Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 22, 2010

Machtstrijd om Arsenal blijft onverminderd doorgaan

De Russische miljardair Alisher Usmanov hoopt zijn belang in de Engelse voetbalclub Arsenal te kunnen opdrijven en de Amerikaan Stan Kroenke te kunnen overvleugelen als hoofdaandeelhouder van de Londense vereniging. Usmanov heeft op dit ogenblik een belang van 27 procent in Arsenal. De Russische miljardair zou nog een bijkomend pakket van 2,9 procent moeten kunnen verwerven om Kroenke, die een belang van 29,8 procent in Arsenal aanhoudt. Dat bijkomend pakket zou het belang van Usmanov in Arsenal op 29,9 procent brengen, waarop hij nog 0,1 procent verwijderd zou zijn van een verplicht en automatisch overnamebod.

Usmanov en Kroenke hebben de voorbije jaren hun onderscheiden belangen in Arsenal verder blijven opdrijven. Usmanov, die zijn kapitaal vergaarde in de metaalindustrie en de mijnbouw, heeft niet uitgesloten op een totale overname aan te sturen. "Het is de bedoeling om het aandeel te verhogen tot een blokkeringsbelang van 29,9 procent," vertelde Usmanov in een Russisch televisie-interview. "Wanneer dat niveau bereikt is, kan er verder worden gekeken." Lady Nina Bracewell-Smith, één van de twee andere aandeelhouders van de club, stelde in april van dit jaar haar belang van 15,9 procent in Arsenal te koop. Het resterende belang van 16 procent is in handen van directielid Danny Fiszman.

Met een belang van 29,9 procent is Usmanov niet in staat om zijn Amerikaanse rivaal te beletten de controle over de voetbalclub op te eisen. Maar dat belang zou de Russische miljardair wel een grotere zeggingskracht kunnen bezorgen in het management van de club, waardoor hij een aantal beslissingen van de meerderheidsaandeelhouders zou kunnen dwarsbomen. Eerder dit jaar kwam Kroenke tot op minder dan tien aandelen van een belang van 30 procent dat hem zou verplichten om een overnamebod te lanceren. Usmanov zou ten stelligste willen beletten dat de Amerikaan zijn macht over de Londense voetbalclub zou opdrijven.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home