Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Europese ruimtevaart bestudeert terugkeer in atmosfeer

Het European Spacey Agency (ESA) blijft bij zijn voornemen om zijn Intermediate Experimental Vehicle (IXV) over twee jaar te lanceren. Bedoeling is om nieuwe inzichten te verwerven in de terugkeer van ruimtesondes in de atmosfeer. Het project zou uiteindelijk moeten leiden tot een geoptimaliseerd ontwerp van ruimtesondes. Er wordt aan toegevoegd dat die kennis ook nuttig is voor toekomstige ruimtemissies naar andere planeten.

De wig-vormige IXV-ruimtesonde zal tot op een hoogte van 400 kilometer worden gebracht en daarna terugvallen naar de aarde. Met sensoren aan boord van het toestel hopen ruimtevaartdeskundigen te kunnen achterhalen op welke manier voorwerpen zich gedragen bij hun val door de atmosfeer. Op de site van de Europese ruimtevaartorganisatie in Turijn is twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het concept. Met Thales Alenia Space is nu een contract getekend om de ruimtesonde te bouwen.

De IXV-ruimtesonde heeft de omvang van een personenwagen en weegt ongeveer twee ton. De nieuwe sonde is de opvolger van de Advanced Re-entry Demonstrator die de Europese ruimtevaartorganisatie dertien jaar geleden lanceerde. De IXV-ruimtesonde is echter voorzien van flappen en motoren om zijn valtraject te controleren. Een keramisch hitteschild moet beletten dat de ruimtesonde in de atmosfeer zou opbranden. De IXV-ruimtesonde zal met de toekomstige Vega-raket vanop Frans Guyana worden gelanceerd.

Labels: ,

Amerikaan blijft meeste vertrouwen hebben in leger

De Amerikanen blijven een groter vertrouwen hebben in het leger dan in andere nationale instellingen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. Opgemerkt wordt dat 78 procent van de Amerikanen aangeeft een groot vertrouwen te hebben in het leger. Ook de kleine ondernemingen (64 procent) en de Amerikaanse politie (56 procent) genieten een groot vertrouwen bij het Amerikaanse publiek. Het Amerikaanse Congres staat op een zestiende en laatste plaats.

Gallup merkt op dat er de voorbije jaren weinig veranderd is in het vertrouwen van de Amerikanen in de nationale instellingen. Alleen het televisienieuws vormt daarop een uitzondering. Daar werd een stijging van 22 procent naar 27 procent opgetekend. Wel wordt opgemerkt dat het vertrouwen in elke instelling lager ligt dan het historisch gemiddelde. "Dat weerspiegelt wellicht de algemene ontevredenheid van de Amerikaanse bevolking met de algemene gang van zaken in hun land," voeren de onderzoekers aan.

Daarbij wordt opgemerkt dat het vertrouwen in de banken (23 procent), het Amerikaanse Congres (12 procent) en de president (35 procent) het verst onder hun historisch niveau blijven. De enige uitzondering op dit trend vormt het Amerikaanse leger, dat 11 procent hoger scoort dan het historisch gemiddelde. "Het vertrouwen in het Amerikaanse leger is traditioneel hoger wanneer de Verenigde Staten bij een militaire operatie zijn betrokken," merkt Gallup nog op.

Het Amerikaanse leger staat al meer dan twintig jaar op de eerste plaats. Alleen veertien jaar geleden stonden de kleine ondernemingen helemaal bovenaan.

Labels: ,

Corcoran Gallery krijgt waterlelie-schilderij van Claude Monet

De Amerikaanse Corcoran Gallery heeft uit de erfenis van de miljonaire Huguette Clark, die vorige maand op 104-jarige leeftijd overleed, een schilderij uit de waterlelie-reeks van de Franse impressionist Claude Monet gekregen. Het schilderij is zesentachtig jaar ontoegankelijk gebleven voor het publiek. De waarde van het schilderij wordt geraamd op 25 miljoen dollar. Corcoran heeft een galerij die de naam draagt van de gewezen Amerikaanse senator William Clark, de vader van de miljonaire.

Huguette Clark heeft een gedeelte van haar erfenis van 400 miljoen dollar voorbehouden voor kunst. William Clark, ooit de grootste landeigenaar van de Amerikaanse staat Nevada, was een bekend kunstverzamelaar. Clark schonk zijn hele erfenis aan de Corcoran Gallery, waarom de naam van de senator aan de galerij werd gegeven. Harry Hopper, voorzitter van de beheerraad van de Corcoron Gallery, merkte op dat voor het schilderij van Monet een gepaste plaats zou worden gevonden.

Huguette Clark heeft bepaald dat na haar dood een kunststichting moest worden opgericht, terwijl haar woning aan de kust van Californië tot een museum moet worden omgevormd. De waterlelie-reeks van Monet omvat ongeveer tweehonderdvijftig werken. Op een veiling in New York werd vorig jaar één van die werken verkocht voor een bedrag van 24,7 miljoen dollar. Drie jaar geleden werd Le Bassin Aux Nympheas, een ander werk van Monet, bij Christie's in Londen verkocht voor een bedrag van 80,5 miljoen dollar.

Labels: , ,

Facebook invloedrijke bron bij aankoopbeslissingen

Het sociale netwerk Facebook wordt door 55,8 procent van de consumenten als een invloedrijke bron bestempeld bij de aankoop van retailproducten, waarbij 16,7 procent gewag maakt van een bijzonder belangrijke impact en 6,2 procent de invloed van Facebook extreem belangrijk vindt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Compete. Er wordt aan toegevoegd dat 27 procent van de internet-gebruikers geregeld de Facebook-pagina's van retailproducten bezoekt. Tijdens de lente van vorig jaar was dat nog 24 procent.

Uit het onderzoek blijkt volgens Compete dat vele consumenten Facebook als een product-catalogus bestempelen. Daarbij geeft 56,2 procent de Facebook-pagina van een retailproduct te bezoeken om op de hoogte te blijven van promoties en andere acties. Daarnaast zegt 29 procent op het sociale netwerk meer informatie te willen verkrijgen over een specifieke retailer, gevolgd door aanbevelingen van vrienden (26,4 procent) en het aanbevelen van een retailer aan andere gebruikers (13,7 procent).

De onderzoekers merken verder op dat 47 procent van de online consumenten minstens vijf retailers of fabrikanten van consumptieproducten tot hun likes rekenen. Daarbij geeft 18 procent zes tot tien bedrijven aan, maar 4 procent heeft minstens dertig bedrijven in zijn likes-categorie opgenomen. Er wordt aan toegevoegd dat 10 procent geen enkele retailer of fabrikant van consumptieproducten tot zijn online vriendenkring rekent. Uit het onderzoek blijkt ook dat 6,6 procent dagelijks de Facebook-pagina van een retailer of fabrikant van consumptieproducten bezoekt.

Labels: , ,

Televisie en internet steeds verder op weg naar convergentie

Televisie-content wordt in een steeds bredere waaier van kanalen bekeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van Bitkom, de Duitse organisatie van communicatiebedrijven. Daarbij wordt opgemerkt dat inmiddels 31 procent van de Duitse consumenten televisie-content bekijken op een desktop, terwijl 28 procent daarvoor beroep doet op een laptop. Bovendien grijpt 10 procent van de Duitse consumenten voor televisie-content naar een smartphone of tablet.

"Er is een duidelijke convergentie merkbaar tussen internet en televisie," benadrukken woordvoerders van Bitkom. "Steeds meer consumenten bekijken televisie op hun computer, terwijl televisie ook steeds meer een platform voor internet-content wordt." In het onderzoek wordt voorspeld dat televisie met internet-mogelijkheden in de toekomst nog een grotere impact zullen krijgen op het mediagedrag van de consument. Volgend jaar zouden tien miljoen Duitse gezinnen een televisie met internet-toegang bezitten.

Bitkom voegt er aan toe dat het aantal geconnecteerde apparaten in de toekomst een snelle groei zal kennen. "Gemiddeld bezit een Duits huishouden over een vijftigtal elektrische apparaten," merkt de organisatie op. "Een groot gedeelte daarvan zal in de toekomst geconnecteerde capaciteiten omvatten." Daarbij wordt onder meer gewezen naar wasmachines, verwarming en verlichting, wat tot een optimalisatie van het energieverbruik zou moeten leiden.

Labels: , ,

Sociale netwerken moeten burgerjournalistiek nieuw leven inblazen

Journalisten en nieuwsorganisaties moeten een groter engagement tonen met sociale netwerksites. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Er wordt aangevoerd dat sociale netwerken niet alleen een platform mogen vormen om trafiek naar de websites van mediabedrijven te genereren, onderwerpen te vinden voor verhalen en feedback te krijgen op berichten. Sociale netwerken moeten volgens het Pew Research Center daarentegen een terugkeer betekenen naar de burgerjournalistiek.

"Nieuwsorganisaties en journalisten hebben historisch een sleutelrol gespeeld bij het verstrekken van nieuws en informatie die helpen bij het engagement van de burger en het nemen van geïnformeerde beslissingen," merkt het Pew Research Center op. "Media hadden dan ook een belangrijke sociale rol. Door de opkomst van het internet en sociale media is die rol de voorbije jaar echter geërodeerd. Daardoor voelen vele mensen zich oncomfortabel. Journalisten en media zijn de voorbije periode dan ook één van de belangrijkste critici van het internet en sociale media geweest."

"Een gedeelte van die kritiek is misschien terecht, maar vaak is het ook een tegenreactie, ingegeven door de dalende rol van de journalist als gatekeeper," wordt er opgemerkt. "In werkelijkheid zijn de sociale media en de journalistiek echter geen vijanden, maar delen dezelfde civiele opdracht. Daarmee moet teruggegrepen naar het begrip van de burgerjournalistiek, dat tien jaar geleden door professor Jay Roosen werd omschreven en waarin wordt gesteld dat de journalistiek een bijdrage moet leveren aan de maatschappij en meer moet doen dan het melden van feiten en nieuws."

Het Pew Research Center merkt op dat sociale netwerken een belangrijk gedeelte van de oorspronkelijke principes van de burgerjournalistiek herbergt of kan invullen.

Labels: ,

Infosys meest vernieuwende bedrijf op Indiase markt

Consulent Infosys wordt bestempeld als het meest vernieuwende bedrijf van India. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau TLG Communications bij Indiase executives uit de privéctor, overheid, media en organisaties. Daarbij wordt opgemerkt dat Infosys, gevestigd in Bangalore en gespecialiseerd in informatietechnologie en outsourcing, de grootste impact heeft op de Indiase maatschappij. Onder meer wordt daarbij gewezen op de nieuwe strategie die het bedrijf onlangs onder meer rond cloud computing heeft bekend gemaakt.

Op de tweede plaats in de rangschikking van TLG Communications staat het industriële conglomeraat Tata Group, actief in een brede waaier van sectoren en het moederbedrijf van de Britse automerken Land Rover en Jaguar. Het concern heeft deze maand Reliance verdrongen als het Indiaas bedrijf met de grootste marktwaarde. Bovendien wordt gewezen op de introductie van innovatieve producten, zoals de Tata Nano, die naar voor wordt geschoven als de goedkoopste wagen van de wereld.

De top drie wordt rond gemaakt door Google India, dat onder meer wordt geprezen voor de streaming van de cricket-wedstrijden uit de populaire Indian Premier League op de videosite YouTube en zijn initiatieven rond de films en muziek uit Bollywood. Bovendien heeft het internetbedrijf een aantal diensten opgestart in de verschillende Indiase landstalen. In de rangschikking staan verder het autoconcern Maruti-Suzuki, de constructiegroep Larsen & Toubro. De top tien omvat verder Nokia, State Bank of India, Facebook, Hindustan Unilever en Mahindra.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Spaanse overheid moet zijn uitgaven volgend jaar met bijna 5 miljard euro terugschroeven. Dat betekent een besparing van bijna 4 procent. Dat heeft Elena Salgado, de Spaanse minister van financiën, bekend gemaakt. De maatregel volgt op de bezuiniging die voor dit jaar werd doorgevoerd. Dit jaar is er 7 procent minder geld beschikbaar voor de overheidsuitgaven dan vorig jaar. De sanering moet helpen om het Spaanse overheidstekort terug te dringen. Het gat op de Spaanse begroting bedroeg vorig jaar ruim 9 procent van het bruto binnenlands product. Dat moet dit jaar worden verkleind tot 6 procent. Over twee jaar zou het tekort verder moeten herleid zijn tot 3 procent.


Kroatië mag over twee jaar toetreden tot de Europese Unie. Dat hebben de Europese regeringsleiders tijdens de recente Europese top beslist. De onderhandelingen worden wellicht eind deze maand nog afgerond. Een precieze datum voor de officiële toetreding werd niet bekend gemaakt. De Europese lidstaten hebben de lessen geleerd uit de toetreding van Bulgarije en Roemenië vier jaar geleden. Nadat een datum afgesproken was, vielen de nodige hervormingen in die landen stil en was er ook geen stok achter de deur meer. Daarom is nu ook afgesproken dat er een monitoringsysteem komt dat Kroatië tot de dag van de toetreding in het oog zal houden. Op die manier moet gecontroleerd worden of het land zijn beloftes nakomt en wel vooruitgang blijft boeken.


De Tanzaniaanse regering heeft besloten om de plannen voor een asfaltweg doorheen het beroemde Serengeti Nationaal Park te schrappen. De huidige grindweg van 50 kilometer lang blijft behouden voor de parkwachters en de toeristen. Met een nieuwe tweebaansweg wilde de Tanzaniaanse regering een verbinding realiseren tussen het Victoriameer en de kuststeden. Maar volgens studies zou deze weg de trekroutes van grote grazers zoals gnoes en zebra's in gevaar brengen. Langs de autoweg zouden immers afsluitingen komen. Ook bestond er een verhoogd risico op aanrijdingen. De vermindering van het wildbestand zou ook de toeristische industrie ernstig in gevaar brengen. De Tanziaanse regering gaat nu een alternatieve route uitstippelen ten zuiden van het park.


In de Verenigde Staten zijn er diverse gerechtelijke en administratieve dossiers geopend rond de praktijken van het internetbedrijf Google. Het bedrijf zou mogelijk zijn dominante marktpositie misbruikt hebben. De openbare aanklagers van in New York, Ohio, Californië en Texas hebben een onderzoek geopend. De onderzoeken zouden nog in een vroeg stadium zitten. Naast de gerechtelijke onderzoeken zou ook de Federal Trade Commission van plan zijn om een dossier te openen. Daar wordt gezegd dat de zoekmachine van het bedrijf de eigen diensten van Google kunstmatig hoger zou laten scoren in dan de diensten van concurrenten. De Europese Commissie heeft al sinds november vorig jaar een gelijkaardig onderzoek lopen.


De Italiaan Lorenzo Bini Smaghi heeft aangekondigd tijdens de volgende herfst ontslag te zullen nemen uit de directie van de Europese Centrale Bank. Dat heeft Smaghi bevestigd tegenover Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Door die aankondiging is de laatste hinderpaal voor de aanstelling van de Italiaan Mario Draghi als nieuwe voorzitter van de Fransman Jean-Claude Trichet, huidig voorzitter van de Europese Centrale Bank. Door het vertrek van Trichet zou Frankrijk geen vertegenwoordiger meer hebben in de directie van de financiële instelling. Daarom werd geëist dat Smaghi, die nog een mandaat van twee jaar heeft, zijn zetel zou afstaan. Smaghi eiste echter in ruil een nieuwe functie. Het is niet duidelijk welke beloftes daarbij zijn gedaan.


De bekende Nederlandse fietsenfabrikant Koninklijke Gazelle wordt door de groep Pon Holdings overgenomen van huidig eigenaar Gilde Buy Out. Volgens Pon Holdings past de overname uitstekend in de groeistrategie van de onderneming als toonaangevende mobiliteitsaanbieder. Het aantrekken van Gazelle zou voor Pon Holdings ook een belangrijke stap zijn in een groeiscenario voor de fietsenmarkt. Pon Holdings, op dit ogenblik vooral actief op de automarkt, begon zelf op het einde van de negentiende eeuw als rijwielhandel in Amersfoort en produceerde daar ook eigen zijn eigen Pon-fietsen. De toekomstige eigenaar zegt overtuigd te zijn van de groeipotentie van Gazelle, zowel op de Nederlandse markt als in het buitenland.


De Italiaanse beursautoriteit Consob is een onderzoek gestart naar recente gevoelige koersdalingen van een aantal Italiaanse banken op de beurs van Milaan. Door de koersdalingen werd door de beurs van Milaan ook beslist om de handel in enkele bankaandelen tijdelijk op te schorten. De aandelen van onder meer UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco Popolare, UBI Banca and Banca Monte dei Paschi di Siena werden dalingen tot 10 procent opgetekend. De onrust zou mogelijk te maken kunnen hebben met een mededeling van het kredietratingbureau Moody's dat mogelijk de rating van Italië zal worden verlaagd. Consob zou echter onder meer bekijken of er sprake zou kunnen zijn van manipulatie of van automatische orders.


Het Indiase Merkenbureau blijkt ruim 44.000 merkendossiers te missen. Vermoed wordt dat de dossiers zijn verdwenen tijdens de decentralisatie van het merkenbureau. De massale verdwijning zou volgens adviseurs grote risico's inhouden voor een groot aantal bedrijven dat merkenrechten uitoefent in India. Inmiddels probeert de instelling de ontbrekende dossiers via kopieën van merkhouders opnieuw in bezit te krijgen. Daarvoor is een lijst met alle ontbrekende registraties gepubliceerd. Het probleem zou aan het licht gekomen zijn nadat een bedrijf rond een merkenconflict twee jaar geleden bij het bureau een aantal dossiers had opgevraagd. Toen de dossiers niet konden worden teruggevonden, werd door een rechter een onderzoek opgestart.


Een voorstel van de Amerikaanse republikeinse partij, waarbij geëist werd dat de fondsen voor de Amerikaanse militaire operatie in Libië zouden worden beperkt, is door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verworpen. Daarentegen werd een resolutie verworpen die een uitdrukkelijke parlementaire goedkeuring zou hechten aan een offensief optreden van het Amerikaanse leger op Libisch grondgebied. Een aantal Amerikaanse parlementsleden vinden het onaanvaardbaar dat president Barack Obama niet vooraf het advies van het Amerikaanse Congres heeft gevraagd vooraleer opdracht te geven voor de bombardementen tegen het regime van de Libische leider Kadhafi. Twaalf jaar geleden kreeg toenmalig president Bill Clinton ook geen toestemming voor luchtaanvallen tegen Servië.


Het Italiaanse modehuis Prada heeft bij zijn debuut op de beurs van Hongkong een bedrag van 16,7 miljard Hongkong-dollar opgehaald. Waarnemers hebben het over een matig debuut van het Italiaanse aandeel. Prada, dat zijn thuisbasis heeft in Milaan, is het eerste Italiaanse bedrijf dat genoteerd staat op de beurs van Hongkong. De beursgang van het Italiaanse bedrijf werd door een aantal actievoerders aangegrepen om te protesteren tegen het personeelsbeleid bij het modehuis. Aanleiding van de protesten was het ontslag van Rina Bovrisse, een voormalige manager bij Prada Japan. Bovrisse werd naar eigen zeggen in maart vorig jaar ontslagen omdat ze door de directie te lelijk werd bevonden voor het modehuis.


Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars en moederbedrijf van Saab, is niet in staat de lonen van medewerkers over deze maand te betalen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het bedrijf is naar eigen zeggen met verschillende partijen in onderhandeling om korte termijn krediet los te krijgen. Eén van de mogelijkheden daarvoor is de sale and leaseback constructie van het onroerend goed, waar al langer over gesproken wordt. Er is volgens het bedrijf echter geen garantie dat deze onderhandelingen het gewenste resultaat opleveren. De Zweedse vakbonden zouden ondertussen een betalingsaanmaning aan Saab voorbereiden. Indien de lonen vervolgens niet binnen de zeven dagen zouden worden betaald, zouden de vakbonden het faillissement kunnen aanvragen.


Frankrijk is weliswaar absoluut geen Griekenland, maar moet wel zijn begrotingstekort terugdringen. Dat heeft Christian Noyer, topman van de Franse centrale bank en lid van de Europese Centrale Bank, gezegd. Frankrijk probeert dit jaar het tekort terug te dringen tot 5,7 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar kwam het tekort nog uit op 7,1 procent. Over twee jaar moet het Franse tekort uitkomen op 3 procent, zoals door de Europese Unie wordt geëist. De Franse toezichthouder op de overheidsfinanciën had eerder gewaarschuwd dat het tekort de gevarenzone naderde. Noyer merkte wel op dat Frankrijk al gestart is met een aantal maatregelen, zoals de hervorming van het pensioenstelsel. Hij wees er op dat Frankrijk bovendien een solide banksysteem heeft.


De Nederlandse winkelketen Hema staat niet langer te koop. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gemeld. Voorlopig blijft Hema dan ook in handen van investeringsmaatschappij Lion Capital, die de keten vier jaar geleden kocht. Het Nederlandse supermarktconcern Ahold had interesse getoond in Hema, maar de onderhandelingen zouden vastgelopen zijn omdat er geen vergelijk kon worden gevonden over de overnameprijs. De vraagprijs voor Hema, die ongeveer vijfhonderd vestigingen telt, zou ongeveer 1,5 miljard euro bedragen. De woordvoerder van Hema zei over de onderhandelingen geen verdere informatie te kunnen verstrekken.


Het Kimberley Process, de internationale instelling die de strijd tegen bloeddiamanten moet coördineren, dreigt zijn geloofwaardigheid te verliezen. Een aantal organisaties heeft tijdens een vergadering van het Kimberley Process in de Congolese hoofdstad Kinshasa immers het vertrouwen opgezegd in de instelling. De organisaties vinden dat het Kimberley Process zich te zwak opstelt tegenover Zimbabwe, dat een slechte reputatie meedraagt in de diamantsector, onder meer door schendingen van de mensenrechten bij de winning van diamanten. Mathieu Yamba, de Congolese voorzitter van het Kimberley Process, had aangekondigd dat twee Zimbabwaanse bedrijven toestemming hebben gekregen om ruwe diamanten uit het controversiële Marange-gebied te exporteren.


Het Noorse bedrijf Think, fabrikant van elektrische voertuigen, heeft de boeken neergelegd. Het bedrijf is er niet in geslaagd nieuwe financiële middelen te vinden. Gesprekken met potentiële investeerders bleken geen resultaat opgeleverd te hebben. Think is één van de pioniers voor elektrische voertuigen. Het Noorse bedrijf ontwikkelde de Think City, een kleine wagen voor twee personen met een autonomie van 160 kilometer. De Think City wordt verkocht in Europa en de Verenigde Staten. Think bestaat twintig jaar, maar moest eerder al twee keer de boeken neerleggen. Twee jaar geleden kon dankzij een herkapitalisering een derde faillissement worden vermeden.


Meer Nieuws

Internet wordt onterecht bestempeld als echokamer

Het internet en sociale media worden er vaak van beticht aanleiding te geven tot het echokamer-effect, waarbij de burger zou worden aangemoedigd om zich te omringen met personen en informatie die de eigen visies of demografische karakteristieken reflecteren en bevestigen. Dat fenomeen wordt echter tegengesproken door een onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers merken op dat het internet en sociale media in werkelijkheid een mogelijkheid bieden om een aantal journalistieke doelstellingen te realiseren.

Uit het onderzoek bleek dat bijna 80 procent van de volwassen Amerikanen gebruik maken van het internet. Bovendien is bijna 60 procent van de internet-gebruikers actief op sociale netwerken. Dat betekent volgens het Pew Research Center dat sociale media voor het grootste gedeelte van de Amerikaanse mediaconsumenten een middel voor massacommunicatie en mediakanaal is geworden. Daarmee kunnen de online kanalen volgens de onderzoekers bijdragen tot de versterking van de maatschappij en communities en democratie, onder meer door het delen van informatie.

De resultaten van het onderzoek geven volgens het Pew Research Center aan dat het voor journalisten en nieuwsorganisaties cruciaal zou kunnen worden om sociale media te gebruiken om het publiek te bereiken, ten voordele van de gemeenschap en democratie. De onderzoekers merken op dat het internet en sociale media de burger helpen om zijn sociaal netwerk uit te breiden, te onderhouden en te engageren. Bovendien blijken gebruikers van het internet een diverser sociaal netwerk te hebben dan burgers die niet online actief zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse gebruiker van sociale media achtendertig jaar bedraagt.

Labels: , ,

Bijna zeventig journalisten moeten thuisland ontvluchten

De voorbije twaalf maanden zich bijna zeventig journalisten gedwongen om hun land te ontvluchten. Nagenoeg de helft van de bannelingen is afkomstig uit Iran en Cuba. Dat blijkt uit een rapport van het Committee to Protect Journalists (CPJ). Daarbij werd opgemerkt dat Iran gedurende twee jaar een repressief beleid heeft gevoerd tegen de onafhankelijke pers. De voorbije periode werden achttien journalisten verbannen. Datzelfde cijfer werd opgetekend in Cuba, waar een aantal journalisten na hun vrijlating uit de gevangenis het land werden uitgewezen.

Gevangenschap of het gevaar op arrestaties was volgens de organisatie de belangrijkste drijfveer voor journalisten om hun vaderland te verlaten. Die motivatie bleek voor 82 procent van de gevallen op te gaan. Daarna volgden fysieke aanvallen of dreigingen met geweld (15 procent) en frequente ondervragingen of schaduwen (3 procent). Er wordt aan toegevoegd dat de voorbije tien jaar 649 journalisten omwille van geweld, gevangenschap of intimidatie tot een ballingschap werden gedwongen.

Er wordt aan toegevoegd dat 91 procent van de betrokken journalisten er nooit meer is in geslaagd om naar zijn thuisland terug te keren. In het rapport wordt opgemerkt dat vijf landen - Ethiopië, Iran, Somalië, Irak en Zimbabwe - de voorbije tien jaar verantwoordelijk waren voor bijna de helft van de deportaties. Er wordt aan toegevoegd dat Iran voor het tweede jaar op rij de eerste plaats heeft ingenomen, na de gecontesteerde verkiezingen van twee jaar geleden. Vorig jaar ontvluchtten 29 Iraanse journalisten hun vaderland.

Labels: , ,

Europa wil eigen rangschikking van universiteiten

De Europese Commissie wil een eigen ranking van Europese Universiteiten opstellen. Daarbij wordt opgemerkt dat de bestaande internationale rangschikkingen - met inbegrip van de gerenommeerde Shanghai Academic List en de Times Higher Education List - belangrijke tekortkomingen vertonen. De Franse senaat had drie jaar geleden al aangestuurd op een Europese rangschikking, nadat gebleken was dat een gebrek aan duidelijke gegevens over Franse universiteiten de visibiliteit van het wetenschappelijk onderzoek van de betrokken instellingen uitholde.

"Uit een onderzoek van de European University Association, waarbij dertien internationale klassementen onder de loep werden genomen, blijkt dat slechts 3 procent van alle universiteiten ter wereld in die rangschikkingen worden opgenomen, terwijl er ook vooral aandacht wordt besteed aan onderzoek en veel minder aan onderwijs," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Bovendien wordt opgemerkt dat er een belangrijk voordeel wordt uitgebouwd voor Engelstalige universiteiten."

"Wetenschappelijk werk in andere talen wordt veel minder gepubliceerd en geciteerd, waardoor academici buiten de Engelstalige invloedssfeer in de bestaande rangschikkingen lagere scores krijgen toegewezen," wordt er daarbij opgemerkt. "In de toekomstige Europese rangschikking zou ervoor gezorgd worden dat er een vergelijking kan worden getrokken tussen universiteiten die zich in eenzelfde milieu bewegen. Bovendien wil men vermijden dat de focus zou worden gelegd op een reputatie-wedren, gebaseerd op onderzoek, zoals dat in de meeste bestaande rangschikkingen het geval is."

Labels: , ,

The Huffington Post wil twaalf internationale edities

De Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post wil tegen het einde van het jaar twaalf internationale edities hebben. Dat heeft Ariana Huffington, oprichtster van de nieuwssite, gezegd naar aanleiding van de aankondiging van de lancering begin juli van een Britse editie. Recent werd ook al een Canadese editie gelanceerd. Daarna wil The Huffington Post, dat eerder dit jaar werd overgenomen door America Online (AOL), ook activiteiten ontplooien in onder meer Frankrijk Latijns-Amerika, Australië en India.

De Britse editie van The Huffington Post zal worden geleid door Carla Bevan, die vorig jaar van het magazine Marie-Claire werd aangetrokken als hoofdredacteur van de Britse portal van America Online. Chris Wimpress, een gewezen politiek medewerker van BBC Radio, werd aangetrokken als verslaggever voor de Britse politiek. "De lancering in Canada is een groot succes gebleken," merkte Huffington op tegenover het magazine Mediaweek. "Dat willen we ook op andere markten realiseren."

"Het Britse model moet een duplicaat worden van de Amerikaanse activiteiten," merkt Mediaweek op. "Dat betekent dat een gedeelte van de content wordt aangeleverd door een kernredactie, aangevuld met bijdragen van onbetaalde bloggers." The Huffington Post startte als een progressieve politieke blog, maar brengt inmiddels een bredere waaier van content, zoals media, duurzaamheid en toerisme. In februari van dit jaar werd de blog door America Online overgenomen voor een bedrag van 315 miljoen dollar.

Labels: , , ,

Parijs gaat reclame met 30 procent terugschroeven

Het stadsbestuur van de Franse hoofdstad Parijs wil de reclame in het straatbeeld met 30 procent terugschroeven. Bovendien worden reclames binnen een straal van vijftig meter van de schoolpoorten verbieden. Ook de grootte van de reclameborden worden beperkt. Daarbij wordt een beperking van maximaal 12 vierkante meter opgelegd. De reclamesector krijgt twee jaar tijd om zich aan de nieuwe regelving aan te passen. Er werd bepaald dat ook geen nieuwe lichtreclames zullen worden toegelaten.

Daniele Pourtaud, hoofd van de werkgroep die de nieuwe regels heeft uitgewerkt, voegde er aan toe dat reclames op renovatie-projecten nog wel zou kunnen worden toegelaten wanneer de adverteerder zich bereid verklaart om de rest van de oppervlakte te laten bewerken door een kunstenaar. Pourtaud merkt op dat uit een enquête is gebleken dat meer dan de helft van de bevolking van Parijs vraagt dat reclame minder indringend en storend zou worden gemaakt.

"De reglementering is geen oorlogsverklaring aan de reclamesector, maar het stadsbeeld van Parijs en de leefomgeving van de bevolking moet worden beschermd," voert Pourtaud, verantwoordelijk voor van monumentenzorg bij het stadsbestuur van Parijs, tegenover het persbureau AFP. Montmartre en de oevers van de Seine blijven absoluut taboe voor de reclame, behalve op de panelen voor de aankondiging van culturele evenementen.

Labels: ,

Europa schroeft hoeveelheid verpakkingsafval gevoelig terug

De hoeveelheid verpakkingsafval in de vijftien traditionele lidstaten van de Europese Unie is op amper één decennium met 43 procent gedaald. Dat is in grote mate te danken aan een verbeterde recuperatie en recyclage. Dat is de conclusie van een studie van de European Organization for Packaging and the Environment (Europen). Daarbij wordt opgemerkt dat drie jaar geleden nog slechts 17 miljoen ton verpakkingsafval op vuilnisbelten of verbrandingsovens zonder energierecuperatie terecht kwam. Tien jaar voordien was dat nog ongeveer 30 miljoen ton.

"Uit het rapport is volgens Europen duidelijk dat de verpakkingssector erin geslaagd is om de groei van het bruto binnenlandse product en de afvalproductie los te koppelen," merkt het webmagazine Foodnavigator.com op. "De resultaten zijn volgens de organisatie bovendien een bewijs van het succes van de afvalstrategie die de Europese Unie bijna twintig jaar geleden heeft uitgestippeld. Nochtans hebben een aantal demografische evoluties, zoals de vergrijzing en de stijging van het aantal kleine gezinnen geleid tot een grotere consumptie van verpakte producten."

Er wordt opgemerkt dat de consumptie van verpakking in Groot-Brittannië in de loop van één decennium stabiel is gebleven op 175 kilogram per jaar. In Denemarken werd een stijging van 158 kilogram naar 165 kilogram opgetekend, terwijl Oostenrijk een toename van 140 kilogram tot 142 kilogram liet optekenen. In Nederland was sprake van een stijging van 161 kilogram naar 169 kilogram. In Frankrijk werd een volumegroei van 194 kilogram naar 200 kilogram geregistreerd.

"De ontwikkelende economieën lieten de grootste groei optekenen," merkt Europen op. "In Ierland werd een stijging van 185 kilogram naar 233 kilogram genoteerd. Ook Portugal liet een toename van 101 kilogram naar 168 kilogram optekenen." Er wordt aan toegevoegd dat aan de lidstaten een recyclageniveau van 55 procent werd gevraagd. Alle landen zijn daar volgens Europen ook in geslaagd. België, Nederland en Duitsland lieten recyclagescores van meer dan 70 procent optekenen. Nieuwe lidstaten krijgen tot het midden van het decennium om het gevraagde niveau te halen.

Labels: ,

Bescherming minderjarigen op sociale netwerken onvoldoende

Sociale netwerksites doen niet voldoende inspanningen om kinderen te beschermen tegen mogelijke gevaren, zoals pedofielen en online pesterijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Commissie. Daarbij wordt opgemerkt dat uit een onderzoek van veertien websites alleen Bebo en MySpace de nodige controle-mechanismen hebben voorzien om ervoor te zorgen dat dergelijke bedreigingen zich geen toegang kunnen verschaffen tot de profielen.

"Het is ontgoochelend dat de meeste sociale netwerksites er niet in slagen om de profielen van minderjarigen alleen toegankelijk te houden voor goedgekeurde contacten," merkt Neelie Kroes, Europees Commissaris voor digitalisering, op tegenover het persbureau AFP. De Europese Commissie wijst erop dat het gebruik van het internet en sociale netwerksites nochtans een sterke groei blijft kennen. In de leeftijdscategorie tussen dertien en zestien jaar zijn 77 procent van de jongeren actief in sociale netwerken. Dat geldt ook voor 38 procent uit de leeftijdscategorie tussen negen en twaalf jaar.

Neelie Kroes stelde er bij de sociale netwerken te zullen aandringen op zelfregulatie en te vragen de nodige aanpassingen te zullen doorvoeren. Neelie Kroes merkt op dat vooral het zogenaamde taggen van personen in foto's voor grote bezorgdheid moet zorgen, omdat daardoor het risico op predatoren en pesterijen gevoelig zou verhogen. Uit een onderzoek eerder dit jaar bleek dat amper de helft van de elfjarigen en twaalfjarigen weet hoe de privacy-instellingen op sociale netwerken kunnen worden aangepast.

Labels: , ,

Friday, June 24, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse, Nederlandse en Franse regeringen zijn gesprekken met de banksector begonnen om vrijwillig mee te werken aan de financiering van Griekenland. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bereikten eerder al een akkoord waarbij de banken niet verplicht zouden de worden geld te investeren in Griekenland. Wel zouden de banken worden gevraagd om vrijwillig mee te werken aan de herfinanciering van Griekenand. Concreet zouden de instellingen met Grieks overheidspapier in de boeken gevraagd worden om onmiddellijk na de vervaldag opnieuw in die staatsobligaties te investeren, waarbij dezelfde voorwaarden zouden worden gehanteerd. De regeringen zouden begin juli een akkoord willen bereiken over een vrijwillige inspanning.


De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,63 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 3 miljard euro. De omzet steeg met 2 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. De nettowinst daalde van 5,21 miljard kronen naar 4,26 miljard kronen. Het keten zegt dat lokaal wel betere prestaties werden geleverd, maar die positieve evolutie werd echter uitgehold door de negatieve effecten van de wisselkoersen. Daarnaast werd ook een provisie van 248 miljoen kronen aangelegd voor een recent opgestart incentive-programma voor alle personeelsleden. Karl-Johan Persson, topman van de keten, stelt zich wel optimistisch op, waarbij een belangrijke groei in China wordt verwacht.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een akkoord bereikt met motorenbouwer Rolls-Royce over de incidenten met een ontplofte vliegtuigmotor eind vorig jaar. De motorenbouwer zal aan Qantas een compensatie van 95 miljoen Australische dollar betalen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 70 miljoen euro. De details van het akkoord werden niet bekend gemaakt. Door de regeling komt er ook een einde aan de juridische procedure. Een Airbus A380 van Qantas moest begin november vorig jaar een ernstige noodlanding maken nadat één van de Trent-motoren, geleverd door Rolls-Royce, kort na het opstijgen in Singapore was ontploft. Na het incident moest Qantas zes gelijkaardige toestellen enkele weken aan de grond houden.


De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Securities is akkoord gegaan met een schikking van 153,6 miljoen dollar in een fraudezaak. Dat heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, bekend gemaakt. De toezichthouder was een zaak opgestart omdat de zakenbank beleggers misleid zou hebben met financiële producten waarvan één van zijn eigen hefboomfondsen had geprofiteerd. Dat gebeurde nadat JP Morgan vier jaar geleden besefte dat het oplopende verliezen boekte toen de Amerikaanse huizenmarkt begon te wankelen. De toezichthouder heeft aangekondigd dat de schadevergoeding zal worden uitbetaald aan de gedupeerde beleggers. Vorig jaar trof Goldman Sachs Group een schikking van 550 miljoen dollar


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft de olieramp in de Golf van Mexico veroorzaakt door een aantal verkeerde beslissingen te nemen. Dat heeft Transocean, eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon, geconcludeerd in een eigen onderzoek. British Petroleum huurde het boorplatform, dat de olieramp veroorzaakte, van Transocean. British Petroleum heeft volgens Transocean geen tests uitgevoerd op het cement waarmee de boorput op de oceaanbodem werd afgedicht. Evenmin zouden de risico's adequaat zijn ingeschat. Een aantal beleidsmaatregelen van het Britse bedrijf bracht volgens Transocean de integriteit van de bron in gevaar en maakte het falen waarschijnlijker. De twee bedrijven zijn verwikkeld in een juridische strijd over de verantwoordelijkheid voor de ramp.


Duitsland is van plan om de volgende twee jaar belastingverlagingen door te voeren voor een totaalbedrag van 10 miljard euro. Bondskanselier Angela Merkel zal naar verwachting volgende maand een belastinghervormingspakket goedkeuren, dat vooral de werknemers uit de Duitse middenklasse ten goede zou moeten komen. Volker Kauder, leider van de christen-democratische fractie in het Duitse parlement, stelde dat een belastingverlaging haalbaar is, al moeten er volgens hem nog wel een aantal details worden besproken. Hij stelde echter dat de goede economische ontwikkeling van Duitsland voor een stijgend belastingsinkomen zorgt, zodat een verlaging volgens hem mogelijk moet zijn. De Duitse economie kende het voorbije jaar een groei van 3,6 procent.


Het Nederlandse bedrijf Fokker Aerostructures gaat in Mexico een nieuwe fabriek neerzetten. Het Nederlandse bedrijf heeft daarover een overeenkomst ondertekend met partner American Industries en de regering van Mexico. De nieuwe productiefaciliteit wordt gevestigd in de stad Chihuahua. De fabriek zal vliegtuigonderdelen maken voor grote opdrachtgevers van Fokker Aerostructures. De productie moet nog in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen worden opgestart. American Industries is een Mexicaans bedrijf dat toonaangevende luchtvaartbedrijven helpt bij de start en het beheer van productieactiviteiten in Mexico. Fokker verwacht dat de nieuwe site een significante bijdrage aan de groei van het bedrijf zal leveren.


De Zwitserse financiële groep UBS heeft de voorbije achttien maanden duizend zakenbankiers aangeworven voor zijn kantoren in Greater China. De agressieve recruteringscampagne vormt een onderdeel van de herstelstrategie die vorig jaar werd opgestart door Carsten Kengeter, chief executive van de Zwitserse groep. China speelt een grote rol in de nieuwe strategie van UBS om van Zuidoost-Azië zijn nieuwe groeipool te maken. UBS heeft met zijn dochter UBS Securities als één van de weinige internationale banken een licentie om onbeperkt op de lokale Chinese markt op te treden. De nieuwe aanwervingen vertegenwoordigen 13 procent van het totale personeelsbestand van UBS in Azië en Australië en 5 procent van zijn wereldwijde tewerkstelling.


Het Nederlandse technisch dienstverlenend bedrijf Imtech heeft in Hongarije orders binnengehaald van autofabrikant Audi en vaccinmaker Ceva. De opdrachten hebben een totale waarde van 27 miljoen euro. De bestaande motorenfabriek van Audi in het Hongaarse Györ wordt uitgebreid met een productiefaciliteit om nieuwe automodellen in Hongarije te produceren. Imtech neemt in deze uitbreiding onder meer de volledige technische infrastructuur voor zijn rekening. Bij Ceva treedt Imtech op als technologiepartner voor de complete technische infrastructuur bij een uitbreiding van de productiecapaciteit voor veterinaire vaccins van Ceva-Phylaxia in Boedapest.


De Chinese overheid heeft in de eerste vier maanden van dit jaar beduidend meer geïnvesteerd in Europese staatsobligaties dan in Amerikaans overheidspapier. Dat is de conclusie van een rapport van Standard Chartered Bank. De Chinese reserves aan buitenlandse valuta’s groeiden volgens het rapport tijdens de eerste vier maanden van dit jaar met 200 miljard dollar tot iets meer dan 3.000 miljard dollar. Driekwart van de nieuwe middelen werden geïnvesteerd in niet-Amerikaanse effecten, waarbij China vooral actief was in Europese staatsobligaties. Slechts 24 procent ging naar Amerikaanse effecten. Vroeger vormden die Amerikaanse waarden 60 procent tot 70 procent van de vreemde valutareserves.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft in de Italiaanse senaat uitgehaald naar de financiële markten. Hij had het daarbij over aanvallen van speculanten op bepaalde landen. Berlusconi voerde aan dat de Italiaanse regering een schitterend resultaat boekt door de overheidsschuld uit het vizier van de speculanten te houden. De Italiaanse regering kan de financiële markten volgens Berlusconi garanderen dat er een ernstig en streng beleid wordt gevoerd, zodat Italië het lot van een aantal andere Europese landen kan ontlopen. Een val van de Italiaanse regering zou volgens Berlusconi dan ook waanzin zijn op een ogenblik dat de ratingbureaus Italië nauw in de gaten houden en speculanten het goede ogenblik afwachten om zich op een volgende prooi te gooien.


Sportartikelenfabrikant Nike moet t-shirts met ongepaste opschriften uit de vitrines van zijn winkel in de historische Newbury Street van de Amerikaanse stad Boston halen. Dat heeft Thomas Menino, de burgemeester van Boston, gezegd. Menino zegt dat de opschriften de jongeren aansporen tot het gebruik van drugs. Menino stelde dat Nike met de t-shirts tever is gegaan. Het kan volgens de burgemeester niet dat een een megafirma zoals Nike, die toch aan de jeugd wil appeleren, geloofwaardigheid geeft aan drugs. Nike stelde in een reactie het gebruik van verboden of illegale substanties niet goed te praten. De t-shirts maken volgens Nike daarentegen deel uit van een campagne die wil aanzetten tot sporten.


Het Duitse concern Südzucker, de grootste suikerproducent van Europa, heeft bekend gemaakt zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar naar boven bijgesteld te hebben. Oorzaak van die positieve herwaardering zijn naar eigen zeggen de sterke cijfers van het eerste kwartaal. Het Duitse concern rekent nu met een groepsomzet van ongeveer 6,5 miljard euro en een operationeel resultaat van meer dan 600 miljoen euro. Midden mei had Südzucker nog een bedrijfswinst van meer dan 550 miljoen euro en een omzet van 6,3 miljard euro als doel gesteld. Ook CropEnergies, de ethanol-divisie van Südzucker, verhoogde zijn prognoses. Voor het hele boekjaar wordt gerekend op een omzet van 520 miljoen euro tot 570 miljoen omzet, tegenover een eerdere verwachting van 520 miljoen.


De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft Ban Ki-moon (67) unaniem herkozen als secretaris-generaal. De Zuid-Koreaan zal nog vijf jaar lang secretaris-generaal van de organisatie blijven. De nieuwe ambtsperiode start begin volgend jaar. Ban Ki-moon beloofde de Verenigde Naties in een tijd van wereldwijde uitdagingen als bruggenbouwer te zullen blijven leiden. Ban Ki-Moon was de enige kandidaat voor de functie. Ban wordt vaak bekritiseerd om zijn ingetogen wijze van werken en zijn gebrek aan charisma en een gebrek aan doorzettingsvermogen om mensenrechtenschendingen in machtige landen als China en Rusland aan de kaak te stellen. Anderzijds wordt hij geloofd voor zijn inzet voor klimaatmaatregelen en zijn steun aan democratiseringsbewegingen.


De wereld telde het voorbije jaar een recordaantal van 10,9 miljoen dollarmiljonairs. Dat betekent een stijging met 8,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van Bank of America Merrill Lynch en Capgemini. Het totale vermogen van de miljonairs kwam vorig jaar uit op wereldwijd 42.700 miljard dollar. Dat is een stijging van 9,7 procent en het hoogste niveau dat ooit werd gemeten. Het toegenomen vermogen is vooral te danken aan het herstel van de wereldeconomie, de stijgende beurskoersen en grondstoffenprijzen en groei van de vastgoedmarkt. De groei werd geleid door Azië, waar het aantal miljonairs met 9,7 procent tot 3,3 miljoen steeg. In Noord-Amerika was er een stijging met 8,6 procent tot 3,4 miljoen en in Europa met 6,3 procent tot 3,1 miljoen.


Meer Nieuws

Thursday, June 23, 2011

Digitale media wordt strijdtoneel voor financiële sector

American Express maakt binnen de financiële sector het best gebruik van digitale media, gevolgd door American Express en Bank of America. Dat blijkt uit een onderzoek van de denktank L2 bij grote retailbanken en kredietkaartbedrijven. Er wordt aan toegevoegd dat 68 procent van de onderzochte bedrijven inmiddels actief is op de microbloggingsite Twitter, waar ongeveer twee derden een realtime klantenservice aanbiedt. Daarnaast heeft 59 procent van de betrokken bedrijven een officiële aanwezigheid op YouTube en Facebook.

Er wordt echter opgemerkt dat slechts 28 procent van de financiële bedrijven op Facebook een specifieke merkpagina heeft. Gemiddeld realiseren die pagina's 92.000 likes, tegenover 553.000 likes voor luxeproducten en 374.000 likes voor gezondheidsproducten. Er wordt aan toegevoegd dat 28 procent accounts bezit die linken naar een sponsoring, gevolgd door individuele producten en mecenaat (14 procent), individuele personaliteiten en rekrutering (8 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de onderzochte instellingen een applicatie voor smartphones heeft ontwikkeld, terwijl 74 procent een mobiele website heeft gebouwd en 73 procent tekstberichten verstuurt. "Innovatie in digitale en mobiele media is een nieuw strijdtoneel waar marktaandeel zal worden gewonnen of verloren," merkt Scott Galloway, oprichter van L2, op. Er is volgens de onderzoekers echter nog een belangrijke ruimte voor groei, aangezien 56 procent nog altijd geen productvergelijking mogelijk maakt en 48 procent ook geen chatmogelijkheid aanbiedt.

Labels: ,

Zeeniveau varieert met veranderende temperaturen

De zeespiegel langs de Amerikaanse Atlantische kust stijgt op dit ogenblik sneller dan ooit voordien tijdens de voorbije tweeduizend jaar. Bovendien kan er een duidelijke link worden vastgesteld tussen de wereldwijde oppervlaktetemperatuur en het zeeniveau. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse National Science Foundation. Het model van de onderzoekers kan naar eigen zeggen dan ook worden toegepast voor de verdere evoluties door de huidige klimaatverandering.

"Een gedetailleerd beeld van de de veranderingen in het zeeniveau tijdens de voorbije twee millennia zorgt voor een belangrijke context voor een begrip van de huidige situatie en toekomstige veranderingen," merkt Paul Cutler, programmadirecteur van de Division of Earth Sciences bij de National Science Foundation, op in het webmagazine ScienceDaily.com. "De studie is vooral belangrijk voor een begrip voor de toekomstige evolutie van kustregio's, waar op dit ogenblik meer dan de helft van de wereldbevolking leeft."

Uit het onderzoek blijkt dat het zeeniveau tussen de tweede en de tiende eeuw relatief stabiel bleef. Vanaf de elfde eeuw steeg het zeeniveau gedurende vier eeuwen echter met een halve millimeter per jaar. Dat zou te wijten geweest zijn aan een opwarming van het klimaat, maar daarna volgde volgens de onderzoekers door de kleine ijstijd een tweede stabiele periode, die aansleepte tot het einde van de negentiende eeuw. Sindsdien is het zeeniveau echter gemiddeld met meer dan twee millimeter per jaar gestegen.

Labels: ,

Europa meer gekant tegen klonen dan Verenigde Staten

Europese consumenten staan minder open voor gekloonde dierenproducten dan hun Amerikaanse collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Kansas State University. Onderzoeksleider Sean Fox, professor landbouweconomie aan de universiteit, merkt op dat een belangrijk gedeelte van het publiek uit ethische of morele principes problemen heeft met gekloonde producten. Dat is volgens Fox bijzonder relevant voor de marktlancering van deze producten, aangezien een belangrijk gedeelte van het publiek zal weigeren om op het aanbod in te gaan.

"Uit een onderzoek aan Amerikaanse, Franse en Ierse universiteiten bleek echter dat Europese studenten gekloonde voedingsproducten minder snel aanvaardden dan hun Amerikaanse collega's," merkt Sean Fox op tegenover het webmagazine Foodnavigator.com. "Bovendien bleken het verzet van de Europese studenten vooral op ethische en morele gronden te rusten, terwijl hun Amerikaanse collega's zich vooral zorgen maakten over mogelijke problemen op het gebied van voedselveiligheid."

"Het verzet wegens morele of ethische motieven is ook sterker dan wegens bezorgdheid over de voedselveiligheid," merkt Fox nog op. Uit het onderzoek bleek verder dat vrouwen minder geneigd zouden zijn om gekloond voedsel te kopen. Daarentegen zouden consumenten die vertrouwd zijn met wetenschap, minder bezwaren maken. Daarbij wordt opgemerkt dat studenten sociologie en talen minder tolerant staan tegenover gekloond voedsel dan studenten landbouw.

Labels: , ,

Reclameverwachtingen Britse markt naar beneden bijgesteld

Twijfels over het economische herstel van Groot-Brittannië zullen ook hun impact hebben over de groei van de reclamemarkt. Dat is de conclusie van een rapport van het webmagazine Warc.com. Daarbij wordt opgemerkt dat mag verwacht worden dat de Britse reclamemarkt dit jaar een groei met 1,4 procent zal kennen. In maart werd nog uitgegaan van een groei met 2,9 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de sector tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei kende met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

"De sterkste prestatie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kwam op naam van het internet (7,2 procent) en televisie (9,4 procent), die erin slaagden om een scherpe terugval in de gedrukte media, radio en bioscoop op te vangen," merkt Warc.com op. "Bij de productcategorieën breidden de services hun marktaandeel uit tot 19 procent. Consumptiegoederen, de grootste reclamecategorie op de Britse markt, zag zijn aandeel verder stijgen tot 20 procent."

Ook duurzame producten, financiële diensten en industriële activiteiten lieten tijdens het eerste kwartaal van een groei van hun marktaandeel optekenen. Het aandeel van de overheidsbestedingen viel echter van 8,4 procent terug tot 5 procent als gevolg van de besparingen van de Britse overheid in marketingactiviteiten. Over het hele jaar zal de Britse overheid zijn marketing-bestedingen vermoedelijk met 15 procent terugschroeven.

Labels: ,

Groot gedeelte van televisiepubliek laat zich afleiden

Een groot gedeelte van het publiek wordt tijdens het televisiekijken door andere activiteiten afgeleid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Adweek en Harris. De belangrijkste afleiding is het internet op computer (56 procent), gevolgd door het lezen van een boek, magazine of krant (44 procent). Verder volgen sociale netwerking (40 procent) en het verzenden van tekstberichten met de mobiele telefoon (37 procent).

De onderzoekers voeren daarbij aan dat televisiereclame vaak een voorkeur heeft voor een doelpubliek tussen achttien en vierendertig jaar, maar merkt op dat net die categorie zich het gemakkelijkste laat afleiden. In die leeftijdsgroep blijkt immers 86 procent tegelijkertijd met een computer op het internet actief te zijn, terwijl 57 procent zich bezig houdt met sociale netwerking. In die groep verzendt ook 57 procent mobiele tekstberichten, terwijl 40 procent aan online shoppen doet en 30 procent actief is op het mobiele internet.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen zich sneller van de televisie laten afleiden dan mannen. Vrouwen blijken tijdens het televisiekijken vooral meer actief te zijn met lezen dan mannen. Volgens de onderzoekers geeft 51 procent van de vrouwen toe tijdens het televisiekijken te lezen, tegenover slechts 37 procent bij de mannen. Vrouwen laten in alle categorieën een hogere score optekenen dan mannen, op uitzondering van het mobiel internet of een smartphone of een tablet.

Labels: , ,

Zoekmachines Bing blijft terrein goedmaken op concurrent Google

De zoekmachine Bing van Microsoft maakt in de Verenigde Staten snel terrein goed op marktleider Google. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Compete. Daarbij wordt opgemerkt dat Bing tijdens de maand mei van dit jaar een marktaandeel van 17 procent had opgebouwd. In mei vorig jaar bedroeg het marktaandeel van de zoekmachine van Microsoft 9,7 procent. Tijdens die periode viel het marktaandeel van Google echter terug van 73,9 procent tot 63,6 procent.

"Aangezien de andere drie zoekmachines uit de top vijf nagenoeg een status-quo lieten optekenen, is het duidelijk dat vooral Bing trafiek wegneemt van Google," aldus Compete. Yahoo staat op de derde plaats met een marktaandeel van 14,6 procent, tegenover 13,3 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar. Op de vierde plaats volgt Ask.com, dat van 2,6 procent naar 4 procent groeide. AOL kende als vijfde een stijging van 0,6 procent naar 0,8 procent.

De onderzoekers merken verder op dat de zoekmachine van Microsoft tijdens de maand mei van dit jaar 93 miljoen unieke bezoekers telde. Dat is een stijging met 53 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Bij Google werd daarentegen een terugval met 14,7 procent tot 138 miljoen bezoekers opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal zoekopdrachten bij Microsoft een groei met 78,3 procent steeg tot 2,5 miljoen eenheden, terwijl bij Google een daling met 12,4 procent werd opgetekend tot 9,5 miljoen eenheden.

Labels: , , ,

Gecultiveerd vlees milieuvriendelijker dan landbouw

Vlees dat door technologie kunstmatig wordt geproduceerd zou 96 procent minder broeikasgassen produceren dan de traditionele veeteelt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Oxford University en de University of Amsterdam. Der wordt aan toegevoegd dat de productie van gecultiveerd vlees ook 7 procent tot 45 procent minder energie zou vergen dan de traditionele teelt van varkens, schapen of runderen. Ook het landgebruik zou 99 procent lager liggen, terwijl het waterverbruik met 96 procent zou dalen.

"Een gecultiveerde vleesproductie heeft een duidelijk kleinere impact op het leefmilieu dan de conventionele teelt op boerderijen," merkt onderzoeksleider Hanna Tuomisto, wetenschapper aan de Wildlife Conservation Research Unit van de Oxford University, op tegenover het webmagazine Psychorg.com. "Dat betekent niet dat de conventionele landbouw moet worden vervangen door een gecultiveerde productie, maar men kan wel zeggen dat de technologie in de toekomst mogelijk een bijdrage zou kunnen brengen voor de voedselgarantie."

Hanna Tuomisto voert aan dat gecultiveerd vlees een middel zou kunnen zijn om in te spelen op de voedselbehoefte van een groeiende wereldbevolking, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen zou kunnen worden teruggeschroefd en het gebruik van energie en water zou kunnen worden beperkt. "Gecultiveerd vlees is potentieel een veel efficiëntere en meer milieuvriendelijke manier om de consument voedsel aan te bieden," merkt Tuomisto op.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Griekse regering van George Papandreou heeft nipt het vertrouwen van het Griekse parlement gekregen. Daarmee zet Papandreou een belangrijke stap om zijn land te behoeden voor het faillissement. Het Griekse parlement moest zijn vertrouwen geven aan de vernieuwde regering van Papandreou, die van Europa nieuwe besparingsmaatregelen moet nemen om verse steun te krijgen. Zonder die steun zou het land afstevenen op een regelrecht fiasco. De overwinning van de socialistische regering was zeer nipt. Alle aanwezige oppositieleden stemden tegen de nieuwe regering. Mogelijk worden nu ook de drastische besparingsplannen van Papandreaou goedgekeurd. Die zijn cruciaal voor de financiële steun van Europa.


Het Russische importverbod op groente uit de Europese Unie, dat ingesteld was uit vrees voor EHEC-besmetting, wordt opgeheven. Dat heeft John Dalli, Europees Commissaris van volksgezondheid, aangekondigd. De Russische autoriteiten hebben tijdens een bezoek van Dalli aan Moskou een overeenkomst getekend over de opheffing van het importverbod. Gedurende een beperkte periode moeten lidstaten die groenten naar Rusland exporteren via certificaten aantonen dat hun producten veilig zijn. Rusland zegde al eerder toe het importverbod op te heffen, maar deed dat tot verontwaardiging van de Europese Commissie tot dusver niet. De Europese Commissie noemde de maatregel vanaf het begin buiten proportie.


Autofabrikant Saab wil 10 procent van de volledige schuld bij zijn toeleveranciers afbetalen om de productie weer op gang te kunnen brengen. Dat heeft een Zweedse zakenkrant gemeld. De productie bij Saab, dochterbedrijf van Swedish Automobile, ligt al twee weken stil vanwege een tekort aan onderdelen omdat toeleveranciers door geldgebrek niet betaald kunnen worden. Volgens de zakenkrant bestaat de totale schuld van Saab bij zijn toeleveranciers tussen de 500 miljoen Zweedse kroon en 600 miljoen Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 54 miljoen euro tot 65 miljoen euro. Een woordvoerder van de leveranciers meldde dat het bod van Saab voorlopig de beste oplossing is.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf september tussen Amsterdam en Parijs op afgewerkt frituurvet vliegen. Met deze vluchten op biokerosine zet de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen een nieuwe stap in de verduurzaming van de luchtvaart. Camiel Eurlings, directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, heeft het over een substantiële stap. De luchtvaartmaatschappijen krijgen binnenkort wereldwijd toestemming commerciële vluchten op biobrandstof aan te bieden. Eurlings merkte op dat de weg naar 100 procent duurzame energie een enorme uitdaging betekent. Biomassa is volgens hem het enige geschikte alternatief voor fossiele brandstoffen. KLM begon twee jaar geleden met de eerste testvluchten op biobrandstof.


Het Italiaanse olieconcern ENI wordt verdacht van corruptie. Het parket van Milaan verdenkt een aantal topverantwoordelijken van het concern ervan steekpenningen van Italiaanse bouwgroepen en ingenieursbedrijven opgestreken hebben om opdrachten in toe te kennen in de olievelden van Zoubaïr in Irak of Jurassic in Koeweit. Er werd een onderzoek wegens internationale corruptie opgestart tegen ENI als rechtspersoon en op vijf bestuurders. Ook de Italiaanse bedrijven Bonatti, Ansaldo, Renco, Elettra Energia en Elettra Progetti worden van betrokkenheid verdacht. ENI staat sinds twee jaar aan het hoofd van het consortium dat Zoubaïr exploiteert. Dochterbedrijf Saipem kreeg eind vorig jaar een contract voor de ontwikkeling van het Jurassic olieveld.


De Nederlandse groep Philips heeft gewaarschuwd dat de resultaten bij de divisies lighting en consumer lifestyle tijdens het tweede kwartaal lager zullen uitvallen dan eerder werd aangenomen. Ook gaf het elektronicaconcern aan binnenkort met extra maatregelen te komen, waaronder een kostenbesparingsprogramma. De verlichtingsdivisie wordt volgens het concern geconfronteerd met zwakker dan verwachte omstandigheden omstandigheden in de West-Europese consumentenmarkt en de bouwactiviteit in verzadigde markten. Anderzijds wordt de consumentenelektronica getroffen door een aanhoudend lage vraag. Daarnaast nemen de licentie-inkomsten af en heeft de divisie ook last van de verkoop van de televisie-activiteiten.


De raad van bestuur van de Wereldbank heeft een lening van 500 miljoen dollar aan Tunesië goedgekeurd. De lening was in mei, vier maanden na de omverwerping van president Ben Ali, aan Tunesië beloofd in het kader van de financiering van de overgang naar de democratie. Daarbij had de Wereldbank een bedrag van 1,5 miljard dollar gereserveerd, gespreid over een periode van twee jaar, naar eigen zeggen in functie van het ritme en de verspreiding van hervormingen. De Wereldbank zegt de Tunesische regering te willen steunen in vier sleuteldomeinen. Het gaat daarbij om de hervorming van het politieke en administratieve systeem, de tewerkstelling, het sociale beleid en de ontwikkeling van de financiële sector.


Het zou zeer nuttig zijn als Europa met een heldere, eendrachtige stem spreekt over zijn strategie. Dat heeft Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, gezegd op een forum van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Voor mensen die in Europa investeren is het volgens Geithner ongetwijfeld bijzonder lastig om de strategie te begrijpen als zoveel meningen naar voor worden gebracht. Volgens Geithner moet Europa de rangen sluiten en met een duidelijke strategie naar de markten stappen. Volgens de Amerikaanse minister beschikt de Europese Unie immers over een zeer substantieel financieel arsenaal om een oplossing uit te dokteren.


In Nederland hebben veertien bedrijven die economisch getroffen werden door de EHEC-crisis, zich al gemeld voor werktijdverkorting. Dat heeft het Nederlandse ministerie van sociale zaken bekend gemaakt. De werkgevers hebben in totaal voor 274 werknemers uitkeringen aangevraagd bij het ministerie van sociale zaken voor de uren werkloosheid sinds de uitbraak van de EHEC-besmetting in Duitsland. Henk Kamp, Nederlands minister van sociale zaken, had eerder de regeling voor werktijdverkorting open te stellen voor bedrijven die getroffen worden door de EHEC-crisis. Onder meer groentetelers en transportbedrijven worden door de crisis plotseling geconfronteerd met een terugval in de productie.


Het investeringsfonds Paulson & Co is 0,5 miljard dollar kwijtgeraakt aan een slechte belegging in het Chinese woudbedrijf Sino Forest. Dat heeft belegger John Paulson, topman van het fonds, bekend gemaakt. Hij gaf toe dat het fonds zijn belang in Sino Forest met bijzonder veel verlies heeft verkocht. Paulson stelde dat er teveel onzekerheid is over de publieke mededelingen en financiële rapportering van het Chinese bedrijf. Het investeringsfonds van Paulson had een belang van 14 procent in Sino Forest. Een aantal investeerders zegt dat het Chinese bedrijf zijn rekeningen systematisch vervalst. Het Chinese woudbedrijf ontkent de aantijgingen.


Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic mogelijk mogelijk geconfronteerd met een staking van het personeel. Bij een personeelsraadpleging van de vakbond Balpa bleek echter dat meer dan 90 procent van de piloten voorstander is van een stakingsactie. Het conflict draait om de verloning van de piloten. Er wordt bij Virgin Atlantic, eigendom van de Britse miljardair Richard Branson, al maandenlang met de directie tevergeefs onderhandeld over betere loonvoorwaarden. De vakbond Balpa stelde naar aanleiding van de stemming nog altijd open te staan voor nieuwe gesprekken. De laatste loonsverhoging voor de piloten van Virgin Atlantic dateert drie jaar geleden.


Het Brits-Zweedse farmacieconcern AstraZeneca verkoopt zijn onderdeel Astra Tech aan het Amerikaanse bedrijf Dentsply, producent van tandimplantaten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar. De overname van Astra Tech, dat zowel tandimplantaten als medische apparatuur maakt, wordt in de tweede helft van dit jaar afgerond. Astra Tech behaalde vorig jaar een omzet van 535 miljoen dollar. De verkoop levert AstraZeneca extra geld op om aan zijn aandeelhouders uit te keren. Dat is een prioriteit voor bestuursvoorzitter David Brennan. Na een uitgebreide strategische herschikking, betekent deze transactie volgens Brennan een uitstekende uitkomst voor de aandeelhouders.


Het Amerikaanse vervoerbedrijf FedEx heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 39,3 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover het vorige boekjaar. De nettowinst steeg met 23 procent tot 1,45 miljard dollar. FedEx voegt er aan toe dat het nieuwe boekjaar nog betere resultaten zou moeten opleveren. Met deze positieve trend, gematigde economische groei en afnemende kostenniveaus is het bedrijf volgens Frederic Smith, topman van FedEx, goed gepositioneerd om sterke winstgroei te realiseren in het nieuwe boekjaar. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd een winst geboekt van 558 miljoen dollar. Dat is een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 10,55 miljard dollar.


Tijdens de maand mei hebben ruim één miljard internetgebruikers de websites van Google bezocht. Het is wereldwijd de eerste keer dat een internetbedrijf zo veel unieke bezoekers trekt. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf ComScore. De websites van het Amerikaanse internetconcern - waaronder de zoekmachine Google, de maildienst Gmail en de videosite YouTube - telden tijdens de maand mei ruim 1,009 miljard unieke bezoekers. Met 905 miljoen bezoekers staat Microsoft op de tweede plaats. Facebook staat op een derde plaats met 713 miljoen gebruikers. Google liet daarbij een groei met 8,4 procent optekenen tegenover de maand mei van vorig jaar. Bij Microsoft is er sprake van een groei met 14,75 procent. Facebook liet echter een toename met meer dan 30 procent optekenen.


Het risico op een ratingverlaging voor de Verenigde Staten op middellange termijn is toegenomen door de recente politieke discussies over het schuldenplafond. Dat heeft het ratingbureau Standard & Poor's bekend gemaakt. Volgens het ratingbureau is er een kans van 33 procent dat de Verenigde Staten de huidige rating, de hoogste van de wereld, verliezen. Midden april had Standard & Poor's al een waarschuwing gelanceerd door de vooruitzichten van de Amerikaanse rating van stabiel naar negatief te verlagen. Sindsdien gaf Fitch aan hetzelfde te zullen doen als het Amerikaanse schuldenplafond tegen begin augustus niet zou worden verhoogd. Dat plafond bedraagt op dit ogenblik 14.300 miljard dollar.


Meer Nieuws

Wednesday, June 22, 2011

Gevolgen pesterijen kunnen heel leven meegedragen worden

Omdat miljoenen kinderen het slachtoffer worden van pesterijen, bestempelen velen het probleem als een onderdeel van het opgroeien. Onderzoekers van de Amerikaanse Loyola University merken echter op dat het fenomeen als een ernstig probleem zouden moeten bestempelen en dat pesterijen niet zouden mogen worden beschouwd als een normaal gedrag van kinderen. Uit cijfers van het Amerikaanse National Youth Violence Prevention Center blijkt dat nagenoeg 30 procent van de Amerikaanse kinderen als dader of slachtoffer bij pesterijen zijn betrokken.

"Indien pesterijen niet onmiddellijk worden aangepakt, kan het probleem een langdurige of blijvende schade toebrengen aan de gezondheid en het welzijn van kinderen," merkt Earlene Strayhorn, kinderpsychiater aan de Loyola University, op tegenover het webmagazine Medicinenet.com. "De constante stress van fysieke aanvallen, bedreigingen, afpersing en intimidatie kan uiteindelijk een zware tol eisen van de psychische toestand van het kind."

Het misbruik kan volgens Strayhorn misschien ooit ophouden, maar de schade van psychologische gezondheid, ontwikkeling en sociale en emotionele problemen kunnen jarenlang aanslepen of zelfs het hele leven worden meegesleept. Op termijn kan volgens de onderzoekster de zelfwaarde van het kind worden ondermijnd, wat zou kunnen resulteren in isolatie, depressies en onzekerheid. "Slachtoffers van pesterijen worden angstig en kunnen zich vaak niet meer concentreren op hun schooltaken," merkt ze nog op.

Labels: ,

Consument bekijkt 951 minuten online videocontent per maand

De online videoconsumptie blijft toenemen. Dat blijkt uit een Amerikaans rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand mei in de Verenigde Staten 176,8 miljoen kijkers gemiddeld 951 minuten online videocontent hebben geconsumeerd. Tijdens de maand april werden 172 miljoen kijkers geteld met een gemiddelde online videoconsumotie van 897 minuten. Er wordt aan toegevoegd dat de markt van de online videoreclame nog een sterkere groei kent.

Tijdens de maand mei werden volgens ComScore 4,6 miljoen verschillende online videoreclames werden gedistribueerd, waarbij de gemiddelde kijker op één maand 33,7 reclamespots bekeek. Tijdens de maand april werden 4,6 miljoen verschillende videoreclames geteld. Gemiddeld werden tijdens de maand april 30,3 reclamespots bekeken. Hulu bleef tijdens de maand mei Amerikaanse marktleider met 1,3 miljoen online reclames.

Uit het onderzoek bleek verder dat de lengte van een online contentvideo tijdens de maand mei 5,2 minuten bedroeg, terwijl een gemiddelde online videoreclame 0,4 minuten duurde. Reclamespots vertegenwoordigden 12,6 procent van alle bekeken online video's. De onderzoekers voegen er aan toe dat Google veruit het meest populaire online videoplatform op het internet blijft, vooral dankzij dochterbedrijf YouTube. Google kwam tijdens de maand mei aan 147,1 miljoen unieke kijkers. Op de tweede plaats staat de muziekvideodienst Vevo met 60,3 miljoen unieke kijkers.

Labels: , ,

Driedimensionale televisie wordt geen massaproduct

De markt voor driedimensionale televisie zal de volgende vijf jaar gevoelig groeien, maar de meeste kopers zullen relatief weinig gebruik maken van de technologie die het toestel biedt. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau Informa. Daarbij wordt opgemerkt dat driedimensionale televisie een natuurlijke extensie vormt van de huidige hoge definitietechnologie, die op dit ogenblik in ongeveer 125 miljoen Britse gezinnen aanwezig is en waarvan ongeveer 90 procent daadwerkelijk gebruik maakt van de driedimensionale mogelijkheden die de technologie biedt.

Over vijf jaar zullen volgens Informa ongeveer 11 miljoen Britse gezinnen driedimensionale televisie ter beschikking hebben, maar het cruciale probleem ligt volgens de onderzoekers in het feit dat slechts 42 procent van die populatie daadwerkelijk gebruik zal maken van de driedimensionale technologie. "De technologie zal vooral een bijkomende mogelijkheid zijn die de fabrikanten in hun onderlinge concurrentiestrijd zullen uitspelen," merkt Informa op. "De technologie is niet gebaseerd op een vraag van de consument."

"Driedimensionale televisie moet worden bestempeld als een opgedreven kijkervaring in plaats van als een versterking van de mogelijkheden van het televisietoestel," voeren de onderzoekers op. "Er zal dan ook nog een bijzonder lange weg moeten worden afgelegd vooraleer driedimensionale televisie een algemeen verspreid televisie-gegeven zal worden." Informa zegt er dan ook niet overtuigd te zijn dat driedimensionale technologie na de kleurentelevisie en hoge definitietelevisie een volgende revolutie zal betekenen in de televisiesector.

Labels: , ,

Werkgeverslobby tegen kernuitstap Duitsland

Werkgevers willen de Europese Unie aanzetten om de aangekondigde Duitse uitstap uit kernenergie te onderzoeken of te blokkeren. De werkgeverslobby BusinessEurope verstuurde daarvoor een brief naar Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, waarin gevraagd wordt dat een analyse zou worden opgesteld over de impact van een uitstap op de energiekosten. Er wordt daarbij opgemerkt dat de gemiddelde Europese energieprijzen nu al hoger liggen dan bij vele andere grote handelspartners.

"De Europese Unie moet volgens BusinessEurope dan ook maatregelen nemen om deze zware handicap voor de concurrentiekracht van de Europese industrie, die nog zou worden verscherpt door de Duitse kernuitstap, af te zwakken," voert het webmagazine Euractiv.com aan. "BusinessEurope wijst daarbij onder meer naar een onderzoek van de German Federation of Industries, die aangevoerd heeft dat de Duitse kernuitstap tot hogere energiefacturen zou leiden. Die verhoging zou niet alleen in Duitsland zelf, maar ook in andere Europese landen worden gevoeld."

BusinessEurope noemt het dan ook noodzakelijk dat er een onderzoek moet worden gevoerd naar de Duitse strategie en moet het probleem uitdrukkelijk ter sprake worden gebracht tijdens de Europese top rond energie in de herfst van dit jaar. Een woordvoerder van de European Wind Energy Association voert echter aan dat Duitsland perfect wettelijk handelt met de uitstap uit kernenergie. De beslissing zal volgens de woordvoerder duizenden nieuwe banen in de sector van hernieuwbare energie creëren en Europa concurrentiëler maken in de wereldwijde sector van duurzame energiebronnen.

Labels: , , ,

Spacex legt klacht neer tegen ruimtevaartconsulent

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (Spacex) heeft bij een Amerikaanse rechtbank tegen consulent Joseph Fragola een klacht neergelegd wegens eerroof. Volgens Spacex had Fragola, vice-president van het adviesbureau Valador, de reputatie van het ruimtevaartbedrijf proberen te beschadigen door valse geruchten te verspreiden. Spacex voert aan dat Fragola een adviescontract ter waarde van 1 miljoen dollar bij het bedrijf had proberen te bemachtigen. Nadat het voorstel was afgewezen, zou de smaadcampagne zijn gestart.

Valador levert technische diensten aan de ruimtevaartsector en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Volgens Spacex zou Fragola naar vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering emails hebben verstuurd met valse en negatieve informatie over het ruimtevaartbedrijf. Onder meer zou Fragola in een mail aan een topman van de Nasa gezegd hebben vernomen te hebben dat Spacex problemen met de lancering van een Falcon-raket in december vorig jaar zou proberen te verbergen.

Spacex ontkent dat er problemen zouden zijn gerezen. De lancering werd zelfs als een mijlpaal in de ruimtevaartgeschiedenis bestempeld, onder meer omdat de raket erin slaagde de eerste commerciële ruimtecapsule in een baan om de aarde te brengen. "Als een verondersteld ruimtevaartexpert had Fragola moeten weten dat de beweringen vals waren en dat hij niet op ongefundeerde argumenten mocht verder gaan," voert Spacex aan. Spacex heeft een schadeclaim van 1 miljoen dollar ingediend.

Labels: ,

Real Madrid beperkt budget eigen televisiekanaal

De Spaanse voetbalclub Real Madrid gaat de budgetten voor het eigen televisiekanaal gevoelig beperken. De maatregel vormt een onderdeel van een grotere operatie om de onkosten van de voetbalclub terug te dringen. Het budget van Real Madrid TV zou teruggebracht worden tot 7 miljoen euro per jaar. In de toekomst zou het televisiekanaal met nog meer besparingen rekening moeten houden. Florentino Perez, voorzitter van Real Madrid, zou sceptisch zijn over de meerwaarde van het televisiekanaal.

Oorspronkelijk had Real Madrid TV een budget van ongeveer 20 miljoen euro per jaar. Door de besparingsoperatie zal het televisiekanaal ook veertig medewerkers moeten ontslaan, waaronder technici, producers en schrijvers. "Voorzitter Perez zou er niet van overtuigd zijn dat eigen media-projecten een meerwaarde kunnen betekenen voor het imago van de club," merkt het webmagazine Sportbusiness.com op. "Twee jaar geleden sloot Perez ook al het radiostation van Real Madrid, amper één jaar nadat zijn voorganger Ramon Calderon het platform had opgericht."

Verwacht wordt dat Perez ook het budget van de basketbal-divisie van Real Madrid zal terugschroeven. Dit jaar had de divisie de beschikking over een budget van 28 miljoen euro. Dat zou volgend jaar echter teruggebracht worden tot 25 miljoen euro. Nog één jaar later zouden de financiële middelen voor de basketbal-divisie verder tot 20 miljoen euro worden herleid. Vele grote voetbalclubs moeten besparingen doorvoeren om te voldoen aan de nieuwe Europese voetbalregels.

Labels: , ,

Vietnam en Verenigde Staten ruimen Agent Orange op

Vietnam en zijn voormalige vijand Verenigde Staten zijn gestart met een gezamenlijk project om de milieuschade van het chemische ontbladeringsmiddel Agent Orange op te ruimen. Het ontbladeringsmiddel werd door Amerikaanse troepen tijdens de oorlog in Vietnam ingezet. De opkuisoperatie concentreert zich in een voormalige Amerikaanse militaire basis in centraal Vietnam, waar het middel tijdens de oorlog, die meer dan drie decennia geleden eindigde, lag opgeslagen. Het is de eerste keer dat Vietnam en de Verenigde Staten samenwerken om de contaminatie te bestrijden.

Amerikaanse vliegtuigen sproeiden tijdens de oorlog van Vietnam miljoenen liters van het chemische product over Zuid-Vietnam. Bedoeling was de Vietnamese jungle te ontbladeren, zodat de Vietcong-guerrilla's zich niet zouden kunnen verborgen houden. Agent Orange omvatte dioxine, dat wordt in verband gebracht met kankers en geboorte-afwijkingen. Het product is een gevoelig twistpunt gebleven tussen beide gewezen vijanden, hoewel de relaties op andere gebieden bijzonder vriendelijk zijn geworden.

Met het project is een bedrag van 32 miljoen dollar gemoeid. Bedoeling is om een gebied van bijna veertig hectaren rond Danang Airport te saneren. Uit een studie van het Canadese milieubedrijf Hatfield Consultants twee jaar geleden bleek dat de dioxine-normen in het gebied driehonderd tot vierhonderd keer hoger lagen dan de internationale maximumgrenzen. Ook op de gewezen Amerikaanse luchtmachtbasissen van Bien Hoa en Phu Cat werden onaanvaardbare niveaus dioxine aangetroffen.

Volgens het Vietnamese Rode Kruis hebben ongeveer drie miljoen Vietnamezen lichamelijke schade opgelopen door de blootstelling aan Agent Orange. Dat cijfer wordt door de Verenigde Staten betwist. Volgens het Amerikaanse standpunt zijn andere factoren de oorzaak van de ziektes van een groot deel van de patiënten.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Australische bierbrouwer Foster's Group heeft een overnamebod van de Britse groep SABMiller afgewezen. De Britse groep wou 9,5 miljard Australische dollar betalen voor de Australische brouwer. Dat komt overeen met een bedrag van 7 miljard euro. Foster's merkt echter op dat het bod niet de echte waarde van het bedrijf vertegenwoordigd. SABMiller zei in een reactie op de afwijzen te zullen blijven zoeken naar een overeenkomst met de Australische brouwer. Foster's heeft ongeveer 50 procent van de Australische biermarkt in handen en brouwt onder meer Foster's Lager, Carlton en Victoria Bitter. Het bedrijf verdeelt in Australië ook de Belgische bieren Stella Artois, Hoegaarden, Belle-Vue en Leffe.


Het Britse muziekconcern EMI bekijkt verschillende opties voor de toekomst, met inbegrip van een verkoop en een beursgang. Dat heeft het muzieklabel, dat in februari werd overgenomen door de Amerikaanse bank Citigroup, gezegd. Bij die overname werd al met een verkoop rekening gehouden. Ook een afzonderlijke verkoop van de verschillende onderdelen van het Britse concern zou tot de mogelijkheden behoren. Volgens waarnemers zouden verschillende partijen interesse kunnen hebben in het Britse muziekconcern. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de Amerikaanse miljardair Len Blavatnik, die eerder al Warner Music overnam. Maar ook concurrenten zoals Sony Music en Universal Music zouden geïnteresseerd zijn.


De Europese Unie heeft de Europese banken opgedragen een overzicht op te stellen van de potentiële verliezen die ze eventueel zouden kunnen lijden op Griekse en andere staatsobligaties. Dit hebben bronnen binnen de banken en nationale toezichthouders gezegd. De banken moeten deze inschattingen maken in de aanloop naar een Europese bankenstresstest, die als doel heeft het vertrouwen van investeerders in de sector te herstellen. Een waarnemer stelt dat de banken nu veel strenger worden getest dan vorig jaar en ook voorzien was in de originele plannen van dit jaar. Een aantal Ierse banken die vorig jaar de test doorstonden, moesten even later toch worden gered. De strengere opstelling zou de geloofwaardigheid van de tests moeten vergroten.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell is een samenwerking met Gazprom Neft, dochter van het Russische energieconcern Gazprom, overeengekomen om olie te gaan winnen in West-Siberië. Gazprom Neft wil met de overeenkomst profiteren van de ervaring die Shell met oliewinning in arctische gebieden in Canada heeft opgedaan. De overeenkomst omvat ook een clausule die de Russische partner een toegang biedt tot het Europese klantenbestand van Shell. Volgens waarnemers vergroot de overeenkomst de kans dat Shell ook met het grootste Russische olieconcern Rosneft een samenwerking aan zal gaan. Rosneft zoekt een partner voor oliewinning in Siberië en heeft de plannen voor een alliantie met British Petroleum op dit gebied vorige maand opgeschort.


De schuldencrisis in de eurozone dreigt de positieve economische vooruitzichten teniet te doen. Dat wordt opgemerkt in het jaarrapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de eurolanden. De landen van de eurozone worden opgeroepen op om meer samen te werken. Er is volgens het Internationaal Monetair Fonds weliswaar nog steeds sprake van een breed herstel, maar de schuldencrisis in de perifere landen zou deze vooruitzichten dreigen te dwarsbomen. Er wordt aan toegevoegd dat een sterke muntunie de sleutel tot het succes vormt. Volgens het rapport moeten de landen uit de eurozone duidelijk maken dat alle mogelijke inspanningen worden geleverd om de stabiliteit in de eurozone te verzekeren.


Rusland moet snel het embargo op de import van Europese verse groenten, opgelegd na de uitbraak van de EHEC-besmetting, opheffen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, in een brief gevraagd aan de Russische president Dmitry Medvedev. In de brief betreurt Barroso dat het politieke akkoord na de recente top tussen de Europese Unie en Rusland-top nog niet in werking is getreden. Daarbij werd nochtans een akkoord gesloten om het embargo zo snel mogelijk op te heffen. De Europese Commissie bevestigde ook dat John Dalli, Europees Commissaris voor consumentenbescherming, naar Moskou zou afreizen om het opheffen van het embargo verder te bepleiten.


De focus van bierbrouwer Heineken ligt naast Europa op de opkomende markten. Dat heeft René Hooft Graafland, financieel topman van Heineken, gezegd in een interview met het persbureau Reuters. Hij benadrukte dat het voor Heineken logischer is om te investeren in markten als Mexico en Brazilië of in Afrika en Azië, zoals onlangs het geval was met de overname van Femsa in Mexico. Volgens waarnemers maken de uitspraken van Hooft Graafland duidelijk dat het heel onwaarschijnlijk is dat Heineken op de Australische groep Foster's een bod zal doen. De Australische groep heeft een bod van concurrent SABMiller afgewezen, maar Hooft Graafland onthield zich van commentaar of Heineken mogelijk een tegenbod zou overwegen.


Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft meer dan één miljoen huidige en gewezen werkneemsters van het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart geen toelating gegeven om een gezamenlijke rechtszaak op te starten tegen het bedrijf. De betrokkenen hoopten een gezamenlijke klacht wegens loondiscriminatie te kunnen opstarten tegen Wal-Mart. Het hooggerechtshof bepaalde echter dat de vrouwen niet konden aantonen dezelfde discriminatie ondergaan te hebben. Een veroordeling dreigde Wal-Mart mogelijk miljarden dollar schadevergoeding te kosten. Eerder had een hof van beroep in San-Francisco wel toelating gegeven voor een zogenaamde class-action. Het initiatief voor de class-action was opgestart door zes gewezen werkneemsters van Wal-Mart.


De Europese ministers van financiën zijn het eens geraakt over de oprichting van een permanent noodfonds voor eurolanden in financiële problemen. Met een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro moet het fonds de financiële stabiliteit in de eurozone vrijwaren. Het permanente noodfonds wordt over twee jaar operationeel. Over de krachtlijnen van het European Stabilisation Mechanism bestond al sinds maart een akkoord. De ministers van financiën van de eurolanden verklaarden zich nu akkoord met het verdrag dat de werking van het fonds regelt. De onderhandelingen werden maandenlang bemoeilijkt door politieke problemen in Duitsland en Finland.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel is hoopvol gestemd dat een oplossing wordt gevonden voor de Griekse schuldencrisis. Dat heeft Merkel gezegd tijdens een bezoek aan Polen. Merkel benadrukte tevens dat de private sector moet bijdragen aan nieuwe steun voor Griekenland. Merkel stelde daarbij dat de last niet enkel op de schouders van de belastingbetaler kan worden gelegd, maar dat ook de banken een inspanning moeten leveren. Merkel zei echter optimistisch te zijn dat er positieve resultaten kunnen worden behaald. Het is volgens haar immers in het belang van de banken en de eurolanden om stabiliteit te hebben. Wel moet Griekenland volgens Merkel de noodzakelijke stappen nemen om de crisis te lijf te gaan.


Een Britse rechtbank heeft het olieconcern Shell bevolen een boete van ruim 1,2 miljoen pond sterling te betalen. De boete hangt samen met een brand en explosie bij een gasterminal in het Britse Bacton drie jaar geleden. Shell werd schuldig bevonden aan zeven overtredingen op de milieunormen en veiligheidsregels. Bij de reddingswerkzaamheden na de explosie kwamen bluswater en blusschuim in de Noordzee terecht. In de terminal wordt gas uit de Noordzee en uit Nederland opgeslagen. Het energieconcern erkent dat er fouten zijn gemaakt. Wat er is gebeurd was volgens Shell volledig onacceptabel en ver onder de standaarden die het concern aan zichzelf oplegt.


Wit-Rusland heeft toegang gekregen tot een eerste tranche van een noodlening van ruim 2 miljard euro die beschikbaar is gesteld door een aantal gewezen Sovjet-republieken, onder leiding van Rusland. De noodlening was eerder deze maand overeen gekomen. Het eerste deel van de lening, ruim 550 miljoen euro, moet Wit-Rusland helpen de acute geldnood en een tekort aan eerste levensbehoeften op te lossen. Aleksej Koedrin, Russisch minister van financiën, merkte op dat Wit-Rusland heeft voldaan aan alle eisen voor de eerste tranche. Als voorwaarde voor de lening gold de eis dat Wit-Rusland een privatiseringsprogramma op poten zou zetten. De volgende tranche van de lening zou eind dit jaar moeten aankomen.


De Britse premier David Cameron zegt absoluut geen reden te zien waarom Groot-Brittannië betrokken zou moeten worden bij een financieel reddingsplan voor Griekenland. Cameron merkte op dat de eerste Griekse redding gebeurde door leden van de eurozone en hij zegt niet in te zien waarom Groot-Brittannië nu wel bij die operatie betrokken zou moeten worden. Hij merkte op dat Groot-Brittannië er bewust voor gekozen heeft om niet in de euro te stappen en dus ook geen verantwoordelijkheid draagt. Cameron voegde er aan toe dat hij zijn standpunt hard zou verdedigen tijdens de volgende samenkomst van de leiders uit de eurozone. Wel constateerde Cameron dat onzekerheid in de eurozone de Britse economie kan schaden.


De blootstelling van Duitse banken aan Grieks schuldpapier bedraagt tussen 10 miljard euro en 20 miljard euro. Dat heeft Michael Kemmer, het hoofd van de Duitse bankenassociatie, gezegd in een Duitse radio-interview. Kemmer zei verder dat Duitse banken bereid zijn vrijwillig bij te dragen aan een nieuw noodpakket voor Griekenland, maar dat daar wel voorwaarden aan zijn verbonden en dat Griekse regering vooruitgang moet boeken met de bezuinigingen. Het is volgens Kemmer duidelijk dat het noodzakelijk is om stabiliserende maatregelen te nemen. Hij voegde er aan toe dat een Grieks bankroet geen wijs besluit zou zijn, maar hij voegde er aan toe ervan overtuigd te zijn dat het zover niet zal komen.


Donatella Versace zal voor de herfst van dit jaar en de lente van volgend jaar collecties ontwerpen voor de keten Hennes & Mauritz. Versace treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Comme des Garçons, Jimmy Choo en Lanvin.Volgens de keten zal de ontwerpster een aantal iconische ontwerpen uit de Versace-archief nieuw leven inblazen. De speciale collectie omvat kleding voor dames en heren, maar ook een aantal interieurartikelen, zoals kussens en een beddensprei. De najaarscollectie van Versace zal vanaf half november wereldwijd in driehonderd winkels van de keten beschikbaar zijn.


Meer Nieuws

Tuesday, June 21, 2011

Bedrijven besteden meer aandacht aan duurzame gebouwen

Gedwongen door de stijgende energiekosten, stellen managers dat de grotere nood aan besparingen aanleiding geven tot zwaardere inspanningen om bedrijfsgebouwen energie-efficiënter te maken. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het Institute for Building Efficiency van het concern Johnson Controls, de International Facility Management Association en het Urban Land Institute. De onderzoekers voegen er aan toe dat 80 procent van de ondervraagden er rekening mee houdt dat de energiekosten volgend jaar een dubbelcijferige groei zullen kennen.

"Die bezorgdheid drijft bedrijven ertoe om de inspanningen op het gebied van energie-management en efficiëntie-projecten tot op recordniveaus te brengen," merkt het webmagazine GreenBiz.com op. "Kostenbesparingen zijn dan ook de belangrijkste reden voor het doorvoeren van dergelijke maatregelen. Daarnaast wordt gewezen op stimulerende initiatieven van de overheid en een verbetering van het imago bij het brede publiek. De beperking van de uitstoot, vorig jaar nog de tweede belangrijkste motivatie, is teruggezakt naar de vierde plaats."

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de ondervraagden van mening is dat energiemanagement belangrijker is geworden. Vorig jaar was slechts 60 procent die mening toegedaan. In India is dat cijfer inmiddels gestegen tot 89 procent, gevolgd door China (85 procent), Noord-Amerika (66 procent) en Europa (61 procent). Het opdrijven van de efficiëntie van gebouwen blijft de belangrijkste strategie voor het terugdringen van de uitstoot. Die strategie haalt een score van 52 procent in Noord-Amerika, gevolgd door Europa (28 procent), China (27 procent) en India (24 procent).

Labels: , ,

Facebook grootste online display-markt Verenigde Staten

De inkomsten van online display-reclame in het sociale netwerk Facebook zal dit jaar in de Verenigde Staten een omzet realiseren van 2,19 miljard dollar. Dat betekent een groei met 80,9 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Door die groei wordt Facebook ten koste van Yahoo het belangrijkste online display-reclameplatform van de Verenigde Staten. Er wordt wel opgemerkt dat de groei van de display-reclame op Facebook een vertraging kent.

De voorbije twee jaar kende de omzet van online display-reclame telkens een driecijferige groei. Volgend jaar zou de groei nog verder vertragen tot 31,3 procent. "De grote populariteit van Facebook - zowel op het gebied van bezoekers als van de bestede tijd - creëert een gigantische hoeveelheid display-impressies," merkt David Hallerman, hoofdanalist bij eMarketer, op. "Die populariteit drijft ook de bedragen op die adverteerders willen betalen voor de display-reclames."

Er wordt aan toegevoegd dat ook Google dit jaar een sterke groei met 34 procent laat optekenen, nadat het voorbije jaar meer dan een verdubbeling werd geregistreerd. Microsoft, Yahoo en AOL zullen dit jaar eveneens allemaal een dubbelcijferige groei laten optekenen. De totale Amerikaanse online display-markt kent dit jaar volgens eMarketer een groei met 24,5 procent. Er wordt nog opgemerkt dat Facebook dit jaar een aandeel van 17,7 procent van de Amerikaanse online display-markt zal vertegenwoordigen, gevolgd door Yahoo (13,1 procent) en Google (9,3 procent).

Labels: , ,

Duitsland belangrijkste online videomarkt van Europa

Duitsland is de belangrijkste markt van online video in Europa. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau ComScore in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Rusland. Daarbij wordt opgemerkt dat in Duitsland 45 miljoen unieke bezoekers tijdens de maand april gemiddeld 187 online videos bekeken voor een totale duur van 19,6 uur per gebruiker. Op de tweede plaats staat Turkije met 20,7 miljoen bezoekers met 169 videos en een gemiddelde kijkduur van 18,7 uur.

De top drie wordt rond gemaakt door Groot-Brittannië met 20,7 miljoen bezoekers met 166 videos en een gemiddelde kijkduur van 17 uur. Bij Rusland als zesde worden nog 39,8 miljoen gebruikers geteld met 86,8 online videos met een gemiddelde kijkduur van 9,7 uur. ComScore merkt daarbij op dat online video steeds meer een belangrijke concurrent wordt voor televisie. Het onderzoeksbureau voegt er aan toe dat de gebruikers in verscheidene Europese landen mee aan het voorfront van die beweging staan.

Europees marktleider in online video is Google, vooral gesteund door dochterbedrijf YouTube. Turkije vormt daarop een uitzondering, want daar is Facebook het belangrijkste online videokanaal. Er wordt aan toegevoegd dat Facebook ook in de andere markten terrein wint en inmiddels in vijf van de zes onderzochte markten bij de top drie is gerangschikt. In een aantal landen staan ook lokale spelers in de top drie, zoals Duitsland (ProSiebenSat1), Groot-Brittannië (BBC), Frankrijk (Dailymotion.com) en Rusland (Mail.ru).

Labels: ,

Bebossing helpt niet klimaatopwarming te bestrijden

Het bebouwen van landbouwgronden of marginale gebieden met bossen zal deze eeuw weinig bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een rapport van de onderzoekers Vivek Arora van de University of Victoria in British Columbia en Alvaro Montenegro van St. Francis Xavier University in Nova Scotia. Er wordt aan toegevoegd dat het aanplanten van bossen in tropische gebieden ook drie keer meer resultaat zou opleveren dan in noordelijke en gematigde gebieden. Er wordt wel opgemerkt dat bebossing andere voordelen oplevert.

Het aanplanten van nieuwe bossen wordt door het Kyoto Protocol van de Verenigde Naties aanbevolen, waarbij vooral gehoopt wordt dat die gebieden door het proces van fotosynthese meer koolstofdioxide uit de atmosfeer zouden kunnen halen. De onderzoekers merken echter op dat zelfs een massale aanplant van bossen slechts een beperkte impact zal hebben op de opvang van broeikasgassen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat het decennia duurt voor de bossen natuur worden, terwijl koolstofdioxide voor eeuwen in de atmosfeer blijft.

Een tweede reden is echter dat bossen donkerder zijn dan landbouwgronden en dus meer zonnewarmte opslorpen, wat uiteindelijk mogelijk tot een netto-opwarming van het klimaat zou kunnen leiden. De onderzoekers voeren aan dat volgens een aantal modellen de temperatuur tegen het einde van de eenentwintigste eeuw met 3 graden Celsius zal zijn gestegen tegenover het midden van de negentiende eeuw. Indien alle landbouwgronden van de wereld met bossen zouden worden beplant, zou dat slechts een afkoeling met 0,45 graden opleveren.

Bebossing is volgens de onderzoekers geen alternatief voor het afbouwen van de uitstoot van broeikasgassen.

Labels: , , ,

Levensstijl mannen verdubbelt risico op vroegtijdig overlijden

De levensstijl van mannen verdubbelt hun risico op een vroegtijdig overlijden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Sussex. Onderzoeksleider Richard de Visser wijst daarbij vooral op de effecten van alcohol, druggebruik en seksueel gedrag. De levensstijl is volgens De Visser niet simpelweg het product van een individuele keuze, maar het gevolg van problematische materiële en sociale omstandigheden, die mannen onder meer ertoe brengen om minder gezond te eten, minder aan lichaamsbeweging te doen en alcohol of drugs te gebruiken.

Onderzoeksleider Richard de Visser merkt op dat de mortaliteit onder Europese mannen tussen zestien en vierenzestig jaar dubbel zo hoog ligt als van vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorieën. "Om de hogere mortaliteit bij Europese mannen te bestrijden, moet er in een vroeg stadium aangestuurd worden op een verandering in levensstijl," voert De Visser aan. Uit het onderzoek blijkt dat in de Europese Unie elk jaar 630.000 mannen in de actieve leeftijd overlijden, tegenover slechts 300.000 overlijdens bij vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de Europese mannen ooit heeft gerookt. Bij vrouwen is dat slechts 45 procent. Er wordt aan toegevoegd dat mannen in hogere socio-economische klassen minder geneigd zijn om te roken. Volgens de onderzoekers is 15 procent van alle overlijdens in de Europese Unie in verband te brengen met het tabaksgebruik. Er wordt aan toegevoegd dat mannen ook minstens dubbel zo vaak overlijden aan een chronische leverziekte dan vrouwen. Bovendien blijken mannen 82 procent van alle heroïndoden in de Europese Unie te vertegenwoordigen.

Heroïne is volgens de onderzoekers de belangrijkste doodsoorzaak bij mannelijke dertigers. Ook worden bij mannen meer nieuwe aids-besmettingen opgetekend dan bij vrouwen.

Labels: , ,

Amerikaanse staten hopen op belasting internet-retailers

Een aantal Amerikaanse staten hopen hun budgettekorten te kunnen terugschroeven door een belasting te heffen op internet-retailers. Dat zou de Amerikaanse staten in totaal extra inkomsten van 23 miljard dollar kunnen opleveren. Dat komt volgens het persbureau Associated Press overeen met de lonen van 46.000 leerkrachten. Er wordt aan toegevoegd dat de inkomsten uit heffingen op Amazon alleen aan de staat Californië zou toelaten om de besparingen in de projecten voor kinderwelzijn op te vangen. Het innen van belastingen op internet-retailers is echter niet eenvoudig.

"Internet-retailers zijn alleen verplicht om belastingen aan te rekenen wanneer producten worden verkocht aan consumenten uit een staat waar het bedrijf een fysieke aanwezigheid heeft," voert Associated Press aan. "Wanneer de transacties de staatsgrenzen overschrijden, zijn de consumenten verplicht om de aankoop aan te geven en daarop belasting te betalen. De wet is echter moeilijk in praktijk om te zetten en slechts weinig consumenten geven vrijwillig de transacties aan."

Verschillende Amerikaanse staten proberen nu echter een systeem uit te werken om die belastingen toch te kunnen innen. "Onder meer wordt geprobeerd om de definitie van fysieke aanwezigheid uit te breiden tot onder meer een marketing-partner of een dochteronderneming," merkt het persbureau op. "Op die manier heeft Texas een bedrag van 269 miljoen dollar geëist van Amazon omdat een dochteronderneming van het internetbedrijf een opslagplaats bezat in de buurt van Dallas. Het internetbedrijf is echter in beroep gegaan." Een aantal staten hopen op een federaal initiatief.

Labels: , ,

Televisiespot minst populaire vorm van reclame

Televisiespots zijn bij Duitse consumenten de minst populaire vorm van reclame. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Media Analyzer. Steffen Egner, managing director van Media Analyzer, benadrukt dat de resultaten van het onderzoek duidelijk aantonen dat de consument in het algemeen geen problemen heeft met reclame, maar voor zichzelf wil beslissen wanneer, hoe lang en hoe vaak hij die commerciële boodschappen zal consumeren.

Uit het onderzoek bleek dat 47 procent van de Duitse consumenten van mening is dat televisiereclame vervelend is. Er werd daarbij vooral gewezen op de lengte van de reclameblokken, de onderbreking van de normale programma's en de frequentie van de onderbrekingen. Met een score van 21 staat online reclame op de tweede plaats. Daarbij wordt opgemerkt dat de reclame de online content bedekt, te luid en druk is en het moeilijk is om de marketing-boodschappen te sluiten.

Verder in de rangschikking staat direct mail (19 procent), radio (10 procent), gedrukte reclame (2 procent) en buitenreclame (1 procent). Die buitenreclame krijgt ook de meest positieve reacties (38 procent), gevolgd door gedrukte reclame (24 procent), direct mail (14 procent), televisie (11 procent), internet (8 procent) en radio (5 procent). De respondenten zeggen dat outdoor niet storend werkt, de aandacht trekt en aantrekkelijk beeldmaterieel levert. Die factoren worden ook toegewezen aan reclame in kranten en magazines.

Labels: , , ,