Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 23, 2010

Nieuwsoverzicht

De Russische oliemaatschappij Rosneft heeft bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. De Russische maatschappij voert aan het slachtoffer te zijn geworden van een oneerlijke Nederlandse wetgeving. Het dispuut vormt een onderdeel van het dossier van de failliete Russische oliemaatschappij Yukos. Daarbij had een Nederlandse rechter vorig jaar Rosneft in het ongelijk gesteld. Daardoor moest Rosneft een lening van 400 miljoen dollar aan Yukos Capital terugbetalen. Rosneft tekende cassatie aan tegen de uitspraak, maar de Nederlandse Hoge Raad nam de zaak niet in behandeling. Rosneft voelt zich daardoor niet eerlijk behandeld. Tegenpartij Yukos Capital, gevestigd in Nederland, kon daarentegen wel hoger beroep aantekenen tegen een nadelige uitspraak van een lagere rechter.


De Deense weerstand tegen de invoering van de euro is tot een nieuwe recordhoogte geklommen. Dat blijkt uit een peiling, waarbij bijna 55 procent van de Denen zich uitspreekt tegen het opgeven van de Deense kroon. De crisis in de eurozone wordt daarbij het vaakst als reden aangehaald. In de driemaandelijkse peiling van de Danske Bank toont slechts 42 procent van de Denen zich voorstander van de euro, tegenover 54,9 procent tegenstanders. Dat is een kloof van 13 procentpunten, die in september van dit jaar nog beperkt bleef tot minder dan 5 procent. Toen tekende 51,7 procent verzet aan tegen een muntwissel. Bovendien telt het neen-kamp ook de meest overtuigde leden. Er blijkt immers dat 43,5 procent van de Denen absoluut tegen een muntwissel is, tegenover slechts 25,5 procent die zeker voor een overname naar de euro zouden stemmen.


De economische groeicijfers in Groot-Brittannië voor de voorbije drie kwartalen zijn licht naar beneden herzien. Analisten hebben altijd gewaarschuwd voor een kwakkelend herstel van de Britse economie. Het Britse nationaal bureau voor de statistiek (ONS) becijferde dat de Britse economische groei tussen juli en september 0,7 procent bedroeg, iets minder dan de 0,8 procent waar eerder was van uitgegaan. Vooral in de bouwnijverheid, de dienstensector en de industrie was de activiteit zwakker dan verwacht. Op jaarbasis bedraagt de groei 2,7 procent in plaats van 2,8 procent. Ook de twee eerste kwartalen, met een groei van respectievelijk 0,3 procent en 1,1 procent, werden met 0,1 procentpunt naar beneden herzien. De Britse regering verklaart dat ze erop vertrouwt dat de economie in de eerste helft van volgend jaar zal aantrekken. De Britse regering voert een zwaar saneringsprogramma door.


In Griekenland hebben de bestuurders van het openbaar vervoer opnieuw voor vierentwintig uur het werk neergelegd. De actie viel op de vooravond van een stemming in het Griekse parlement over saneringsmaatregelen. Verscheidene honderden mensen, vooral ambtenaren, kwamen voor het parlement in de Griekse hoofdstad Athene bijeen om te protesteren tegen de besparingen. De manifestanten beschuldigden politici ervan dat ze Griekenland op de rand van het bankroet hadden gebracht. De opkomst was volgens Griekse media echter kleiner dan wat de organisatoren gehoopt hadden. In het Griekse parlement wordt gedebatteerd over een besparingsplan van 6 miljard euro, dat het tekort op de begroting moet terugbrengen tot 7,4 procent van het bruto binnenlandse product. De besparingen maken deel uit van een overeenkomst met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Die kwam er nadat het Griekse begrotingstekort tot 15,4 procent was opgelopen.


Er is een reële kans dat de Nederlandse bierbrouwer Bavaria in de toekomst zijn merknaam toch in Duitsland zal mogen gebruiken. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Eerder verboden twee lagere Duitse rechtbanken Bavaria het gebruik van die merknaam in Duitsland. Het Duitse Bundesgerichtshof had het Europese Hof van Justitie vragen gesteld over een rechtszaak tussen Bavaria en de Bayerischer Brauerbund. Die laatste heeft de benaming Bayerisches Bier ingeschreven als beschermde geografische aanduiding. Volgens het Europese hof geldt die bescherming niet vanaf de registratie-aanvraag in zeventien jaar geleden, maar pas sinds de daadwerkelijke registratie negen jaar geleden. Bavaria was al ver voor die datum een beschermd merk in Duitsland. De kans is daarmee groot dat de Duitse rechtbank het gebruik van de merknaam Bavaria in Duitsland zal toestaan.


Het beroemde zebrapad van Abbey Road in London is uitgeroepen tot Brits erfgoed. Het zebrapad vormt al sinds het einde van de jaren zestig een toeristische trekpleister. Toen bracht de toen al legendarische rockgroep het album Abbey Road op de markt. Op de hoes van de plaat steken de vier groepsleden het zebrapad over. John Penrose, Brits minister van toerisme en erfgoed, benadrukte dat de oversteekplaats op de lijst van het erfgoed is geplaatst als getuigenis van de internationale roem van de Beatles. Talloze toeristen laten zich immers fotograferen terwijl ze net als de groepsleden vroeger Abbey Road oversteken. De beroemde Abbey Road Studio's, die even verder liggen, werden begin dit jaar al tot Brits erfgoed uitgeroepen. De wereldberoemde foto is van de hand van de Schotse fotograaf Iain Macmillan. Hij kreeg destijds ongeveer tien minuten tijd om op het zebrapad een geschikte foto van de groep te maken.


Computerbedrijf Apple heeft de applicatie van de controversiële website WikiLeaks uit het aanbod van zijn AppStore gehaald. Volgens Apple overtreedt de applicatie de richtlijnen voor ontwikkelaars, die onder meer stellen dat een applicatie geen personen of groepen in gevaar mag brengen. De beslissing van Apple komt bovenop die van een reeks andere Amerikaanse ondernemingen, die allerlei vormen van steun voor de klokkenluiderswebsite hebben ingetrokken. Vooral bedrijven die financiële steun naar WikiLeaks mogelijk maakten - zoals PayPal, MasterCard en Visa - beslisten eerder al de samenwerking met Wikileaks stop te zetten. Oorzaak is de publicatie door WikiLeaks van duizenden vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke documenten. Verschillende Amerikaanse politici hebben zwaar uitgehaald naar Wikileaks. De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder onderzoekt of de website kan vervolgd worden in het kader van de spionagewet.


De luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessey (LVHM) heeft zijn belang in handtassenproducent de voorbije weken verder opgetrokken tot meer dan 20 procent. Dat gebeurde naar eigen zeggen via aankopen op de beurs. In een mededeling aan de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) zegt groep van plan te zijn verder aandelen Hermès aan te kopen. Plannen om de controle te nemen of een openbaar overnamebod te lanceren zouden er daarentegen niet zijn. Evenmin zou de luxegroep een zetel in de raad van toezicht van Hermès ambiëren. Er wordt opgemerkt dat de aankoop van de aandelen onderdeel vormen van een strategie op lange termijn. De luxegroep had in oktober al een gelijkaardige verklaring afgelegd, toen bekend was gemaakt dat het concern een belang van 17,5 procent in Hermès had opgebouwd. De bijkomende aandelen zouden zijn overgenomen van een aantal indexfondsen.


De Franse elektriciteitsgroep Poweo verkoopt noodgedwongen zijn productie-activiteiten. Poweo blijft wel actief in elektriciteitsdistributie. Omdat er geen wijziging lijkt te komen in de regulering van de Franse energiemarkt, ziet het verlieslatende Poweo zich naar eigen zeggen genoodzaakt drastische maatregelen te nemen. Als alternatieve speler is het volgens het bedrijf onmogelijk om in deze marktomstandigheden positieve winstmarges te boeken. Dat geldt naar eigen zeggen niet alleen voor Poweo, maar voor alle alternatieve spelers. Poweo verkoopt de activa aan het Oostenrijkse Verbund, dat al sinds vier jaar referentieaandeelhouder is van Poweo. Verbund betaalt 120 miljoen euro voor de activiteiten. Poweo heeft wel het recht de activa aan dezelfde prijs terug te kopen indien er binnen de drie jaar toch een markthervorming zou worden doorgevoerd.


Alberto Aleotti, de topman van het Italiaanse farmaceutische concern Menarini, moet als gevolg van een belastingonderzoek naar zijn bedrijf een bedrag van meer dan 3 miljard euro betalen. Het bedrag is opgebouwd uit niet-betaalde belastingen, boetes en rente. In november van dit jaar hadden de Italiaanse autoriteiten bij Menarini een bedrag van 1 miljard euro in beslag genomen. De Italiaanse overheid verdenkt het farmaceutische concern van belastingfraude, waarbij een bank in Liechtenstein zou zijn betrokken. Bij Menarini werken in ongeveer zestig landen meer dan twaalfduizend mensen. De raadsman van de 87-jarige Aleotti heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing en zich met alle mogelijkheden te zullen verdedigen tegen de aantijgingen. Het Italiaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 2,8 miljard euro.


De meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het nieuwe Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START). Van de honderd senatoren stemden er éénenzeventig, onder wie dertien republikeinen, voor de overeenkomst, die moet leiden tot een forse inkrimping van het aantal strategische kernwapens. Daarmee werd de benodigde tweederdemeerderheid ruim gehaald. Het Russische parlement zou eveneens snel het akkoord goedkeuren. Nog dit jaar zou de ratificatie kunnen volgen. De aanvaarding van het verdrag is een overwinning voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de overeenkomst in april samen met zijn Russische college Dmitri Medvedev ondertekende. De Amerikaanse president ziet het verdrag als topprioriteit op het gebied van de nationale veiligheid en reageerde daarom verheugd. Obama noemde de uitslag in de Amerikaanse Senaat een sterk signaal aan de wereld.


De Wereldbank heeft de leningen aan Ivoorkust bevroren nu de internationale gemeenschap er bij Laurent Gbagbo, de omstreden president van het Afrikaanse land, op aandringt om af te treden. Dat heeft Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, bekend gemaakt. Het is onrustig in Ivoorkust sinds de presidentsverkiezingen van eind november. Zetelend president Laurent Gbagbo en zijn tegenstander Alassane Ouattara claimen beiden de overwinning. Ouattara wordt gesteund door de internationale gemeenschap. De Wereldbank leende Ivoorkust dit jaar ruim 640 miljoen euro. Alassane Ouattara, heeft geprobeerd de West-Afrikaanse Centrale Bank over te halen Gbagbo geen toegang meer te geven tot de schatkist van Ivoorkust. Hij hoopt hiermee te bereiken dat Gbagbo ambtenaren en militairen niet meer kan betalen, zodat zij overlopen en Gbagbo gedwongen wordt af te treden.


Het Amerikaanse private equitybedrijf Carlyle zou dichtbij een overname staan van het Nederlandse private equityhuis AlpInvest. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier bekend gemaakt. Topbestuurders van Carlyle zouden een aantal partners binnen het bedrijf inmiddels geïnformeerd over de gesprekken. Een overname van AlpInvest zou van Carlyle namelijk een concurrent maken van enkele van zijn investeerders. Alpinvest is het grootste private-equityhuis van Europa en beheert onder meer de portfolio van een aantal Nederlandse pensioenfondsen. Mogelijk zou de overname volgende maand al kunnen worden afgerond worden. Carlyle beheert ongeveer 98 miljard dollar aan vermogen. AlpInvest heeft de beschikking over een portfolio van 52 miljard dollar. Ook de Amerikaanse groepen HarbourVest Partners en Grosvenor Capital Management werden lange tijd als overnamekandidaten bestempeld.


Onderzoekers en ontwikkelaars van het Duitse technologieconcern Siemens hebben het voorbije boekjaar 8.800 uitvindingen gedaan. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Siemens zegt vorig jaar 57.900 octrooien geteld te hebben. Dat is een stijging met 1.900 eenheden tegenover het jaar voordien. Volgens het bedrijf is het innovatievermogen van Siemens daarmee opnieuw aangetoond. Siemens onderscheidde onlangs nog twaalf succesvolle onderzoekers en ontwikkelaars als uitvinder van het jaar. Samen was die groep goed voor ongeveer 1.300 verleende octrooien. Onder meer wordt onderzocht hoe materialen de hoogst mogelijke temperaturen kunnen weerstaan om daarmee het rendement van energiecentrales te verhogen. Andere patenten liggen op het terrein van toepassingsmogelijkheden voor ledlampen.


China wil het volgende jaar proberen het importvolume te vergroten, terwijl de export op ongeveer hetzelfde niveau zou moeten blijven. Daarmee wil de Chinese regering volgens Chen Deming, minister van handel, de handelsbalans meer in evenwicht brengen. Dat betekent volgens waarnemers dat China meer nadruk willen leggen op de binnenlandse consumptie. China zou de aankoop van hightech-producten en belangrijke grondstoffen, zoals granen en katoen, volgend jaar willen opdrijven. Door het stimuleren van de binnenlandse consumptie, zou China minder afhankelijk moeten worden van de export. China zou ook gaan bestuderen op welke manier er een grotere variatie gebracht zou kunnen worden in het gebruik van de buitenlandse valutareserves. Deze reserves hebben een omvang van ongeveer 2,65 biljoen dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home