Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 24, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse, Nederlandse en Franse regeringen zijn gesprekken met de banksector begonnen om vrijwillig mee te werken aan de financiering van Griekenland. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bereikten eerder al een akkoord waarbij de banken niet verplicht zouden de worden geld te investeren in Griekenland. Wel zouden de banken worden gevraagd om vrijwillig mee te werken aan de herfinanciering van Griekenand. Concreet zouden de instellingen met Grieks overheidspapier in de boeken gevraagd worden om onmiddellijk na de vervaldag opnieuw in die staatsobligaties te investeren, waarbij dezelfde voorwaarden zouden worden gehanteerd. De regeringen zouden begin juli een akkoord willen bereiken over een vrijwillige inspanning.


De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,63 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 3 miljard euro. De omzet steeg met 2 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. De nettowinst daalde van 5,21 miljard kronen naar 4,26 miljard kronen. Het keten zegt dat lokaal wel betere prestaties werden geleverd, maar die positieve evolutie werd echter uitgehold door de negatieve effecten van de wisselkoersen. Daarnaast werd ook een provisie van 248 miljoen kronen aangelegd voor een recent opgestart incentive-programma voor alle personeelsleden. Karl-Johan Persson, topman van de keten, stelt zich wel optimistisch op, waarbij een belangrijke groei in China wordt verwacht.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een akkoord bereikt met motorenbouwer Rolls-Royce over de incidenten met een ontplofte vliegtuigmotor eind vorig jaar. De motorenbouwer zal aan Qantas een compensatie van 95 miljoen Australische dollar betalen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 70 miljoen euro. De details van het akkoord werden niet bekend gemaakt. Door de regeling komt er ook een einde aan de juridische procedure. Een Airbus A380 van Qantas moest begin november vorig jaar een ernstige noodlanding maken nadat één van de Trent-motoren, geleverd door Rolls-Royce, kort na het opstijgen in Singapore was ontploft. Na het incident moest Qantas zes gelijkaardige toestellen enkele weken aan de grond houden.


De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Securities is akkoord gegaan met een schikking van 153,6 miljoen dollar in een fraudezaak. Dat heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, bekend gemaakt. De toezichthouder was een zaak opgestart omdat de zakenbank beleggers misleid zou hebben met financiële producten waarvan één van zijn eigen hefboomfondsen had geprofiteerd. Dat gebeurde nadat JP Morgan vier jaar geleden besefte dat het oplopende verliezen boekte toen de Amerikaanse huizenmarkt begon te wankelen. De toezichthouder heeft aangekondigd dat de schadevergoeding zal worden uitbetaald aan de gedupeerde beleggers. Vorig jaar trof Goldman Sachs Group een schikking van 550 miljoen dollar


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft de olieramp in de Golf van Mexico veroorzaakt door een aantal verkeerde beslissingen te nemen. Dat heeft Transocean, eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon, geconcludeerd in een eigen onderzoek. British Petroleum huurde het boorplatform, dat de olieramp veroorzaakte, van Transocean. British Petroleum heeft volgens Transocean geen tests uitgevoerd op het cement waarmee de boorput op de oceaanbodem werd afgedicht. Evenmin zouden de risico's adequaat zijn ingeschat. Een aantal beleidsmaatregelen van het Britse bedrijf bracht volgens Transocean de integriteit van de bron in gevaar en maakte het falen waarschijnlijker. De twee bedrijven zijn verwikkeld in een juridische strijd over de verantwoordelijkheid voor de ramp.


Duitsland is van plan om de volgende twee jaar belastingverlagingen door te voeren voor een totaalbedrag van 10 miljard euro. Bondskanselier Angela Merkel zal naar verwachting volgende maand een belastinghervormingspakket goedkeuren, dat vooral de werknemers uit de Duitse middenklasse ten goede zou moeten komen. Volker Kauder, leider van de christen-democratische fractie in het Duitse parlement, stelde dat een belastingverlaging haalbaar is, al moeten er volgens hem nog wel een aantal details worden besproken. Hij stelde echter dat de goede economische ontwikkeling van Duitsland voor een stijgend belastingsinkomen zorgt, zodat een verlaging volgens hem mogelijk moet zijn. De Duitse economie kende het voorbije jaar een groei van 3,6 procent.


Het Nederlandse bedrijf Fokker Aerostructures gaat in Mexico een nieuwe fabriek neerzetten. Het Nederlandse bedrijf heeft daarover een overeenkomst ondertekend met partner American Industries en de regering van Mexico. De nieuwe productiefaciliteit wordt gevestigd in de stad Chihuahua. De fabriek zal vliegtuigonderdelen maken voor grote opdrachtgevers van Fokker Aerostructures. De productie moet nog in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen worden opgestart. American Industries is een Mexicaans bedrijf dat toonaangevende luchtvaartbedrijven helpt bij de start en het beheer van productieactiviteiten in Mexico. Fokker verwacht dat de nieuwe site een significante bijdrage aan de groei van het bedrijf zal leveren.


De Zwitserse financiële groep UBS heeft de voorbije achttien maanden duizend zakenbankiers aangeworven voor zijn kantoren in Greater China. De agressieve recruteringscampagne vormt een onderdeel van de herstelstrategie die vorig jaar werd opgestart door Carsten Kengeter, chief executive van de Zwitserse groep. China speelt een grote rol in de nieuwe strategie van UBS om van Zuidoost-Azië zijn nieuwe groeipool te maken. UBS heeft met zijn dochter UBS Securities als één van de weinige internationale banken een licentie om onbeperkt op de lokale Chinese markt op te treden. De nieuwe aanwervingen vertegenwoordigen 13 procent van het totale personeelsbestand van UBS in Azië en Australië en 5 procent van zijn wereldwijde tewerkstelling.


Het Nederlandse technisch dienstverlenend bedrijf Imtech heeft in Hongarije orders binnengehaald van autofabrikant Audi en vaccinmaker Ceva. De opdrachten hebben een totale waarde van 27 miljoen euro. De bestaande motorenfabriek van Audi in het Hongaarse Györ wordt uitgebreid met een productiefaciliteit om nieuwe automodellen in Hongarije te produceren. Imtech neemt in deze uitbreiding onder meer de volledige technische infrastructuur voor zijn rekening. Bij Ceva treedt Imtech op als technologiepartner voor de complete technische infrastructuur bij een uitbreiding van de productiecapaciteit voor veterinaire vaccins van Ceva-Phylaxia in Boedapest.


De Chinese overheid heeft in de eerste vier maanden van dit jaar beduidend meer geïnvesteerd in Europese staatsobligaties dan in Amerikaans overheidspapier. Dat is de conclusie van een rapport van Standard Chartered Bank. De Chinese reserves aan buitenlandse valuta’s groeiden volgens het rapport tijdens de eerste vier maanden van dit jaar met 200 miljard dollar tot iets meer dan 3.000 miljard dollar. Driekwart van de nieuwe middelen werden geïnvesteerd in niet-Amerikaanse effecten, waarbij China vooral actief was in Europese staatsobligaties. Slechts 24 procent ging naar Amerikaanse effecten. Vroeger vormden die Amerikaanse waarden 60 procent tot 70 procent van de vreemde valutareserves.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft in de Italiaanse senaat uitgehaald naar de financiële markten. Hij had het daarbij over aanvallen van speculanten op bepaalde landen. Berlusconi voerde aan dat de Italiaanse regering een schitterend resultaat boekt door de overheidsschuld uit het vizier van de speculanten te houden. De Italiaanse regering kan de financiële markten volgens Berlusconi garanderen dat er een ernstig en streng beleid wordt gevoerd, zodat Italië het lot van een aantal andere Europese landen kan ontlopen. Een val van de Italiaanse regering zou volgens Berlusconi dan ook waanzin zijn op een ogenblik dat de ratingbureaus Italië nauw in de gaten houden en speculanten het goede ogenblik afwachten om zich op een volgende prooi te gooien.


Sportartikelenfabrikant Nike moet t-shirts met ongepaste opschriften uit de vitrines van zijn winkel in de historische Newbury Street van de Amerikaanse stad Boston halen. Dat heeft Thomas Menino, de burgemeester van Boston, gezegd. Menino zegt dat de opschriften de jongeren aansporen tot het gebruik van drugs. Menino stelde dat Nike met de t-shirts tever is gegaan. Het kan volgens de burgemeester niet dat een een megafirma zoals Nike, die toch aan de jeugd wil appeleren, geloofwaardigheid geeft aan drugs. Nike stelde in een reactie het gebruik van verboden of illegale substanties niet goed te praten. De t-shirts maken volgens Nike daarentegen deel uit van een campagne die wil aanzetten tot sporten.


Het Duitse concern Südzucker, de grootste suikerproducent van Europa, heeft bekend gemaakt zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar naar boven bijgesteld te hebben. Oorzaak van die positieve herwaardering zijn naar eigen zeggen de sterke cijfers van het eerste kwartaal. Het Duitse concern rekent nu met een groepsomzet van ongeveer 6,5 miljard euro en een operationeel resultaat van meer dan 600 miljoen euro. Midden mei had Südzucker nog een bedrijfswinst van meer dan 550 miljoen euro en een omzet van 6,3 miljard euro als doel gesteld. Ook CropEnergies, de ethanol-divisie van Südzucker, verhoogde zijn prognoses. Voor het hele boekjaar wordt gerekend op een omzet van 520 miljoen euro tot 570 miljoen omzet, tegenover een eerdere verwachting van 520 miljoen.


De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft Ban Ki-moon (67) unaniem herkozen als secretaris-generaal. De Zuid-Koreaan zal nog vijf jaar lang secretaris-generaal van de organisatie blijven. De nieuwe ambtsperiode start begin volgend jaar. Ban Ki-moon beloofde de Verenigde Naties in een tijd van wereldwijde uitdagingen als bruggenbouwer te zullen blijven leiden. Ban Ki-Moon was de enige kandidaat voor de functie. Ban wordt vaak bekritiseerd om zijn ingetogen wijze van werken en zijn gebrek aan charisma en een gebrek aan doorzettingsvermogen om mensenrechtenschendingen in machtige landen als China en Rusland aan de kaak te stellen. Anderzijds wordt hij geloofd voor zijn inzet voor klimaatmaatregelen en zijn steun aan democratiseringsbewegingen.


De wereld telde het voorbije jaar een recordaantal van 10,9 miljoen dollarmiljonairs. Dat betekent een stijging met 8,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van Bank of America Merrill Lynch en Capgemini. Het totale vermogen van de miljonairs kwam vorig jaar uit op wereldwijd 42.700 miljard dollar. Dat is een stijging van 9,7 procent en het hoogste niveau dat ooit werd gemeten. Het toegenomen vermogen is vooral te danken aan het herstel van de wereldeconomie, de stijgende beurskoersen en grondstoffenprijzen en groei van de vastgoedmarkt. De groei werd geleid door Azië, waar het aantal miljonairs met 9,7 procent tot 3,3 miljoen steeg. In Noord-Amerika was er een stijging met 8,6 procent tot 3,4 miljoen en in Europa met 6,3 procent tot 3,1 miljoen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home