Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Bescherming minderjarigen op sociale netwerken onvoldoende

Sociale netwerksites doen niet voldoende inspanningen om kinderen te beschermen tegen mogelijke gevaren, zoals pedofielen en online pesterijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Commissie. Daarbij wordt opgemerkt dat uit een onderzoek van veertien websites alleen Bebo en MySpace de nodige controle-mechanismen hebben voorzien om ervoor te zorgen dat dergelijke bedreigingen zich geen toegang kunnen verschaffen tot de profielen.

"Het is ontgoochelend dat de meeste sociale netwerksites er niet in slagen om de profielen van minderjarigen alleen toegankelijk te houden voor goedgekeurde contacten," merkt Neelie Kroes, Europees Commissaris voor digitalisering, op tegenover het persbureau AFP. De Europese Commissie wijst erop dat het gebruik van het internet en sociale netwerksites nochtans een sterke groei blijft kennen. In de leeftijdscategorie tussen dertien en zestien jaar zijn 77 procent van de jongeren actief in sociale netwerken. Dat geldt ook voor 38 procent uit de leeftijdscategorie tussen negen en twaalf jaar.

Neelie Kroes stelde er bij de sociale netwerken te zullen aandringen op zelfregulatie en te vragen de nodige aanpassingen te zullen doorvoeren. Neelie Kroes merkt op dat vooral het zogenaamde taggen van personen in foto's voor grote bezorgdheid moet zorgen, omdat daardoor het risico op predatoren en pesterijen gevoelig zou verhogen. Uit een onderzoek eerder dit jaar bleek dat amper de helft van de elfjarigen en twaalfjarigen weet hoe de privacy-instellingen op sociale netwerken kunnen worden aangepast.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home