Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 28, 2010

China bekijkt mogelijkheden aardappelteelt

China probeert maatregelen te nemen om het risico op dalende graanoogsten, te wijten aan de opwarming van de aarde tijdens de volgende decennia, te beperken. Indien de klimaatverandering zich doorzet, dreigt China volgens de Tang Huajun, vice-decaan van de Chinese Academy of Agricultural Sciences de volgende twintig jaar tussen 5 procent en 10 procent van zijn graandproductie te zullen verliezen. Om te anticiperen op dat probleem, wordt op dit ogenblik gestart met onderzoek naar gewassen die bij een klimaatverandering mogelijk een alternatief zouden kunnen vormen. Daarvoor werd onder meer een onderzoeksakkoord gesloten met het International Potato Center uit Peru.

China wil tegen het einde van het decennium een jaarlijks ongeveer 550 miljoen ton graan produceren. Dat is een stijging met 50 miljoen ton tegenover drie jaar geleden. "In de tweede helft dreigt de productie van rijst, koren en graan, de drie belangrijkste voedingsproducten van China, met 37 procent te dalen indien de overheid er niet in slaagt afdoende maatregelen te nemen om de impact van de klimaatverandering af te zwakken," merkt Tang Huajun op. Daarbij verwijst hij vooral naar droogtes, maar ook naar andere natuurrampen, zoals overstromingen, hagelstormen en tyfoons. De klimaatverandering zou ook een impact hebben op de regio's waar de belangrijkste Chinese oogsten kunnen worden geteeld.

Er moeten volgens Tang Huajun dan ook duidelijke instructies komen rond de selectie van teelten. Aan het International Potato Center is gevraagd om aardappel-variƫteiten te ontwikkelen die snel groeien en zich aan de verschillende Chinese regio's zouden kunnen aanpassen. Chinese landbouwers die nu al overschakelen op productieve aardappelteelten, krijgen van de overheid subsidies. Er wordt opgemerkt dat aardappelen relatief weinig voorwaarden stellen aan water en landkwaliteit. Er wordt aan toegevoegd dat een experiment in Yulin in de provincie Shaanxi een oogst van 75 ton per hectare opleverde. Gehoopt wordt dat op nationaal vlak een oogst van 30 ton per hectare zal kunnen worden gerealiseerd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home