Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 28, 2010

Mobiele platformen en online televisie nieuwe doelwitten cybercrime

Mobiele platformen, internet-televisie en geolocalisatie-diensten zullen tijdens het nieuwe jaar tot de belangrijkste doelwitten behoren van cybercriminelen. Dat zeggen vertegenwoordigers van internetbeveiliger McAfee Labs. Vincent Weafer, vice-president van McAfee Labs, wijst er daarbij op deze technologieën het voorbije jaar bijzonder populair zijn geworden, waardoor ze ook onder de aandacht van criminelen zijn gekomen. Weafer merkt op dat er nu al een belangrijke toename van incidenten, aanvallen en gegevensverlies worden opgemerkt. Hij voegt er aan toe dat ook Apple steeds meer in het vizier van cybercriminelen zal komen.

Volgens McAfee zullen sociale media volgend jaar bovenaan de lijst van de criminaliteit staan. Daarbij worden vooral aanvallen verwacht met diensten voor verkorte internet-adressen. Er worden volgens McAfee op dit ogenblik meer dan drieduizend verkorte internet-adressen per minuut gecreëerd. "Het is voor cybercriminelen heel gemakkelijk om daarvan gebruik te maken voor spamming en scamming en gebruikers af te leiden naar malafide websites," merkt Vincent Weafer op. "Maar ook geolocalisatie-diensten, die in real-time informatie verzamelen over de locatie en de activiteiten van de gebruikers, bieden voor cybercriminelen nieuwe mogelijkheden."

Er wordt echter ook gewaarschuwd voor mobiele toestellen, die door hun relatief lage beveiliging een belangrijk doelwit kunnen worden, zowel in de persoonlijke als in de zakelijke sfeer. Weafer voegt er aan toe dat de trend om steeds meer apparaten aan elkaar te koppelen, de efficiëntie van botnets dreigt te verhogen. Tenslotte stelt Weafer dat ook Apple-gebruikers, die lange tijd hun schouder hebben opgehaald voor virussen en malware, er goed aan doen om op de veiligheid te letten. "Populariteit is een belangrijke drijfveer voor cybercriminelen om een technologie te viseren," waarschuwt hij. "Dat betekent dat er meer aanvallen op Apple-infrastructuur mag worden verwacht, temeer daar die sector minder bewust is ingesteld op deze vorm van criminaliteit."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home