Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 23, 2010

Chinese regering verdedigt Afrikaans beleid

De Chinese economische activiteiten in Afrika hebben de regio geholpen om de millennium-doelstellingen van de Verenigde Naties te halen en hebben geleid tot een algemene verbetering van de welvaart en vooruitgang. Dat zegt de Chinese regering in een beleidsnota over de handelsrelaties met Afrikaanse landen. China is inmiddels de belangrijkste handelspartner van Afrika geworden. De bilaterale handel tussen China en Afrika groeide dit jaar met meer dan 43 procent tot bijna 115 miljard dollar. Er is echter bijzonder vele kritiek op de greep van China op de Afrikaanse grondstoffen. De Chinese aanwezigheid heeft ook in Afrika zelf voor gemengde gevoelens gezorgd.

Vorig jaar bedroegen de rechtstreekse investeringen van China in Afrika meer dan 9 miljard dollar. Zes jaar voordien was dat amper 0,5 miljard dollar. China heeft steeds meer natuurlijke grondstoffen zoals olie, gas en mineralen nodig om zijn snelgroeiende economie te voeden, terwijl Afrika meer investeringen nodig heeft in basisinfrastructuur om zijn mogelijkheden te kunnen ontwikkelen. In de beleidsnota staat dat China van plan is om de relatie met Afrika te verbreden en op een hoger niveau te brengen. Sommige Afrikanen verwelkomen de Chinese houding om politiek en economie strikt gescheiden te houden, maar anderen vrezen dat de Chinese betrokkenheid negatieve gevolgen zal hebben.

Critici vrezen vooral voor een grotere corruptie en grotere problemen op het gebied van mensenrechten en leefmilieu. "Verscheidene Afrikaanse landen vragen zich af of ze het Chinese model moeten volgen, waarbij de economische groei ten koste gaat van politieke hervormingen, in plaats van hun eigen model te ontwikkelen," merkt BBC News op. China heeft in Afrika vooral geïnvesteerd in de mijnbouw, landbouw, bosontginning en constructie. China voegt er aan toe dat de voorbije negen jaar in totaal meer dan driehonderd schulden van vijfendertig Afrikaanse landen voor een bedrag van 2,9 miljard dollar werden kwijtgescholden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home