Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 23, 2010

Russische huwelijksfraude is een groeiende plaag

Russische criminele relatiebureaus hebben hun activiteiten gevoelig opgedreven. Dat heeft Timur Lakhonin, hoofd van het Russische bureau van Interpol, gezegd. De criminelen proberen met valse huwelijkskandidaten volgens Lakhonin westerse mannen te lokken, maar hebben alleen de bedoeling de slachtoffers geld afhandig te maken. In de republiek Marrii-El, een epicentrum van huwelijks-fraude, zouden volgens Lakhonin minstens vijftig vrouwen betrokken zijn in één crimineel schema. Lakhonin voegde er aan toe dat meer dan tweehonderd buitenlanders het slachtoffer zijn geworden van deze fraudeleuze huwelijkspraktijken.

Lakhonin voegde er aan toe dat inmiddels zeven rechtszaken zijn opgestart tegen de bendes, waarbij Russische vrouwen zich als potentiële bruiden aanbieden om westerse mannen aan te zetten geld over te maken. De Russische topman van Interpol benadrukte dat deze zwendel in handen is van criminele bendes. Lakhonin merkte verder op dat de samenwerking van Interpol met de Russische overheid bijzonder vlot verloopt. Hij voegde er aan toe dat het Russische bureau van Interpol dit jaar onderzoek heeft gedaan in 3.500 criminele dossiers. Hij voegde er aan toe dat Rusland negentien gezochte criminelen aan het buitenland heeft uitgeleverd. Anderzijds heeft Rusland 1.542 misdadigers aan de internationale lijst van Interpol toegevoegd.

Eén van de grote successen van het voorbije jaar was volgens Lakhonin een samenwerking in Griekenland met het Russische ministerie van economische veiligheid, waarbij vijf leiders van een internationale criminele bende, gespecialiseerd in financiële fraude, konden worden gearresteerd. De bende zou actief zijn geweest in Rusland en een aantal lidstaten van de Europese Unie. Ook zou men erin geslaagd zijn om een belangrijke drugsroute voor Columbiaanse cocaïne, die via Nederland naar Rusland werd gebracht, af te snijden. Lakhonin merkte echter wel op dat er nog heel wat plaats is voor verbetering, omdat onder meer Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zweden vaak een Russische vraag om uitlevering van verdachten naast zich neerleggen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home