Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 22, 2011

Nieuwsoverzicht

De Australische bierbrouwer Foster's Group heeft een overnamebod van de Britse groep SABMiller afgewezen. De Britse groep wou 9,5 miljard Australische dollar betalen voor de Australische brouwer. Dat komt overeen met een bedrag van 7 miljard euro. Foster's merkt echter op dat het bod niet de echte waarde van het bedrijf vertegenwoordigd. SABMiller zei in een reactie op de afwijzen te zullen blijven zoeken naar een overeenkomst met de Australische brouwer. Foster's heeft ongeveer 50 procent van de Australische biermarkt in handen en brouwt onder meer Foster's Lager, Carlton en Victoria Bitter. Het bedrijf verdeelt in Australië ook de Belgische bieren Stella Artois, Hoegaarden, Belle-Vue en Leffe.


Het Britse muziekconcern EMI bekijkt verschillende opties voor de toekomst, met inbegrip van een verkoop en een beursgang. Dat heeft het muzieklabel, dat in februari werd overgenomen door de Amerikaanse bank Citigroup, gezegd. Bij die overname werd al met een verkoop rekening gehouden. Ook een afzonderlijke verkoop van de verschillende onderdelen van het Britse concern zou tot de mogelijkheden behoren. Volgens waarnemers zouden verschillende partijen interesse kunnen hebben in het Britse muziekconcern. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de Amerikaanse miljardair Len Blavatnik, die eerder al Warner Music overnam. Maar ook concurrenten zoals Sony Music en Universal Music zouden geïnteresseerd zijn.


De Europese Unie heeft de Europese banken opgedragen een overzicht op te stellen van de potentiële verliezen die ze eventueel zouden kunnen lijden op Griekse en andere staatsobligaties. Dit hebben bronnen binnen de banken en nationale toezichthouders gezegd. De banken moeten deze inschattingen maken in de aanloop naar een Europese bankenstresstest, die als doel heeft het vertrouwen van investeerders in de sector te herstellen. Een waarnemer stelt dat de banken nu veel strenger worden getest dan vorig jaar en ook voorzien was in de originele plannen van dit jaar. Een aantal Ierse banken die vorig jaar de test doorstonden, moesten even later toch worden gered. De strengere opstelling zou de geloofwaardigheid van de tests moeten vergroten.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell is een samenwerking met Gazprom Neft, dochter van het Russische energieconcern Gazprom, overeengekomen om olie te gaan winnen in West-Siberië. Gazprom Neft wil met de overeenkomst profiteren van de ervaring die Shell met oliewinning in arctische gebieden in Canada heeft opgedaan. De overeenkomst omvat ook een clausule die de Russische partner een toegang biedt tot het Europese klantenbestand van Shell. Volgens waarnemers vergroot de overeenkomst de kans dat Shell ook met het grootste Russische olieconcern Rosneft een samenwerking aan zal gaan. Rosneft zoekt een partner voor oliewinning in Siberië en heeft de plannen voor een alliantie met British Petroleum op dit gebied vorige maand opgeschort.


De schuldencrisis in de eurozone dreigt de positieve economische vooruitzichten teniet te doen. Dat wordt opgemerkt in het jaarrapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de eurolanden. De landen van de eurozone worden opgeroepen op om meer samen te werken. Er is volgens het Internationaal Monetair Fonds weliswaar nog steeds sprake van een breed herstel, maar de schuldencrisis in de perifere landen zou deze vooruitzichten dreigen te dwarsbomen. Er wordt aan toegevoegd dat een sterke muntunie de sleutel tot het succes vormt. Volgens het rapport moeten de landen uit de eurozone duidelijk maken dat alle mogelijke inspanningen worden geleverd om de stabiliteit in de eurozone te verzekeren.


Rusland moet snel het embargo op de import van Europese verse groenten, opgelegd na de uitbraak van de EHEC-besmetting, opheffen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, in een brief gevraagd aan de Russische president Dmitry Medvedev. In de brief betreurt Barroso dat het politieke akkoord na de recente top tussen de Europese Unie en Rusland-top nog niet in werking is getreden. Daarbij werd nochtans een akkoord gesloten om het embargo zo snel mogelijk op te heffen. De Europese Commissie bevestigde ook dat John Dalli, Europees Commissaris voor consumentenbescherming, naar Moskou zou afreizen om het opheffen van het embargo verder te bepleiten.


De focus van bierbrouwer Heineken ligt naast Europa op de opkomende markten. Dat heeft René Hooft Graafland, financieel topman van Heineken, gezegd in een interview met het persbureau Reuters. Hij benadrukte dat het voor Heineken logischer is om te investeren in markten als Mexico en Brazilië of in Afrika en Azië, zoals onlangs het geval was met de overname van Femsa in Mexico. Volgens waarnemers maken de uitspraken van Hooft Graafland duidelijk dat het heel onwaarschijnlijk is dat Heineken op de Australische groep Foster's een bod zal doen. De Australische groep heeft een bod van concurrent SABMiller afgewezen, maar Hooft Graafland onthield zich van commentaar of Heineken mogelijk een tegenbod zou overwegen.


Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft meer dan één miljoen huidige en gewezen werkneemsters van het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart geen toelating gegeven om een gezamenlijke rechtszaak op te starten tegen het bedrijf. De betrokkenen hoopten een gezamenlijke klacht wegens loondiscriminatie te kunnen opstarten tegen Wal-Mart. Het hooggerechtshof bepaalde echter dat de vrouwen niet konden aantonen dezelfde discriminatie ondergaan te hebben. Een veroordeling dreigde Wal-Mart mogelijk miljarden dollar schadevergoeding te kosten. Eerder had een hof van beroep in San-Francisco wel toelating gegeven voor een zogenaamde class-action. Het initiatief voor de class-action was opgestart door zes gewezen werkneemsters van Wal-Mart.


De Europese ministers van financiën zijn het eens geraakt over de oprichting van een permanent noodfonds voor eurolanden in financiële problemen. Met een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro moet het fonds de financiële stabiliteit in de eurozone vrijwaren. Het permanente noodfonds wordt over twee jaar operationeel. Over de krachtlijnen van het European Stabilisation Mechanism bestond al sinds maart een akkoord. De ministers van financiën van de eurolanden verklaarden zich nu akkoord met het verdrag dat de werking van het fonds regelt. De onderhandelingen werden maandenlang bemoeilijkt door politieke problemen in Duitsland en Finland.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel is hoopvol gestemd dat een oplossing wordt gevonden voor de Griekse schuldencrisis. Dat heeft Merkel gezegd tijdens een bezoek aan Polen. Merkel benadrukte tevens dat de private sector moet bijdragen aan nieuwe steun voor Griekenland. Merkel stelde daarbij dat de last niet enkel op de schouders van de belastingbetaler kan worden gelegd, maar dat ook de banken een inspanning moeten leveren. Merkel zei echter optimistisch te zijn dat er positieve resultaten kunnen worden behaald. Het is volgens haar immers in het belang van de banken en de eurolanden om stabiliteit te hebben. Wel moet Griekenland volgens Merkel de noodzakelijke stappen nemen om de crisis te lijf te gaan.


Een Britse rechtbank heeft het olieconcern Shell bevolen een boete van ruim 1,2 miljoen pond sterling te betalen. De boete hangt samen met een brand en explosie bij een gasterminal in het Britse Bacton drie jaar geleden. Shell werd schuldig bevonden aan zeven overtredingen op de milieunormen en veiligheidsregels. Bij de reddingswerkzaamheden na de explosie kwamen bluswater en blusschuim in de Noordzee terecht. In de terminal wordt gas uit de Noordzee en uit Nederland opgeslagen. Het energieconcern erkent dat er fouten zijn gemaakt. Wat er is gebeurd was volgens Shell volledig onacceptabel en ver onder de standaarden die het concern aan zichzelf oplegt.


Wit-Rusland heeft toegang gekregen tot een eerste tranche van een noodlening van ruim 2 miljard euro die beschikbaar is gesteld door een aantal gewezen Sovjet-republieken, onder leiding van Rusland. De noodlening was eerder deze maand overeen gekomen. Het eerste deel van de lening, ruim 550 miljoen euro, moet Wit-Rusland helpen de acute geldnood en een tekort aan eerste levensbehoeften op te lossen. Aleksej Koedrin, Russisch minister van financiën, merkte op dat Wit-Rusland heeft voldaan aan alle eisen voor de eerste tranche. Als voorwaarde voor de lening gold de eis dat Wit-Rusland een privatiseringsprogramma op poten zou zetten. De volgende tranche van de lening zou eind dit jaar moeten aankomen.


De Britse premier David Cameron zegt absoluut geen reden te zien waarom Groot-Brittannië betrokken zou moeten worden bij een financieel reddingsplan voor Griekenland. Cameron merkte op dat de eerste Griekse redding gebeurde door leden van de eurozone en hij zegt niet in te zien waarom Groot-Brittannië nu wel bij die operatie betrokken zou moeten worden. Hij merkte op dat Groot-Brittannië er bewust voor gekozen heeft om niet in de euro te stappen en dus ook geen verantwoordelijkheid draagt. Cameron voegde er aan toe dat hij zijn standpunt hard zou verdedigen tijdens de volgende samenkomst van de leiders uit de eurozone. Wel constateerde Cameron dat onzekerheid in de eurozone de Britse economie kan schaden.


De blootstelling van Duitse banken aan Grieks schuldpapier bedraagt tussen 10 miljard euro en 20 miljard euro. Dat heeft Michael Kemmer, het hoofd van de Duitse bankenassociatie, gezegd in een Duitse radio-interview. Kemmer zei verder dat Duitse banken bereid zijn vrijwillig bij te dragen aan een nieuw noodpakket voor Griekenland, maar dat daar wel voorwaarden aan zijn verbonden en dat Griekse regering vooruitgang moet boeken met de bezuinigingen. Het is volgens Kemmer duidelijk dat het noodzakelijk is om stabiliserende maatregelen te nemen. Hij voegde er aan toe dat een Grieks bankroet geen wijs besluit zou zijn, maar hij voegde er aan toe ervan overtuigd te zijn dat het zover niet zal komen.


Donatella Versace zal voor de herfst van dit jaar en de lente van volgend jaar collecties ontwerpen voor de keten Hennes & Mauritz. Versace treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Comme des Garçons, Jimmy Choo en Lanvin.Volgens de keten zal de ontwerpster een aantal iconische ontwerpen uit de Versace-archief nieuw leven inblazen. De speciale collectie omvat kleding voor dames en heren, maar ook een aantal interieurartikelen, zoals kussens en een beddensprei. De najaarscollectie van Versace zal vanaf half november wereldwijd in driehonderd winkels van de keten beschikbaar zijn.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home