Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 23, 2011

Zeeniveau varieert met veranderende temperaturen

De zeespiegel langs de Amerikaanse Atlantische kust stijgt op dit ogenblik sneller dan ooit voordien tijdens de voorbije tweeduizend jaar. Bovendien kan er een duidelijke link worden vastgesteld tussen de wereldwijde oppervlaktetemperatuur en het zeeniveau. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse National Science Foundation. Het model van de onderzoekers kan naar eigen zeggen dan ook worden toegepast voor de verdere evoluties door de huidige klimaatverandering.

"Een gedetailleerd beeld van de de veranderingen in het zeeniveau tijdens de voorbije twee millennia zorgt voor een belangrijke context voor een begrip van de huidige situatie en toekomstige veranderingen," merkt Paul Cutler, programmadirecteur van de Division of Earth Sciences bij de National Science Foundation, op in het webmagazine ScienceDaily.com. "De studie is vooral belangrijk voor een begrip voor de toekomstige evolutie van kustregio's, waar op dit ogenblik meer dan de helft van de wereldbevolking leeft."

Uit het onderzoek blijkt dat het zeeniveau tussen de tweede en de tiende eeuw relatief stabiel bleef. Vanaf de elfde eeuw steeg het zeeniveau gedurende vier eeuwen echter met een halve millimeter per jaar. Dat zou te wijten geweest zijn aan een opwarming van het klimaat, maar daarna volgde volgens de onderzoekers door de kleine ijstijd een tweede stabiele periode, die aansleepte tot het einde van de negentiende eeuw. Sindsdien is het zeeniveau echter gemiddeld met meer dan twee millimeter per jaar gestegen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home