Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 25, 2005

Amerika wil geen Spaanse wapenverkoop


Spanje staat op het punt om vliegtuigen en schepen te verkopen aan Venezuela voor een recordbedrag van 1,3 miljard euro. Maar de Verenigde Staten hebben gedreigd de verkoop te zullen blokkeren. Gesteld wordt dat deze verkoop het evenwicht in de regio in gevaar zou kunnen brengen.

De Venezolaanse president Chavez is een bittere vijand van de Verenigde Staten en een fan van Fidel Castro. Het contract tussen Spanje en Venezuela zou maandag in Caracas ondertekend worden en omvat vier patrouilleschepen, vier korvetten, tien C-295 transportvliegtuigen en twee verkenningsvliegtuigen.

Het contract betekent een enorme opsteker voor de kwakkelende Spaanse scheepsbouw en de militaire industrie van het land. De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero benadrukte dat de toestellen Venezuela zouden kunnen helpen in de strijd tegen de drugshandel.

De Verenigde Staten stellen echter dat een gedeelte van de militaire hardware van Amerikaanse makelij is en dat de Amerikaanse regering het recht heeft om de verkoop tegen te houden. Een gedeelte van die apparatuur zou kunnen vervangen worden door Europese of Israëlische versies, maar dat zou de kostprijs gevoelig opdrijven.

De wapenindustrie bekijkt de evolutie van het dispuut argwanend. De Verenigde Staten beginnen zich immers steeds meer te verzetten tegen wapenverkopen tussen VS- bondgenoten en andere landen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home