Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 31, 2010

Chinese ouders steeds selectiever in partnerkeuze kinderen

Chinese ouders worden steeds selectiever bij de partnerkeuze van hun kinderen. Dat is volgens Chinese sociologen het gevolg van de groeiende rijkdom bij de bevolking, die met een goede partnerkeuze zijn eigendom wil beschermen. Vooral de eerste generatie van Chinese self-made miljonairs zouden bijzonder bezorgd zijn over de relaties van hun kinderen, vooral wanneer die potentiële partner uit een landelijk gebied komt. Velen vrezen dat die potentiële partners alleen maar uit zijn op de rijkdom van de familie. Zhang Zhenyu, professor aan de Shanghai Psychological Society merkt op dat rijke Chinezen heel beschermend optreden tegenover hun eigendommen, omdat ze zelf moeilijke tijden hebben gekend en hun rijkdommen voor de volgende generatie willen bewaren.

Labels: , , ,

Barack Obama meest bewonderde man Verenigde Staten

De Amerikaanse bevolking heeft de meeste bewondering voor zijn president Barack Obama. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Opgemerkt wordt dat Obama een grote voorsprong heeft opgebouwd tegenover zijn naaste concurrenten. Barack Obama haalt een score van 22 procent, gevolgd door de voormalige presidenten George W. Bush (5 procent) en Bill Clinton (4 procent). Bij de meest bewonderde vrouwen blijft minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton de lijst domineren. Sinds Hillary Clinton achttien jaar geleden voor het eerst haar opwachting maakte in de lijst, haalt ze voor de vijftiende keer een eerste plaats.

Labels:

Mobiele telefoon belangrijk platform in politieke betrokkenheid

Een belangrijk gedeelte van de Amerikaanse bevolking heeft tijdens de voorbije midterm-verkiezingen gebruik gemaakt van zijn mobiele telefoon om aan politiek te participeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat deze mobiele politieke groep vooral mannelijk en jong is getint. Die groep behoort volgens de onderzoekers bovendien ook financieel tot de hogere klasse en blijkt ook hoger opgeleid te zijn. Bij de vijfenzestigplussers en mensen zonder een diploma middelbaar onderwijs ligt de politieke participatie met de mobiele telefoon volgens de onderzoekers het laagste.

Labels: ,

Gewenning aan digitale videorecorder beïnvloedt kijkgedrag

Naarmate de consument meer gewend raakt aan digitale videorecorder, begint hij meer televisieprogramma's op een later ogenblik te bekijken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat gezinnen die minder dan één jaar over een digitale videorecorder beschikken, gemiddeld 13 procent van hun totale programmering op een later tijdstip bekijken. Bij gezinnen die echter al langer een digitale videorecorder in bezit hebben, stijgt dat echter tot 26 procent. Er wordt volgens de onderzoekers vooral in de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en vierenveertig jaar gebruik gemaakt van uitgesteld kijkgedrag.

Labels: ,

Gehechtheid aan goederen kan heel diep gaan

De gehechtheid van de consument aan goederen kan bijzonder diep gaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Arizona State University en de Texas Christian University bij autobestuurders. Daarbij kwamen ze tot de vaststelling dat autobestuurders met een bijzonder grote gehechtheid aan hun wagen hun eigendom beschreven met een koosnaam in plaats van met een merknaam. Er wordt aan toegevoegd dat sommige consumenten de emotionele verbondenheid met hun wagen ook gebruiken als compensatie om de pijn en de teleurstelling in hun romantische leven te verzachten. Een grote gehechtheid uit zich volgens de onderzoekers ook in de aankoop van een grote reeks accessoires.

Labels: ,

Vertrouwen consument kan fusiemarkt stimuleren

Dit jaar hebben de consumenten een afremmende invloed gehad op de fusiemarkt, maar volgend jaar zouden zij kunnen zorgen voor een stimulans. Dat zeggen analisten van de financiële groep MasterCard. Omdat de consument de voorbije periode bijzonder terughoudend bleef en zijn bestedingen beperkte, stapelden bedrijven belangrijke financiële reserves op. Maar de bestedingen van de Amerikaanse consumenten tijdens de eindejaarsperiode, waar een groei met 5,5 procent werd opgetekend, zouden de bedrijven opnieuw optimistischer kunnen stemmen en aanzetten opnieuw een groter risico te nemen. Een aantal analisten verwacht tijdens het nieuwe jaar een agressieve fusiemarkt.

Labels: ,

GdF Suez denkt aan verkoop productie olie en gas

Het Franse energieconcern GdF Suez overweegt om een minderheidsbelang in zijn productiedivisie voor olie en gas te verkopen. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Het concern zou binnenkort een investeringsbank benaderen om een gedeeltelijke beursgang voor te bereiden of een overnemer te vinden voor het belang. Het Franse concern wil over een periode van twee jaar voor 4 miljard euro tot 5 miljard euro aan activa afstoten. Dat is het gevolg van de overname eerder dit jaar van het Britse International Power door GdF Suez, waardoor de tweede grootste producent van energie ter wereld werd gecreëerd.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De gewezen Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is door een rechter in Moskou veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. Hij was eerder schuldig bevonden aan diefstal en witwaspraktijken. Chodorkovski werd zeven jaar geleden wegens belastingontduiking veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Ook de nieuwe straf begint te lopen met terugwerkende kracht tot zeven jaar geleden. Dat betekent dat de gewezen oliemagnaat nog zeven jaar in de cel moet blijven. In de Verenigde Staten en Europa wordt de veroordeling bekritiseerd. Daar heeft men het over een politiek proces. Chodorkovski geldt immers als een tegenstander van premier Vladimir Poetin, die zijn invloed zou hebben laten gelden om de gewezen oliemagnaat in de cel te houden. Rusland noemt de reacties van het westen op een inmenging in interne zaken. De verdediging van Chodorkovski heeft gezegd beroep aan te zullen tekenen tegen de veroordeling.


De Duitse autobouwer Porsche heeft zich met succes verzet tegen een aantal claims van Amerikaanse investeerders. Een rechtbank in New York heeft immers de klachten verworpen van negenendertig investeerders die geld hadden verloren bij de poging van Porsche om Volkswagen over te nemen. Door de overnamepoging steeg de koers van Volkswagen explosief, terwijl de investeerders hadden ingezet op een koersdaling. De rechter oordeelde dat de Amerikaanse financiële wetten geen betrekking hebben op de betrokken aandelentransacties van Porsche. De klagers kunnen binnen dertig dagen beroep instellen tegen het oordeel. Porsche heeft de claims steeds als ongegrond beschouwd. Porsche en Volkswagen legden hun overnamestrijd twee jaar geleden bij. Het sportwagenmerk wordt een divisie van de Volkswagen-groep.


De haven van Rotterdam heeft dit jaar 430 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een nieuw record. Tegenover vorig jaar werd een groei opgetekend met 11 procent. Maar ook tegenover twee jaar geleden werd een toename met 2 procent genoteerd. Dat betekent dat de Rotterdamse haven de economische crisis helemaal achter zich heeft gelaten. De groei werd in alle sectoren opgemerkt. Alleen bij de overslag van steenkool werd een daling optekend, terwijl de behandeling van agribluk een status-quo liet noteren. Hans Smits, president-directeur van het Rotterdamse havenbedrijf, verwacht dat de overslag volgend jaar met 2 procent tot 3 procent verder zal groeien tot 440 miljoen ton. De toename is volgens Smits te danken aan de groei van de wereldhandel en de bloeiende Duitse economie. Rotterdam zegt in Noordwest-Europa nu een marktaandeel te hebben van 37,9 procent. Vorig jaar had Rotterdam een marktaandeel van 36,8 procent.


De Chinese luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines gaat vijftig toestellen afnemen van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om exemplaren van het type Airbus A320, waarvan de leveringen over twee jaar zouden moeten beginnen. Het complete order zou over vijf jaar moeten zijn opgeleverd. De vijftig toestellen hebben een catalogusprijs van in totaal 3,22 miljard dollar, maar de luchtvaartmaatschappij krijgt van Airbus naar eigen zeggen een aanzienlijke korting. Chinese luchtvaartmaatschappijen profiteren van de sterk groeiende economie en de sterke toename van het aantal privé- en zakenvluchten. In november meldde Airbus uit China orders te hebben gekregen voor 102 toestellen. De orders hadden een totale waarde van circa 14 miljard dollar. Het is niet duidelijk of het huidige order onderdeel uitmaakte van dat contingent.


De Chinese regering heeft aan zijn belangrijkste staatsbedrijven opgedragen om een groter deel van hun winsten over te dragen aan de overheid. Op die manier kan de Chinese staat meer middelen vrijmaken voor onder meer onderwijs, gezondheidszorg en defensie. Onder de betrokken bedrijven bevinden zich onder meer China Mobile, de mobiele operator met het grootste aantal abonnees ter wereld. Ook Sinopec, de grootste raffinaderij van Azië, moet een groter gedeelte van zijn winsten afstaan. Volgens de mededeling van het Chinese ministerie van financiën moeten de staatsbedrijven in de tabaksindustrie, telecommunicatie en energiesector vanaf volgend jaar 15 procent van hun winst na belasting aan de overheid afstaan. Op dit ogenblik is dat nog 10 procent. De bijdragen van de bouwsector, staalindustrie en transport wordt opgeschroefd van 5 procent naar 10 procent. Bij producenten van wapens en zware machines wordt een heffing van 5 procent ingevoerd.


Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan, krijgt een toezichthouder. Paus Benedictus heeft naar eigen zeggen de autoriteit in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van het terrorisme. Het decreet van de paus volgt drie maanden nadat het Italiaanse openbaar ministerie in Italië een onderzoek is begonnen naar omvangrijke witwaspraktijken door twee bestuurders van de bank van het Vaticaan, die de rekeningen van katholieke ordes en congregaties en katholieke instellingen beheert. Het onderzoek concentreert zich op twee dubieuze overschrijvingen vorig jaar. In het ene geval gaat het om 20 miljoen euro dat naar een Duitse vestiging van de Amerikaanse bank J.P. Morgan is overgeschreven. Daarnaast wordt ook een overschrijving van 3 miljoen euro naar de Italiaanse Banca del Fucino nader onderzocht.


Facebook heeft dit jaar Google gepasseerd als de meest bezochte website in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit statistieken van Exerian Hitwise over de eerste elf maanden van dit jaar. Het is voor de eerste keer dat Facebook erin slaagt Google achter zich te laten. Facebook sprong ook over Yahoo. Facebook vertegenwoordigde tijdens de eerste elf maanden van dit jaar 8,93 procent van alle Amerikaanse internet-bezoeken. Google heeft een marktaandeel van 7,19 procent. De top vijf wordt rond gemaakt door Yahoo Mail, Yahoo en YouTube. Er wordt wel opgemerkt dat Google het grootste internetbedrijf van de Verenigde Staten blijft. Wanneer immers ook zustersites zoals Gmail, YouTube en Blogger worden meegerekend, komt Google op een marktaandeel van 9,85 procent. Facebook komt met zijn zustersites op een marktaandeel van 9,83 procent.


In de maand november is de groeitempo van het luchtverkeer iets afgenomen ten opzichte van de maand voordien. Op jaarbasis was nog wel sprake van gevoelige groei. Dat heeft de International Air Traffic Association (IATA), gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat het passagiersvervoer tegenover de maand oktober met 0,8 procent is gedaald. Het cargotransport kende een terugval met 1,1 procent. Tegenover de maand november werden er nog wel een stijging met respectievelijk 8,2 procent en 5,4 procent opgetekend. In oktober was er op jaarbasis nog respectievelijk sprake van een groei met 10 procent en 14,5 procent. De afname van de groei is volgens luchtvaarorganisatie echter niet noodzakelijkerwijs zorgwekkend omdat er vergeleken met vorig jaar nog duidelijk sprake van groei is. Gemiddeld komt die uit op ongeveer 5 procent tot 6 procent op jaarbasis, wat historisch gezien normaal is voor de sector.


De Amerikaanse defensiebedrijven Lockheed Martin en Austal USA mogen twintig schepen bouwen voor de Amerikaanse marine. Met de opdracht is een bedrag van ruim 7 miljard dollar gemoeid. Elk bedrijf levert tien schepen, die bedoeld zijn voor operaties in kustwateren. De schepen kunnen 74 kilometer per uur varen en een helikopter vervoeren. Het type heeft volgens een woordvoerder van de Amerikaanse marine een uniek ontwerp tegen de hedendaagse bedreiging in kustwateren van steeds betere onderzeeërs, mijnen en kleine boten. Het is uitzonderlijk dat de Amerikaanse marine een opdracht verdeelt over twee leveranciers. Beide bedrijven hadden echter een scherpe prijs beloofd voor de bouw. De schepen moeten uiterlijk over vijf jaar in dienst genomen kunnen worden. In totaal zouden vijfenvijftig schepen van het type worden besteld.


Staalconcern ArcelorMittal heeft de biedingstermijn voor het bod op mijnbouwbedrijf Baffinland Iron Mines verlengd tot bijna half januari. Het overnamebod van ArcelorMittal waardeert Baffinland op 490 miljoen Canadese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 370 miljoen euro. ArcelorMittal heeft al toezeggingen van belangrijke aandeelhouders en bestuursleden van Baffinland die ongeveer een kwart van de aandelen bezitten. Concurrent Nunavut Iron Ore heeft echter zijn vijandig overnamebod op Baffinland eveneens verhoogd tot 550 miljoen Canadese dollar. Nunavut, dat al een belang van 10 procent heeft in Baffinland, wou zijn aandeel in het mijnbouwbedrijf in eerste instantie optrekken tot 50,1 procent, maar zou dat nu verder willen verhogen tot 60 procent. ArcelorMittal is geïnteresseerd in de omvangrijke ijzerertsafzettingen van Baffinland in het noorden van Canada. ArcelorMittal wil voor 80 procent zelfvoorzienend worden bij de productie van ijzererts.


De waarde van sociaalnetwerksites zoals Facebook, Twitter en Groupon is in een halfjaar met 54 procent in waarde gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Amerikaanse private banker Nyppex. De waarde van Facebook is het afgelopen halfjaar met 56 procent gestegen naar 41,2 miljard dollar. Facebook, dat meer dan een half miljard gebruikers heeft, is nu meer waard dan traditionele internetconcerns zoals Yahoo (21,5 miljard dollar) en eBay (36,8 miljard dollar). De waarde van Twitter verdubbelde over dezelfde periode naar 4,8 miljar dollar. De waarde van Groupon, een snel groeiende kortingsbonnensite, verviervoudigde tot 3,7 miljard dollar. Groupon sloeg begin december een overnamebod van 6 miljard dollar van Google af. Het bedrijf zou plannen hebben om volgend jaar zelf naar de beurs te trekken.


Iran weigert nog langer olie te leveren aan India. Dat hebben bronnen in beide landen bevestigd. De centrale bankiers en andere vertegenwoordigers van beide landen zouden proberen om een oplossing te vinden voor de onenigheid. Het conflict begon toen India, vermoedelijk onder druk van de Verenigde Staten, nieuwe eisen stelde aan het contract dat het land heeft met National Iranian Oil Company (NIOC). De Indiase oliebedrijven stuurden aan op een betaling buiten het systeem van de Asian Clearing Union om. De Iraanse olieleverancier zag die regeling echter niet zitten en besloot geen olie meer te leveren. De Verenigde Staten gooiden olie op het vuur door India te feliciteren met het feit dat ze nu minder handel drijven met Iran. Zonder oplossing loopt Iran 12 miljard dollar per jaar aan inkomsten mis. Ook voor India zouden andere leveranciers veel duurder uitkomen.


De Amerikaanse consumenten hebben hun online aankopen in de aanloop naar de feestdagen gevoelig opgedreven. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. In totaal werden door Amerikaanse consumenten tijdens de maanden november en december voor een recordbedrag van 30,8 miljard dollar aan bestellingen geplaatst bij webwinkels. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral tijdens de week voor kerstmis werd een belangrijke groei opgetekend. Tijdens die periode stegen de online bestellingen met 17 procent tot 2,45 miljard dollar. Met een stijging van 23 procent genoten vooral computerproducten van een toenemende populariteit. Maar ook bij boeken en tijdschriften werd een stijging met 22 procent opgetekend. Bij consumentenelektronica werd een stijging met 21 procent opgetekend. Speelgoed liet een groei met 16 procent noteren.


De Duitse export zal volgend jaar waarschijnlijk voor het eerst voor meer dan 1.000 miljard euro bedragen. Dat heeft Anton Börner, voorzitter van het Bundesverband Grosshandel und Aussenhandel (BGA), gezegd. De voorzitter van de exporteursorganisatie verwacht dat de waarde van de Duitse export volgend jaar uit zal komen tussen de 1.003 miljard euro en 1.020 miljard euro. Twee jaar geleden exporteerden Duitse bedrijven voor een recordbedrag van 984 miljard euro naar het buitenland. Dit jaar komt de waarde van de Duitse export volgens Börner uit op een bedrag tussen 937 miljard euro en 953 miljard euro. De belangrijkste groeiregio's voor Duitse goederen zijn China, Zuidoost-Azië, Brazilië, Rusland en het Midden-Oosten. Vooral bedrijven in de Duitse machinebouw, autoconstructie, chemie en elektronica doen goede zaken in het buitenland.


Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd een mengsel van metalen te maken dat dezelfde eigenschappen heeft als palladium. Onderzoeksleider Hiroshi Kitagawa, professor aan de universiteit van Kyoto, benadrukte dat zijn onderzoeksteam er met nanotechnologie in gelukt is om zilver en rhodium te mengen tot een substantie met de eigenschappen van palladium. Dat dure edelmetaal wordt onder meer verwerkt in computers, mobiele telefoons, platte televisies, tandartsapparatuur en katalysatoren van auto's. Japan, dat zelf over weinig grondstoffen beschikt, wil door wetenschappelijke innovaties minder afhankelijk worden van de import van zeldzame metalen. Onlangs kondigde China nog aan de export van zeldzame aardmetalen volgend jaar verder te beperken. Kitagawa merkte nog op met nanotechnology nog andere producten te kunnen creëren.


Meer Nieuws

Thursday, December 30, 2010

Japan Airlines ontslaat piloten en cabinepersoneel

Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines gaat 170 piloten en cabinepersoneel ontslaan. Dat heeft een woordvoerder van de Japanse luchtvaartmaatschappij gezegd. De maatregel is volgens de luchtvaartmaatschappij noodzakelijk omdat er onvoldoende interesse was voor een vrijwillig brugpensioen om de opgelegde cijfers van de voorziene personeelsreductie te halen. Japan Airlines werd eerder dit jaar failliet verklaard en maakt een gerechtelijke herstructurering door. In totaal zullen tachtig piloten en zestig stewards worden ontslagen. Daarnaast zullen ook dertig medewerkers afvloeien die al enkele tijd met verlof waren gestuurd.

In de herstructuringsvoorwaarden voor Japan Airlines is voorzien dat er tegen eind maart nog 32.600 mensen in dienst zijn van de luchtvaartmaatschappij. Daardoor moeten er ongeveer 16.000 mensen afvloeien. Masaru Onishi, voorzitter van Japan Airlines, stelde bijzonder mee te leven met de mensen die moeten afvloeien en hun gezinnen. Hij stelde dat er echter zo snel mogelijk met de doorstart van de luchtvaartmaatschappij moet worden begonnen, zodat Japan Airlines zijn overlevingskansen niet verder zou zien wegsijpelen. In het kader van het herstructureringsprogramma was half november aangekondigd dat 250 piloten en cabinepersoneel zouden worden ontslagen.

Om het aantal gedwongen ontslagen te beperken, had Japan Airlines de deadline voor een vrijwillig pensioenplan al eens verlengd. Daarbij werd gezocht naar honderdentien piloten en negentig stewards die vrijwillig wensten te vertrekken. Uiteindelijk boden zich echter slechts tachtig medewerkers aan. De luchtvaartmaatschappij moet nog ruim 1.500 mensen laten afvloeien om de vastgelegde sanering te halen. Japan Airlines heeft bij zijn herstructurering bijna vijftig routes geschrapt en meer dan honderd vliegtuigen uit dienst genomen. Japan Airlines is het vierde grootste faillissement uit de Japanse economische geschiedenis.

Labels: , ,

China legt beslag op grote partijen namaakproducten

In China zijn bij een jongste politie-actie ongeveer zesduizend gevallen van piraterij opgetekend. Dat heeft de Chinese State Adminstration for Industry and Commerce bekend gemaakt. Met de inbreuken tegen het merkenrecht zou in totaal een bedrag van 798 miljoen yuan zijn betrokken. Dat komt overeen met een bedrag van 120 miljoen dollar. Op zes weken tijd zouden 556 namaakfabrieken zijn ontmaskerd. Aan de actie zouden in totaal 360.000 politiemensen hebben deelgenomen. Opgemerkt wordt dat de acties aantonen dat de Chinese overheid steeds strenger optreedt tegen piraterij en namaakgoederen. Bij de jongste acties zouden onder meer namaakproducten van Louis Vuitton, Boss en Prada zijn aangetroffen.

Labels: , ,

Emiraten verhogen pensioenleeftijd voor expats

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt de pensioenleeftijd van zestig naar vijfenzestig jaar verhoogd. Dat hebben woordvoerders van het ministerie van arbeid van de emiraten bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de maatregel expats toelaat om vijf jaar langer in de emiraten actief te blijven. De maatregel vormt een onderdeel van een uitgebreide herziening van de arbeidswetgeving in de Verenigde Arabische Emiraten. Gegadigden zouden vanaf begin volgend jaar een aanvraag voor een langere werkvergunning kunnen indienen. Er wordt opgemerkt dat de betrokkenen de expertise hebben die de emiraten nodig hebben.

Labels: , ,

Britse werkgelegenheid staar voor afschuwelijk jaar

De Britse werkgelegenheid staat voor een afschuwelijk jaar. Dat heeft Brendan Barber, secretaris-generaal van de Britse vakbond Trade Unions Congress (TUC), gezegd in zijn nieuwjaarsboodschap. Barber schetste daarbij een beeld van een jaar met massale ontslagen en een zware terugval in de levensstandaard van de Britse bevolking. Maar hij voorspelde ook dat ook de Britse regering het volgend jaar bijzonder moeilijk zou krijgen omdat steeds meer mensen hun onvrede over het beleid en de besparingen zal uiten. Mark Serwotka, topman van de Public and Commercial Services Union, voegde er aan toe dat grote stakingsacties volgend jaar onvermijdelijk zijn.

De protesten tegen het Britse economische beleid zullen volgend jaar volgens Barber volgend jaar mogelijk een belangrijk keerpunt bereiken. "Naarmate de bevolking persoonlijk de gevolgen van het beleid begint te voelen door ontslagen en het terugschroeven van de openbare dienstverlening, zal er steeds meer afgeweken worden van het abstracte debat over het begrotingstekort," voorspelt Barber. "De Britse bevolking zal steeds meer uitkijken naar economische alternatieven." Barber voegt er aan toe dat de vakbond zich steeds zal blijven verzetten tegen de besparingen in de openbare dienstverlening. Dat is volgens hem een politieke keuze in plaats van een economische noodzakelijkheid.

Het Trade Unions Congress heeft voor eind maart een algemene betoging aangekondigd. Dat wordt volgens hem wellicht de grootste actie die de vakbond ooit heeft opgezet. "Het wordt een jaar waarin een gedeelte van de Britse bevolking werkelijk zal lijden, maar het wordt ook een jaar waarin de campagne voor verandering op kruissnelheid zal komen." Mark Serwotka voerde aan dat een grote eensgezindheid tegen de besparingen de Britse regering in zware moeilijkheden kan brengen. Volgens Serwotka zal de Britse regering geen bereidheid tonen om te onderhandelen, tot het besef doordringt dat de bevolking bereid is om te vechten.

Labels: , ,

Lukoil op zoek naar Afrikaanse investeringskansen

De Russische olieproducent Lukoil wil zijn activiteiten in Afrika gevoelig uitbreiden. Daarover werd overleg gepleegd met vertegenwoordigers van een aantal West-Afrikaanse staten, waaronder Liberia. De plannen vormen onderdeel van een budget van 9 miljard dollar voor buitenlandse investeringen. Valery Nesterov, oliespecialist bij Troika Dialog, merkt op dat bijna alle Russische bedrijven geïnteresseerd zijn in productiemogelijkheden in West-Afrika. Hij voegt er echter aan toe dat Lukoil als privébedrijf slechts een gelimiteerde toegang heeft tot Russische energiebronnen en daardoor op zoek moet naar buitenlandse groeimogelijkheden. Lukoil heeft echter ook een unieke expertise opgebouwd in booractiviteiten in West-Afrika.

Labels: , ,

Amerikaanse autosector roept 20 miljoen exemplaren terug

Autoproducenten hebben dit jaar in de Verenigde Staten dit jaar ongeveer 20 miljoen exemplaren moeten terugroepen wegens diverse defecten. Dat blijkt uit cijfers van het persbureau Associated Press. Daarmee wordt volgens het persbureau het hoogste aantal terugroepacties opgetekend sinds het absolute record van zes jaar geleden. Toen werden in de Verenigde Staten op één jaar tijd 30,8 miljoen exemplaren teruggeroepen. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse Alliance of Automobile Manufacturers is het fenomeen echter vooral te wijten aan het feit dat de autoproducenten meer inspanningen doen om veiligheidsproblemen op te sporen en sneller actie ondernemen.

Labels: ,

Openbaar vervoer Moskou verspilt helft budgetten

Transportbedrijven uit de Russische hoofdstad Moskou hebben minstens de helft van de budgetten verspild die de voorbije drie jaar werden voorzien voor de verbetering van de infrastructuur. Dat heeft Sergei Ryabukhin, auteur van een rapport voor de Auditkamer, gezegd. De auditeur kwam naar eigen tot de vaststelling dat de transportbedrijven in totaal 232 miljard roebel hebben verspild. Dat komt overeen met een bedrag van 7,7 miljard dollar. In totaal had de overheid de voorbije drie jaar een budget van ruim 500 miljard roebel voorzien voor de verbetering van de transportinfrastructuur van de Russische hoofdstad. De vaststellingen zijn volgens de Auditkamer reden om de sector verder te blijven controleren.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Een werknemer van de Indiase Citibank heeft enkele tientallen miljoenen dollars verduisterd van particuliere en zakelijke klanten. Dat heeft Citibank bekendgemaakt. De vermeende fraude werd ontdekt bij een filiaal van de bank in Gurgaon, een voorstad van New Delhi. De werknemer zou klanten hoge rendementen hebben beloofd bij investeringen in een niet-bestaand fonds. Citibank zegt de autoriteiten zoveel mogelijk te zullen helpen. Er wordt aan toegevoegd dat het onderzoek geen gevolgen heeft voor rekeningen, transacties of klanten van de bank. De omvang van de fraude zou tussen de 44,3 miljoen dollar en 88,6 miljoen dollar liggen. De Indiase politie heeft de 32-jarige verdachte Shivraj Puri opgepakt. Gebleken zou zijn dat Puri de verduisterde gelden overhevelde naar rekeningen van drie verwanten. De man heeft zichzelf bij de politie aangegeven.


De Spaanse regering heeft de procedure gelanceerd om de luchtverkeersleiding in dertien Spaanse luchthavens te privatiseren. De maatregel komt er enkele weken na een wilde staking van de Spaanse luchtverkeersleiders tegen hun nieuwe arbeidsvoorwaarden. Die staking legde het luchtverkeer in het land vierentwintig uur lang bijna helemaal lam en noopte de Spaanse regering ertoe de noodtoestand uit te roepen. Daardoor kwam de luchtverkeersleiding in handen van het leger. De eerste fase van de privatisering omvat de luchthavens Alicante, Valencia, Sabadell, Ibiza, Jerez, Sevilla, Melilla, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Coruna, Vigo en Cuatro Vientos. De Spaanse regering benadrukt dat binnenkort andere luchthavens zullen volgen. Spanje telt zevenenveertig luchthavens zullen volgen. De Spaanse overheid zegt dat de privatisering de kwaliteit van de dienstverlening zal verbeteren. De noodtoestand voor de luchtverkeersleiding werd onlangs verlengd tot half januari.


De sociale netwerksite Facebook heeft tijdens de maand november van dit jaar een kleine voorsprong genomen op de websites van de groep Yahoo. Daarmee profileert Facebook zich als de derde belangrijkste website van de wereld. De eerste twee plaatsen worden ingenomen door Google en Microsoft. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt aangevoerd dat Facebook tijdens de maand november 647,5 miljoen unieke bezoekers kreeg. Google blijft met 970,1 miljoen bezoekers op de eerste plaats staan. Daarna volgt Microsoft - dankzij de zoekmachine Bing en de maildienst Hotmail - met 869,4 miljoen bezoekers. Yahoo wordt met 630 miljoen bezoekers naar de vierde plaats wensen. Analisten stellen dat Facebook al langere tijd marktaandeel van Yahoo aan het inpikken was. Ook Carol Bartz, chief executive van Yahoo, had eerder al toegegeven dat Facebook een grotere concurrent was dan Google.


Zuid-Korea is veel beter geschikt dan Zuid-Afrika om het volgende BRIC-land te worden. Dat heeft Jim O'Neill, topman van Goldman Sachs, gezegd. In de categorie van Zuid-Korea horen volgens O'Neill ook Indonesië, Mexico en Turkije. Elk van deze landen is afzonderlijk goed voor ongeveer 1 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product en scoren volgens O'Neill daarom beter dan Zuid-Afrika. Nochtans is Zuid-Afrika onlangs formeel uitgenodigd om toe te treden tot de BRIC-landen, genoemd naar de groeimarkten Brazilië, Rusland, India en China. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma reist wellicht in april naar de Chinese hoofdstad Peking voor de derde topontmoeting van de BRIC-landen. De groeiritmes van Zuid-Korea, Mexico en Turkije zijn volgens O'Neill echter veel indrukwekkender dan de cijfers van Zuid-Afrika. Hij wijst erop dat Zuid-Korea een bruto binnenlands product heeft van 833 miljard dollar, terwijl dat van Zuid-Afrika slechts 285 miljard dollar bedraagt.


Portugal wil volgend jaar 20 miljard euro ophalen met de uitgifte van staatsobligaties. Dat heeft het Instituto de Gestão da Tesouraria e do Crédito Público, het agentschap voor de Portugese staatsschuld, bekend gemaakt. Dit jaar haalde Portugal 22 miljard euro op met de uitgifte van staatsobligaties. De eerste uitgifte van Portugees schuldpapier voor volgend jaar staat gepland voor begin januari, met de veiling van 500 miljoen euro aan leningen met een looptijd van zes maanden. De eerste aflossing van het nieuwe jaar vindt in april plaats. Dan moet Portugal 4,5 miljard euro terugbetalen. Door zorgen over de hoge staatsschulden moet Portugal de jongste tijd extra rente betalen op staatsleningen. Portugal krijgt mogelijk financiële steun aangeboden, zoals eerder met Griekenland en Ierland is gebeurd. De Portugese overheid heeft beloofd het begrotingstekort terug te dringen van ongeveer 7,3 procent dit jaar tot 4,6 procent volgend jaar.


De bezuinigingen van de Britse overheid zorgen volgend jaar voor een verdere daling van de huizenprijzen in het land. Dat blijkt uit een enquête van de Britse zakenkrant Financial Times bij economen. De grote meerderheid van de ondervraagde economen verwacht dat de prijzen volgend jaar met 5 procent tot 10 procent dalen ten opzichte van het lopende jaar. De bezuinigingen raken volgens de economen potentiële huizenkopers in hun financiële mogelijkheden en zouden ook het vertrouwen in de ontwikkeling van de economie schaden. De prijzen van Britse koophuizen zijn de voorbije jaren al gevoelig gedaald. Tussen de piek van de verkoopprijzen drie jaar geleden en het dal vorig jaar verloren huizen in Groot-Brittannië gemiddeld 20 procent van hun waarde. Ongeveer de helft van dat verlies werd vervolgens weer goedgemaakt, maar sinds de voorbije zomer nemen de prijzen weer langzaam af.


De Russische premier Vladimir Poetin wil met een versoepeling van de regelgeving meer buitenlandse investeerders naar Rusland lokken. Poetin wil de regels versoepelen voor buitenlandse investeringen in strategische sectoren, zoals levensmiddelen, grondstoffen, geneesmiddelen en financiële diensten. Concrete details over de maatregelen die Poetin voorstelt, werden niet genoemd. Op dit ogenblik moeten buitenlandse investeringen in die sectoren nog worden goedgekeurd door een speciale overheidscommissie waarvan Poetin voorzitter is. Ook mogen buitenlandse investeerders slechts een beperkt belang nemen in bedrijven die actief zijn in de strategische sectoren. De buitenlandse investeringen moeten volgens Poetin helpen extra werkgelegenheid te creëren en tot nieuwe technologische ontwikkelingen leiden. Rusland heeft volgens hem niet alleen buitenlands kapitaal nodig, maar ook de transfer van technologie en nieuwe arbeidsplaatsen.


De Amerikaanse financiële groep BlackRock, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, wil volgend jaar de concurrentie aangaan met beurzen op Wall Street door met een eigen handelsplatform te komen. Dat heeft Rob Kapito, topman van BlackRock, gezegd in een Brits kranteninterview. BlackRock heeft programmeurs en andere technici ingehuurd om het wereldwijde platform te ontwikkelen. Daarop kunnen klanten van het concern, met een beheerd vermogen van 3450 miljard dollar, met elkaar handelen zonder de tussenkomst van Wall Street. Daardoor kunnen de transactiekosten voor de klanten beperkt worden gehouden. De Amerikaanse vermogensbeheerder maakte vorig jaar al plannen bekend de handelsactiviteiten uit te breiden. Toenmalig topman Larry Fink uitte toen stevige kritiek op de enorme winsten die gemaakt worden op aandelentransacties.


Het Japanse bedrijf Sony lanceert in de lente van volgend jaar zijn langverwachte smartphone met geïntegreerde PlayStation in Europa en Noord-Amerika. De draagbare spelcomputer PSP Go zal als basis dienen voor de nieuwe telefoon, die draait op het besturingssysteem Android van Google. Het gaat om de eerste smartphone, op basis van een spelcomputer en uitgerust met een bedieningspaneel, waarop geavanceerde games gespeeld kunnen worden. Met de PSP Go, die in november vorig jaar op de markt kwam, was het al mogelijk via een draadloze verbinding op het internet te browsen, films te kijken, muziek te beluisteren en boeken te lezen. Sony hoopt met deze smartphone de concurrentie aan te gaan met de toestellen van Apple, Research In Motion en Nokia. Volgens een aantal insiders zou het nieuwe apparaat de naam Xperia Play krijgen.


Italië heeft een bedrag van 12 miljard euro opgehaald met de uitgifte van staatsobligaties. De Italiaanse staat moest door de zorgen over de schuldencrisis wel hogere rentes bieden aan investeerders om de leningen te kunnen slijten. De Italiaanse staat haalde 3,5 miljard euro op met de uitgifte van een tweejarige obligatie. Hier werd een rente op gevraagd van 2,94 procent, tegenover 2,31 procent voor een vergelijkbare lening in november. Daarnaast werd 8,5 miljard euro opgehaald met de plaatsing van een lening met een looptijd van zes maanden. Hier werd een rente op gevraagd van 1,70 procent, tegenover eerder 1,48 procent. Italië wordt geconfronteerd met een openbare schuld die gestegen is tot bijna 120 procent van het bruto binnenlandse product. De Italiaanse financiële situatie heeft voor onrust gezorgd bij de beleggers.


De Amerikaanse kortingsbonnensite Groupon wil ongeveer 950 miljoen dollar ophalen met een nieuwe investeringsronde. Dat blijkt uit documenten die het Amerikaanse bedrijf heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse staat Delaware. Als alle aandelen worden verkocht, is het totaalbedrag het hoogste bedrag dat een internetbedrijf op de beurs ophaalde sinds de beursgang van Google zes jaar geleden. De totale waarde van de kortingsbonnensite zou volgens analisten dan 7,8 miljard dollar zijn. Eerder deze maand wees Groupon een overnamebod van Google af. Naar verluidt bood Google een bedrag van 6 miljard dollar voor de website. Groupon werd twee jaar geleden gelanceerd. Op de website verschijnt dagelijks een nieuwe aanbieding van lokale winkeliers waarop consumenten kunnen intekenen. De website is actief op tweehonderdvijftig markten in Noord-Amerika, Europa, Azië en Zuid-Amerika.


De Russische regering gaat verplicht over op open source. Daarover heeft de Russische premier Vladimir Poetin een officieel plan ondertekend. Over anderhalf jaar moet daardoor in Rusland de overstap beginnen naar open source. De maatregel geldt voor alle Russische federale overheidsinstanties. Tegen het midden van het decennium moet de open source in al die instanties operationeel zijn. Begin vorig jaar werd al bekend dat Rusland werkt aan een eigen Linux-variant, hoewel die ontwikkelingen vooral voor de Russische onderwijssector zou zijn voorbehouden. Door de overstap naar open source zou ook op personeel en budgetten van de overheidsinstanties kunnen worden bespaard. Er wordt opgemerkt dat bij het project niet alleen de programmatuur in open source moet worden ontwikkeld, maar ook data zouden voortaan moeten worden opgeslagen in een formaat met open specificaties.


Het verplaatsen van informatica-banen naar lagelonenlanden levert meestal niks op. De kostenbesparingen vallen vaak tegen en de aanpassing van buitenlandse informatici verloopt vaak bijzonder moeilijk. Dat heeft de Nederlandse hoogleraar Rini van Solingen, docent wereldwijde software-engineering van de TU Delft, gezegd in een Nederlands kranteninterview. Volgens Van Solingen is het een utopie dat bedrijven tegen lagere kosten dezelfde resultaten in India kunnen behalen als in het westen. Wanneer ondernemers alleen naar de kosten kijken zijn ze volgens de Nederlandse wetenschapper te eenzijdig bezig. Om het werk goed te doen moeten nieuwe werknemers geschoold worden, waarin volgens Van Solingen veel tijd moet worden geïnvesteerd. Het management onderschat volgens vaak de complexiteit van het informatica-vak.


De Israëlische diamanthandelaar David Vardi is verbannen uit de Israel Diamond Exchange, nadat hij ervan werd verdacht om zogenaamde bloeddiamanten het land in te smokkelen. Vardi werd gearresteerd in verband met een zending van diamanten ter waarde van 140.000 dollar vanuit Zimbabwe, dat door het Kimberley Process nog altijd een exportverbod heeft opgelegd gekregen. Het Kimberley Process werd acht jaar geleden opgezet nadat de diamanthandel ervan werd beticht de oorlog in Afrika te financieren. Op dit ogenblik is Israël voorzitter van het Kimberley Proces. In totaal zijn vijfenzeventig landen aangesloten bij het Kimberley Process, dat onder meer de certificering van diamanten regelt. Vardi heeft door zijn verbanning geen enkele toegang meer tot de leden van de World Federation of Diamond Bourses. Vardi was twintig jaar lang lid van de Israel Diamond Exchange.


In Moscow zijn drie verdachten opgepakt voor de aanslag op de Russische milieu-activist Konstantin Fetisov. Eén van de arrestanten was een lid van het hogere ambtenarenkader van Khimki, een regionale stad in de buurt van Moskou. Fetisov was een groot tegenstander van het geplande traject voor een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg. Het traject loopt door het waardevolle Khimki-woud. De ambtenaar wordt ervan verdacht om de aanslag op Fetisov gepland te hebben. De uitvoering gebeurde door twee jonge werklozen. Fetisov werd in november bij een aanval een aantal keer met een baseball-knuppel op het hoofd geslagen, waardoor hij in een coma terecht kwam. Lokale activisten strijden al jaren tegen de aanleg van de snelweg. Veel journalisten en actievoerders die zich tegen de aanleg hebben verzet, zijn het slachtoffer geworden van geweld. In de meeste gevallen gingen de daders vrijuit.


Meer Nieuws

Wednesday, December 29, 2010

Media-managers verwachten verdere fusiebewegingen

De mediasector zal volgend jaar een belangrijke fusie-activiteit kennen. Dat is de conclusie van een internationale enquête van het bureau AdMedia Partners bij managers uit de content-industrie. Volgens 78 procent van de respondenten zal de fusie-activiteit volgend jaar aanwakkeren. Er wordt aan toegevoegd dat 58 procent van de ondervraagden van mening is dat de economie zich volgend jaar verder zal versterken. Dat is wel minder dan vorig jaar, toen de economie pas zijn eerste stappen op de weg naar herstel aan het zetten was. Toen geloofde 70 procent van de ondervraagden dat de economische situatie het jaar daarop zou verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 29 procent van de managers ervan overtuigd is dat zijn bedrijf volgend jaar een groei met minstens 20 procent zal kennen. Er wordt aan toegevoegd dat de ondervraagden van mening zijn dat vooral de online media volgend jaar hun winsten verder zullen kunnen opdrijven. Volgens 47 procent van de ondervraagden zullen fusies en overnames volgend jaar vooral uit strategische bijsturingen gebeuren. Een even grote groep heeft het over aantrekkelijke aankoop-mogelijkheden. Slechts 14 procent van de managers zegt niet te verwachten bij een fusie of overname betrokken te zullen worden.

AdMedia Partners voegt er aan toe dat 44 procent van de ondervraagden zijn activiteiten op het gebied van sociale media graag verder zou uitbreiden. Datzelfde wordt door 41 procent gezegd over mobiele media. Er wordt ook opgemerkt dat de grenzen tussen de content-industrie en andere communicatie-sectoren verder aan het afkalven blijken te zijn. Daarbij wordt erop gewezen dat 40 procent van de mediabedrijven de wens te kennen geven om marketing-services te ontwikkelen of te verwerven. Bij de marketing-bedrijven geeft ook bijna de helft toe een grotere concurrentie op te merken van de content-bedrijven.

Labels:

Nieuwe ontdekking promoveert Israël tot gasexporteur

De ontdekking van het offshore-gasveld Leviathan maakt van Israël een gasexporteur. Dat zegt het Amerikaanse energiebedrijf Noble Energy. Het gasveld heeft een geschatte reserve van 450 miljard kubieke meter. Er wordt aan toegevoegd dat verdere tests een meer gedetailleerde schatting moet kunnen geven over de beschikbare reserves. Er wordt echter aan toegevoegd dat Leviathan, ter hoogte van de Israëlische havenstad Haifa, de exploratie van het Tamar-veld, tot nu toe het grootste gasveld in Israël, volledig in de schaduw stelt. Het Tamar-veld, dat nog altijd niet operationeel is, heeft een geschatte reserve van 178 miljard kubieke meter.

"Het nieuws over Leviathan is een bijzonder goede tijding voor Israël, dat met zijn natuurlijke gasreserves naar een energie-onafhankelijkheid en eventueel exportmogelijkheden naar Europa streeft," aldus het persbureau AFP. De exploitatie van Tamar wordt op dit ogenblik echter nog altijd belemmerd door internationale discussies tussen Israël en zijn buurlanden over de toegang tot het veld, terwijl er op nationaal vlak ook onenigheid heerst over de belastingen en royalties die op de productie zouden moeten worden betaald. Op dit ogenblik is Yam Tethys het enige operationele gasveld in Israël. Yam Tethys voorziet in ongeveer 70 procent van het Israëlische gasverbruik, maar zou over drie jaar zijn uitgeput.

Noble Energy heeft een belang van 39,66 procent in Leviathan. Delek Drilling en Avner Oil Exploration hebben elk een aandeel van 22,67 procent in het project. De resterende 15 procent is in handen van Ratio Oil Exploration. Tamar werd door Noble en zijn partner vorig jaar ontdekt. Het Leviathan-veld heeft een oppervlakte van 325 vierkante kilometers. Er zouden volgens Noble Energy nog minstens twee proefboringen moeten worden uitgevoerd om de exacte reserves van het nieuwe veld in te kunnen schatten. Uzi Landau, Israëlisch minister van infrastructuur, noemde Leviathan een belangrijke gebeurtenis voor de Israëlische economie.

Labels: , , ,

Over vier jaar meerderheid televisie-toestellen met internetverbinding

Over vier jaar zal 54 procent van alle verkochte flatscreen-televisietoestellen op de wereldwijde markt uitgerust zijn met een internet-toegang. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Futurescape. Het bureau heeft het daarbij over een verkoop van 148,3 miljoen toestellen. Opgemerkt wordt dat de Noord-Amerikaanse regio achterblijft op die internationale trend. Daar zouden slechts 40 procent van alle toestellen van een internet-verbinding zijn voorzien. Volgens Futurescape zullen in Noord-Amerika over vier jaar in totaal 43 miljoen toestellen met een internet-verbinding worden verkocht.

"Er wordt aan toegevoegd dat in Europa vorig jaar 4 miljoen toestellen met een internetverbinding operationeel waren," meldt het magazine Media Daily News. Dat zou over vier jaar echter gestegen zijn tot 47 miljoen toestellen. Duitsland neemt volgens de onderzoekers duidelijk een leiderspositie in. Daar heeft volgens Futurescape op dit ogenblik al 36 procent van de verkochte apparaten internet-toegang. Dat zou tegen het midden van het decennium verder gestegen zijn tot 61 procent." De onderzoekers voegen er aan toe dat 63 procent van de televisie-kijkers voorstander is van een internet-verbinding op zijn toestel.

De onderzoekers merken verder op dat de interesse in televisie met internet-mogelijkheden in belangrijke mate gestimuleerd wordt door de populariteit van sociale media. "De televisiekijker is immers geïnteresseerd in achtergrondinformatie over de televisieprogramma's, online aankopen en entertainment-discussies op sociale mediasites," stippen ze aan. Er wordt aan toegevoegd dat televisie-producent Samsung bevestigt dat over vier jaar 70 procent van alle televisietoestellen zullen uitgerust zijn met internet-verbinding. Op dit ogenblik biedt 17 procent van de hele Samsung-productie om aan te loggen op het internet.

Labels: ,

Amerikanen verzetten zich tegen regelgeving internet

Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking verzet zich tegen een regulering van het internet door de overheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Rasmussen. Daarbij bleek dat slechts 21 procent van de respondenten wenst dat de Amerikaanse Federal Communication Commission (FCC) een grotere controle zou uitoefenen over de werking van het internet. Rasmussen stelt dat de Amerikaanse bevolking van mening is dat de vrije markt de internet-gebruiker beter zal beschermen dan een inmenging van de overheid, terwijl ook gevreesd wordt dat de regelgeving zal worden gebruikt om een politieke agenda door te drukken.

Uit het onderzoek bleek dat 56 procent van de respondenten van mening was dat de Federal Communication Commission van de greep op het internet gebruik zou maken om een politieke agenda door te drukken. Slechts 28 procent was van oordeel dat de overheid het internet op een onbevooroordeelde manier zou benaderen. Het onderzoek kadert in het problematiek van de netneutraliteit, waarbij gestreefd wordt om te beletten dat internet-providers een impact zouden kunnen hebben op de toegankelijkheid van het online platform. De Federal Communication Commission heeft onlangs beslist om de regelgeving over netneutraliteit uit te breiden.

Een woordvoerder van het Media Access Project, voorstander van netneutraliteit, merkt echter op dat de onderzoekers het antwoord in een bepaalde richting hebben gestuurd. "De nieuwe regels van de Federal Communication Commission hebben immers geen betrekking op het gebruik van het internet, maar alleen op het gedrag van de internet-providers," benadrukt Andrew Schwartzmann, beleidsdirecteur van het Media Access Project. Er is nooit sprake geweest van een regelgeving voor het internet zoals dat het geval is voor radio en televisie. Het Amerikaanse Supreme Court heeft al geoordeeld dat er dergelijke regelgeving op het gebruik van het internet ongrondwettelijk zou zijn."

Labels: ,

Europa werkt aan deeltjesversneller voor sociale wetenschappen

Een internationale groep wetenschappers werkt aan een project om een simulator te creëren die alle activiteiten op aarde - van wereldwijde weerpatronen en de verspreiding van ziektes tot internationale financiële transacties en de verkeersinfarcten in de grote steden - kan repliceren. De Living Earth Simulator (LES) wil onder leiding van het Swiss Federal Institute of Technology een grotere wetenschappelijke kennis creëren over de gebeurtenissen op de planeet, met inbegrip van de menselijke activiteiten die maatschapvormen creëren en de omgevingsfactoren die de fysieke wereld vorm geven. Het project zou over twaalf jaar operationeel moeten zijn.

"Vele hedendaagse problemen - met inbegrip van maatschappelijke en economische instabiliteit, oorlogen en epidemieën - zijn het gevolg van het menselijk gedrag, maar er is een duidelijk gebrek aan doorzicht in de functionering van de maatschappij en de economie," merkt de Zwitserse wetenschapper Dirk Helbing op tegenover BBC News. "Dankzij onder meer de Large Hadron Collidor hebben wetenschappers op dit ogenblik een grotere kennis over het begin van het universum dan over de eigen planeet. Er zijn dan ook dringend initiatieven nodig die deze kennisverwerving versnellen en de verschillende sectoren van kennis samenbrengen."

Met het project is een investering voorzien van 1 miljard euro. De financiële middelen worden samengebracht door de Europese Commissie. Het computersysteem zou volgens Helbing in staat moeten zijn om onder meer de uitbraak van besmettelijke ziektes en financiële crisissen te voorspellen en modellen aan te brengen om de opwarming van het klimaat te bestrijden. "Het onthullen van de verborgen wetten en processen onder de samenleving vormt zonder twijfel de grootste wetenschappelijke uitdaging van deze eeuw," voert de Zwitserse wetenschapper aan. Voor het systeem zullen een aantal nieuwe supercomputers moeten worden ontworpen, maar een belangrijk gedeelte van de gegevens die moeten worden verwerkt, is volgens Helbing al beschikbaar.

Labels: , ,

Bizonboerderijen kunnen niet aan vraag voldoen

Amerikaanse bizonboerderijen hebben het moeilijk om te voldoen aan de groeiende vraag. Dat is het gevolg van de toenemende interesse van het publiek voor bizonvlees, dat het voorbije decennia werd gepromoot als een gezond alternatief voor de klassieke vleescategorieën. Bizonvlees wordt aanbevolen omwille van zijn lage vetgehalte en lage niveaus aan cholesterol. Die groeiende vraag heeft ook de prijzen opgedreven. Ook tijdens de economische crisis is de interesse van het Amerikaanse publiek voor het bizonvlees, ondanks die hogere prijs, op peil gebleven. Bizonvlees wordt op dit ogenblik aan ongeveer 7 dollar per pond op de markt aangeboden. Dat is een stijging met bijna 2 dollar tegenover vorig jaar.

"Bizons groeien trager dan ander vee," merkt Dave Carter, executive director van de Amerikaanse National Bison Association, op tegenover het persbureau Associated Press. "Een bizonkoe kan pas ten vroegste na drie jaar een kalf hebben. Bij runderen kunnen koeien al na twee jaar kalveren. Bovendien beschouwen veel producenten bizonkoeien veel waardevoller voor de teelt dan voor de vleesmarkt. Dat betekent dat er veel minder bizonvlees op de markt wordt gebracht. Het is dan ook een bijzonder grote uitdaging om de vraag te kunnen bijhouden." Volgens telers zal het meer dan vijf jaar duren vooraleer het bizonbestand aan de consumentenvraag zal kunnen voldoen.

South Dakota, Montana, North Dakota, Nebraska en Colorado zijn de belangrijkste bizonregio's van de Verenigde Staten. Dave Carter merkt echter op dat er op dit ogenblik echter in alle vijftig Amerikaanse staten bizons worden gekweekt, met inbegrip van Hawaii en Long Island in New York. Uit ramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw blijkt dat er drie jaar geleden 200.000 bizons worden gehouden op ongeveer 4.500 boerderijen. In totaal leven er in Noord-Amerika, met inbegrip van nationale parken en natuurreservaten, op dit ogenblik ongeveer 450.000 bizons. Eén eeuw geleden waren er nog amper een duizendtal bizons over.

Labels: , , ,

Vladimir Poetin wil meer beweging in banksector

De managers en het personeel van de Russische VTB Bank moeten meer inspanningen doen om hun lichamelijke conditie op peil te houden. Dat moet ervoor zorgen dat de prestaties van de bank de volgende jaren kunnen verbeteren. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin, voorzitter van de bestuursraad van VTB Bank, gezegd tegenover Andrei Kostin, de chief executive van de financiële instelling. Poetin gaf aan geen voorstander te zijn van rechtstreekse bevelen, maar voegde er aan toe dat het personeel zijn woorden wel als een verplichte opdracht moeten bestempelen. VTB Bank is de tweede grootste kredietverstrekker van Rusland.

"Vladimir Poetin benadrukte dat VTB Bank op dit ogenblik misschien nog wel over een jong personeelsbestand beschikt, maar indien de medewerkers de hele tijd achter de computer doorbrengen, zullen de gevolgen daarvan volgens Poetin al over enkele jaren duidelijk worden," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Poetin zelf heeft een zwarte gordel judo en heeft zich een imago aangekweekt van de atletisch gevormde action-man. Andrei Kostin is daarentegen een gezette theaterliefhebber. Hij gaf toe dat VTB Bank niet dezelfde uitstraling heeft dan sectorgenoot Sberbank, dat geleid wordt door gezondheidsfreak German Gref, die zegt elke zondag tien kilometer te lopen. Kostin beloofde echter dat VTB Bank een poging zou doen om een gezondere levensstijl te promoten."

Poetin merkte wel op dat VTB Bank sinds zijn oprichting twintig jaar erin geslaagd is om een sterk, hooggekwalificeerd en getraind team te vormen. "Het team bestaat uit echte professionals," gaf de Russische eerste minister toe. "Dat menselijk kapitaal aan managers en experts laat VTB Bank toe om uit te breiden en zijn concurrentiekracht in alle marktsegmenten te versterken." VTB Bank is op dit ogenblik actief in negentien landen en heeft ongeveer veertigduizend medewerkers. Poetin voegde er nog aan toe dat VTB Bank een belangrijke opdracht heeft om Rusland mee uit te bouwen tot een internationaal financieel centrum.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Computerconcern Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het doorsturen van persoonlijke informatie aan adverteerders zonder toestemming van gebruikers. Volgens de aanklacht zouden sommige applicaties voor de iPhone en de iPad persoonlijke gegevens van gebruikers doorsturen aan adverteerders. Het zou daarbij gaan om informatie over welke applicaties gebruikers downloaden en hoe lang en vaak de toepassingen worden gebruikt. Sommige applicaties zouden volgens de aanklacht ook gegevens verkopen aan adverteerders over de locatie van de smartphone, leeftijd, geslacht, inkomen, etniciteit, seksuele voorkeur en politieke opvattingen. Het zou onder meer gaan om applicaties zoals Pandora, Paper Toss, the WeatherChannel en Dictionary.com. De benadeelden willen een groepsgeding opstarten tegen Apple en de ontwikkelaars van de applicaties.


De Frans-Amerikaanse groep Alcatel-Lucent, producent van telecomapparatuur, betaalt de Amerikaanse overheid een boete van 137 miljoen dollar als minnelijke schikking in een omkoopschandaal. Het Frans-Amerikaanse concern heeft zich volgens de Amerikaanse autoriteiten schuldig gemaakt aan omkoping om opdrachten binnen te halen in Latijns-Amerika en Azië. In totaal zou Alcatel-Lucent meer dan 8 miljoen dollar hebben betaald aan overheidsfunctionarissen in onder meer Costa Rica en Maleisië om lucratieve telecomopdrachten te winnen. De onderneming heeft toegegeven dat het ruim 48 miljoen dollar heeft verdiend met de ongeoorloofde handelswijze. Alcatel-Lucent zegt dat het naleving van internationale regels wil verbeteren. Onder meer beloofde het concern jaarlijks verslag uit te brengen aan het Amerikaanse ministerie van justitie. In januari betaalde Alcatel-Lucent nog een boete van 10 millioen dollar aan de Costa Ricaanse regering om een omkoopschandaal te schikken.


Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, heeft zijn autobiografie verkocht voor een totaal van 1,3 miljoen dollar. Met de Amerikaanse uitgever Random House sloot Assange een contract voor een bedrag van 0,8 miljoen dollar. Met het Britse Canongate Books werd een contract voor een bedrag van 0,5 miljoen dollar ondertekend. De autobiografie moet nog wel worden geschreven. Assange geeft openlijk toe eigenlijk geen autobiografie te willen schrijven, maar de financiële inkomsten absoluut nodig te hebben. Hij wijst erop dat Wikileaks op dit ogenblik al 200.000 pond heeft uitgegeven aan juridische kosten. Hij voegt er aan toe dat het nodig is om zichzelf en Wikileaks te kunnen blijven verdedigen. In Zweden loopt er een onderzoek naar Assange rond verdenkingen over de verkrachting van twee vrouwen.


Chinese consumenten kunnen vanaf volgend jaar niet langer profiteren van een belastingvoordeel op kleine wagens. Dat heeft het Chinese ministerie van financiën bekendgemaakt. Op auto's met een motorinhoud van maximaal 1.6 liter moet volgens het Chinese ministerie vanaf januari 10 procent omzetbelasting worden betaald. De Chinese regering voerde vorig jaar verscheidene fiscale stimuleringsmaatregelen door om de auto-industrie te ondersteunen. Onder meer werd de omzetbelasting op kleine wagens tot 5 procent gehalveerd. Mede daardoor kon China in dat jaar de Verenigde Staten verdringen als grootste automarkt ter wereld. De Chinese autoverkoop steeg vorig jaar met 46 procent tot 13,65 miljoen exemplaren. Begin dit jaar werd de omzetbelasting al opnieuw verhoogd tot 7,5 procent. Verwacht wordt dat in China dit jaar 18 miljoen wagens zullen worden verkocht.


Het Russische energiebedrijf InterRao wil investeren in een nieuwe energiecentrale in Nederland. De Russische groep zou daarover in gesprek zijn met zijn Duitse sectorgenoot RWE, de eigenaar van de geplande centrale. InterRao is voor een belangrijk gedeelte in handen van de Russische staat. Iljnar Mirsiapov, bestuursvoorzitter van InterRao, voegde er aan toe dat ook met het energiebedrijf Eon wordt gesproken over een deelname aan een centrale in Duitsland. Het Russische bedrijf zegt tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar kapitaal te willen ophalen voor de financiering van de aankoop van bedrijven en bedrijfsonderdelen. Er wordt gewag gemaakt van een bedrag tussen 9 miljard dollar en 15 miljard dollar. Het Russische bedrijf staat ook dicht bij de overname van de Mariza-krachtcentrale in Roemenië, eigendom van het Italiaanse Enel.


De Amerikaanse verzekeraar Allstate heeft Bank of America en diens dochter Countrywide voor de rechter gedaagd omdat beide groepen zouden hebben gelogen over de kwaliteit van een pakket subprime-leningen van 700 miljoen dollar dat beide financiële instellingen hadden verkocht. Er werden ook zeventien individuele partijen gedaagd, waaronder Angelo Mozilo, de gewezen chief executive van Countrywide, dat twee jaar geleden door Bank of America werd overgenomen. Countrywide was op dat ogenblik de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten. De nieuwe zaak toont andermaal aan dat de overname van de noodlijdende hypotheekbank Countrywide twee jaar geleden niet meteen de beste strategische zet van Bank of America was. Sinds de overname wordt de bank immers overspoeld door rechtszaken rond Countrywide-dossiers.


Het Taiwanese bedrijf Foxconn, toeleverancier voor de elektronica-sector, is van plan op korte termijn 140.000 mensen aan te werven voor zijn nieuwe vestiging in Zhengzhou in Noord-China. De eerste fase van de bouw van een fabriekencomplex van 140 hectare, die begin dit jaar werd ingezet, zou inmiddels zijn afgerond. Voor de werknemers zijn negentigen flatgebouwen opgetrokken. Volgend jaar komen daar nog 49 woonblokken bij. Foxconn koos voor de Noord-Chinese stad omdat in het zuidwesten van het land de loonkosten de afgelopen jaren gevoelig gestegen zijn. In Zhengzhou zijn de loonkosten lager. Foxconn heeft bijna alle grote elektronicaproducenten ter wereld als klant, waaronder Apple. Het concern kondigde in augustus al aan dat het de volgende jaren 400.000 extra mensen nodig zal hebben. In de nieuwe fabriek in Zhengzhou moet de volgende vijf jaar een omzet van 500 miljard yuan worden gerealiseerd. Dat komt overeen met 57,3 miljard euro.


Veilinghuizen hebben dit jaar wereldwijd voor meer dan 350 miljoen dollar aan wijn verkocht. Daarbij kon vooral worden geprofiteerd van de aantrekkende vraag in Azië. De verkopen liggen weer op het niveau dat opgetekend werd voor het uitbreken van de economische crisis drie jaar geleden. John Kapon, directeur van Acker Merrall & Condit, merkt op dat de omzet in Azië bijzonder robuust is. Hij voegt er aan toe dat Hongkong inmiddels New York heeft ingehaald als grootste wijnveiling van de wereld. Serena Sutcliffe, hoofd van de internationale wijndivisie van het veilinghuis Sotheby's, benadrukt dat Aziatische consumenten helemaal van nul beginnen en zich op westerse levensstijl richten. Sutcliffe voert daarbij aan dat ook Aziaten grote huizen beginnen te bouwen en daarbij een wijnkelder willen. Dat is volgens haar een belangrijk onderdeel geworden van het zakelijke en sociale leven.


China National Chemical Company (ChemChina) heeft een belang van 60 procent genomen in het Israëlische MA Industries, dochter van de groep Koor Industries. MA Industries is gespecialiseerd in de productie van agrochemie, zoals herbiciden, pesticiden en fungiciden. Het Israëlische bedrijf is wereldwijd de zevende grootste producent van plantenbeschermingsmiddelen. ChemChina tekent in op de volledige kapitaalverhoging ten belope van 1,27 miljard dollar, goed voor 53 procent van het kapitaal. De Chinese groep koopt ook nog 7 procent extra bij het moederbedrijf Koor Industries voor 168 miljoen dollar. Dat brengt de totale biedsom op een bedrag van 1,44 miljard dollar. Door de transactie wordt de waarde van MA Industries bepaald op 2,4 miljard dollar. Koor Industries behoudt de resterende 40 procent in het agrochemie-bedrijf.


Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming heeft voor het eerst in zijn geschiedenis geneesmiddelen verkocht. In samenwerking met zijn Zweedse partner Orphan Biovitrum heeft het Nederlandse bedrijf de voorbije maanden de eerste voorraden van het middel Ruconest geleverd aan gespecialiseerde ziekenhuiscentra in Denemarken en Noorwegen. Pharming kreeg eind oktober Europese goedkeuring voor Ruconest, een middel dat bestemd is voor mensen die lijden aan erfelijke angio-oedeem, een ziekte die zich uit in aanvallen van pijnlijke zwellingen in lijf, ledematen of gezicht. Pharming maakte eveneens bekend samen met zijn Amerikaanse partner Santarus een aanvraag te hebben gedaan voor goedkeuring van het middel in de Verenigde Staten. Een marktintroductie wordt daar pas ten vroegste over twee jaar verwacht, aangezien de procedure bij de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) normaal gesproken niet binnen een jaar afgerond is.


De Vietnamese regering heeft bekend gemaakt een intrestvrije lening te zullen toekennen aan rederij Vinashin, zodat de werknemers kunnen worden betaald. Vinashin moest onlangs bekennen een eerste afbetaling van een grote buitenlandse lening niet te zullen halen. Vinashin is één van de grootste staatsbedrijven van Vietnam. Megalomane uitbreidingsplannen brachten de maritieme groep echter op de rand van het faillissement. Op die ogenblik wordt het Vietnamese concern geherstructureerd. De problemen van Vinashin zorgden er ook voor dat de kredietwaardigheid van Vietnam onlangs naar beneden werd herzien. Vinashin heeft ongeveer 4,5 miljard dollar schulden opgebouwd. Onder meer werd drie jaar geleden een lening van 600 miljoen dollar aangegaan bij Crédit Suisse. Daarvoor moest nu een eerste afbetalingen gebeuren, maar Vinashin had daarvoor niet voldoende financiële middelen. Vinashin hoopt de afbetalingen met één jaar te kunnen verdagen.


De Russische president Dimitri Medvedev heeft een topmagistraat aangesteld om na te gaan of de belangrijkste luchthavens van het land verantwoordelijk zijn voor de enorme chaos van de voorbije periode. Ongeveer 20.000 passagiers kwamen vast te zitten door de weersomstandigheden, maar moesten in erbarmelijke toestanden op de luchthavens verblijven. Domodedovo, één van de luchthavens van Moskou, viel onder meer zonder stroom. De luchthaven zou te weinig dieselgeneratoren hebben beschikt. Op de luchthaven Sheremetyevo kwam het tot gewelddadige botsingen tussen verbolgen passagiers en personeel van luchtvaartmaatschappij Aeroflot. De onderzoekers moeten volgens Medvedev vaststellen of de luchthavens en vliegtuigmaatschappijen alle noodzakelijke maatregelen hebben genomen die opgelegd worden aan het luchtverkeer en passagiersvervoer in noodsituaties.


De Nederlandse vakbonden hebben met het chemieconcern AkzoNobel een principeakkoord bereikt over een nieuwe pensioenovereenkomst en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Dat hebben de twee partijen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Afgesproken is dat de pensioenopbouw voor de ongeveer vijfduizend medewerkers op peil blijft. Wel werd overeen gekomen dat de pensioenpremie wordt opgedreven. De werkgever neemt ongeveer twee derde van die toename voor zijn rekening. Het resterende gedeelte moet door de werknemers worden aangebracht. Dat gebeurt door een bijdrage van 1 procent uit de winstuitkering. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst loopt over een periode van twee jaar. Daarin wordt volgens de overeenkomst in twee fasen een loonsverhoging met 2,5 procent voorzien.


Estland treedt begin volgend jaar toe tot de eurozone en wordt daarmee het zeventiende land dat de gezamenlijke Europese munt gaat gebruiken. Ondanks een moeilijk jaar voor de euro is het animo in de Baltische republiek om een verdere stap richting integratie in Europa te zetten nog relatief groot. De Estse premier Andrus Ansip betitelde de toetreding tot de eurozone recent nog als de meest belangrijke prestatie van de huidige regering van het land. Uit een peiling blijkt ruim 50 procent van de Esten de toetreding te steunen. Voor veel mensen is het de sluitpost van twintig jaar integratie in Europa, na een halve eeuw overheersing door de Sovjet-unie. De pro-euro stemming is wel wat minder dan een jaar geleden, toen de euro nog niet geconfronteerd was met de schuldenproblematiek. Toen stond bijna 60 procent van de bevolking achter het invoeren van de euro.


Voetbalclub Amkar Perm heeft zich uit de Russische hoogste voetbalafdeling teruggetrokken. De schulden van de club zijn te hoog opgelopen. Valery Chuprakov, voorzitter van de club, heeft ontslag genomen. Chuprakov gaf toe dat de club een schuldenberg van 167 miljoen roebel heeft opgebouwd. Dat komt overeen met een bedrag van 5,4 miljoen dollar. Hij voegde er aan toe dat onderhandelingen met potentiële sponsors geen oplossing hebben kunnen brengen. Amkar Perm slaagde er het voorbije seizoen nipt de degradatie naar tweede afdeling te vermijden. De club gaat nu echter vrijwillig een afdeling lager spelen. Amkar Perm is de tweede club in minder dan één jaar die zich uit de Russische hoogste voetbalafdeling moet terugtrekken. In februari dit jaar stortte ook FK Moscow in nadat hoofdsponsor Norilsk besliste om de financiële steun stop te zetten.


Meer Nieuws

Tuesday, December 28, 2010

Eén op vijf boeken in elektronische versie

Tegen het einde van volgend jaar zullen ebooks een aandeel van 20 procent hebben opgebouwd in de totale boekenmarkt. Dat voorspelt Richard MacManus, hoofdredacteur van het webmagazine ReadWriteWeb. MacManus stelt dat uit cijfers van de Association of American Publishers (AAP) de ebooks een marktpenetratie zouden hebben van 9,03 procent. Op het einde van vorig jaar was dat amper 3,31 procent. MacManus voegt er aan toe te verwachten dat die grote groei zich ook volgend jaar verder zal doorzetten, dankzij de beschikbaarheid van goedkope eReaders en de prijzenoorlog tussen digitale boekenverkopers zoals Amazon, Barnes & Nobles en een aantal sectorgenoten.

"Indien die voorspelling uitkomt, zullen de sceptici over de toekomst van de eBooks het zwijgen worden opgelegd," merkt Richard MacManus op. "Dat wil echter niet zeggen dat het gedrukte boek tot verdwijnen is gedoemd, maar wel zullen digitale boeken steeds populairder worden en zal het gebruik ervan steeds toenemen." Volgens de Association of American Publishers werd ook de groei van dit jaar grotendeels gedragen door een grote concurrentie tussen producenten van eReaders. Daarbij hebben de Amazon Kindle, Sony Reader en de Barnes & Nobles Nook marktaandeel proberen te veroveren door de prijzen gevoelig te verlagen.

De verkoop van ebooks ging vorig jaar definitief van start, maar pas dit jaar kon er gewag gemaakt worden van een werkelijke doorbraak. Richard MacManus voegt er aan toe dat de ebooks nog voor een bijzonder grote ontwikkeling staan. Hij voegt er aan toe dat het formaat inherente multimedia-mogelijkheden heeft, zoals trailers, achtergrondinformatie en referenties, interviews en voorleessessies door acteurs. Hij merkt wel op dat voor deze multimedia-toepassingen het initiatief wellicht ligt bij de uitgevers en minder bij de fabrikanten van de eReaders. MacManus maakte eerder al gewag van een aantal belangrijke voordelen van ebooks, zoals mogelijkheden om nota's toe te voegen, het opzoeken van woorden of referenties van vrienden.

Labels: , , ,

Lhasa vervangt verouderd openbaar vervoer

Lhasa, de hoofdstad van Tibet, krijgt een moderner openbaar vervoer. De overheid van Tibet, een autonome Chinese regio, besliste om de oude minibussen uit circulatie te nemen en te vervangen door modernere exemplaren. Daarmee wil de regionale overheid naar eigen zeggen de uitstoot van uitlaatgassen gevoelig terugschroeven. In totaal werden al ruim tweehonderd nieuwe bussen aangekocht, die nog voor het einde van het jaar operationeel zouden moeten zijn. Op dit ogenblik zouden al een honderdtal exemplaren in het verkeer zijn gebracht. Op termijn moeten bijna zeshonderd oude bussen, die door privébedrijven worden uitgebaat, worden vervangen.

Zhang Ming, verantwoordelijke voor het openbaar vervoer in Lhasa, benadrukt dat de minibussen het belangrijkste publieke transportmiddel vormden in de Tibetaanse hoofdstad. "De nieuwe vloot zou vierentwintig routes doorheen de stad volgen over een totale afstand van 437 kilometer," aldus de krant China Daily. "Hij voegde er aan toe dat er inmiddels achthonderd autobusbestuurders en assistenten werden aangeworven. Het stadsbestuur zou ook aan de privébedrijven voorgesteld hebben de oude bussen over te kopen en subsidies te voorzien zodat de betrokkenen nieuwe commerciële activiteiten zouden kunnen opstarten."

Volgens Zhang Ming is de bestaande vloot minibussen, die elk plaats bieden aan twintig passagiers, meer dan tien jaar oud is en in bijzonder slechte toestand verkeert. "De voertuigen zijn niet uitgerust met moderne apparatuur om de uitstoot te beperken en produceren bijzonder veel uitlaatgassen," benadrukt hij. "Dat is bijzonder verontrustend op het Tibetaanse plateau." Er werd ook bekend gemaakt dat ook de busdienst tussen Lhasa en Kathmandhu, de hoofdstad van buurland Nepal, snel zou worden heropgestart. De dienst werd meer dan drie jaar geleden onderbroken wegens schade aan de verbindingsweg tussen beide steden. Gehoopt wordt dat in januari volgend jaar opnieuw toeristen zouden kunnen worden vervoerd. Een ticket zou ongeveer 70 dollar kosten.

Labels: , , ,

Mobiele platformen en online televisie nieuwe doelwitten cybercrime

Mobiele platformen, internet-televisie en geolocalisatie-diensten zullen tijdens het nieuwe jaar tot de belangrijkste doelwitten behoren van cybercriminelen. Dat zeggen vertegenwoordigers van internetbeveiliger McAfee Labs. Vincent Weafer, vice-president van McAfee Labs, wijst er daarbij op deze technologieën het voorbije jaar bijzonder populair zijn geworden, waardoor ze ook onder de aandacht van criminelen zijn gekomen. Weafer merkt op dat er nu al een belangrijke toename van incidenten, aanvallen en gegevensverlies worden opgemerkt. Hij voegt er aan toe dat ook Apple steeds meer in het vizier van cybercriminelen zal komen.

Volgens McAfee zullen sociale media volgend jaar bovenaan de lijst van de criminaliteit staan. Daarbij worden vooral aanvallen verwacht met diensten voor verkorte internet-adressen. Er worden volgens McAfee op dit ogenblik meer dan drieduizend verkorte internet-adressen per minuut gecreëerd. "Het is voor cybercriminelen heel gemakkelijk om daarvan gebruik te maken voor spamming en scamming en gebruikers af te leiden naar malafide websites," merkt Vincent Weafer op. "Maar ook geolocalisatie-diensten, die in real-time informatie verzamelen over de locatie en de activiteiten van de gebruikers, bieden voor cybercriminelen nieuwe mogelijkheden."

Er wordt echter ook gewaarschuwd voor mobiele toestellen, die door hun relatief lage beveiliging een belangrijk doelwit kunnen worden, zowel in de persoonlijke als in de zakelijke sfeer. Weafer voegt er aan toe dat de trend om steeds meer apparaten aan elkaar te koppelen, de efficiëntie van botnets dreigt te verhogen. Tenslotte stelt Weafer dat ook Apple-gebruikers, die lange tijd hun schouder hebben opgehaald voor virussen en malware, er goed aan doen om op de veiligheid te letten. "Populariteit is een belangrijke drijfveer voor cybercriminelen om een technologie te viseren," waarschuwt hij. "Dat betekent dat er meer aanvallen op Apple-infrastructuur mag worden verwacht, temeer daar die sector minder bewust is ingesteld op deze vorm van criminaliteit."

Labels: , , ,

China bekijkt mogelijkheden aardappelteelt

China probeert maatregelen te nemen om het risico op dalende graanoogsten, te wijten aan de opwarming van de aarde tijdens de volgende decennia, te beperken. Indien de klimaatverandering zich doorzet, dreigt China volgens de Tang Huajun, vice-decaan van de Chinese Academy of Agricultural Sciences de volgende twintig jaar tussen 5 procent en 10 procent van zijn graandproductie te zullen verliezen. Om te anticiperen op dat probleem, wordt op dit ogenblik gestart met onderzoek naar gewassen die bij een klimaatverandering mogelijk een alternatief zouden kunnen vormen. Daarvoor werd onder meer een onderzoeksakkoord gesloten met het International Potato Center uit Peru.

China wil tegen het einde van het decennium een jaarlijks ongeveer 550 miljoen ton graan produceren. Dat is een stijging met 50 miljoen ton tegenover drie jaar geleden. "In de tweede helft dreigt de productie van rijst, koren en graan, de drie belangrijkste voedingsproducten van China, met 37 procent te dalen indien de overheid er niet in slaagt afdoende maatregelen te nemen om de impact van de klimaatverandering af te zwakken," merkt Tang Huajun op. Daarbij verwijst hij vooral naar droogtes, maar ook naar andere natuurrampen, zoals overstromingen, hagelstormen en tyfoons. De klimaatverandering zou ook een impact hebben op de regio's waar de belangrijkste Chinese oogsten kunnen worden geteeld.

Er moeten volgens Tang Huajun dan ook duidelijke instructies komen rond de selectie van teelten. Aan het International Potato Center is gevraagd om aardappel-variëteiten te ontwikkelen die snel groeien en zich aan de verschillende Chinese regio's zouden kunnen aanpassen. Chinese landbouwers die nu al overschakelen op productieve aardappelteelten, krijgen van de overheid subsidies. Er wordt opgemerkt dat aardappelen relatief weinig voorwaarden stellen aan water en landkwaliteit. Er wordt aan toegevoegd dat een experiment in Yulin in de provincie Shaanxi een oogst van 75 ton per hectare opleverde. Gehoopt wordt dat op nationaal vlak een oogst van 30 ton per hectare zal kunnen worden gerealiseerd.

Labels: , , ,

Ondergronds reservoir moet waterreserve Abu Dhabi beschermen

De Golfstaten vrezen steeds meer dat Al Qaeda of andere terroristische groeperingen aanslagen zouden willen plegen op hun waterreserves. Daarom worden steeds verder gaande beschermingsmaatregelen genomen. In Abu Dhabi werd daarom gestart met de aanleg van een ondergronds waterreservoir met een inhoud van 26 miljoen kubieke meter ontzilt water. Dat wordt het grootste ondergronds waterreservoir van de hele wereld. Officiële woordvoerders hebben het over een bescherming tegen onder meer olievervuiling, maar andere bronnen maken gewag van een verdediging tegen mogelijke terroristische aanslagen.

"In de Golfregio kan alleen water meer waardevol zijn dan olie en de Arabische leiders nemen initiatieven om hun voorraden tegen mogelijke terroristische aanvallen te beschermen," merkt het magazine Arabian Times op. "De afnemende grondwatervoorraden vormen een fundamentele bedreiging voor de Golfstaten. Op dit ogenblik hebben de emiraten slechts voor vier dagen reserves indien de ontziltings-installaties worden beschadigd." Een woordvoerder van het Brookings Doha Centre merkt op dat de onziltings-installaties, die aan de kust zijn gelegen, heel gemakkelijk met een bom of een raket kunnen worden vernietigd. Een dergelijke aanslag zou het land volgens het Brookings Doha Centre op de knieën kunnen brengen.

Het nieuwe reservoir van Abu Dhabi bevindt zich onder het Empty Quarter, een woestijn tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië. Het reservoir heeft een capaciteit om de bevolking voor een periode van negentig dagen van waterrantsoenen te voorzien. Ook Qatar, Koeweit, Saudi-Arabië en Oman hebben nu ook interesse getoond om zelf grote ondergrondse reservoirs aan te leggen. Aan het huidige verbruikstempo dreigen de Verenigde Arabische Emiraten binnen vijftig jaar zijn grondwater volledig uitgeput te hebben. Abu Dhabi heeft zijn ontziltings-capaciteit de voorbije tien jaar verviervoudigd, maar die installaties kunnen worden bedreigd door natuurrampen en olievervuiling in de Straat van Hormuz.

Labels: , , ,

Nieuw reclamerecord voor Amerikaanse midterm-verkiezingen

Tijdens de voorbije midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten het voorbije najaar is een recordbedrag van 4,55 miljard dollar besteed aan politieke mediareclame. Dat blijkt uit een rapport van het bureau PQ Media. Tegenover de vorige midterm-verkiezingen vier jaar geleden werd een toename met 44,9 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat reclame 69,5 procent van alle media-bestedingen van de politieke campagnes vertegenwoordigde. De bestedingen aan reclame stegen met 10,5 procent tegenover de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden en met 45 procent tegenover de midterm-verkiezingen van vier jaar geleden. Aan reclame werd dit keer een bedrag van 3,16 miljard dollar uitgegeven.

Het grootste gedeelte van de reclamebudgetten ging naar de zevenendertig gouverneursverkiezingen, maar voor de verkiezingen voor senatoren en afgevaardigden werd voor de eerste keer in de geschiedenis telkens meer dan 1 miljard dollar uitgegeven. "Die toename is aan een aantal verschillende factoren te wijten," merkt PQ Media op. "In eerste instantie was er de beslissing van het Supreme Court om financiële steun van bedrijven en vakbonden toe te laten. Ook waren er bijzonder veel kandidaten met grote financiële mogelijkheden." Daarbij wordt onder meer gewezen op Meg Whitman, die 150 miljoen dollar kon besteden aan haar senaatscampagne. Ook Linda McMahon had daarvoor een budget van 50 miljoen dollar. Geen van beide slaagde in haar poging.

In het rapport wordt opgemerkt dat televisie het populairste politieke reclamemedium blijft. De broadcast-sector ontving een recordbedrag van 2,29 miljard dollar. Dat is meer dan driekwart van de totale politieke reclamebestedingen. Bij kabeltelevisie werd een stijging met 8 procent opgetekend, terwijl het internet een toename met 4 procent noteerde. Ook hier werden telkens nieuwe records gevestigd, maar toch vertegenwoordigen deze platformen nog altijd minder dan 1 procent van de totale politieke reclame. PQ Media voert aan dat de stijgende trend in politieke reclame zich verder zal doorzetten. Voor de presidentsverkiezingen over twee jaar wordt een bedrag van 5,6 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld.

Labels: , , ,

China verlaagt export zeldzame grondstoffen met 11 procent

China heeft zijn exportquota voor zeldzame grondstoffen voor de eerste vergunningsronde van volgend jaar opnieuw met 11 procent verlaagd. Daardoor wordt gevreesd voor een toename van de wereldwijde schaarste aan zeldzame materialen, die nodig zijn bij de productie van smartphones, hybride wagens en geleide raketten. De Chinese regering maakte bekend een exportquota van 14.446 ton zeldzame grondstoffen vast te leggen. Die werden verdeeld over éénendertig bedrijven. Tijdens de eerste vergunningsronde van dit jaar was een quota van 16.304 ton voorzien, gevolgd door een tweede ronde van 7.976 ton. Traditioneel houdt China twee rondes van exportquota.

China, dat meer dan 90 procent van de wereldwijde voorraden aan zeldzame grondstoffen controleert, besliste om de exportquota tijdens de tweede helft van dit jaar met 72 procent terug te schroeven. "Dat leidde tot een drastische verhoging van de prijzen," merkt het persbureau Bloomberg op. "Japan, de grootste gebruiker van deze materialen, zocht daarop naar alternatieve bronnen." Chen Jiazuo, analist bij het gespecialiseerde adviesbureau Beijing Antaike Information Development, merkt echter op dat de quota in lijn zijn met het beleid van de Chinese regering om het leefmilieu en de natuurlijke rijkdommen te beschermen. De controle over de binnenlandse productiecapaciteit, leveringen en export zal volgens hem ook in de toekomst aan de orde van de dag blijven.

De Chinese overheid maakte eerder ook bekend om volgend jaar de exportheffingen op een aantal zeldzame grondstoffen volgend jaar tot 25 procent te verhogen. Tot nu toe werd onder meer op neodymium, een grondstof voor de batterijen van hybride wagens, een exportheffing van 15 procent gehanteerd. "Verwacht mag worden dat de nieuwe maatregelen de spanning met de Verenigde Staten zal opdrijven," merkt Bloomberg nog op. "De Amerikaanse regering heeft onlangs gedreigd bij de World Trade Organization klacht te zullen neerleggen tegen de beperking op de bevoorrading van de mineralen. China heeft bekend gemaakt tot de oprichting te zullen overgaan van de China Association for Rare Earth, die de sector van de zeldzame grondstoffen zal overkoepelen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In Duitsland is het aantal gevallen van cybercriminaliteit op één jaar tijd bijna verdubbeld. Het grootste gedeelte van de aanvallen was afkomstig uit China. Het voorbije jaar werden volgens een woordvoerder van de Duitse regering ongeveer 1.600 buitenlandse aanvallen op Duitse servers geregistreerd. Het jaar voordien werden er 900 aanvallen opgetekend. De cijfers liggen in realiteit volgens de woordvoerder wellicht nog hoger, aangezien niet alle aanvallen worden ontdekt. De spionnen waren volgens de woordvoerder vooral geïnteresseerd in overheidscomputers en bedrijfsgeheimen. Hij wees erop dat Duitsland technologisch bijzonder geavanceerd is, zodat het logisch is dat anderen proberen daarvan te profiteren. De Duitse regering zegt echter verontrust te zijn door de trend. Daarom werd besloten om volgend jaar een centrum op te zetten om de verdediging tegen internet-aanvallen verder op punt te stellen.


De internationale luchtvaartsector zal dit jaar een nettowinst van 15 miljard dollar boeken. Dat voorspelt de International Air Traffic Association (IATA). Majdi Sabri, de regionale voorzitter van de organisatie voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, meent dat de nieuwe cijfers te danken zijn aan de aanzienlijke groei tijdens het derde trimester in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten. Die stijging betekent volgens hem dat de impact van de globale economische crisis op de luchtvaartsector aan het verdwijnen is. Prognoses eind september gingen nog uit van een winst van 8,9 miljard dollar. Dat was zelf ook al een verdrievoudiging van de prognose van de 2,5 miljard dollar uit juni dit jaar. Die stijging was vooral afkomstig van Aziatische maatschappijen. Hun winst steeg van 2,2 miljard dollar naar 5,2 miljard dollar. Het globale luchtverkeer nam dit jaar met 3 procent toe.


De Duitse luxewagenbouwer Audi, een dochter van Volkswagen, is van plan om volgend jaar 1.200 nieuwe banen te creëren. De autobouwer wil de volgende vijf jaar ook ongeveer 11,6 miljard euro investeren, vooral in nieuwe producten en technologieën. Ook zal worden geïnvesteerd in een modernisering van de sites. Dat wordt het grootste investeringsproject uit de geschiedenis van het Duitse automerk. Van het investeringsbedrag is meer dan 5 miljard euro opzijgezet voor de sites in het Duitse Ingolstadt en Neckarsulm. Innoveren vergt volgens Audi echter mensen, waarom beslist te werd om ongeveer 1.200 experts aan te werven om de kennis van het bedrijf omtrent electromobility en lightweight construction op te drijven. In de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën, zoals elektrische en hybride aandrijvingssystemen zal meer dan 9,5 miljard euro worden geïnvesteerd.


Meer dan de helft van een leenprogramma dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve tijdens de financiële crisis instelde, werd gebruikt door buitenlandse banken. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. De Federal Reserve lanceerde in december drie jaar geleden een financieringsprogramma om de onrust op de financiële markten weg te nemen, waarbij korte leningen aan kredietwaardige banken zouden worden verstrekt. Dat was nodig omdat de liquiditeiten door de crisis waren opgedroogd. Banken waren huiverig geworden om grote sommen geld aan elkaar te lenen uit angst voor verliezen, waardoor krapte op de kredietmarkten ontstond. Rabobank en het Canadese Toronto-Dominion, de enige banken in de wereld met de hoogste kredietwaardigheid, maakten voor meer dan 20 miljard dollar gebruik van het Amerikaanse leenprogramma.


De Spaanse bouwgroep ACS heeft zijn belang in de Duitse sectorgenoot Hochtief opgedreven tot 27,9 procent. Daarmee is de 30 procent binnen handbereik die ACS moet halen om daarna, overeenkomstig de Duitse wetgeving, te mogen aandelen Hochtief bijkopen op de beurs. ACS, dat een opzettelijk laag bod op Hochtief heeft uitgebracht, had 29,9 procent in Hochtief toen het Duitse concern Qatar binnenhaalde als redder. Hochtief verhoogde daartoe zijn kapitaal met 9,1 procent, zodat het belang van ACS verwaterde tot 27 procent. Als reactie verhoogde ACS zijn overnamebod. Hiermee werd een aantal aandeelhouders over de streep getrokken, zodat het belang verder kon worden opgedreven tot 29,27 procent. In dat cijfer is geen rekening gehouden met het 2,5 procent-belang van Southeastern Asset Management, dat ook zou zijn ingebracht in het overnamebod. Dat betekent dat ACS feitelijk al verzekerd is van de 30 procent die moet worden bereikt.


Ondanks de enorm hoge verwachtingen, stokt de verkoop van de Nano, de goedkoopste auto van de wereld. De Nano, geproduceerd door het Indiase concern Tata, kost 2.000 euro. De wagen was drie jaar geleden gelanceerd als de grote belofte voor de 1,2 miljard inwoners van India. Maar de fabriek verkocht vorige maand slechts 509 exemplaren. Dat is een laagterecord en 85 procent minder dan één jaar geleden. Concurrent Suzuki verkocht in dezelfde maand 33.000 exemplaren van de Alto, die twee keer zo duur is. De Nano is getroffen door veel tegenslag. Een aantal exemplaren is in brand gevlogen en Tata moest een compleet nieuwe fabriek sluiten wegens protesten van de deelstaat over verjaagde bewoners. Dat zorgde voor gevoelige vertragingen wat betreft de levertijden. Tata probeert nu kopers terug te winnen met een garantie van vier jaar en een onderhoudscontract voor 1,50 euro per maand.


De natuurbeschermingswetvergunning van de kolencentrales van Nuon en Essent in de het Nederlandse Eemshaven staat volgens Greenpeace op losse schroeven door een advies van deskundigen aan de Nederlandse Raad van State. Greenpeace heeft samen met andere natuurorganisaties een zaak aangespannen tegen de centrales. De Nederlandse Raad van State moet zich daarover nog uitspreken, maar heeft inmiddels advies binnen van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening. Volgens Greenpeace blijkt daaruit dat de schade aan de natuur groter is dan de energiebedrijven laten uitschijnen. Eerder deze maand was de advocaat-generaal van het Europese Hof in een advies kritisch over de milieuvergunning voor kolencentrales. Die zou volgens de advocaat-generaal ten onrechte zijn verleend voor drie kolengestookte centrales in de Eemshaven en in Rotterdam.


Antonio Tajani, Europees Commissaris voor industrie, wil de strategische sectoren van de Europese Unie een betere bescherming bieden. Tajani stelt voor een nieuwe autoriteit in het leven te roepen die buitenlandse investeringen in Europa tegen het licht zou houden. Chinese bedrijven kopen volgens Tajani steeds meer Europese ondernemingen op uit belangrijke sectoren die over cruciale technologie beschikken. Het gaat volgens de Europees Commissaris weliswaar om investeringen, maar daarachter schuilt volgens hem ook een politieke strategie waarop Europa politiek moet reageren. De oprichting van een nieuwe autoriteit zou het volgens hem mogelijk maken om precies te weten of de overnames van Europese bedrijven met knowhow door buitenlandse private of publieke ondernemingen al dan niet een gevaar zouden kunnen inhouden.


De Duitse industrie zal volgend jaar naar verwachting 70.000 nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Dat heeft Hans Heinrich Driftmann, president van de Duitse Industrie en Handelskamer (DIHK), in een Duits kranteninterview gezegd. Daarmee heeft de Duitse industrie een belangrijk aandeel in de totale verwachte banengroei voor volgend jaar, waarbij gewag gemaakt wordt van ongeveer 300.000 extra arbeidsplaatsen. Volgens Hans Heinrich Driftmann willen vooral bedrijven in de elektrotechniek en de rubbersector en plastiekindustrie nieuwe werknemers in dienst nemen. Driftmann zei verder dat hij verwacht dat de Duitse industriële productie volgend jaar met 5 procent zal groeien. Daarmee zou de industrie twee keer zo snel groeien dan de totale Duitse economie. In de eerste negen maanden van dit jaar nam de productie in de Duitse industrie met 9,5 procent toe.


De prijs van zilver is de afgelopen maanden explosief gestegen. Beleggers die wilden profiteren van de prijsstijgingen in de grondstoffensector, zochten het metaal volgens analisten op als een zekere investering. De zilverprijs steeg dit jaar met 74 procent. Een troy ounce zilver kost nu 29,31 dollar. Ruim 50 procent van die stijging werd geboekt tijdens de jongste vier maanden. De prijsstijging is aanzienlijk sterker dan die van goud, dat dit jaar 26 procent duurder werd. Alleen palladium presteerde met een prijsstijging van 86 procent dit jaar nog beter dan zilver. Analisten stellen dat de stijging uitsluitend te danken is aan investeerders. Veel beleggers zijn bang de forse stijgingen in de grondstoffensector te missen en investeerden dit jaar vooral in metalen die nog niet al te sterk in prijs waren gestegen. De interesse in zilver en andere edelmetalen houdt naar verwachting volgend jaar nog aan.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft aangekondigd het stop-startsysteem, waarbij de motor afslaat bij stilstand, in zijn complete gamma te willen invoeren. Ford wijst er daarbij op dat zijn start-stoptechnologie zacht en soepel werkt en geen gedragswijziging vraagt van de chauffeur. Wanneer het voertuig met een stop-startsysteem van Ford in het stadsverkeer halt houdt, slaat de motor af. Wanneer de rechtervoet het rempedaal loslaat, slaat de motor weer aan. Ook wanneer de motor niet draait, blijven volgens Ford alle functies, zoals verwarming en airconditioning, normaal werken. Volgens Ford kan het benzineverbruik in steden dankzij de technologie gereduceerd worden met 4 procent tot 10 procent. Een woordvoerder van het Amerikaanse automerk geeft wel aan dat nog een aantal technologische en financiële details moeten worden uitgewerkt.


De mobiele telefoons van Nokia zijn vooral populair bij oudere gebruikers, terwijl jongeren vooral kiezen voor Samsung en Blackberry. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse magazine Telecompaper. De bezitters van een iPhone zouden de grootste consumenten zijn. De bezitters van smartphones zijn volgens het onderzoek over het algemeen hoger opgeleid dan eigenaren van de traditionele mobiele telefoons. Bovendien is ook hun werkgever bereid meer te vergoeden van de maandelijkse telefoonrekening. BlackBerrygebruikers zijn de meest fanatieke verstuurders van berichten. Gezien de populariteit van het merk onder jongeren is dat volgens het rapport ook niet verwonderlijk. De opmars van de BlackBerry in het jongste consumentensegment is ongeveer twee jaar aan de gang, en compenseert deels het verlies aan klanten in de zakelijke markt.


De Bank of America heeft honderden domeinnamen geregistreerd met daarin onder andere beledigende variaties op de namen van directieleden. Wikileaks zegt al maandenlang gevoelige informatie te hebben over het handelen van de bank en dreigt die informatie openbaar te maken. De bank vreest daarom een lastercampagne. Het is niet duidelijk over welke informatie het precies gaat, maar de bank heeft alleszins niet gewacht op de publicatie. Blijkbaar verwacht de bank dat de directieleden en topmannen rechtstreeks en publiekelijk voor schut gaan worden gezet, waarna ze de domeinnamen heeft laten registreren. Onder meer zouden er variaties op naam van chief executive Brian Moynihan en de directieleden Charles Noski, Charles Holliday en Charles Rossotti zijn geregistreerd. Bank of America is één van de vele financiele instellingen die weigeren transacties naar rekeningen van Wikileaks uit te voeren.


De banken zullen in de toekomst een grotere transparantie moeten bieden over hun verloningsbeleid. Dat staat in een voorstel van het Baselcomité, dat bepaalt hoe de banken zich wereldwijd dienen te gedragen. Het Baselcomité heeft een reeks aanbevelingen gepubliceerd, waarover de sector nu zijn mening moet geven. Voorzien wordt dat de banken op vijfendertig punten minstens één keer per jaar kwalitatieve en kwantitatieve details vrij moeten geven over hoe basislonen en extra vergoedingen wordt bepaald. Het document is vergelijkbaar met een tekst die het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), de koepel van Europese bankentoezichthouders, eerder deze maand publiceerde en die geldt voor Europa. Eerst werden ook de variabele vergoedingen zelf aangepakt. Die moeten onder meer worden gespreid in de tijd en mogen nog slechts gedeeltelijk uit cash bestaan.


Een Indiase draagraket is kort na lancering ontploft, zodat ook de meegevoerde Indiase telecomsatelliet verloren ging. De raket werd bewust vernietigd omdat ze van haar koers afweek. Het Geostationary Launch Vehicle werd gelanceerd vanop de basis Sriharikota, maar raakte één minuut later al in de problemen. De raket week van haar traject af, raakte stuurloos en werd door de vluchtleiding om veiligheidsredenen tot ontploffing gebracht. Dit gebeurde toen de raket een hoogte van 8 kilometer had bereikt en 2,5 kilometer van de lanceerbasis was verwijderd. De brokstukken ploften in de Golf van Bengalen. Met de explosie ging ook de Indiase telecomsatelliet GSAT-5P verloren, de grootste satelliet die ooit door een Indiase draagraket werd meegevoerd. De sonde moest een oudere telecomsatelliet vervangen. Tot nu toe zijn vier van de zeven lanceringen met de draagraket mislukt.


Meer Nieuws

Monday, December 27, 2010

Europese Unie wil regeling voor medisch toerisme

Onder het voorzitterschap van Hongarije wil de Europese Unie een aantal maatregelen nemen om het grensoverschrijdend medisch toerisme te bevorderen en reguleren. De medische commissie van het Europese Parlement had zich al in oktober achter de bevordering van het medische toerisme geschaard. De nieuwe regelgeving, die onder meer grotere duidelijkheid wil scheppen rond de rechten van patiënten die in andere lidstaten van de Europese Unie een geneeskundige behandeling willen volgen, zal waarschijnlijk in maart van volgend jaar door de Europese ministers van gezondheid worden goedgekeurd. Een aantal landen vreest echter dat zijn sociale zekerheid niet zal opgewassen zijn tegen een toestroom buitenlandse patiënten.

Labels: , , ,

Marketeers tonen grote interesse in sociale media

De marketingsector is vooral benieuwd naar sociale media. Dat blijkt uit cijfers van de marketing-website Warc.com. Daarbij wordt opgemerkt dat de zoekmachine van de website het grootste aantal opdrachten te verwerken kreeg rond social media. Warc.com voegt er aan toe dat deze cijfers aantonen dat marketeers voor hun merkcommunicatie op zoek zijn naar mogelijke toepassingen met sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. De website voegt er aan toe dat sociale media zowel bij de abonnees als bij de mediabureaus en de creatieve agentschappen helemaal bovenaan de lijst stonden. Alleen bij marktonderzoekers bleken sociale media niet in de top tien terug te vinden te zijn.

Labels: ,

Europa wil emissie-criminaliteit strenger aanpakken

De Europese Commissie bereidt een strengere regelgeving op de Europese emissiemarkt voor. Daarmee wil men insider-handel, fraude en manipulatie binnen de Europese emissiehandel uitschakelen. Uit berekeningen van de Europese politiedienst Europol is onlangs nog gebleken dat er de voorbije achttien maanden ongeveer 5 miljard euro is verloren gegaan aan zogenaamde emissie-criminaliteit. Volgens Europol is de emissiehandel in een aantal landen voor 90 procent frauduleus. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatbeleid, gaf toe dat de markt een omvang heeft bereikt die aantrekkelijk wordt voor frauduleuze praktijken. Een aantal maatregelen moeten die praktijken echter beperken.

Labels: , ,

Online gamesector zet groei verder door

Gedreven door markten in Noord-Amerika, Europa en Asia-Pacific, blijft de online gamesector zijn stevige groei verder zetten. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ABI Research. Daarbij wordt vooropgesteld dat de internationale markt voor online games over twee jaar een waarde zal hebben van iets meer dan 20 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat technologische ontwikkelingen een aantal nieuwe mogelijkheden zullen bieden voor alternatieven van de traditionele computer. Er wordt echter aan toegevoegd dat de sector ook voor een aantal uitdagingen staan, waarbij onder meer gewezen wordt op mobile gaming en cloud-gaming.

Labels: ,

Regelgeving kleinere bedrijven heeft nog lange weg te gaan

De Europese Unie heeft de voorbije jaren inspanningen gedaan om het ondernemersklimaat voor kleinere bedrijven te stimuleren, maar de hooggestelde verwachtingen zijn nog altijd niet helemaal ingevuld. Dat zegt Andrea Benassi, secretaris-generaal van de European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME). Benassi merkt daarbij op dat er nog een hele weg moet worden afgelegd. Dat heeft volgens hem vooral te maken tegen met de lauwe reacties van verschillende nationale overheden, die de aanbevelingen van de Europese Unie immers in praktijk moeten opzetten, maar daar in een aantal gevallen weinig haast mee maken.

Labels:

Wetenschappers waarschuwen voor neveneffecten homeopathie

Alternatieve homeopatische behandelingen kunnen gevaarlijke neveneffecten hebben. Vooral kwetsbare groepen, zoals kinderen, zijn daarvoor bijzonder gevoelig. Dat blijkt uit een rapport van de Australian Paediatric Surveillance Unit. De onderzoekers merken op dat sommige ouders van mening zijn dat homeopatische therapieën natuurlijker zijn en dus minder neveneffecten zouden hebben dan conventionele geneesmiddelen. In het rapport wordt echter opgemerkt dat in bijna twee derde van de incidenten met homeopathische middelen sprake bleek te zijn van zware en zelfs levensbedreigende neveneffecten. In één geval werd er gewag gemaakt van een fatale afloop.

Labels: , ,

Indiase beurs start met islamitische index

The Bombay Stock Exchange (BSE) in de Indiase stad Mumbai heeft een nieuwe index opgericht die bestaat uit bedrijven die voldoen aan de islamitische wettelijke codes. Dat Tasis Shariah werd opgericht aan de hand van richtlijnen van de Indiase shariah-adviesraad. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste moslims in India uitgesloten zijn van de gewone financiële sector. De islamitische wetgeving laat immers niet toe dat er wordt geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn in de verkoop van goederen zoals alcohol, tabak of wapens. Evenmin laat de islamitische wet toe dat er wordt geïnvesteerd in bedrijven die belangrijke winsten boeken uit intresten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Russische zakenman Michail Chodorkovski is op een omstreden proces schuldig verklaard aan verduistering. Chodorkovski, een tegenstander van de Russische premier Vladimir Poetin, werd beschuldigd van de verduistering van 218 miljoen ton olie. Het is het tweede proces tegen Chodorkovski, die ooit de rijkste man van Rusland was met een persoonlijk vermogen van acht miljard dollar. De magnaat werd zeven jaar geleden wegens belastingontduiking tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Door de nieuwe veroordeling loopt hij echter het risico minstens nog zeven jaar in de gevangenis te moeten blijven. Voor de rechtbank in Moskou hadden honderden betogers een vrijspraak geëist. De processen worden door velen gezien als een strafmaatregel voor de pogingen van Chodorkovski om destijds een politiek en economisch tegengewicht te bieden aan president Vladimir Poetin. Het olieconcern Yukos van Chodorkovski werd na de eerste veroordeling overgenomen door de Russische staat.


Volgens 49 procent van de Duitsers moet de Duitse mark terug ingevoerd worden. Dat is de conclusie van een enquête van het magazine Bild. Daarbij bleek dat 51 procent van de ondervraagden zegt ontevreden te zijn met de euro. Slechts 17 procent zegt het gevoel te hebben sinds de invoering van de Europese eenheidsmunt voordeel gedaan te hebben gedaan bij de euro. Volgens 77 procent heeft de euro hen geen enkel voordeel opgeleverd. Daarnaast zegt 67 procent zich bezorgd te maken over de stabiliteit van de euro, terwijl 56 procent aangeeft te vrezen voor een inflatie. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, heeft de voorbije periode bij verscheidene gelegenheden de Europese eenheidsmunt publiekelijk verdedigd. De euro is volgens de Duitse minister in het voordeel van alle Europeanen.


De Amerikaanse topbelegger en kunstverzamelaar Roy Neuberger, één van de belangrijkste investeerders van de twintigste eeuw, is op 107-jarige leeftijd overleden. Neuberger volgde een kunstopleiding en woonde in de jaren twintig in Parijs. In 1929, kort voor de beurscrisis uitbrak, begon hij als aandelenhandelaar op Wall Street. Hij slaagde erin zijn verliezen te beperken, ondanks de diepe economische malaise. In 1939 richtte hij de beleggingsmaatschappij Neuberger & Berman op. Tot op hoge leeftijd bleef Neuberger actief in de beleggingswereld. Pas zeven jaar ging de belegger met pensioen. Kort daarna werd Neuberger Berman voor 2,63 miljard dollar overgenomen door Lehman Brothers. Bij het failliet van de zakenbank twee jaar geleden werd Neuberger Berman verzelfstandigd. Neuberger gebruikte zijn vermogen om een enorme kunstverzameling op te bouwen. Hij bezat honderden werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Edward Hopper, Milton Avery en Willem de Kooning.


Door meer goedkope woningen te bouwen en speculatie tegen te gaan, wil China een zeepbel op de vastgoedmarkt voorkomen. Dat is gebleken uit een toespraak van de Chinese premier Wen Jiabao. De bouw van goedkope woningen in China wordt volgend jaar bijna verdubbeld. De Chinese regering wil volgend jaar ongeveer tien miljoen betaalbare huizen laten bouwen. Daarnaast worden er strengere eisen gesteld aan het gebruik van land om speculatie te bestrijden. Om de inflatie op de huizenmarkt in te dammen zal volgens Wen ook het monetaire beleid van China verder worden aangescherpt. In dat kader verhoogde de Chinese centrale bank op kerstdag voor de tweede keer in drie maanden tijd de belangrijkste rentetarieven. De rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de centrale bank ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 5,81 procent. De rente op deposito's steeg met eenzelfde stap naar 2,75 procent.


Het Duitse postbedrijf Deutsche Post wil snijden in de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers om de teruggang van de postvolumes het hoofd te kunnen bieden. Dat Jürden Gerdes, bestuurslid van het bedrijf, in een Duits kranteninterview gezegd. Gerdes vertelde dat het Duitse postbedrijf de aanvangssalarissen en arbeidstijden van zijn werknemers wil aanpassen. Dat is volgens de bestuurder noodzakelijk om de constante afname van het briefverkeer op te vangen en de hoge loonkosten van Deutsche Post ten opzichte van goedkopere concurrenten te milderen. De eerste gesprekken hierover met de belangrijkste postvakbond hebben volgens Gerdes al plaatsgevonden en worden voortgezet in januari. Een woordvoerster van de vakbond liet echter al weten geen enkele reden te zien voor een sanering bij het Duitse postbedrijf.


De Britse Financial Services Authority is in stilte begonnen met de invoering van de strengere regels waaraan banken wereldwijd over enkele jaren moet voldoen. De financiële waakhond zou de Britse banken verplichten grotere hoeveelheden kapitaal achter de hand te houden om beter bestand te zijn tegen een nieuwe financiële crisis. Daarnaast zou de Financial Services Authority strengere eisen stellen aan de bezittingen die banken mogen opvoeren bij de bepaling van hun liquiditeit. Die eisen maken deel uit van het nieuwe Basel-akkoord , waarin eerder dit jaar strengere regels voor de internationale banksector werden vastgelegd. Wereldwijd hebben banken echter nog vier jaar de tijd aan de eerste nieuwe regels te voldoen. Over negen jaar moet aan alle voorwaarden worden voldaan. De Britse banken hebben bij het ministerie van financiën geklaagd over de vroegtijdige invoering van de maatregelen.


Klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft de bestedingen de voorbije periode gevoelig opgevoerd. Dat blijkt uit gegevens van het Duitse bedrijf Wau Holland Foundation, dat de rekeningen en donaties voor WikilLeaks afhandelt. Daaruit blijkt dat WikiLeaks tegenwoordig salarissen uitkeert, met name aan oprichter Julian Assange. De voorbije zomer liet WikiLeaks weten dat er jaarlijks ongeveer 150.000 euro omgaat binnen de organisatie. Wau Holland Foundation stelt nu echter dit jaar al 380.000 euro te hebben overgemaakt en dat er voor dit jaar nog rekeningen openstaan. Voor een deel gaat het volgens de Wau Foundation om uitgaven aan computers, toegang tot internet en reiskosten. Daarnaast werd echter ook 100.000 euro aan salarissen uitbetaald. Twee derden daarvan ging naar Assange. Aan de andere kant is via de Wau Holland Foundation dit jaar voor ongeveer 1 miljoen euro aan donaties opgehaald voor WikiLeaks.


Het mediabedrijf Nielsen Holdings krijgt mogelijk volgende maand een beursnotering in New York. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het mediabedrijf werd vier jaar geleden door de investeringsbedrijven Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Thomas H. Lee Partners, Blackstone en Carlyle van de beurs gehaald. Daarmee was een bedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. Het bedrijf gaf eerder deze maand aan bij de beursgang te streven naar een opbrengst van 1,7 miljard dollar. Het bedrijf heeft op dit ogenblik een schuld van ongeveer 8,5 miljard dollar. Een precieze datum voor de beursgang moet nog worden vastgesteld, maar volgens een aantal bronnen zou Nielsen van plan zijn om tijdens de eerste helft van de maand januari zijn project voor te stellen aan potentiële beleggers. Daarna zou de uitgifteprijs kunnen worden vastgesteld, gevolgd door een beursgang eind januari.


De Chinese luchtvaartmaatschappij Shandong Airlines gaat vijftien verkeersvliegtuigen bij de Amerikaanse constructeur Boeing kopen. Het gaat om toestellen van het type Boeing 737-800, die over vier en vijf jaar zouden moeten worden geleverd. Volgens catalogusprijs zou het om een bedrag van naar schatting 1,2 miljard dollar gaan, maar Boeing heeft volgens Shandong Airlines korting gegeven. Het Chinese luchtruim wordt steeds drukker. Luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting in China voor ongeveer 480 miljard dollar aan nieuwe vliegtuigen aanschaffen in de komende twintig jaar. Dat zijn ongeveer 4.330 toestellen. Dit jaar registreerde China 260 miljoen vliegtuigpassagiers, 13 procent meer dan vorig jaar. In China zal naar verwachting binnen twintig jaar meer worden gevlogen dan in de Verenigde Staten. China werkt ook aan de ontwikkeling van eigen vliegtuigen om niet telkens op Boeing en Airbus te zijn aangewezen.


De Hospital Corporation of America (HCA) trekt volgend jaar naar de beurs. Daarvoor werd een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten. De Amerikaanse ziekenhuisgroep kondigde midden dit jaar al aan geïnteresseerd te zijn in een terugkeer naar de beurs. De ziekenhuisketen wachtte evenwel op het geschikte moment om de operatie in gang te zetten. De groep zou met de beursgang een bedrag van 4,6 miljard euro willen ophalen. De investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Bain Capital haalden de ziekenhuisgroep vier jaar geleden samen met Merrill Lynch en mede-oprichter Thomas Frist van de beurs. Dat was toen een recordprijs voor een buy-out en het is nog altijd een van de omvangrijkste deals in de private-equitysector. De groep exploiteert 162 ziekenhuizen en 104 heelkundige centra in de Verenigde Staten.


De Franse bank BNP Paribas gaat haar activiteiten op Madagascar van de hand doen. Banque Malgache de l'Océan Indien (BMOI), de vierde grootste bank van Madagascar, wordt in de etalage geplaatst. Volgens een aantal bronnen zouden er drie geïnteresseerde partijen zijn. Daarbij vallen de namen van Banque Gabonaise et Française Internationale (BGFI), de regionale spaarkas BRED en een niet nader genoemde Chinese bank. BRED is actief in Parijs en Normandië, maar ook in de Franse overzeese departementen en gebieden, de zogenaamde. BRED heeft al regelmatig blijk gegeven van interesse in een aanwezigheid op Madagascar, omdat de instelling zo haar klanten op La Réunion zou kunnen begeleiden. BMOI tekende vorig jaar een nettoresultaat op van ongeveer 10 miljoen euro. De bank telt een tiental agentschappen en 332 medewerkers.


De politie van St. Louis onderzoekt de doodsoorzaak van de zeventwintigjarige Adrienne Martin die in de woonst van de zesenveertigjarige August Busch IV levensloos werd aangetroffen. Busch is de voormalige chief executive van de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch die twee jaar werd overgenomen door het toenmalige InBev. Busch ontkent alle betrokkenheid. De politie vermoedt dat het om een overdosis gaat. Martin had sinds enkele maanden een relatie met August Busch, wiens huwelijk recent op de klippen liep. De mediastorm komt ongelegen voor Busch, die probeerde om een bestaan in de luwte op te bouwen. Busch heeft de reputatie een playboy te zijn. Als twintigjarige had hij na een nachtelijk barbezoek een auto-ongeval. Daarbij kwam zijn passagierster om het leven. Busch verzette zich hevig tegen een overname van Anheuser-Busch door het Belgisch-Braziliaanse concern. Maar uiteindelijk moest Bush het onderspit delven en trad hij af als gedelegeerd bestuurder.


In Groot-Brittannië is een advertentie van een PlayStationspel verboden omdat de reclame te gewelddadig zou zijn. Het gaat om een affiche voor het game The Fight. Er zijn in totaal acht klachten over de campagne binnengekomen bij de Advertising Standards Authority, de Britse organisatie voor de regulering van de advertentiemarkt. Die oordeelde dat de poster inderdaad ongewenst gewelddadig gedrag promoot en dat Sony de advertentie dus moet verwijderen. Twee van de klagers stelden bovendien dat één van de twee personen op de poster zwart is en de advertentie daardoor als racistisch opgevat kan worden. Het is niet de eerste keer dat een PlayStation-advertentie voor controverses zorgt. Een Nederlandse advertentie voor de spelcomputer werd eerder al racistisch genoemd omdat daarop een blanke vrouw een zwarte vrouw op een gewelddadige manier vasthield.


De Franse groep Veolia Transport heeft een aanbesteding gewonnen voor de exploitatie van regionale treinverbindingen in de Duitse deelstaat Beieren. Het contract, dat een waarde heeft van meer dan 1 miljard euro, heeft een looptijd van 12 procent. Veolia Verkehr, de Duitse dochter van Veolia Transport, zal daarbij de uitbating verzorgen van de treinverbindingen tussen München, Rosenheim, Traunstein en de Oostenrijkse steden Salzburg en Kufstein. De Franse groep merkt daarbij op dat het netwerk tussen München en Holzkirchen de voorbije tien jaar al werd uitgebaat door de Bayerische Oberlandbahn, een dochterbedrijf van Veolia Verkehr. Duitsland is samen met Nederland één van de belangrijkste groeimarkten van het Franse transportbedrijf. Veolia Transport heeft in Duitsland op dit ogenblik ongeveer vijftien regionale contracten.


De gesprekken over een joint-venture tussen de Britse bank Standard Life en zijn sectorgenoot Bank of China zijn afgebroken. De Britse groep had gehoopt dat Bank of China een meerderheidsbelang zou nemen in zijn divisie Heng An Standard Life. Daardoor zou de divisie volgens de Chinese wetgeving een binnenlands financieel bedrijf zijn geworden en zou de instelling op de Chinese markt een grotere bewegingsvrijheid kunnen krijgen. De joint venture werd zeven jaar geleden opgezet en is inmiddels actief in éénendertig Chinese steden. Het samenwerkingsverband heeft op dit ogenblik 350.000 klanten, met een totale portefeuille van 116 miljoen pond. Standard Life stelde vorig jaar dat met Bank of China een uitstekende distributiepartner zou kunnen worden aangetrokken. Het Britse bedrijf zegt ontgoocheld te zijn, maar voegt er aan toe sterk genoeg te zijn om de huidige activiteiten verder te zetten.


Meer Nieuws