Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 29, 2010

Nieuwsoverzicht

Computerconcern Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het doorsturen van persoonlijke informatie aan adverteerders zonder toestemming van gebruikers. Volgens de aanklacht zouden sommige applicaties voor de iPhone en de iPad persoonlijke gegevens van gebruikers doorsturen aan adverteerders. Het zou daarbij gaan om informatie over welke applicaties gebruikers downloaden en hoe lang en vaak de toepassingen worden gebruikt. Sommige applicaties zouden volgens de aanklacht ook gegevens verkopen aan adverteerders over de locatie van de smartphone, leeftijd, geslacht, inkomen, etniciteit, seksuele voorkeur en politieke opvattingen. Het zou onder meer gaan om applicaties zoals Pandora, Paper Toss, the WeatherChannel en Dictionary.com. De benadeelden willen een groepsgeding opstarten tegen Apple en de ontwikkelaars van de applicaties.


De Frans-Amerikaanse groep Alcatel-Lucent, producent van telecomapparatuur, betaalt de Amerikaanse overheid een boete van 137 miljoen dollar als minnelijke schikking in een omkoopschandaal. Het Frans-Amerikaanse concern heeft zich volgens de Amerikaanse autoriteiten schuldig gemaakt aan omkoping om opdrachten binnen te halen in Latijns-Amerika en Azië. In totaal zou Alcatel-Lucent meer dan 8 miljoen dollar hebben betaald aan overheidsfunctionarissen in onder meer Costa Rica en Maleisië om lucratieve telecomopdrachten te winnen. De onderneming heeft toegegeven dat het ruim 48 miljoen dollar heeft verdiend met de ongeoorloofde handelswijze. Alcatel-Lucent zegt dat het naleving van internationale regels wil verbeteren. Onder meer beloofde het concern jaarlijks verslag uit te brengen aan het Amerikaanse ministerie van justitie. In januari betaalde Alcatel-Lucent nog een boete van 10 millioen dollar aan de Costa Ricaanse regering om een omkoopschandaal te schikken.


Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, heeft zijn autobiografie verkocht voor een totaal van 1,3 miljoen dollar. Met de Amerikaanse uitgever Random House sloot Assange een contract voor een bedrag van 0,8 miljoen dollar. Met het Britse Canongate Books werd een contract voor een bedrag van 0,5 miljoen dollar ondertekend. De autobiografie moet nog wel worden geschreven. Assange geeft openlijk toe eigenlijk geen autobiografie te willen schrijven, maar de financiële inkomsten absoluut nodig te hebben. Hij wijst erop dat Wikileaks op dit ogenblik al 200.000 pond heeft uitgegeven aan juridische kosten. Hij voegt er aan toe dat het nodig is om zichzelf en Wikileaks te kunnen blijven verdedigen. In Zweden loopt er een onderzoek naar Assange rond verdenkingen over de verkrachting van twee vrouwen.


Chinese consumenten kunnen vanaf volgend jaar niet langer profiteren van een belastingvoordeel op kleine wagens. Dat heeft het Chinese ministerie van financiën bekendgemaakt. Op auto's met een motorinhoud van maximaal 1.6 liter moet volgens het Chinese ministerie vanaf januari 10 procent omzetbelasting worden betaald. De Chinese regering voerde vorig jaar verscheidene fiscale stimuleringsmaatregelen door om de auto-industrie te ondersteunen. Onder meer werd de omzetbelasting op kleine wagens tot 5 procent gehalveerd. Mede daardoor kon China in dat jaar de Verenigde Staten verdringen als grootste automarkt ter wereld. De Chinese autoverkoop steeg vorig jaar met 46 procent tot 13,65 miljoen exemplaren. Begin dit jaar werd de omzetbelasting al opnieuw verhoogd tot 7,5 procent. Verwacht wordt dat in China dit jaar 18 miljoen wagens zullen worden verkocht.


Het Russische energiebedrijf InterRao wil investeren in een nieuwe energiecentrale in Nederland. De Russische groep zou daarover in gesprek zijn met zijn Duitse sectorgenoot RWE, de eigenaar van de geplande centrale. InterRao is voor een belangrijk gedeelte in handen van de Russische staat. Iljnar Mirsiapov, bestuursvoorzitter van InterRao, voegde er aan toe dat ook met het energiebedrijf Eon wordt gesproken over een deelname aan een centrale in Duitsland. Het Russische bedrijf zegt tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar kapitaal te willen ophalen voor de financiering van de aankoop van bedrijven en bedrijfsonderdelen. Er wordt gewag gemaakt van een bedrag tussen 9 miljard dollar en 15 miljard dollar. Het Russische bedrijf staat ook dicht bij de overname van de Mariza-krachtcentrale in Roemenië, eigendom van het Italiaanse Enel.


De Amerikaanse verzekeraar Allstate heeft Bank of America en diens dochter Countrywide voor de rechter gedaagd omdat beide groepen zouden hebben gelogen over de kwaliteit van een pakket subprime-leningen van 700 miljoen dollar dat beide financiële instellingen hadden verkocht. Er werden ook zeventien individuele partijen gedaagd, waaronder Angelo Mozilo, de gewezen chief executive van Countrywide, dat twee jaar geleden door Bank of America werd overgenomen. Countrywide was op dat ogenblik de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten. De nieuwe zaak toont andermaal aan dat de overname van de noodlijdende hypotheekbank Countrywide twee jaar geleden niet meteen de beste strategische zet van Bank of America was. Sinds de overname wordt de bank immers overspoeld door rechtszaken rond Countrywide-dossiers.


Het Taiwanese bedrijf Foxconn, toeleverancier voor de elektronica-sector, is van plan op korte termijn 140.000 mensen aan te werven voor zijn nieuwe vestiging in Zhengzhou in Noord-China. De eerste fase van de bouw van een fabriekencomplex van 140 hectare, die begin dit jaar werd ingezet, zou inmiddels zijn afgerond. Voor de werknemers zijn negentigen flatgebouwen opgetrokken. Volgend jaar komen daar nog 49 woonblokken bij. Foxconn koos voor de Noord-Chinese stad omdat in het zuidwesten van het land de loonkosten de afgelopen jaren gevoelig gestegen zijn. In Zhengzhou zijn de loonkosten lager. Foxconn heeft bijna alle grote elektronicaproducenten ter wereld als klant, waaronder Apple. Het concern kondigde in augustus al aan dat het de volgende jaren 400.000 extra mensen nodig zal hebben. In de nieuwe fabriek in Zhengzhou moet de volgende vijf jaar een omzet van 500 miljard yuan worden gerealiseerd. Dat komt overeen met 57,3 miljard euro.


Veilinghuizen hebben dit jaar wereldwijd voor meer dan 350 miljoen dollar aan wijn verkocht. Daarbij kon vooral worden geprofiteerd van de aantrekkende vraag in Azië. De verkopen liggen weer op het niveau dat opgetekend werd voor het uitbreken van de economische crisis drie jaar geleden. John Kapon, directeur van Acker Merrall & Condit, merkt op dat de omzet in Azië bijzonder robuust is. Hij voegt er aan toe dat Hongkong inmiddels New York heeft ingehaald als grootste wijnveiling van de wereld. Serena Sutcliffe, hoofd van de internationale wijndivisie van het veilinghuis Sotheby's, benadrukt dat Aziatische consumenten helemaal van nul beginnen en zich op westerse levensstijl richten. Sutcliffe voert daarbij aan dat ook Aziaten grote huizen beginnen te bouwen en daarbij een wijnkelder willen. Dat is volgens haar een belangrijk onderdeel geworden van het zakelijke en sociale leven.


China National Chemical Company (ChemChina) heeft een belang van 60 procent genomen in het Israëlische MA Industries, dochter van de groep Koor Industries. MA Industries is gespecialiseerd in de productie van agrochemie, zoals herbiciden, pesticiden en fungiciden. Het Israëlische bedrijf is wereldwijd de zevende grootste producent van plantenbeschermingsmiddelen. ChemChina tekent in op de volledige kapitaalverhoging ten belope van 1,27 miljard dollar, goed voor 53 procent van het kapitaal. De Chinese groep koopt ook nog 7 procent extra bij het moederbedrijf Koor Industries voor 168 miljoen dollar. Dat brengt de totale biedsom op een bedrag van 1,44 miljard dollar. Door de transactie wordt de waarde van MA Industries bepaald op 2,4 miljard dollar. Koor Industries behoudt de resterende 40 procent in het agrochemie-bedrijf.


Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming heeft voor het eerst in zijn geschiedenis geneesmiddelen verkocht. In samenwerking met zijn Zweedse partner Orphan Biovitrum heeft het Nederlandse bedrijf de voorbije maanden de eerste voorraden van het middel Ruconest geleverd aan gespecialiseerde ziekenhuiscentra in Denemarken en Noorwegen. Pharming kreeg eind oktober Europese goedkeuring voor Ruconest, een middel dat bestemd is voor mensen die lijden aan erfelijke angio-oedeem, een ziekte die zich uit in aanvallen van pijnlijke zwellingen in lijf, ledematen of gezicht. Pharming maakte eveneens bekend samen met zijn Amerikaanse partner Santarus een aanvraag te hebben gedaan voor goedkeuring van het middel in de Verenigde Staten. Een marktintroductie wordt daar pas ten vroegste over twee jaar verwacht, aangezien de procedure bij de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) normaal gesproken niet binnen een jaar afgerond is.


De Vietnamese regering heeft bekend gemaakt een intrestvrije lening te zullen toekennen aan rederij Vinashin, zodat de werknemers kunnen worden betaald. Vinashin moest onlangs bekennen een eerste afbetaling van een grote buitenlandse lening niet te zullen halen. Vinashin is één van de grootste staatsbedrijven van Vietnam. Megalomane uitbreidingsplannen brachten de maritieme groep echter op de rand van het faillissement. Op die ogenblik wordt het Vietnamese concern geherstructureerd. De problemen van Vinashin zorgden er ook voor dat de kredietwaardigheid van Vietnam onlangs naar beneden werd herzien. Vinashin heeft ongeveer 4,5 miljard dollar schulden opgebouwd. Onder meer werd drie jaar geleden een lening van 600 miljoen dollar aangegaan bij Crédit Suisse. Daarvoor moest nu een eerste afbetalingen gebeuren, maar Vinashin had daarvoor niet voldoende financiële middelen. Vinashin hoopt de afbetalingen met één jaar te kunnen verdagen.


De Russische president Dimitri Medvedev heeft een topmagistraat aangesteld om na te gaan of de belangrijkste luchthavens van het land verantwoordelijk zijn voor de enorme chaos van de voorbije periode. Ongeveer 20.000 passagiers kwamen vast te zitten door de weersomstandigheden, maar moesten in erbarmelijke toestanden op de luchthavens verblijven. Domodedovo, één van de luchthavens van Moskou, viel onder meer zonder stroom. De luchthaven zou te weinig dieselgeneratoren hebben beschikt. Op de luchthaven Sheremetyevo kwam het tot gewelddadige botsingen tussen verbolgen passagiers en personeel van luchtvaartmaatschappij Aeroflot. De onderzoekers moeten volgens Medvedev vaststellen of de luchthavens en vliegtuigmaatschappijen alle noodzakelijke maatregelen hebben genomen die opgelegd worden aan het luchtverkeer en passagiersvervoer in noodsituaties.


De Nederlandse vakbonden hebben met het chemieconcern AkzoNobel een principeakkoord bereikt over een nieuwe pensioenovereenkomst en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Dat hebben de twee partijen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Afgesproken is dat de pensioenopbouw voor de ongeveer vijfduizend medewerkers op peil blijft. Wel werd overeen gekomen dat de pensioenpremie wordt opgedreven. De werkgever neemt ongeveer twee derde van die toename voor zijn rekening. Het resterende gedeelte moet door de werknemers worden aangebracht. Dat gebeurt door een bijdrage van 1 procent uit de winstuitkering. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst loopt over een periode van twee jaar. Daarin wordt volgens de overeenkomst in twee fasen een loonsverhoging met 2,5 procent voorzien.


Estland treedt begin volgend jaar toe tot de eurozone en wordt daarmee het zeventiende land dat de gezamenlijke Europese munt gaat gebruiken. Ondanks een moeilijk jaar voor de euro is het animo in de Baltische republiek om een verdere stap richting integratie in Europa te zetten nog relatief groot. De Estse premier Andrus Ansip betitelde de toetreding tot de eurozone recent nog als de meest belangrijke prestatie van de huidige regering van het land. Uit een peiling blijkt ruim 50 procent van de Esten de toetreding te steunen. Voor veel mensen is het de sluitpost van twintig jaar integratie in Europa, na een halve eeuw overheersing door de Sovjet-unie. De pro-euro stemming is wel wat minder dan een jaar geleden, toen de euro nog niet geconfronteerd was met de schuldenproblematiek. Toen stond bijna 60 procent van de bevolking achter het invoeren van de euro.


Voetbalclub Amkar Perm heeft zich uit de Russische hoogste voetbalafdeling teruggetrokken. De schulden van de club zijn te hoog opgelopen. Valery Chuprakov, voorzitter van de club, heeft ontslag genomen. Chuprakov gaf toe dat de club een schuldenberg van 167 miljoen roebel heeft opgebouwd. Dat komt overeen met een bedrag van 5,4 miljoen dollar. Hij voegde er aan toe dat onderhandelingen met potentiële sponsors geen oplossing hebben kunnen brengen. Amkar Perm slaagde er het voorbije seizoen nipt de degradatie naar tweede afdeling te vermijden. De club gaat nu echter vrijwillig een afdeling lager spelen. Amkar Perm is de tweede club in minder dan één jaar die zich uit de Russische hoogste voetbalafdeling moet terugtrekken. In februari dit jaar stortte ook FK Moscow in nadat hoofdsponsor Norilsk besliste om de financiële steun stop te zetten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home