Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 28, 2010

China verlaagt export zeldzame grondstoffen met 11 procent

China heeft zijn exportquota voor zeldzame grondstoffen voor de eerste vergunningsronde van volgend jaar opnieuw met 11 procent verlaagd. Daardoor wordt gevreesd voor een toename van de wereldwijde schaarste aan zeldzame materialen, die nodig zijn bij de productie van smartphones, hybride wagens en geleide raketten. De Chinese regering maakte bekend een exportquota van 14.446 ton zeldzame grondstoffen vast te leggen. Die werden verdeeld over éénendertig bedrijven. Tijdens de eerste vergunningsronde van dit jaar was een quota van 16.304 ton voorzien, gevolgd door een tweede ronde van 7.976 ton. Traditioneel houdt China twee rondes van exportquota.

China, dat meer dan 90 procent van de wereldwijde voorraden aan zeldzame grondstoffen controleert, besliste om de exportquota tijdens de tweede helft van dit jaar met 72 procent terug te schroeven. "Dat leidde tot een drastische verhoging van de prijzen," merkt het persbureau Bloomberg op. "Japan, de grootste gebruiker van deze materialen, zocht daarop naar alternatieve bronnen." Chen Jiazuo, analist bij het gespecialiseerde adviesbureau Beijing Antaike Information Development, merkt echter op dat de quota in lijn zijn met het beleid van de Chinese regering om het leefmilieu en de natuurlijke rijkdommen te beschermen. De controle over de binnenlandse productiecapaciteit, leveringen en export zal volgens hem ook in de toekomst aan de orde van de dag blijven.

De Chinese overheid maakte eerder ook bekend om volgend jaar de exportheffingen op een aantal zeldzame grondstoffen volgend jaar tot 25 procent te verhogen. Tot nu toe werd onder meer op neodymium, een grondstof voor de batterijen van hybride wagens, een exportheffing van 15 procent gehanteerd. "Verwacht mag worden dat de nieuwe maatregelen de spanning met de Verenigde Staten zal opdrijven," merkt Bloomberg nog op. "De Amerikaanse regering heeft onlangs gedreigd bij de World Trade Organization klacht te zullen neerleggen tegen de beperking op de bevoorrading van de mineralen. China heeft bekend gemaakt tot de oprichting te zullen overgaan van de China Association for Rare Earth, die de sector van de zeldzame grondstoffen zal overkoepelen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home