Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 27, 2010

Nieuwsoverzicht

De Russische zakenman Michail Chodorkovski is op een omstreden proces schuldig verklaard aan verduistering. Chodorkovski, een tegenstander van de Russische premier Vladimir Poetin, werd beschuldigd van de verduistering van 218 miljoen ton olie. Het is het tweede proces tegen Chodorkovski, die ooit de rijkste man van Rusland was met een persoonlijk vermogen van acht miljard dollar. De magnaat werd zeven jaar geleden wegens belastingontduiking tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Door de nieuwe veroordeling loopt hij echter het risico minstens nog zeven jaar in de gevangenis te moeten blijven. Voor de rechtbank in Moskou hadden honderden betogers een vrijspraak geëist. De processen worden door velen gezien als een strafmaatregel voor de pogingen van Chodorkovski om destijds een politiek en economisch tegengewicht te bieden aan president Vladimir Poetin. Het olieconcern Yukos van Chodorkovski werd na de eerste veroordeling overgenomen door de Russische staat.


Volgens 49 procent van de Duitsers moet de Duitse mark terug ingevoerd worden. Dat is de conclusie van een enquête van het magazine Bild. Daarbij bleek dat 51 procent van de ondervraagden zegt ontevreden te zijn met de euro. Slechts 17 procent zegt het gevoel te hebben sinds de invoering van de Europese eenheidsmunt voordeel gedaan te hebben gedaan bij de euro. Volgens 77 procent heeft de euro hen geen enkel voordeel opgeleverd. Daarnaast zegt 67 procent zich bezorgd te maken over de stabiliteit van de euro, terwijl 56 procent aangeeft te vrezen voor een inflatie. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, heeft de voorbije periode bij verscheidene gelegenheden de Europese eenheidsmunt publiekelijk verdedigd. De euro is volgens de Duitse minister in het voordeel van alle Europeanen.


De Amerikaanse topbelegger en kunstverzamelaar Roy Neuberger, één van de belangrijkste investeerders van de twintigste eeuw, is op 107-jarige leeftijd overleden. Neuberger volgde een kunstopleiding en woonde in de jaren twintig in Parijs. In 1929, kort voor de beurscrisis uitbrak, begon hij als aandelenhandelaar op Wall Street. Hij slaagde erin zijn verliezen te beperken, ondanks de diepe economische malaise. In 1939 richtte hij de beleggingsmaatschappij Neuberger & Berman op. Tot op hoge leeftijd bleef Neuberger actief in de beleggingswereld. Pas zeven jaar ging de belegger met pensioen. Kort daarna werd Neuberger Berman voor 2,63 miljard dollar overgenomen door Lehman Brothers. Bij het failliet van de zakenbank twee jaar geleden werd Neuberger Berman verzelfstandigd. Neuberger gebruikte zijn vermogen om een enorme kunstverzameling op te bouwen. Hij bezat honderden werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Edward Hopper, Milton Avery en Willem de Kooning.


Door meer goedkope woningen te bouwen en speculatie tegen te gaan, wil China een zeepbel op de vastgoedmarkt voorkomen. Dat is gebleken uit een toespraak van de Chinese premier Wen Jiabao. De bouw van goedkope woningen in China wordt volgend jaar bijna verdubbeld. De Chinese regering wil volgend jaar ongeveer tien miljoen betaalbare huizen laten bouwen. Daarnaast worden er strengere eisen gesteld aan het gebruik van land om speculatie te bestrijden. Om de inflatie op de huizenmarkt in te dammen zal volgens Wen ook het monetaire beleid van China verder worden aangescherpt. In dat kader verhoogde de Chinese centrale bank op kerstdag voor de tweede keer in drie maanden tijd de belangrijkste rentetarieven. De rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de centrale bank ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 5,81 procent. De rente op deposito's steeg met eenzelfde stap naar 2,75 procent.


Het Duitse postbedrijf Deutsche Post wil snijden in de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers om de teruggang van de postvolumes het hoofd te kunnen bieden. Dat Jürden Gerdes, bestuurslid van het bedrijf, in een Duits kranteninterview gezegd. Gerdes vertelde dat het Duitse postbedrijf de aanvangssalarissen en arbeidstijden van zijn werknemers wil aanpassen. Dat is volgens de bestuurder noodzakelijk om de constante afname van het briefverkeer op te vangen en de hoge loonkosten van Deutsche Post ten opzichte van goedkopere concurrenten te milderen. De eerste gesprekken hierover met de belangrijkste postvakbond hebben volgens Gerdes al plaatsgevonden en worden voortgezet in januari. Een woordvoerster van de vakbond liet echter al weten geen enkele reden te zien voor een sanering bij het Duitse postbedrijf.


De Britse Financial Services Authority is in stilte begonnen met de invoering van de strengere regels waaraan banken wereldwijd over enkele jaren moet voldoen. De financiële waakhond zou de Britse banken verplichten grotere hoeveelheden kapitaal achter de hand te houden om beter bestand te zijn tegen een nieuwe financiële crisis. Daarnaast zou de Financial Services Authority strengere eisen stellen aan de bezittingen die banken mogen opvoeren bij de bepaling van hun liquiditeit. Die eisen maken deel uit van het nieuwe Basel-akkoord , waarin eerder dit jaar strengere regels voor de internationale banksector werden vastgelegd. Wereldwijd hebben banken echter nog vier jaar de tijd aan de eerste nieuwe regels te voldoen. Over negen jaar moet aan alle voorwaarden worden voldaan. De Britse banken hebben bij het ministerie van financiën geklaagd over de vroegtijdige invoering van de maatregelen.


Klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft de bestedingen de voorbije periode gevoelig opgevoerd. Dat blijkt uit gegevens van het Duitse bedrijf Wau Holland Foundation, dat de rekeningen en donaties voor WikilLeaks afhandelt. Daaruit blijkt dat WikiLeaks tegenwoordig salarissen uitkeert, met name aan oprichter Julian Assange. De voorbije zomer liet WikiLeaks weten dat er jaarlijks ongeveer 150.000 euro omgaat binnen de organisatie. Wau Holland Foundation stelt nu echter dit jaar al 380.000 euro te hebben overgemaakt en dat er voor dit jaar nog rekeningen openstaan. Voor een deel gaat het volgens de Wau Foundation om uitgaven aan computers, toegang tot internet en reiskosten. Daarnaast werd echter ook 100.000 euro aan salarissen uitbetaald. Twee derden daarvan ging naar Assange. Aan de andere kant is via de Wau Holland Foundation dit jaar voor ongeveer 1 miljoen euro aan donaties opgehaald voor WikiLeaks.


Het mediabedrijf Nielsen Holdings krijgt mogelijk volgende maand een beursnotering in New York. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het mediabedrijf werd vier jaar geleden door de investeringsbedrijven Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Thomas H. Lee Partners, Blackstone en Carlyle van de beurs gehaald. Daarmee was een bedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. Het bedrijf gaf eerder deze maand aan bij de beursgang te streven naar een opbrengst van 1,7 miljard dollar. Het bedrijf heeft op dit ogenblik een schuld van ongeveer 8,5 miljard dollar. Een precieze datum voor de beursgang moet nog worden vastgesteld, maar volgens een aantal bronnen zou Nielsen van plan zijn om tijdens de eerste helft van de maand januari zijn project voor te stellen aan potentiële beleggers. Daarna zou de uitgifteprijs kunnen worden vastgesteld, gevolgd door een beursgang eind januari.


De Chinese luchtvaartmaatschappij Shandong Airlines gaat vijftien verkeersvliegtuigen bij de Amerikaanse constructeur Boeing kopen. Het gaat om toestellen van het type Boeing 737-800, die over vier en vijf jaar zouden moeten worden geleverd. Volgens catalogusprijs zou het om een bedrag van naar schatting 1,2 miljard dollar gaan, maar Boeing heeft volgens Shandong Airlines korting gegeven. Het Chinese luchtruim wordt steeds drukker. Luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting in China voor ongeveer 480 miljard dollar aan nieuwe vliegtuigen aanschaffen in de komende twintig jaar. Dat zijn ongeveer 4.330 toestellen. Dit jaar registreerde China 260 miljoen vliegtuigpassagiers, 13 procent meer dan vorig jaar. In China zal naar verwachting binnen twintig jaar meer worden gevlogen dan in de Verenigde Staten. China werkt ook aan de ontwikkeling van eigen vliegtuigen om niet telkens op Boeing en Airbus te zijn aangewezen.


De Hospital Corporation of America (HCA) trekt volgend jaar naar de beurs. Daarvoor werd een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten. De Amerikaanse ziekenhuisgroep kondigde midden dit jaar al aan geïnteresseerd te zijn in een terugkeer naar de beurs. De ziekenhuisketen wachtte evenwel op het geschikte moment om de operatie in gang te zetten. De groep zou met de beursgang een bedrag van 4,6 miljard euro willen ophalen. De investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Bain Capital haalden de ziekenhuisgroep vier jaar geleden samen met Merrill Lynch en mede-oprichter Thomas Frist van de beurs. Dat was toen een recordprijs voor een buy-out en het is nog altijd een van de omvangrijkste deals in de private-equitysector. De groep exploiteert 162 ziekenhuizen en 104 heelkundige centra in de Verenigde Staten.


De Franse bank BNP Paribas gaat haar activiteiten op Madagascar van de hand doen. Banque Malgache de l'Océan Indien (BMOI), de vierde grootste bank van Madagascar, wordt in de etalage geplaatst. Volgens een aantal bronnen zouden er drie geïnteresseerde partijen zijn. Daarbij vallen de namen van Banque Gabonaise et Française Internationale (BGFI), de regionale spaarkas BRED en een niet nader genoemde Chinese bank. BRED is actief in Parijs en Normandië, maar ook in de Franse overzeese departementen en gebieden, de zogenaamde. BRED heeft al regelmatig blijk gegeven van interesse in een aanwezigheid op Madagascar, omdat de instelling zo haar klanten op La Réunion zou kunnen begeleiden. BMOI tekende vorig jaar een nettoresultaat op van ongeveer 10 miljoen euro. De bank telt een tiental agentschappen en 332 medewerkers.


De politie van St. Louis onderzoekt de doodsoorzaak van de zeventwintigjarige Adrienne Martin die in de woonst van de zesenveertigjarige August Busch IV levensloos werd aangetroffen. Busch is de voormalige chief executive van de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch die twee jaar werd overgenomen door het toenmalige InBev. Busch ontkent alle betrokkenheid. De politie vermoedt dat het om een overdosis gaat. Martin had sinds enkele maanden een relatie met August Busch, wiens huwelijk recent op de klippen liep. De mediastorm komt ongelegen voor Busch, die probeerde om een bestaan in de luwte op te bouwen. Busch heeft de reputatie een playboy te zijn. Als twintigjarige had hij na een nachtelijk barbezoek een auto-ongeval. Daarbij kwam zijn passagierster om het leven. Busch verzette zich hevig tegen een overname van Anheuser-Busch door het Belgisch-Braziliaanse concern. Maar uiteindelijk moest Bush het onderspit delven en trad hij af als gedelegeerd bestuurder.


In Groot-Brittannië is een advertentie van een PlayStationspel verboden omdat de reclame te gewelddadig zou zijn. Het gaat om een affiche voor het game The Fight. Er zijn in totaal acht klachten over de campagne binnengekomen bij de Advertising Standards Authority, de Britse organisatie voor de regulering van de advertentiemarkt. Die oordeelde dat de poster inderdaad ongewenst gewelddadig gedrag promoot en dat Sony de advertentie dus moet verwijderen. Twee van de klagers stelden bovendien dat één van de twee personen op de poster zwart is en de advertentie daardoor als racistisch opgevat kan worden. Het is niet de eerste keer dat een PlayStation-advertentie voor controverses zorgt. Een Nederlandse advertentie voor de spelcomputer werd eerder al racistisch genoemd omdat daarop een blanke vrouw een zwarte vrouw op een gewelddadige manier vasthield.


De Franse groep Veolia Transport heeft een aanbesteding gewonnen voor de exploitatie van regionale treinverbindingen in de Duitse deelstaat Beieren. Het contract, dat een waarde heeft van meer dan 1 miljard euro, heeft een looptijd van 12 procent. Veolia Verkehr, de Duitse dochter van Veolia Transport, zal daarbij de uitbating verzorgen van de treinverbindingen tussen München, Rosenheim, Traunstein en de Oostenrijkse steden Salzburg en Kufstein. De Franse groep merkt daarbij op dat het netwerk tussen München en Holzkirchen de voorbije tien jaar al werd uitgebaat door de Bayerische Oberlandbahn, een dochterbedrijf van Veolia Verkehr. Duitsland is samen met Nederland één van de belangrijkste groeimarkten van het Franse transportbedrijf. Veolia Transport heeft in Duitsland op dit ogenblik ongeveer vijftien regionale contracten.


De gesprekken over een joint-venture tussen de Britse bank Standard Life en zijn sectorgenoot Bank of China zijn afgebroken. De Britse groep had gehoopt dat Bank of China een meerderheidsbelang zou nemen in zijn divisie Heng An Standard Life. Daardoor zou de divisie volgens de Chinese wetgeving een binnenlands financieel bedrijf zijn geworden en zou de instelling op de Chinese markt een grotere bewegingsvrijheid kunnen krijgen. De joint venture werd zeven jaar geleden opgezet en is inmiddels actief in éénendertig Chinese steden. Het samenwerkingsverband heeft op dit ogenblik 350.000 klanten, met een totale portefeuille van 116 miljoen pond. Standard Life stelde vorig jaar dat met Bank of China een uitstekende distributiepartner zou kunnen worden aangetrokken. Het Britse bedrijf zegt ontgoocheld te zijn, maar voegt er aan toe sterk genoeg te zijn om de huidige activiteiten verder te zetten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home