Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 21, 2011

Levensstijl mannen verdubbelt risico op vroegtijdig overlijden

De levensstijl van mannen verdubbelt hun risico op een vroegtijdig overlijden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Sussex. Onderzoeksleider Richard de Visser wijst daarbij vooral op de effecten van alcohol, druggebruik en seksueel gedrag. De levensstijl is volgens De Visser niet simpelweg het product van een individuele keuze, maar het gevolg van problematische materiële en sociale omstandigheden, die mannen onder meer ertoe brengen om minder gezond te eten, minder aan lichaamsbeweging te doen en alcohol of drugs te gebruiken.

Onderzoeksleider Richard de Visser merkt op dat de mortaliteit onder Europese mannen tussen zestien en vierenzestig jaar dubbel zo hoog ligt als van vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorieën. "Om de hogere mortaliteit bij Europese mannen te bestrijden, moet er in een vroeg stadium aangestuurd worden op een verandering in levensstijl," voert De Visser aan. Uit het onderzoek blijkt dat in de Europese Unie elk jaar 630.000 mannen in de actieve leeftijd overlijden, tegenover slechts 300.000 overlijdens bij vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de Europese mannen ooit heeft gerookt. Bij vrouwen is dat slechts 45 procent. Er wordt aan toegevoegd dat mannen in hogere socio-economische klassen minder geneigd zijn om te roken. Volgens de onderzoekers is 15 procent van alle overlijdens in de Europese Unie in verband te brengen met het tabaksgebruik. Er wordt aan toegevoegd dat mannen ook minstens dubbel zo vaak overlijden aan een chronische leverziekte dan vrouwen. Bovendien blijken mannen 82 procent van alle heroïndoden in de Europese Unie te vertegenwoordigen.

Heroïne is volgens de onderzoekers de belangrijkste doodsoorzaak bij mannelijke dertigers. Ook worden bij mannen meer nieuwe aids-besmettingen opgetekend dan bij vrouwen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home