Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 28, 2010

Ondergronds reservoir moet waterreserve Abu Dhabi beschermen

De Golfstaten vrezen steeds meer dat Al Qaeda of andere terroristische groeperingen aanslagen zouden willen plegen op hun waterreserves. Daarom worden steeds verder gaande beschermingsmaatregelen genomen. In Abu Dhabi werd daarom gestart met de aanleg van een ondergronds waterreservoir met een inhoud van 26 miljoen kubieke meter ontzilt water. Dat wordt het grootste ondergronds waterreservoir van de hele wereld. Officiële woordvoerders hebben het over een bescherming tegen onder meer olievervuiling, maar andere bronnen maken gewag van een verdediging tegen mogelijke terroristische aanslagen.

"In de Golfregio kan alleen water meer waardevol zijn dan olie en de Arabische leiders nemen initiatieven om hun voorraden tegen mogelijke terroristische aanvallen te beschermen," merkt het magazine Arabian Times op. "De afnemende grondwatervoorraden vormen een fundamentele bedreiging voor de Golfstaten. Op dit ogenblik hebben de emiraten slechts voor vier dagen reserves indien de ontziltings-installaties worden beschadigd." Een woordvoerder van het Brookings Doha Centre merkt op dat de onziltings-installaties, die aan de kust zijn gelegen, heel gemakkelijk met een bom of een raket kunnen worden vernietigd. Een dergelijke aanslag zou het land volgens het Brookings Doha Centre op de knieën kunnen brengen.

Het nieuwe reservoir van Abu Dhabi bevindt zich onder het Empty Quarter, een woestijn tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië. Het reservoir heeft een capaciteit om de bevolking voor een periode van negentig dagen van waterrantsoenen te voorzien. Ook Qatar, Koeweit, Saudi-Arabië en Oman hebben nu ook interesse getoond om zelf grote ondergrondse reservoirs aan te leggen. Aan het huidige verbruikstempo dreigen de Verenigde Arabische Emiraten binnen vijftig jaar zijn grondwater volledig uitgeput te hebben. Abu Dhabi heeft zijn ontziltings-capaciteit de voorbije tien jaar verviervoudigd, maar die installaties kunnen worden bedreigd door natuurrampen en olievervuiling in de Straat van Hormuz.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home