Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Europa wil eigen rangschikking van universiteiten

De Europese Commissie wil een eigen ranking van Europese Universiteiten opstellen. Daarbij wordt opgemerkt dat de bestaande internationale rangschikkingen - met inbegrip van de gerenommeerde Shanghai Academic List en de Times Higher Education List - belangrijke tekortkomingen vertonen. De Franse senaat had drie jaar geleden al aangestuurd op een Europese rangschikking, nadat gebleken was dat een gebrek aan duidelijke gegevens over Franse universiteiten de visibiliteit van het wetenschappelijk onderzoek van de betrokken instellingen uitholde.

"Uit een onderzoek van de European University Association, waarbij dertien internationale klassementen onder de loep werden genomen, blijkt dat slechts 3 procent van alle universiteiten ter wereld in die rangschikkingen worden opgenomen, terwijl er ook vooral aandacht wordt besteed aan onderzoek en veel minder aan onderwijs," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Bovendien wordt opgemerkt dat er een belangrijk voordeel wordt uitgebouwd voor Engelstalige universiteiten."

"Wetenschappelijk werk in andere talen wordt veel minder gepubliceerd en geciteerd, waardoor academici buiten de Engelstalige invloedssfeer in de bestaande rangschikkingen lagere scores krijgen toegewezen," wordt er daarbij opgemerkt. "In de toekomstige Europese rangschikking zou ervoor gezorgd worden dat er een vergelijking kan worden getrokken tussen universiteiten die zich in eenzelfde milieu bewegen. Bovendien wil men vermijden dat de focus zou worden gelegd op een reputatie-wedren, gebaseerd op onderzoek, zoals dat in de meeste bestaande rangschikkingen het geval is."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home