Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 28, 2010

Eén op vijf boeken in elektronische versie

Tegen het einde van volgend jaar zullen ebooks een aandeel van 20 procent hebben opgebouwd in de totale boekenmarkt. Dat voorspelt Richard MacManus, hoofdredacteur van het webmagazine ReadWriteWeb. MacManus stelt dat uit cijfers van de Association of American Publishers (AAP) de ebooks een marktpenetratie zouden hebben van 9,03 procent. Op het einde van vorig jaar was dat amper 3,31 procent. MacManus voegt er aan toe te verwachten dat die grote groei zich ook volgend jaar verder zal doorzetten, dankzij de beschikbaarheid van goedkope eReaders en de prijzenoorlog tussen digitale boekenverkopers zoals Amazon, Barnes & Nobles en een aantal sectorgenoten.

"Indien die voorspelling uitkomt, zullen de sceptici over de toekomst van de eBooks het zwijgen worden opgelegd," merkt Richard MacManus op. "Dat wil echter niet zeggen dat het gedrukte boek tot verdwijnen is gedoemd, maar wel zullen digitale boeken steeds populairder worden en zal het gebruik ervan steeds toenemen." Volgens de Association of American Publishers werd ook de groei van dit jaar grotendeels gedragen door een grote concurrentie tussen producenten van eReaders. Daarbij hebben de Amazon Kindle, Sony Reader en de Barnes & Nobles Nook marktaandeel proberen te veroveren door de prijzen gevoelig te verlagen.

De verkoop van ebooks ging vorig jaar definitief van start, maar pas dit jaar kon er gewag gemaakt worden van een werkelijke doorbraak. Richard MacManus voegt er aan toe dat de ebooks nog voor een bijzonder grote ontwikkeling staan. Hij voegt er aan toe dat het formaat inherente multimedia-mogelijkheden heeft, zoals trailers, achtergrondinformatie en referenties, interviews en voorleessessies door acteurs. Hij merkt wel op dat voor deze multimedia-toepassingen het initiatief wellicht ligt bij de uitgevers en minder bij de fabrikanten van de eReaders. MacManus maakte eerder al gewag van een aantal belangrijke voordelen van ebooks, zoals mogelijkheden om nota's toe te voegen, het opzoeken van woorden of referenties van vrienden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home