Nieuwsoverzicht
De Amerikaanse bank Goldman Sachs zal in de toekomst zijn werknemers belonen voor prestaties op de lange termijn. Op die manier wil de financiële instelling risicovol gedrag bij zijn bankiers tegengaan. Bonussen zouden worden gestopt of worden teruggevorderd wanneer de bank constateert dat een werknemer geen goede risicoanalyse heeft gedaan of risico’s heeft genegeerd. Het plan naar eigen is een instrument voor het compensatiecomité om de stimulansen op een lijn te krijgen met de lange termijnprestaties. Het plan moet het werknemers ontmoedigen teveel risico’s te nemen. De beloningen worden gekoppeld aan financiële maatstaven zoals omzet en nettowinst. Werknemers zouden worden beloond in de vorm van onder andere contanten of aandelen. Hoeveel extra beloningen de bank zal uitkeren is nog niet bekend.
Het softwareconcern Microsoft is dit jaar het meest innovatieve bedrijf van de wereld geweest. Dat blijkt uit een rangschikking van het Amerikaanse magazine Newsweek. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van de inspanningen die Microsoft heeft gedaan om een nieuw besturingssysteem voor mobiele telefoons te lanceren en aan de gameconsole Kinect. Op de tweede plaats staat grote concurrent Apple, dat nochtans veel furore heeft gemaakt met de tabletcomputer iPad. Het internetbedrijf Google staat dankzij het mobiele besturingssysteem Android op de derde plaats. Het Taiwanese telecom-bedrijf HTC Corportation is met een vierde plaats het eerste niet-Amerikaanse bedrijf in de rangschikking. De top vijf wordt rond gemaakt door de Amerikaanse mediagroep Disney. Daarna volgen de Amerikaanse autobouwer Ford, de Amerikaanse veilingsite Amazon, de Chinese autogroep Byd, de Japanse kledingketen Fast Retailing en het Chinese Haier, producent van huishoudtoestellen.
China heeft Zuid-Afrika uitgenodigd zich aan te sluiten bij de groep van snelgroeiende opkomende markten. Tot nu toe bestaat de groep uit Brazilië, Rusland, India en China (BRIC). De vier landen zouden het volgens Yang Jiechi, Chinees minister buitenlandse zaken, eens zijn dat ook Zuid-Afrika zijn kandidatuur zou kunnen indienen. China, de grootste handelspartner van Zuid-Afrika, heeft aangekondigd de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma uit te zullen nodigen om volgend jaar een vergadering van de BRIC-landen in Peking bij te wonen. Zuid-Afrika is de grootste economie van Zuid-Afrika en staat volgens cijfers van de Wereldbank wereldwijd op de éénendertigste plaats. Zuid-Afrika verwacht voor volgend jaar een economische groei van 3 procent, wat relatief weinig is in vergelijking bij het groeitempo van de andere BRIC-leden.
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft de testvluchten met de Dreamliner hervat. Medio november werd bij één van de zes testtoestellen rookontwikkeling geconstateerd. Daarna werd het testprogramma stilgezet. Inmiddels zou een software-update uitgevoerd zijn en werd alles opnieuw nagelopen. Eerst wordt de serie testvluchten afgemaakt, waarna een begin kan worden gemaakt met de certificering, die nodig is om de toestellen commercieel te lanceren. Leveringen van de Dreamliner, het paradepaardje van Boeing, lopen al bijna drie jaar achter op schema. Tijdens de ontwikkeling en testfase kreeg Boeing steeds te kampen met problemen die de oplevering vertragen. Boeing zei eerder het eerste vliegtuig begin volgend jaar af te leveren aan het Japanse Nippon All Airways. Nu laat Boeing weten in januari een nieuw schema bekend te maken voor de leveringen.
Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans heeft zijn Britse dochterbedrijf Leadbitter verkocht. Het bedrijf werd voor een bedrag van ruim 45 miljoen euro overgenomen door de Franse groep Bouygues Bâtiment International en het management van Leadbitter. De verkoop vormt een onderdeel van de nieuwe strategie die Heijmans anderhalf jaar geleden heeft ingezet. Heijmans werd twee jaar geleden zwaar getroffen door de malaise op de woningmarkt. Daarbij werd beslist om alle buitenlandse activiteiten, met uitzondering van de Belgische wegenbouwdivisie, af te stoten. Leadbitter heeft circa zevenhonderd medewerkers en haalde dit jaar een omzet van ruim 300 miljoen pond. Door de verkoop van Leadbitter neemt de schuldenlast van Heijmans met ongeveer 15 miljoen euro af. Eind september had Heijmans nog een schuld van ongeveer 277 miljoen euro.
Het ratingbureau Fitch heeft zijn beoordeling over de kredietwaardigheid van de Portugese economie verlaagd. Fitch noemde de verslechterde economische omstandigheden voor Portugal als één van de belangrijkste redenen voor de verlaging. Het halen van de budgetdoelen voor volgend jaar is voor Portugal volgens Fitch extreem uitdagend. Het ratingbureau voorziet volgend jaar een recessie in Portugal. De verlaging reflecteert volgens Fitch een tragere verbetering van de overheidsschuld en een moeilijker omgeving voor de overheid en de banken om financiering te krijgen. De stap van Fitch volgt op de beslissing van het kredietbureau Moody's, dat had aangegeven dat het zijn huidige rating voor Portugal de volgende drie maanden evalueert. Moody's waarschuwde daarbij de rating van het land waarschijnlijk te zullen verlagen.
Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatie-apparatuur, wil volgend jaar een vijfhonderdtal nieuwe werknemers aantrekken. Dat heeft Harold Goddijn, topman van TomTom, gezegd in een Nederlands kranteninterview. TomTom zou zijn totale personeelsbestand daardoor uitbreiden naar vierduizend medewerkers. TomTom denkt de extra krachten nodig te hebben omdat de verdere ontwikkeling van navigatiediensten voor automobilisten en overheden te ondersteunen. Goddijn denkt vooral in Oost-Europa, India, China en Brazilië te kunnen groeien. Daarnaast denkt Goddijn meer overeenkomsten te kunnen sluiten met autofabrikanten voor ingebouwde navigatie, zoals het Nederlandse bedrijf eerder deed met Mazda en Renault. De topman van TomTom mikt ook op een grotere omzet door internet, auto en telefoon verder op elkaar af te stemmen.
De Japanse autoproducent Toyota betaalt een schadevergoeding van 10 miljoen dollar aan de verwanten van politieagent Mark Saylor, die in de zomer van vorig jaar om het leven kwam bij een verkeersongeval met zijn Lexus. De wagen vertoonde een defect en begon op een ongecontroleerde manier steeds sneller te rijden. De schikking werd in september al getroffen, maar op vraag van de Japanse autoconstructeur en de familie van het slachtoffer was het bedrag voorlopig niet naar buiten gebracht. Een rechtbank oordeelde eerder onlangs echter dat niets nog rechtvaardigde om de details van het akkoord geheim te houden. Mark Saylor kwam om het leven samen met zijn vrouw, dochter en schoonbroer. Toyota moest in de maanden daarop meer dan 10 miljoen wagens terugroepen, vooral wegens problemen met het gaspedaal.
Het Amerikaanse ministerie van justitie start een onderzoek naar een aantal kleine regionale Zwitserse banken. Het ministerie van justitie verdenkt de banken ervan Amerikaanse burgers te helpen met het onduiken van belastingen. Ook de Amerikaanse banken die zaken met de geviseerde Zwitserse financiële instellingen hebben gedaan, worden in het onderzoek betrokken. Onder meer zou een onderzoek zijn gestart naar de Basler Kantonalbank, één van de grotere regionale banken in Zwitserland. Maar ook andere regionale banken zouden onderwerp van het onderzoek zijn. Volgens één van de bronnen zal het ministerie van justitie binnenkort aan Zwitserland lijsten vragen met namen van Amerikaanse cliënten aan bepaalde regionale banken. Dit verzoek is mogelijk vanwege een speciale afspraak die tussen de Verenigde Staten en Zwitserland is gemaakt om informatie uit te wisselen.
De optiekketen Pearle Europe, dochter van de Nederlandse holding HAL Investments, heeft zijn Mexicaanse branchegenoot Tide Ti overgenomen. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Tide Ti, gevestigd in Cancun, heeft 370 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van circa 20 miljoen euro. Het bedrijf heeft ongeveer zestig winkels onder de namen Sunglass Island en Optical Island. De overname zat al langer in de pijplijn. HAL Investments nam ruim een jaar geleden een belang in de Italiaanse brillenfabrikant Safilo, de meerderheidsaandeelhouder van Tide Ti. Daarbij werd afgesproken dat het belang in Mexico in principe aan de Nederlandse holding zou worden verkocht. Het Nederlandse Pearle is het grootste optiekketen van Europa. Het concern heeft de afgelopen vijftien jaar gevoelig geïnvesteerd in acquisities. Sinds twee jaar werkt Pearle ook aan expansie buiten Europa. Onder meer is het bedrijf actief in India en Zuid-Amerika.
De Chinese investeringen in het buitenland zullen dit jaar de 50 miljard dollar overstijgen. Dat is een stijging met 15 procent tegenover vorig jaar. Dat heeft het Chinese minister van handel bekend gemaakt. Het gaat om rechtstreekse niet-financiële investeringen, zoals in de energiesector, mijnbouw en landbouwprojecten. Investeringen in onder meer banken en verzekeraars werden in de berekening opgenomen. Vorig jaar investeerde China 43,3 miljard dollar in het buitenland. Daarmee was China toen de vijfde grootste investeerder op de internationale markt. Volgend jaar zouden de Chinese investeringen in het buitenland nog eens met 11 procent stijgen. De buitenlandse directe investeringen in China zouden dit jaar ongeveer 100 miljard dollar bedragen. Dat is een stijging met 11 procent tegenover vorig jaar.
International Coal Ventures Limited (ICVL), een consortium van Indiase staatsbedrijven, overweegt een rivaliserend bod uit te brengen op het Australische Riversdale. Dat heeft Partha Bhattacharyya, woordvoerder van het consortium en voorzitter van Coal India, gezegd. Citigroup zou in opdracht van het consortium onderzoeken of een hoger bod moet worden uitgebracht. Volgens Bhattacharyya is de financiering geen probleem omdat zowel Coal India als de andere leden van het consortium voldoende kapitaalkrachtig zijn. Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf heeft een bod van 3,9 miljard dollar uitgebracht op Riversdale. Beide bedrijven zijn het eens geworden over de overname. Analisten stelden echter dat waarschijnlijk is dat concurrenten het bod gaan overtreffen. Het Braziliaanse Vale en ArcelorMittal werden daarbij als mogelijke bieders genoemd.
De nieuwe treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) blijken niet winterbestendig te zijn. De elektronica raakt onklaar door smeltende sneeuw. De luchtinlaten, die aan de onderkant van de trein zitten, blijken oorzaak van het probleem te zijn. In landen waar veel sneeuw valt, zitten de luchtinlaten aan de bovenkant. Door de problemen stonden meer dan zestig van de vijfennegentig nieuwe treinen aan de kant. De treinen zijn gebouwd door een consortium van het Canadese Bombardier en het Duitse Siemens. Meer dan dertig technici van Bombardier werden in allerijl vanuit Duitsland naar Nederland gekomen om het probleem te onderzoeken. Uit een rapport aan het Nederlandse parlement is gebleken dat de Nederlandse Spoorwegen bij het bestellen van de treinen geen rekening hebben gehouden met sneeuwval. Winterbestendigheid zou geen onderdeel geweest zijn van de constructierichtlijnen.
Het Griekse parlement heeft een begroting goedgekeurd met de meest draconische besparingsmaatregelen in de recente geschiedenis van het land. De volksvertegenwoordigers van de regerende Pasok-partij stemden voor de begroting, terwijl de conservatieve en communistische oppositie een tegenstem uitbrachten. De harde besparingen maken deel uit van een overeenkomst met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Die kwam er nadat het Griekse begrotingstekort tot 15,4 procent was opgelopen. De stemming gold ook als een vertrouwensstemming voor de regering van de Griekse premier Giorgos Papandreou. De premier riep alle partijen op om in deze periode van diepe crisis de regering bij te staan. In aanloop naar de stemming van de begroting was er nog een staking in het Griekse openbare vervoer tegen het drastische besparingsplan.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home