Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 21, 2011

Amerikaanse staten hopen op belasting internet-retailers

Een aantal Amerikaanse staten hopen hun budgettekorten te kunnen terugschroeven door een belasting te heffen op internet-retailers. Dat zou de Amerikaanse staten in totaal extra inkomsten van 23 miljard dollar kunnen opleveren. Dat komt volgens het persbureau Associated Press overeen met de lonen van 46.000 leerkrachten. Er wordt aan toegevoegd dat de inkomsten uit heffingen op Amazon alleen aan de staat Californiƫ zou toelaten om de besparingen in de projecten voor kinderwelzijn op te vangen. Het innen van belastingen op internet-retailers is echter niet eenvoudig.

"Internet-retailers zijn alleen verplicht om belastingen aan te rekenen wanneer producten worden verkocht aan consumenten uit een staat waar het bedrijf een fysieke aanwezigheid heeft," voert Associated Press aan. "Wanneer de transacties de staatsgrenzen overschrijden, zijn de consumenten verplicht om de aankoop aan te geven en daarop belasting te betalen. De wet is echter moeilijk in praktijk om te zetten en slechts weinig consumenten geven vrijwillig de transacties aan."

Verschillende Amerikaanse staten proberen nu echter een systeem uit te werken om die belastingen toch te kunnen innen. "Onder meer wordt geprobeerd om de definitie van fysieke aanwezigheid uit te breiden tot onder meer een marketing-partner of een dochteronderneming," merkt het persbureau op. "Op die manier heeft Texas een bedrag van 269 miljoen dollar geƫist van Amazon omdat een dochteronderneming van het internetbedrijf een opslagplaats bezat in de buurt van Dallas. Het internetbedrijf is echter in beroep gegaan." Een aantal staten hopen op een federaal initiatief.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home