Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 30, 2010

Nieuwsoverzicht

Een werknemer van de Indiase Citibank heeft enkele tientallen miljoenen dollars verduisterd van particuliere en zakelijke klanten. Dat heeft Citibank bekendgemaakt. De vermeende fraude werd ontdekt bij een filiaal van de bank in Gurgaon, een voorstad van New Delhi. De werknemer zou klanten hoge rendementen hebben beloofd bij investeringen in een niet-bestaand fonds. Citibank zegt de autoriteiten zoveel mogelijk te zullen helpen. Er wordt aan toegevoegd dat het onderzoek geen gevolgen heeft voor rekeningen, transacties of klanten van de bank. De omvang van de fraude zou tussen de 44,3 miljoen dollar en 88,6 miljoen dollar liggen. De Indiase politie heeft de 32-jarige verdachte Shivraj Puri opgepakt. Gebleken zou zijn dat Puri de verduisterde gelden overhevelde naar rekeningen van drie verwanten. De man heeft zichzelf bij de politie aangegeven.


De Spaanse regering heeft de procedure gelanceerd om de luchtverkeersleiding in dertien Spaanse luchthavens te privatiseren. De maatregel komt er enkele weken na een wilde staking van de Spaanse luchtverkeersleiders tegen hun nieuwe arbeidsvoorwaarden. Die staking legde het luchtverkeer in het land vierentwintig uur lang bijna helemaal lam en noopte de Spaanse regering ertoe de noodtoestand uit te roepen. Daardoor kwam de luchtverkeersleiding in handen van het leger. De eerste fase van de privatisering omvat de luchthavens Alicante, Valencia, Sabadell, Ibiza, Jerez, Sevilla, Melilla, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Coruna, Vigo en Cuatro Vientos. De Spaanse regering benadrukt dat binnenkort andere luchthavens zullen volgen. Spanje telt zevenenveertig luchthavens zullen volgen. De Spaanse overheid zegt dat de privatisering de kwaliteit van de dienstverlening zal verbeteren. De noodtoestand voor de luchtverkeersleiding werd onlangs verlengd tot half januari.


De sociale netwerksite Facebook heeft tijdens de maand november van dit jaar een kleine voorsprong genomen op de websites van de groep Yahoo. Daarmee profileert Facebook zich als de derde belangrijkste website van de wereld. De eerste twee plaatsen worden ingenomen door Google en Microsoft. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt aangevoerd dat Facebook tijdens de maand november 647,5 miljoen unieke bezoekers kreeg. Google blijft met 970,1 miljoen bezoekers op de eerste plaats staan. Daarna volgt Microsoft - dankzij de zoekmachine Bing en de maildienst Hotmail - met 869,4 miljoen bezoekers. Yahoo wordt met 630 miljoen bezoekers naar de vierde plaats wensen. Analisten stellen dat Facebook al langere tijd marktaandeel van Yahoo aan het inpikken was. Ook Carol Bartz, chief executive van Yahoo, had eerder al toegegeven dat Facebook een grotere concurrent was dan Google.


Zuid-Korea is veel beter geschikt dan Zuid-Afrika om het volgende BRIC-land te worden. Dat heeft Jim O'Neill, topman van Goldman Sachs, gezegd. In de categorie van Zuid-Korea horen volgens O'Neill ook Indonesië, Mexico en Turkije. Elk van deze landen is afzonderlijk goed voor ongeveer 1 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product en scoren volgens O'Neill daarom beter dan Zuid-Afrika. Nochtans is Zuid-Afrika onlangs formeel uitgenodigd om toe te treden tot de BRIC-landen, genoemd naar de groeimarkten Brazilië, Rusland, India en China. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma reist wellicht in april naar de Chinese hoofdstad Peking voor de derde topontmoeting van de BRIC-landen. De groeiritmes van Zuid-Korea, Mexico en Turkije zijn volgens O'Neill echter veel indrukwekkender dan de cijfers van Zuid-Afrika. Hij wijst erop dat Zuid-Korea een bruto binnenlands product heeft van 833 miljard dollar, terwijl dat van Zuid-Afrika slechts 285 miljard dollar bedraagt.


Portugal wil volgend jaar 20 miljard euro ophalen met de uitgifte van staatsobligaties. Dat heeft het Instituto de Gestão da Tesouraria e do Crédito Público, het agentschap voor de Portugese staatsschuld, bekend gemaakt. Dit jaar haalde Portugal 22 miljard euro op met de uitgifte van staatsobligaties. De eerste uitgifte van Portugees schuldpapier voor volgend jaar staat gepland voor begin januari, met de veiling van 500 miljoen euro aan leningen met een looptijd van zes maanden. De eerste aflossing van het nieuwe jaar vindt in april plaats. Dan moet Portugal 4,5 miljard euro terugbetalen. Door zorgen over de hoge staatsschulden moet Portugal de jongste tijd extra rente betalen op staatsleningen. Portugal krijgt mogelijk financiële steun aangeboden, zoals eerder met Griekenland en Ierland is gebeurd. De Portugese overheid heeft beloofd het begrotingstekort terug te dringen van ongeveer 7,3 procent dit jaar tot 4,6 procent volgend jaar.


De bezuinigingen van de Britse overheid zorgen volgend jaar voor een verdere daling van de huizenprijzen in het land. Dat blijkt uit een enquête van de Britse zakenkrant Financial Times bij economen. De grote meerderheid van de ondervraagde economen verwacht dat de prijzen volgend jaar met 5 procent tot 10 procent dalen ten opzichte van het lopende jaar. De bezuinigingen raken volgens de economen potentiële huizenkopers in hun financiële mogelijkheden en zouden ook het vertrouwen in de ontwikkeling van de economie schaden. De prijzen van Britse koophuizen zijn de voorbije jaren al gevoelig gedaald. Tussen de piek van de verkoopprijzen drie jaar geleden en het dal vorig jaar verloren huizen in Groot-Brittannië gemiddeld 20 procent van hun waarde. Ongeveer de helft van dat verlies werd vervolgens weer goedgemaakt, maar sinds de voorbije zomer nemen de prijzen weer langzaam af.


De Russische premier Vladimir Poetin wil met een versoepeling van de regelgeving meer buitenlandse investeerders naar Rusland lokken. Poetin wil de regels versoepelen voor buitenlandse investeringen in strategische sectoren, zoals levensmiddelen, grondstoffen, geneesmiddelen en financiële diensten. Concrete details over de maatregelen die Poetin voorstelt, werden niet genoemd. Op dit ogenblik moeten buitenlandse investeringen in die sectoren nog worden goedgekeurd door een speciale overheidscommissie waarvan Poetin voorzitter is. Ook mogen buitenlandse investeerders slechts een beperkt belang nemen in bedrijven die actief zijn in de strategische sectoren. De buitenlandse investeringen moeten volgens Poetin helpen extra werkgelegenheid te creëren en tot nieuwe technologische ontwikkelingen leiden. Rusland heeft volgens hem niet alleen buitenlands kapitaal nodig, maar ook de transfer van technologie en nieuwe arbeidsplaatsen.


De Amerikaanse financiële groep BlackRock, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, wil volgend jaar de concurrentie aangaan met beurzen op Wall Street door met een eigen handelsplatform te komen. Dat heeft Rob Kapito, topman van BlackRock, gezegd in een Brits kranteninterview. BlackRock heeft programmeurs en andere technici ingehuurd om het wereldwijde platform te ontwikkelen. Daarop kunnen klanten van het concern, met een beheerd vermogen van 3450 miljard dollar, met elkaar handelen zonder de tussenkomst van Wall Street. Daardoor kunnen de transactiekosten voor de klanten beperkt worden gehouden. De Amerikaanse vermogensbeheerder maakte vorig jaar al plannen bekend de handelsactiviteiten uit te breiden. Toenmalig topman Larry Fink uitte toen stevige kritiek op de enorme winsten die gemaakt worden op aandelentransacties.


Het Japanse bedrijf Sony lanceert in de lente van volgend jaar zijn langverwachte smartphone met geïntegreerde PlayStation in Europa en Noord-Amerika. De draagbare spelcomputer PSP Go zal als basis dienen voor de nieuwe telefoon, die draait op het besturingssysteem Android van Google. Het gaat om de eerste smartphone, op basis van een spelcomputer en uitgerust met een bedieningspaneel, waarop geavanceerde games gespeeld kunnen worden. Met de PSP Go, die in november vorig jaar op de markt kwam, was het al mogelijk via een draadloze verbinding op het internet te browsen, films te kijken, muziek te beluisteren en boeken te lezen. Sony hoopt met deze smartphone de concurrentie aan te gaan met de toestellen van Apple, Research In Motion en Nokia. Volgens een aantal insiders zou het nieuwe apparaat de naam Xperia Play krijgen.


Italië heeft een bedrag van 12 miljard euro opgehaald met de uitgifte van staatsobligaties. De Italiaanse staat moest door de zorgen over de schuldencrisis wel hogere rentes bieden aan investeerders om de leningen te kunnen slijten. De Italiaanse staat haalde 3,5 miljard euro op met de uitgifte van een tweejarige obligatie. Hier werd een rente op gevraagd van 2,94 procent, tegenover 2,31 procent voor een vergelijkbare lening in november. Daarnaast werd 8,5 miljard euro opgehaald met de plaatsing van een lening met een looptijd van zes maanden. Hier werd een rente op gevraagd van 1,70 procent, tegenover eerder 1,48 procent. Italië wordt geconfronteerd met een openbare schuld die gestegen is tot bijna 120 procent van het bruto binnenlandse product. De Italiaanse financiële situatie heeft voor onrust gezorgd bij de beleggers.


De Amerikaanse kortingsbonnensite Groupon wil ongeveer 950 miljoen dollar ophalen met een nieuwe investeringsronde. Dat blijkt uit documenten die het Amerikaanse bedrijf heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse staat Delaware. Als alle aandelen worden verkocht, is het totaalbedrag het hoogste bedrag dat een internetbedrijf op de beurs ophaalde sinds de beursgang van Google zes jaar geleden. De totale waarde van de kortingsbonnensite zou volgens analisten dan 7,8 miljard dollar zijn. Eerder deze maand wees Groupon een overnamebod van Google af. Naar verluidt bood Google een bedrag van 6 miljard dollar voor de website. Groupon werd twee jaar geleden gelanceerd. Op de website verschijnt dagelijks een nieuwe aanbieding van lokale winkeliers waarop consumenten kunnen intekenen. De website is actief op tweehonderdvijftig markten in Noord-Amerika, Europa, Azië en Zuid-Amerika.


De Russische regering gaat verplicht over op open source. Daarover heeft de Russische premier Vladimir Poetin een officieel plan ondertekend. Over anderhalf jaar moet daardoor in Rusland de overstap beginnen naar open source. De maatregel geldt voor alle Russische federale overheidsinstanties. Tegen het midden van het decennium moet de open source in al die instanties operationeel zijn. Begin vorig jaar werd al bekend dat Rusland werkt aan een eigen Linux-variant, hoewel die ontwikkelingen vooral voor de Russische onderwijssector zou zijn voorbehouden. Door de overstap naar open source zou ook op personeel en budgetten van de overheidsinstanties kunnen worden bespaard. Er wordt opgemerkt dat bij het project niet alleen de programmatuur in open source moet worden ontwikkeld, maar ook data zouden voortaan moeten worden opgeslagen in een formaat met open specificaties.


Het verplaatsen van informatica-banen naar lagelonenlanden levert meestal niks op. De kostenbesparingen vallen vaak tegen en de aanpassing van buitenlandse informatici verloopt vaak bijzonder moeilijk. Dat heeft de Nederlandse hoogleraar Rini van Solingen, docent wereldwijde software-engineering van de TU Delft, gezegd in een Nederlands kranteninterview. Volgens Van Solingen is het een utopie dat bedrijven tegen lagere kosten dezelfde resultaten in India kunnen behalen als in het westen. Wanneer ondernemers alleen naar de kosten kijken zijn ze volgens de Nederlandse wetenschapper te eenzijdig bezig. Om het werk goed te doen moeten nieuwe werknemers geschoold worden, waarin volgens Van Solingen veel tijd moet worden geïnvesteerd. Het management onderschat volgens vaak de complexiteit van het informatica-vak.


De Israëlische diamanthandelaar David Vardi is verbannen uit de Israel Diamond Exchange, nadat hij ervan werd verdacht om zogenaamde bloeddiamanten het land in te smokkelen. Vardi werd gearresteerd in verband met een zending van diamanten ter waarde van 140.000 dollar vanuit Zimbabwe, dat door het Kimberley Process nog altijd een exportverbod heeft opgelegd gekregen. Het Kimberley Process werd acht jaar geleden opgezet nadat de diamanthandel ervan werd beticht de oorlog in Afrika te financieren. Op dit ogenblik is Israël voorzitter van het Kimberley Proces. In totaal zijn vijfenzeventig landen aangesloten bij het Kimberley Process, dat onder meer de certificering van diamanten regelt. Vardi heeft door zijn verbanning geen enkele toegang meer tot de leden van de World Federation of Diamond Bourses. Vardi was twintig jaar lang lid van de Israel Diamond Exchange.


In Moscow zijn drie verdachten opgepakt voor de aanslag op de Russische milieu-activist Konstantin Fetisov. Eén van de arrestanten was een lid van het hogere ambtenarenkader van Khimki, een regionale stad in de buurt van Moskou. Fetisov was een groot tegenstander van het geplande traject voor een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg. Het traject loopt door het waardevolle Khimki-woud. De ambtenaar wordt ervan verdacht om de aanslag op Fetisov gepland te hebben. De uitvoering gebeurde door twee jonge werklozen. Fetisov werd in november bij een aanval een aantal keer met een baseball-knuppel op het hoofd geslagen, waardoor hij in een coma terecht kwam. Lokale activisten strijden al jaren tegen de aanleg van de snelweg. Veel journalisten en actievoerders die zich tegen de aanleg hebben verzet, zijn het slachtoffer geworden van geweld. In de meeste gevallen gingen de daders vrijuit.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home