te voeren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home