Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De ministers van financiën van de eurolanden hebben nog geen beslissing over de vrijgave van de volgende tranche van de noodlening aan Griekenland. Pas eind juli zal worden beslist over een nieuw hulppakket van 12 miljard euro. Dat hebben de ministers van financiën in een mededeling bekend gemaakt. Griekenland krijgt dat nieuwe hulppakket echter alleen wanneer tegen eind juni voor 28 miljard euro aan bezuinigingen doorvoert. Aan de private sector wordt op vrijwillige basis gevraagd bij te dragen aan de hulp voor Griekenland. Banken en andere schuldeisers wordt gevraagd nieuwe Griekse staatsobligaties te kopen zodat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds minder geld hoeven bij te dragen.


De bomdreigingen rond de filialen van Ikea wegen op de inkomsten van de meubelketen. Dat heeft een woordvoerster van Ikea gezegd naar aanleiding van de ontruiming van de vestiging van de keten in het Nederlandse Delft na het ontdekken van een verdacht pakket, dat uiteindelijk toch geen explosieven bleek te bevatten. De dreiging rond de filialen leidt volgens de woordvoerster weliswaar niet tot het wegblijven van klanten, maar de extra beveiliging brengt volgens haar wel extra kosten mee. Ikea besloot door de dreiging eerder bij alle winkels in Europa extra beveiligers in te zetten. Ikea heeft in Europa 240 winkels. Per winkel werden twee extra bewakers voorzien.


De arbeidskosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werd een stijging met 1,5 procent opgetekend. Met een toename van 3,8 procent lieten Slowakije en Frankrijk de grootste stijging optekenen. In Griekenland werd daarentegen een daling met 6,8 procent opgetekend, maar ook in Ierland werd een inkrimping met 2,2 procent geregistreerd. In beide landen moeten de overheden omvangrijke bezuinigingen doorvoeren omdat ze noodleningen hebben gekregen. In de hele Europese Unie stegen de arbeidskosten met 2,7 procent, tegenover 1,8 procent het kwartaal voordien.


Autoproducent Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, weet nog altijd niet wanneer de productie bij Saab weer wordt hervat. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gemeld. De productie bij Saab ligt al bijna twee weken stil omdat het bedrijf door geldgebrek geen onderdelen krijgt aangeleverd. Om die reden werd de productie ook tijdens de maanden april en mei al stilgelegd. Nieuwe deals met Chinese autobedrijven stelden in de afgelopen weken wel de financiering op lange termijn voor Saab zeker. Op korte termijn is Saab echter afhankelijk van de plannen om de eigen fabrieken te verkopen en terug te huren. Swedish Automobile wilde niet reageren op berichten in Zweedse media dat hierover wordt onderhandeld met het Zweedse vastgoedbedrijf Hemfosa.


De vijfhonderd grootste bedrijven van Duitsland hebben hun omzet vorig jaar met gemiddeld 11,8 procent opgedreven. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse krant Die Welt. Het jaar voordien, in volle economische crisis, werd nog een inkrimping met 8 procent opgetekend. Het voorbije jaar liet de tweede grootste omzetgroei uit de Duitse economische geschiedenis optekenen. Elf jaar geleden werd een omzetgroei met 17,1 procent geregistreerd. De grootste omzet van het voorbije jaar werd gerealiseerd door Volkswagen. Daar werd een groei met 20,6 procent tot 126,9 miljard euro opgetekend. Op de tweede plaats staat Daimler met een groei van 23,9 procent tot 97,8 miljard euro, gevolgd door het energieconcern Eon met een groei van 13,5 procent tot 92,9 miljard euro.


Het Amerikaanse autobedrijf Ford doet een laatste poging om het luxemerk Lincoln nieuw leven in te blazen. Een investering van 1 miljard dollar in zeven nieuwe modellen moet de verkoopcijfers uit het slop halen. Met de nieuwe modellen moet Lincoln de strijd aangaan met merken als BMW en Lexus. Lincoln was ooit leider op de Amerikaanse markt voor luxewagens, maar ziet de verkoopcijfers al jaren dalen bij gebrek aan originele nieuwe modellen. De meeste nieuwe Lincolns zijn aangepaste versies van auto's die ook onder de merknaam Ford worden verkocht. Voor dit jaar wordt een verkoop van 78.000 exemplaren voorzien, tegenover 86.000 eenheden vorig jaar. Tegen het midden van het decennium moet dat echter opgelopen zijn tot 162.000 exemplaren per jaar.


Grote merknamen mogen voortaan worden gebruikt als extensies voor websites, zoals bijvoorbeeld. Dat heeft de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), beheerder van het internet, bekend gemaakt. Op dit ogenblik zijn er ongeveer 250 extensies die verwijzen naar namen van landen en tweeëntwintig die linken aan het karakter van de organisatie (com, org, info). Met de nieuwe regel zal het aantal extensies naar verwachting gevoelig worden uitgebreid. Een extentie kost wel een bedrag van 100.000 euro. Daarnaast moet ook een jaarlijkse vergoeding van enkele tienduizenden euro worden betaald. Aan de implementatie zijn ook een aantal technische eisen verbonden.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep onderhandelt over een verkoop van zijn autoleasedivisie ING Car Lease. Met de transactie zou een bedrag van ruim 4 miljard euro kunnen zijn gemoeid. De onderhandelingen zouden al een aantal maanden in het diepste geheim worden gevoerd. De verkoop van het autoleasebedrijf staat niet op de lijst met desinvesteringen die ING Groep moet doen van de Europese Commissie. Het Nederlandse financiële concern zou de activiteit willen afstoten omdat de divisie teveel beslag legt op kapitaal. ING Car Lease heeft een vloot van 240.000 voertuigen in acht Europese landen. Daarmee behoort de divisie tot de vijf grootste spelers op de Europese leasemarkt.


In Zuidoost-Azië zullen dit jaar 106 miljoen mobiele telefoons worden verkocht. Dat betekent een stijging met 19 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Canalys. De groei wordt volgens het bureau vooral gedragen door de sterke vraag naar smartphones. Over vier jaar zou de verkoop van mobiele telefoons in de regio verder zijn opgelopen tot 163 miljoen exemplaren. Er wordt daarbij opgemerkt dat de verkoop van smartphones tot het midden van het decennium met gemiddeld 39 procent zal groeien, vooral dankzij de sterke vraag uit opkomende markten zoals Indonesië, de Fillipijnen en Vietnam. De markt profiteert vooral van de positieve economische vooruitzichten, de opkomst van sociale media en een sterke vraag naar mobiele telefoons.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel investeert 140 miljoen euro in de ombouw van zijn chloorfabriek in het Duitse Frankfurt. De capaciteit zal daardoor met ongeveer 50 procent toenemen. De productie moet over twee jaar kunnen worden opgestart. AkzoNobel heeft vijf chloorfabrieken. Twee vestiging bevinden zich in Nederland. De andere drie fabrieken zijn in Duitsland gesitueerd. De fabriek in Frankfurt produceert op dit ogenblik 165 kiloton chloor. Na de ombouw, waarbij de nieuwste technologie wordt geïnstalleerd, zal dat worden opgedreven tot 250 kiloton. Volgens het chemieconcern neemt het negatieve effect op het milieu door de nieuwe technologie met bijna 30 procent af.


Er moet meer samenwerking komen in de Europese defensiesector. Dat heeft Louis Gallois, chief executive van het Europese ruimtevaartbedrijf EADS, gezegd. Hij noemde het een paradox dat de nationale defensiebudgetten inkrimpen, maar tegelijkertijd toch minder gezamenlijke programma's worden opgezet. Gallois stelde zich zorgen te maken dat Frankrijk en Duitsland - de belangrijkste aandeelhouders van EADS - politiek steeds verder uit elkaar drijven. Voor toekomstige projecten moet volgens Gallois absoluut vermeden worden dat de lidstaten elk individuele projecten opzetten, zoals destijds het geval was met de gevechtsvliegtuigen Rafale van Frankrijk en Eurofighter van Duitsland en Groot-Brittannië.


Het Japanse elektronicaproducent Panasonic verwacht een gevoelige winstdaling door de aardbeving van maart in Japan. De nettowinst zal naar eigen zeggen 59 procent lager liggen door problemen bij fabrieken en toeleveranciers. Panasonic, producent van onder meer Viera-televisies, verwacht tijdens het lopende boekjaar een nettowinst van 30 miljard yen te zullen realiseren. Dat komt overeen met een bedrag van 264 miljoen euro. Vorig boekjaar werd afgesloten met een winst van 74 miljard yen. De aardbeving en de tsunami tijdens de maand maart hebben de productieketen in het eerste kwartaal gevoelig verstoord. Daardoor zal de Japanse groep tijdens de eerste jaarhelft verlieslatend zijn. Tijdens de tweede jaarhelft wordt echter een herstel verwacht.


De Duitse autoconstructeur Mercedes-Benz werkt aan een hybride pausmobiel. Het nieuws werd gedeeltelijk bevestigd door het Vaticaan. De herlaadbare elektrische batterij van de wagen biedt een actieradius van dertig kilometer. Een volledig elektrische wagen zou voor de paus niet mogelijk zijn omdat het voertuig bij incidenten snel moet kunnen wegrijden. Mercedes levert het Vaticaan al meer dan tachtig jaar voertuigen. Paus Benedictus XVI legt voortdurend de nadruk op het verdedigen van de schepping en bijgevolg ook op onder meer het milieu. Mercedes-Benz verklaarde dat het bedrijf om confidentiële redenen nooit informatie over zijn privéklanten geeft.


Nergens in de wereld groeit het gebruik van zonnepanelen zo snel als in Bangladesh. Het land telt inmiddels één miljoen huizen met zonnepanelen. Dat heeft Nazmul Haq, topman van de overheidsdienst die de panelen goedkoop verstrekt, aangekondigd. Bangladesh is volgens Haq de snelstgroeiende markt voor zonne-energie ter wereld. De mijlpaal van één miljoen woningen werd volgens hem achttien maand eerder gerealiseerd dan oorspronkelijk was verwacht. Gehoopt wordt dat over drie jaar 2,5 miljoen gezinnen in Bangladesh op zonne-energie beroep zullen kunnen doen. In Bangladesh heeft slechts 60 procent van de bevolking aansluiting op het energienet. Vaak wordt voor de woningverlichting beroep gedaan op kerosinelampen.


De Indiase luchtvaartmaatschappij GoAir heeft een order van 72 vliegtuigen geplaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. De luchtvaartmaatschappij koos daarbij voor het type Airbus A120neo. Met het order is een bedrag gemoeid van 7,2 miljard dollar. GoAir is na IndiGo de tweede Indiase budgetvlieger die voor de neo-variant van de Airbus A120 kiest. Jeh Wadia, algemeen directeur van GoAir, verwacht dat de leveringen van de toestellen over vier jaar zullen starten. Vijf jaar nadien zou het hele order moeten zijn geleverd. De toestellen zullen volgens Wadia worden ingezet op de binnenlandse Indiase markt, waar de vraag volgens hem nog steeds groter is dan het aanbod.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home