Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 23, 2011

Nieuwsoverzicht

De Griekse regering van George Papandreou heeft nipt het vertrouwen van het Griekse parlement gekregen. Daarmee zet Papandreou een belangrijke stap om zijn land te behoeden voor het faillissement. Het Griekse parlement moest zijn vertrouwen geven aan de vernieuwde regering van Papandreou, die van Europa nieuwe besparingsmaatregelen moet nemen om verse steun te krijgen. Zonder die steun zou het land afstevenen op een regelrecht fiasco. De overwinning van de socialistische regering was zeer nipt. Alle aanwezige oppositieleden stemden tegen de nieuwe regering. Mogelijk worden nu ook de drastische besparingsplannen van Papandreaou goedgekeurd. Die zijn cruciaal voor de financiële steun van Europa.


Het Russische importverbod op groente uit de Europese Unie, dat ingesteld was uit vrees voor EHEC-besmetting, wordt opgeheven. Dat heeft John Dalli, Europees Commissaris van volksgezondheid, aangekondigd. De Russische autoriteiten hebben tijdens een bezoek van Dalli aan Moskou een overeenkomst getekend over de opheffing van het importverbod. Gedurende een beperkte periode moeten lidstaten die groenten naar Rusland exporteren via certificaten aantonen dat hun producten veilig zijn. Rusland zegde al eerder toe het importverbod op te heffen, maar deed dat tot verontwaardiging van de Europese Commissie tot dusver niet. De Europese Commissie noemde de maatregel vanaf het begin buiten proportie.


Autofabrikant Saab wil 10 procent van de volledige schuld bij zijn toeleveranciers afbetalen om de productie weer op gang te kunnen brengen. Dat heeft een Zweedse zakenkrant gemeld. De productie bij Saab, dochterbedrijf van Swedish Automobile, ligt al twee weken stil vanwege een tekort aan onderdelen omdat toeleveranciers door geldgebrek niet betaald kunnen worden. Volgens de zakenkrant bestaat de totale schuld van Saab bij zijn toeleveranciers tussen de 500 miljoen Zweedse kroon en 600 miljoen Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 54 miljoen euro tot 65 miljoen euro. Een woordvoerder van de leveranciers meldde dat het bod van Saab voorlopig de beste oplossing is.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf september tussen Amsterdam en Parijs op afgewerkt frituurvet vliegen. Met deze vluchten op biokerosine zet de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen een nieuwe stap in de verduurzaming van de luchtvaart. Camiel Eurlings, directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, heeft het over een substantiële stap. De luchtvaartmaatschappijen krijgen binnenkort wereldwijd toestemming commerciële vluchten op biobrandstof aan te bieden. Eurlings merkte op dat de weg naar 100 procent duurzame energie een enorme uitdaging betekent. Biomassa is volgens hem het enige geschikte alternatief voor fossiele brandstoffen. KLM begon twee jaar geleden met de eerste testvluchten op biobrandstof.


Het Italiaanse olieconcern ENI wordt verdacht van corruptie. Het parket van Milaan verdenkt een aantal topverantwoordelijken van het concern ervan steekpenningen van Italiaanse bouwgroepen en ingenieursbedrijven opgestreken hebben om opdrachten in toe te kennen in de olievelden van Zoubaïr in Irak of Jurassic in Koeweit. Er werd een onderzoek wegens internationale corruptie opgestart tegen ENI als rechtspersoon en op vijf bestuurders. Ook de Italiaanse bedrijven Bonatti, Ansaldo, Renco, Elettra Energia en Elettra Progetti worden van betrokkenheid verdacht. ENI staat sinds twee jaar aan het hoofd van het consortium dat Zoubaïr exploiteert. Dochterbedrijf Saipem kreeg eind vorig jaar een contract voor de ontwikkeling van het Jurassic olieveld.


De Nederlandse groep Philips heeft gewaarschuwd dat de resultaten bij de divisies lighting en consumer lifestyle tijdens het tweede kwartaal lager zullen uitvallen dan eerder werd aangenomen. Ook gaf het elektronicaconcern aan binnenkort met extra maatregelen te komen, waaronder een kostenbesparingsprogramma. De verlichtingsdivisie wordt volgens het concern geconfronteerd met zwakker dan verwachte omstandigheden omstandigheden in de West-Europese consumentenmarkt en de bouwactiviteit in verzadigde markten. Anderzijds wordt de consumentenelektronica getroffen door een aanhoudend lage vraag. Daarnaast nemen de licentie-inkomsten af en heeft de divisie ook last van de verkoop van de televisie-activiteiten.


De raad van bestuur van de Wereldbank heeft een lening van 500 miljoen dollar aan Tunesië goedgekeurd. De lening was in mei, vier maanden na de omverwerping van president Ben Ali, aan Tunesië beloofd in het kader van de financiering van de overgang naar de democratie. Daarbij had de Wereldbank een bedrag van 1,5 miljard dollar gereserveerd, gespreid over een periode van twee jaar, naar eigen zeggen in functie van het ritme en de verspreiding van hervormingen. De Wereldbank zegt de Tunesische regering te willen steunen in vier sleuteldomeinen. Het gaat daarbij om de hervorming van het politieke en administratieve systeem, de tewerkstelling, het sociale beleid en de ontwikkeling van de financiële sector.


Het zou zeer nuttig zijn als Europa met een heldere, eendrachtige stem spreekt over zijn strategie. Dat heeft Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, gezegd op een forum van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Voor mensen die in Europa investeren is het volgens Geithner ongetwijfeld bijzonder lastig om de strategie te begrijpen als zoveel meningen naar voor worden gebracht. Volgens Geithner moet Europa de rangen sluiten en met een duidelijke strategie naar de markten stappen. Volgens de Amerikaanse minister beschikt de Europese Unie immers over een zeer substantieel financieel arsenaal om een oplossing uit te dokteren.


In Nederland hebben veertien bedrijven die economisch getroffen werden door de EHEC-crisis, zich al gemeld voor werktijdverkorting. Dat heeft het Nederlandse ministerie van sociale zaken bekend gemaakt. De werkgevers hebben in totaal voor 274 werknemers uitkeringen aangevraagd bij het ministerie van sociale zaken voor de uren werkloosheid sinds de uitbraak van de EHEC-besmetting in Duitsland. Henk Kamp, Nederlands minister van sociale zaken, had eerder de regeling voor werktijdverkorting open te stellen voor bedrijven die getroffen worden door de EHEC-crisis. Onder meer groentetelers en transportbedrijven worden door de crisis plotseling geconfronteerd met een terugval in de productie.


Het investeringsfonds Paulson & Co is 0,5 miljard dollar kwijtgeraakt aan een slechte belegging in het Chinese woudbedrijf Sino Forest. Dat heeft belegger John Paulson, topman van het fonds, bekend gemaakt. Hij gaf toe dat het fonds zijn belang in Sino Forest met bijzonder veel verlies heeft verkocht. Paulson stelde dat er teveel onzekerheid is over de publieke mededelingen en financiële rapportering van het Chinese bedrijf. Het investeringsfonds van Paulson had een belang van 14 procent in Sino Forest. Een aantal investeerders zegt dat het Chinese bedrijf zijn rekeningen systematisch vervalst. Het Chinese woudbedrijf ontkent de aantijgingen.


Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic mogelijk mogelijk geconfronteerd met een staking van het personeel. Bij een personeelsraadpleging van de vakbond Balpa bleek echter dat meer dan 90 procent van de piloten voorstander is van een stakingsactie. Het conflict draait om de verloning van de piloten. Er wordt bij Virgin Atlantic, eigendom van de Britse miljardair Richard Branson, al maandenlang met de directie tevergeefs onderhandeld over betere loonvoorwaarden. De vakbond Balpa stelde naar aanleiding van de stemming nog altijd open te staan voor nieuwe gesprekken. De laatste loonsverhoging voor de piloten van Virgin Atlantic dateert drie jaar geleden.


Het Brits-Zweedse farmacieconcern AstraZeneca verkoopt zijn onderdeel Astra Tech aan het Amerikaanse bedrijf Dentsply, producent van tandimplantaten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar. De overname van Astra Tech, dat zowel tandimplantaten als medische apparatuur maakt, wordt in de tweede helft van dit jaar afgerond. Astra Tech behaalde vorig jaar een omzet van 535 miljoen dollar. De verkoop levert AstraZeneca extra geld op om aan zijn aandeelhouders uit te keren. Dat is een prioriteit voor bestuursvoorzitter David Brennan. Na een uitgebreide strategische herschikking, betekent deze transactie volgens Brennan een uitstekende uitkomst voor de aandeelhouders.


Het Amerikaanse vervoerbedrijf FedEx heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 39,3 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover het vorige boekjaar. De nettowinst steeg met 23 procent tot 1,45 miljard dollar. FedEx voegt er aan toe dat het nieuwe boekjaar nog betere resultaten zou moeten opleveren. Met deze positieve trend, gematigde economische groei en afnemende kostenniveaus is het bedrijf volgens Frederic Smith, topman van FedEx, goed gepositioneerd om sterke winstgroei te realiseren in het nieuwe boekjaar. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd een winst geboekt van 558 miljoen dollar. Dat is een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 10,55 miljard dollar.


Tijdens de maand mei hebben ruim één miljard internetgebruikers de websites van Google bezocht. Het is wereldwijd de eerste keer dat een internetbedrijf zo veel unieke bezoekers trekt. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf ComScore. De websites van het Amerikaanse internetconcern - waaronder de zoekmachine Google, de maildienst Gmail en de videosite YouTube - telden tijdens de maand mei ruim 1,009 miljard unieke bezoekers. Met 905 miljoen bezoekers staat Microsoft op de tweede plaats. Facebook staat op een derde plaats met 713 miljoen gebruikers. Google liet daarbij een groei met 8,4 procent optekenen tegenover de maand mei van vorig jaar. Bij Microsoft is er sprake van een groei met 14,75 procent. Facebook liet echter een toename met meer dan 30 procent optekenen.


Het risico op een ratingverlaging voor de Verenigde Staten op middellange termijn is toegenomen door de recente politieke discussies over het schuldenplafond. Dat heeft het ratingbureau Standard & Poor's bekend gemaakt. Volgens het ratingbureau is er een kans van 33 procent dat de Verenigde Staten de huidige rating, de hoogste van de wereld, verliezen. Midden april had Standard & Poor's al een waarschuwing gelanceerd door de vooruitzichten van de Amerikaanse rating van stabiel naar negatief te verlagen. Sindsdien gaf Fitch aan hetzelfde te zullen doen als het Amerikaanse schuldenplafond tegen begin augustus niet zou worden verhoogd. Dat plafond bedraagt op dit ogenblik 14.300 miljard dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home