Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 20, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese vliegtuigbouwer Airbus levert twee van de drie versies van zijn toekomstige langeafstandsvliegtuig A350 twee jaar later dan eerst gepland. Dat is door de directie van Airbus aangekondigd. Eén van de modellen krijgt krachtiger motoren, waardoor de toestellen verder kunnen vliegen en meer lading kunnen meenemen. De Airbus A350 moet concurreren met de B777 en Dreamliner van het Amerikaanse Boeing. Airbus merkt op dat klanten eerdere orders al hebben gewijzigd in versies die meer passagiers kunnen meenemen. Dat betekent volgens de Europese vliegtuigbouwer een trend naar grotere vliegtuigen. Airbus zal een eerste exemplaar van het type over ruim twee jaar opleveren.


Griekenland zal niet failliet gaan en zal ook niet uit de eurozone stappen. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd. Van Rompuy gaf toe dat het uitgewerkte besparingsprogramma voor Griekenland bijzonder hard is, maar ook onvermijdelijk is. Alle alternatieven zijn volgens Van Rompuy afschuwelijk. Een uitstap uit de eurozone zou volgens de Europees president tegen het eigen belang van Griekenland zijn. Van Rompuy zei er ook gerust in te zijn dat Griekenland niet bankroet zal gaan. Hij wees erop dat Griekenland vorig jaar zijn tekort met 5 procent heeft afgebouwd, maar men krijgt volgens de Europees president duidelijk geen tijd meer.


Hackers hebben persoonlijke gegevens gestolen van ongeveer 1,3 miljoen klanten van de Japanse spellenfabrikant Sega. Dat heeft het Japanse bedrijf bekend gemaakt. De diefstal vond plaats via de website van de Europese tak van Sega. De betrokken website bevatte volgens het bedrijf geen gegevens van kredietkaarten. Wel zouden er door de indringers namen, geboortedata, mailadressen en paswoorden zijn gestolen. Sega stelde zijn excuses aan te bieden voor de moeilijkheden die het incident voor de klanten heeft veroorzaakt. De betrokken website is stilgelegd. Een onderzoek is volgens Sega ingesteld om de oorzaak van het lek te achterhalen.


Duitsland zou de belastingen moeten verlagen. De Duitse economische presteert immers goed en de financiële toestand van het land laat een belastingvermindering toe. Dat heeft Philipp Rösler, Duits minister van economie, gezegd in een Duits kranteninterview. De liberale politicus stelt dat er snel moet beslist worden om de belastingen te verlagen. Die nieuwe belastingtarieven zouden volgens hem nog voor de volgende verkiezingen over twee jaar van kracht moeten worden. Voor de liberalen is de verlaging van de belastingen voor de middenklasse en de lage inkomens de eerste prioriteit. Wolfgang Schäuble, de conservatieve minister van financiën, heeft zich al herhaaldelijk gekant tegen elke grote verlaging van belastingen voor de volgende verkiezingen.


Het softwareconcern Microsoft mag de internettelefoniedienst Skype overnemen. Dat heeft de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse toezichthouder voor de mededinging, bekend gemaakt. Microsoft is bereid om een bedrag van 8,5 miljard dollar te betalen voor Skype. Daarmee wordt de internettelefoniedienst de duurste overname uit de geschiedenis van Microsoft. Het vorig record dateert van vier jaar geleden, toen een bedrag van 6 miljard dollar werd betaald voor het online reclamebedrijf aQuantive. Skype telt ongeveer 125 miljoen gebruikers. De betalende diensten van het bedrijf hebben 8,1 miljoen klanten. De huidige eigenaars van Skype betaalden twee jaar geleden 2,75 miljard dollar voor een belang van 90 procent in het bedrijf.


Het Basel Comité wil de kapitaaleisen voor de grootste banken van de wereld verder aanscherpen. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Met de bijkomende eisen, zou het Basel Comité een rem willen zetten op de verdere groei van de grote financiële instellingen. Volgens de waarnemers zou er worden gedacht over een extra kapitaalbuffer die tot 3,5 procent zou kunnen oplopen. De extra kapitaalvereisten zouden worden opgelegd aan banken die bij een eventueel faillissement schade zouden kunnen opleveren aan de wereldwijde economie. Een concrete lijst van dergelijke instellingen is nog niet officieel opgesteld. Op dit ogenblik moeten de banken een kapitaalbuffer van minstens 7 procent hebben.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep zal de ontvangen staatssteun waarschijnlijk volgend jaar volledig terugbetalen. Dat heeft Jan Hommen, chief executive van ING Groep, gezegd naar aanleiding van de verkoop van de Amerikaanse verzekeringsdivisie van het Nederlandse concern voor een bedrag van 6,3 miljard euro. ING Groep moet nog 3 miljard euro terugbetalen aan de Nederlandse overheid. Hommen zei dat de verkoop het concern in de mogelijkheid stelt om de staatssteun nu al terug te betalen, maar hij stelde eraan te twijfelen of dat ook zal gebeuren. Hij zei eerder te verwachten dat de steun in de loop van volgend jaar zou terugbetaald worden.


De Japanse autofabrikant Mazda opent samen met handelsmaatschappij Sumitomo een fabriek in Mexico. Met de bouw is een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid. De nieuwe fabriek zou over twee jaar in gebruik worden genomen en moet wagens voor de Latijns-Amerikaanse markt bouwen. De uitbreiding in Mexico is het gevolg van de sterke vraag naar auto's uit de opkomende Zuid-Amerikaanse markt. De fabriek moet jaarlijks 140.000 voertuigen produceren. Mazda heeft een aandeel van 70 procent in de joint venture, terwijl Somitomo de overige 30 procent in handen heeft. Mazda kondigde onlangs aan te stoppen met de productie van wagens in de Verenigde Staten. Die beslissing was ingegeven door de koersschommelingen tussen de dollar en de yen.


Tijdens de maand mei werden in Europa 1,2 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat betekent een stijging met 7,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Met een marktaandeel van bijna 13 procent blijft Volkswagen het best verkochte merk in de Europese Unie, gevolgd door Opel (7,7 procent), Peugeot (7,3 procent) en Renault (7,3 procent). Tijdens de maand april werd nog een terugval met 4,1 procent geregistreerd. Over de eerste vijf maanden van het jaar wordt nog altijd een terugval met 0,8 procent opgetekend. Duitsland, Italië en Frankrijk lieten groei optekenen, maar de Spaanse markt kromp 23,3 procent. Groot-Brittannië kende een daling met 1,7 procent.


De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden om de concurrentie op het Europese spoorwegennet te vergroten. De Europese ministers van verkeer zijn het erover eens dat nationale spoorwegmaatschappijen voortaan concurrenten uit andere lidstaten moeten toelaten. Die concurrenten moeten ook dezelfde faciliteiten krijgen als de nationale monopolisten en moeten de mogelijkheid krijgen om hun reizigersinformatie te verspreiden. Dat moet volgens Siim Kallas, Europees Commissaris van transport, discriminatie tegen nieuwkomers tegengaan. Een aantal lidstaten heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen om hun spoornetwerken snel beter op elkaar te laten aansluiten en technische barrières weg te werken. Dat had vorig jaar al moeten gebeurd zijn.


De directe buitenlandse investeringen in China zijn tijdens de maand mei met 13,4 procent gestegen tot 9,2 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Chinese overheid bekend gemaakt. In de eerste vijf maanden van dit jaar stegen de directe buitenlandse investeringen - exclusief beleggingen in de financiële sector - met 23,4 procent tot 48 miljard dollar. De buitenlandse investeringen in de Chinese dienstensector gingen met bijna 28 procent omhoog. In de industrie werd een groei met bijna 21 procent opgetekend. Vooral in het westen van China namen de directe buitenlandse investeringen in de eerste vijf maanden gevoelig toe. Daar werd een stijging met 56 procent opgetekend. In de duurdere oostelijke regio's stegen de investeringen met bijna 20 procent.


De Zweedse meubelketen Ikea heeft besloten bij alle winkels in Europa extra beveiligers in te zetten. Dat heeft het Zweedse concern beslist na een reeks ontploffingen bij vestigingen in verschillende landen. Eerder deze maand ontplofte een lichte bom in een winkel van Ikea in het Duitse Dresden. Eind vorige maand waren er al ontploffingen in vestigingen in het Belgische Gent, het Nederlandse Son en het Franse Lomme. De politiediensten tasten nog steeds in het duister over de daders en het motief van de aanslagen. Ikea laat nu toegang van de winkels extra bewaken. Er werd niet gezegd of er ook andere extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen.


De werkloosheid in Griekenland is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot 15,9 procent. Dat heeft het Griekse bureau voor de statistiek bekend gemaakt. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg het Griekse werkloosheidsniveau op 14,2 procent. Tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar bedroeg de Griekse werkloosheid nog minder dan 12 procent. De grote bezuinigingen die worden doorgevoerd om de Griekse overheidsfinanciën weer in orde te brengen, zetten een zware rem op de economie. Dat heeft een negatieve impact op de werkgelegenheid. Eerder bleek al dat de Griekse economie tijdens het eerste kwartaal met 5,5 procent is gekrompen tegenover het kwartaal voordien.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil verhinderen dat met zijn iPhone nog publieke evenementen zoals concerten en films worden opnemen. Dankzij een nieuwe software zou de mobiele telefoon kunnen verhinderd worden om live evenementen op te nemen. Apple zou al een patent hebben aangevraagd op de nieuwe technologie. Met infrarood sensoren in de zaal of het stadion zou de iPhone camera kunnen opmerken dat een live evenement wordt opgenomen, waarna de camera zichzelf zou blokkeren. Verder blijft het toestel wel gewoon werken. Apple zou op die manier de exclusieve rechten van evenementenorganisaties en televisie-zenders willen beschermen. Dankzij de nieuwe software zou Apple ook in een betere onderhandelingspositie zitten met de muzieklabels.


De Spaanse regering heeft op de internationale markten met een obligatie-uitgifte voor 2,84 miljard euro opgehaald. De opbrengst bleef onder de gestelde doelstellingen. Spanje moest bovendien ook een hogere rente betalen omwille van de onzekerheid rond de schuldencrisis in Griekenland. Spanje gaf obligaties uit met een looptijd van acht en vijftien jaar. De rente lag met 5,352 procent voor het papier op acht jaar en 6,027 procent voor het papier op vijftien jaar tijd wel hoger dan bij een vorige gelijkaardige uitgifte eind december vorig jaar. Perifere eurolanden zoals Spanje, Portugal en Ierland liggen in het vizier wegens de onzekerheid rond Griekenland.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home