Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Goedkoper naar de maan


Een Amerikaans ruimtevaartbedrijf beweert dat een reis naar de maan veel goedkoper kan georganiseerd worden dan het budget dat de ruimtevaartorganisatie Nasa daarvoor voorop stelt.

Het Californische bedrijf SpaceDev stelt dat veilige en relatief goedkope ruimtemissies naar de maan kunnen georganiseerd worden met behulp van bestaande technologie of innovatieve technologie die beschikbaar zal zijn tegen het tijdstip dat er opnieuw aan maanreizen kan worden begonnen.

De Nasa heeft voor zijn nieuwe bemande maanproject een bedrag van 104 miljard dollar, gespreid over dertien jaar, voorzien. Maar volgens SpaceDev kunnen dergelijke missies gerealiseerd worden aan in een fractie van de tijd die de Nasa daarvoor voorzien heeft en aan amper één tiende van de prijs.

SpaceDev stelt daarbij dat elke missie een wooneenheid in een baan om de maan of op het maanoppervlak zou inrichten. Die eenheden zouden ter plaatse blijven en zouden herbruikt kunnen worden, waardoor er maankolonies zouden kunnen uitgebouwd worden op één of meerder elocaties op de maan.

Het ruimtevaartbedrijf voorziet een maanreis tussen 2010 en 2015. De duur van een verblijf op de maan zou zeven of meer dagen duren, afhankelijk van de kosten en andere omstandigheden. Nieuwe technologieën zouden kunnen aangebracht worden door de Nasa, andere landen of de private sector.

Onder meer zou er volgens SpaceDev gebruik gemaakt kunnen worden van een raketstoel, die materiaal of astronauten vanuit een baan om de maan naar het maanoppervlak zou kunnen brengen. Die raketstoelen zouden bovendien in een noodgeval onderweg naar de maan, de ruimtecapsule terug kunnen sturen naar de aarde.

SpaceDev stelt veertig mensen op de maan te kunnen zetten aan de kosten die de Nasa zou maken voor één missie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home