Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Europa schroeft hoeveelheid verpakkingsafval gevoelig terug

De hoeveelheid verpakkingsafval in de vijftien traditionele lidstaten van de Europese Unie is op amper één decennium met 43 procent gedaald. Dat is in grote mate te danken aan een verbeterde recuperatie en recyclage. Dat is de conclusie van een studie van de European Organization for Packaging and the Environment (Europen). Daarbij wordt opgemerkt dat drie jaar geleden nog slechts 17 miljoen ton verpakkingsafval op vuilnisbelten of verbrandingsovens zonder energierecuperatie terecht kwam. Tien jaar voordien was dat nog ongeveer 30 miljoen ton.

"Uit het rapport is volgens Europen duidelijk dat de verpakkingssector erin geslaagd is om de groei van het bruto binnenlandse product en de afvalproductie los te koppelen," merkt het webmagazine Foodnavigator.com op. "De resultaten zijn volgens de organisatie bovendien een bewijs van het succes van de afvalstrategie die de Europese Unie bijna twintig jaar geleden heeft uitgestippeld. Nochtans hebben een aantal demografische evoluties, zoals de vergrijzing en de stijging van het aantal kleine gezinnen geleid tot een grotere consumptie van verpakte producten."

Er wordt opgemerkt dat de consumptie van verpakking in Groot-Brittannië in de loop van één decennium stabiel is gebleven op 175 kilogram per jaar. In Denemarken werd een stijging van 158 kilogram naar 165 kilogram opgetekend, terwijl Oostenrijk een toename van 140 kilogram tot 142 kilogram liet optekenen. In Nederland was sprake van een stijging van 161 kilogram naar 169 kilogram. In Frankrijk werd een volumegroei van 194 kilogram naar 200 kilogram geregistreerd.

"De ontwikkelende economieën lieten de grootste groei optekenen," merkt Europen op. "In Ierland werd een stijging van 185 kilogram naar 233 kilogram genoteerd. Ook Portugal liet een toename van 101 kilogram naar 168 kilogram optekenen." Er wordt aan toegevoegd dat aan de lidstaten een recyclageniveau van 55 procent werd gevraagd. Alle landen zijn daar volgens Europen ook in geslaagd. België, Nederland en Duitsland lieten recyclagescores van meer dan 70 procent optekenen. Nieuwe lidstaten krijgen tot het midden van het decennium om het gevraagde niveau te halen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home