Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 29, 2010

Nieuwe ontdekking promoveert Israël tot gasexporteur

De ontdekking van het offshore-gasveld Leviathan maakt van Israël een gasexporteur. Dat zegt het Amerikaanse energiebedrijf Noble Energy. Het gasveld heeft een geschatte reserve van 450 miljard kubieke meter. Er wordt aan toegevoegd dat verdere tests een meer gedetailleerde schatting moet kunnen geven over de beschikbare reserves. Er wordt echter aan toegevoegd dat Leviathan, ter hoogte van de Israëlische havenstad Haifa, de exploratie van het Tamar-veld, tot nu toe het grootste gasveld in Israël, volledig in de schaduw stelt. Het Tamar-veld, dat nog altijd niet operationeel is, heeft een geschatte reserve van 178 miljard kubieke meter.

"Het nieuws over Leviathan is een bijzonder goede tijding voor Israël, dat met zijn natuurlijke gasreserves naar een energie-onafhankelijkheid en eventueel exportmogelijkheden naar Europa streeft," aldus het persbureau AFP. De exploitatie van Tamar wordt op dit ogenblik echter nog altijd belemmerd door internationale discussies tussen Israël en zijn buurlanden over de toegang tot het veld, terwijl er op nationaal vlak ook onenigheid heerst over de belastingen en royalties die op de productie zouden moeten worden betaald. Op dit ogenblik is Yam Tethys het enige operationele gasveld in Israël. Yam Tethys voorziet in ongeveer 70 procent van het Israëlische gasverbruik, maar zou over drie jaar zijn uitgeput.

Noble Energy heeft een belang van 39,66 procent in Leviathan. Delek Drilling en Avner Oil Exploration hebben elk een aandeel van 22,67 procent in het project. De resterende 15 procent is in handen van Ratio Oil Exploration. Tamar werd door Noble en zijn partner vorig jaar ontdekt. Het Leviathan-veld heeft een oppervlakte van 325 vierkante kilometers. Er zouden volgens Noble Energy nog minstens twee proefboringen moeten worden uitgevoerd om de exacte reserves van het nieuwe veld in te kunnen schatten. Uzi Landau, Israëlisch minister van infrastructuur, noemde Leviathan een belangrijke gebeurtenis voor de Israëlische economie.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home