Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 24, 2010

Nieuwsoverzicht

De gratis internettelefoondienst Skype heeft een belangrijke panne gekend. Wereldwijd kregen gebruikers problemen om op de diensten van Skype in te loggen. Skype heeft een eigen systeem dat gebruik maakt van de computers van gebruikers. Een aantal computers wordt gebruikt als zogenaamde supernode, knooppunten voor het drukke Skype-verkeer. Door een probleem in een aantal Skype-versies vielen een groot aantal van deze supernodes uit. Ontwikkelaars van Skype bouwden in eerste instantie als tussenoplossing zelf mega-supernodes op. De gratis telefoondienst blijft ondertussen zijn groei verder zetten. Tijdens de maand november bereikte Skype nog een nieuw record, toen de online telefoondienst tegelijkertijd door 25 miljoen mensen werd gebruikt. Skype heeft naar eigen zeggen meer dan een half miljard gebruikers. In ondernemingen is de internettelefoondienst populair, maar ook veel jongeren zien er een goedkoop alternatief in voor de mobiele telefoon.


Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto neemt zijn Australische branchegenoot Riversdale Mining over voor een bedrag van 3,9 miljard dollar. Daarover zijn de bedrijven het eens geworden, nadat Rio Tinto zijn eerdere bod had opgedreven. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door één van de drie grootaandeelhouders van Riversdale, een onderneming met grote cokesbelangen in het Afrikaanse land Mozambique. Cokes wordt gebruikt bij de productie van ruw ijzer. De waardevolle koolmijnen van Riversdale kunnen volgens analisten op termijn tot de bevoorrading van 5 procent tot 10 procent van de wereldmarkt voor de grondstof van staal zorgen. Zij achten de kans ook groot dat er een biedingsoorlog ontstaat om Riversdale. Het Braziliaanse Vale wordt vanwege zijn sterke aanwezigheid in Mozambique door analisten gezien als de meest waarschijnlijke concurrent van Rio Tinto, maar ook Riversdales grootaandeelhouder Tata Steel uit India en ArcelorMittal worden genoemd.


Constellation Brands, het grootste wijnconcern van de wereld, verkoopt zijn Australische wijnbusiness, samen met activiteiten in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika aan het Australische investeringsfonds Champ Private Equity. De overnameprijs bedraagt 290 miljoen Australische dollar. Verwacht wordt dat de verkoop tegen eind januari kan worden afgerond. Constellation Brands houdt in de verkochte activa - waaronder het populaire Australische wijnmerk Hardys en de gerespecteerde wijnen van Barossa Valley Estate - wel een belang van ongeveer 20 procent. Richard Sands, chief executive van Constellation Brands, merkt op dat de Australische wijnactiviteiten met uitdagende marktomstandigheden worden geconfronteerd en niet meer bij de strategie van de groep passen. Die is steeds meer gericht op premiummerken met hogere marges. De markt wordt momenteel overspoeld door een groot aanbod van wijnen, terwijl de vraag achterblijft, wat resulteert in lage prijzen.


De Duitse modediscounter Takko wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. Dat heeft Advent International, de huidige eigenaar van de Duitse keten, bekendgemaakt. Over de overnamesom zijn geen mededelingen gedaan. Eerder was daarbij wel gewag gemaakt van minstens 1,3 miljard euro. Takko kwam drie jaar geleden in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International. De modeketen had toen in Europa ongeveer 1.059 winkels. Inmiddels heeft Takko 1.500 winkels. Twee derde van de winkels is gevestigd in Duitsland. De groep is aanwezig in vijftien Europese landen en voert momenteel tests uit rond een marktintroductie in Rusland. Takko realiseert een omzet van ruim 938 miljoen euro en telt 12.500 medewerkers. Verwacht wordt dat de overname tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar zal kunnen worden afgerond.


Het Amerikaanse internetconcern Google heeft aan Eight Avenue in Manhattan (New York) een prestigieus kantoorgebouw gekocht. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou er sprake zijn van een bedrag van bijna 2 miljard dollar. Daarmee zou de verkoop de grootste Amerikaanse vastgoeddeal voor een alleenstaand gebouw van het jaar betekenen. Het pand, vroeger eigendom van de Port Authority, is gelegen in de wijk Chelsea en vlakbij The Meatpacking District. Het complex telt achttien verdiepingen en 270.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Het gebouw beslaat het hele blok tussen Eighth Avenue, Ninth Avenue, Fifteenth Street en Sixteenth Street. Google was al één van de belangrijkste huurders van het pand. Het internetbedrijf bezet 20 procent van de totale ruimte. Andere huurders zijn de sportartikelenfabrikant Nike, het boekenbedrijf Barnes & Noble en WebMD, een mediabedrijf gespecialiseerd in gezondheid.


De Ierse overheid investeert 3,7 miljard euro in de noodlijdende Allied Irish Bank (AIB) en krijgt daardoor de financiële groep voor 93 procent in handen. Dat heeft de Ierse minister van financiën Brian Lenihan bekendgemaakt. Bijna twee jaar geleden nationaliseerde de Ierse regering ook al de Anglo Irish Bank. Om te voldoen aan de voorwaarden van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor het verstrekken van 85 miljard euro steun aan Ierland, moet Allied Irish Bank ook nog eens 6,1 miljard euro aan kapitaal ophalen. Allied Irish Bank was ooit de grootste kredietverstrekker van Ierland, maar kwam in de problemen toen de Ierse huizenmarkt instortte. De bank verkocht buitenlandse onderdelen, maar die opbrengsten werden weggevaagd door almaar oplopende afschrijvingen op uitstaande leningen. Nationalisatie was uiteindelijk de enige overgebleven optie.


De Amerikaanse private-equitygroep Blackstone legt de laatste hand aan een nieuw fonds van 15 miljard dollar. Het nieuwe fonds zal zich richten op bedrijfsovernames. Blackstone Capital Partners VI wordt het grootste fonds sinds het begin van de financiële crisis. In de wereldwijde financiële geschiedenis werden tot nu toe slechts zeven fondsen opgezet die groter waren dan het nieuwe project van Blackstone. Het succes van de kapitaalinzameling van Blackstone toont volgens analisten aan dat institutionele beleggers nog steeds interesse hebben om in private equity te investeren. Het vorige fonds van Blackstone realiseerde een bedrag op 21,7 miljard dollar en is nog altijd het grootste private-equityfonds uit de geschiedenis. Blackstone zou al twee jaar geleden gestart zijn met het ophalen van geld voor het nieuwe fonds. De toplui van de groep zouden publieke en private beleggers in alle uithoeken van de wereld hebben benaderd.


De Britse autofabrikant Aston Martin zou het exclusieve merk Maybach van de Duitse autogroep Daimler willen overnemen. Volgens een aantal bronnen zijn beide partijen in gesprek over een verkoop van het merk. In ruil voor de productie krijgt Aston Martin de beschikking over technologie op het gebied van motoren van Daimler. De overeenkomst betekent voor Daimler, eigenaar van Mercedes-Benz, de zoveelste samenwerking met een concurrent. Het is ook niet voor het eerst dat de twee partijen elkaar opzoeken. Vorig jaar toonde Aston Martin op de autosalon van Genève de Lagonda, een conceptmodel voor een terreinwagen op basis van een Mercedes-type. Autofabrikanten werken steeds vaker samen om de stijgende kosten van onderzoek en ontwikkeling het hoofd te kunnen bieden. Dat geeft ze ook de mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren. Het zeer exclusieve Maybach, waar geen grote aantallen van verkocht worden, worstelt al tijden om de omzet te verhogen.


De hotelketens Starwood en Hilton hebben een schikking getroffen in een zaak van bedrijfsspionage. Hilton werd ervan beschuldigd meer dan 100.000 documenten gestolen te hebben van zijn concurrent. Volgens de aanklacht zouden twee voormalige topmanagers van Starwoord bij hun overstap naar Hilton een pakket vertrouwelijke documenten hebben meegenomen over de succesvolle keten W-Hotel van Starwood. Volgens de schikking mag Hilton nu zijn eigen boetiekhotelketen Denizen nooit ontwikkelen. Twee jaar lang mag het hotelconcern evenmin een vergelijkbare keten opzetten. Een boetiekhotel is een hotel met een luxueuze maar tegelijk intieme uitstraling. Hilton zou Starwood ook een onbekende som geld betalen. Hilton en Starwood behoren tot de grootste hotelconcerns ter wereld. Hilton herbergt onder meer het beroemde merk Waldorf Astoria. Starwood heeft ketens als Sheraton en Le Meridien.


Mensen die in Nederland het openbaar een oproep doen om eigen tegoeden van een bank te halen, kunnen daarvoor in de toekomst een celstraf of een boete krijgen. De Nederlandse minister van justitie Ivo Opstelten en zijn collega van financiën Jan Kees de Jager willen de oproep voor een bankrun strafbaar maken. Ze bereiden daarvoor een wetsvoorstel voor dat begin volgend jaar voor advies wordt rondgestuurd. De maximale straf voor een oproep zal vier jaar cel worden of 19.000 euro boete. Op dit ogenblik zijn er slechts weinig juridische mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Een bankrun kan volgens de ministers tot een onbeheersbare situatie leiden voor een bank. In Nederland had de organisatie Stichting Hypotheekleed enkele jaren geleden tot een bankrun opgeroepen bij de controversiële en noodlijdende DSB Bank. Die oproep werd toen massaal opgevolgd. DSB Bank bestaat niet meer.


Het Nederlandse windmolenpark de Zuidlob in Flevoland krijgt een subsidie toegekend van maximaal 229 miljoen euro. De subsidies worden verleend op basis van een Nederlandse stimuleringsregeling voor duurzame energie. Dat heeft het Nederlandse ministerie van economische zaken bekendgemaakt. Het windpark bestaat uit 36 windturbines die in drie rijen van twaalf geplaatst zullen worden. Het vermogen van het toekomstige park is 122,4 megawatt. Hiermee kunnen ruim 90.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Een samenwerkingsverband van agrarische ondernemers uit het gebied en Nuon zal instaan voor de realisatie van het park. De verleende subsidie is een maximum. De daadwerkelijke hoogte van de subsidie is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs. De subsidie wordt over een periode van vijftien jaar tijd uitgekeerd.


De Democratische Republiek Congo geniet volgend jaar niet langer van uiterst voordelige exportmogelijkheden naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Congo van de lijst geschrapt wegens de mensenrechtenschendingen, met name door het Congolese leger. De Congolese regering noemt de sanctie totaal ongerechtvaardigd. Congo zal vanaf Nieuwjaar niet meer op de lijst staan van de Africa Growth and Opportunity Act (AGROA) van de Amerikaanse regering. Dat is een van de programma’s voor preferentiële handelstarieven. Vooral de Verenigde Staten en de Europese Unie proberen de armste landen economisch op te krikken door hen lage tot zeer lage exporttaksen op te leggen. Zo hebben bedrijven uit die armste landen een concurrentieel voordeel tegenover bedrijven uit landen die hogere taksen moeten betalen. Zowel Europa als de Verenigde Staten verbinden aan hun allervoordeligste programma’s wel eisen inzake mensenrechten.


De Servische stad Jagodina biedt zijn trouwers een bonus aan. De trouwbonus werd in het leven geroepen om het geboortecijfer in de stad omhoog te krijgen. Het aantal geboorten in de stad moet stijgen. Daarom besliste het stadsbestuur om trouwens te belonen met een bonus van 3.000 euro. Niet elk bruidspaar kan echter zomaar geld krijgen. Om de trouwbonus in ontvangst te kunnen nemen, moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Onder meer moet het voor beide partners de eerste keer zijn dat ze in het huwelijk treden. Bovendien moet één van partners minstens 38 jaar oud zijn. Daarnaast moet het koppel tenminste vijf jaar getrouwd blijven en tenminste één kind krijgen. Als aan die voorwaarden niet voldaan wordt, dient het koppel de bonus met rente terug te betalen aan de gemeente.


Een consortium rond het Australische vastgoedbedrijf Goodman Group heeft een herzien overnamebod gedaan op het vastgoedfonds ING Industrial Fund (IIF). Naar verwachting zal het bod worden aangeraden aan de aandeelhouders. Goodman bracht in oktober een voorwaardelijk bod uit op ING Industrial Fund met een waarde van circa 1,4 miljard dollar. Medio november begon het boekenonderzoek. Volgens mediaberichten zou ING Indusrial Fund een hogere prijs hebben gevraagd, maar de bedrijven hebben geen details over de herziening naar buiten gebracht. Goodman zei spoedig met een nadere verklaring te komen. In het consortium rond het Australische vastgoedbedrijf zitten drie niet nader genoemde pensioenfondsen en staatsinvesteringsfondsen. Goodman Group is actief in Australië, Nieuw-Zeeland, Azië en Europa.


De Ierse bookmaker Paddy Power heeft zich akkoord verklaard om de resterende aandelen van het Australische gokbedrijf Sportsbet over te nemen. Daardoor verwerft Paddy Power de volledige controle over het Australische bedrijf. Het gaat om een belang van 39,2 procent in Sportsbet dat Paddy Power nog niet in bezit heeft. Met de overname van het pakket is een bedrag gemoeid van 132,2 miljoen Australische dollars. Paddy Power kocht vorig jaar een eerste pakket van 51 procent in Sportsbet. Verwacht wordt dat de volledig overname tegen eind februari volgend jaar een feit zal zijn. Indien Sportsbet over drie jaar een winst van meer dan 80 miljoen Australische dollar realiseert, zal Paddy Power nog een extra bedrag van 25 miljoen Australische dollar bovenop de overnameprijs leggen. Patrick Kennedy, chief executive van Paddy Power, zegt veel te verwachten van het samengaan met Sportsbet.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home