Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 19, 2011

Eenvoud wordt cruciaal voor online retailers

De voorbije twee jaar zijn er op het gebied van e-commerce belangrijke vorderingen gemaakt, maar er is nog altijd een belangrijke groeimarge. Dat zegt Mark Begin, president van Asknet, gespecialiseerd in diensten voor e-commerce. Hij merkt daarbij op dat online merken dit jaar vooral met de uitdaging zullen worden geconfronteerd om hun processen te stroomlijnen, zodat de aankoopprocedures eenvoudiger worden over de hele waaier van platformen, gaan van websites tot sociale media en mobiele toepassingen.

"De volgende jaren zal de efficiëntie van e-commerce nog gevoelig worden opgedreven," merkt Mark Begin op tegenover het webmagazine Bizreport.com. "Daardoor zullen online retailers bijzonder snel evolueren en hun bereik en de consumentenervaring gevoelig verbeteren. Bovendien zullen de online retailers ook een globaal klantenbestand uitbouwen. Het gaat eigenlijk over een natuurlijke evolutie. Cruciaal daarbij zal echter de mogelijkheid van de retailers worden om hun aanbod snel te stroomlijnen."

"Ook gevestigde merken zullen moeten evolueren indien ze willen vermijden dat ze de consumenten van zich vervreemden," voert Begin nog aan. "Op dit ogenblik gebruiken veel retailers nog verschillende systemen voor klanten, leveranciers en andere belanghebbenden. Door die verschillende systemen wordt het echter steeds moeilijker om uit te zoeken welke toepassingen hun doelstellingen optimaal bereiken."

Labels: ,

Hersenen vormen een opdrachten-machine

Het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor visueel lezen, heeft in werkelijkheid geen beelden nodig. Dat betekent dat het menselijk brein een opdrachten-machine in plaats van een sensor-machine is. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hebrew University in Jeruzalem. Uit een onderzoek van hersenscans van proefpersonen die van hun geboorte blind waren en braille lazen, bleek dat ze activiteit vertoonden in dezelfde gebieden van het brein als ziende mensen.

"Deze resultaten zijn in tegenspraak met de theorie dat de menselijke hersenen verdeeld zijn in gebieden die gespecialiseerd in de verwerking van informatie die aangereikt wordt door één bepaald zintuig," merkt onderzoeksleider Amir Amedi op tegenover het wegmagazine healthdaynews. "Het menselijk brein is geen sensor-machine, hoewel dat vaak zo lijkt. In werkelijkheid zijn de hersenen een opdrachten-machine."

"Een hersenfunctie kan een unieke opdracht vervullen, ongeacht het karakter van de zintuiglijke input," verduidelijkt Amedi. Hij voegt er aan toe dat lezen een relatief recente uitvinding is. Aangenomen wordt dat de mens immers pas 5.400 jaar geleden is beginnen te lezen. Bovendien is het gebruik van het braille-schrift minder dan tweehonderd jaar oud. Op die korte tijd kan de evolutie volgens de wetenschapper geen hersenmodule hebben ontwikkeld die specifiek toegespitst is op het lezen.

Labels: ,

Collega's hebben nood aan een bijscholing

Een groot gedeelte van de werknemers is van mening dat collega's best een bijscholing zouden kunnen volgen. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van opleidingsspecialist Driessen HRM Payroll bij ambtenaren en onderwijzend personeel. Daarbij wordt opgemerkt dat 80 procent van de ondervraagden dat een bijscholing nuttig zou kunnen zijn voor een aantal collega's. Eén op drie ondervraagden geeft aan zelf ook een directe behoefte te hebben aan een opleiding.

"Naast de kritische houding richting collega’s denkt 56 procent ook zijn eigen werk beter te kunnen doen als men een aanvullende opleiding gevolgd heeft," merken de onderzoekers op. "Bovendien beschouwt 95 procent opleidingsmogelijkheden een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde." Er wordt wel aan toegevoegd dat medewerkers wel erg bescheiden blijven wanneer ze een diploma of een certificaat hebben behaald.

Slechts iets meer dan 10 procent van het personeel binnen het onderwijs zou een opleidingscertificaat of diploma zichtbaar aan de muur hangen. Binnen de overheid zou zelfs minder dan 6 procent dat certificaat duidelijk zichtbaar aanbrengen. De onderzoekers merken nog op dat vooral medewerkers tussen vijfendertig en vierenveertig jaar voorstander zijn van opleidingen. In die leeftijdsgroep heeft meer dan 40 procent een directe behoefte aan een opleiding of training. Vanaf 45 jaar zegt echter gemiddeld 70 procent geen behoefte te hebben aan een opleiding.

Labels: ,

Grote samenlevingsgroepen oorzaak van uniek stemgeluid

Personen met een uniek stemgeluid hebben hun talent waarschijnlijk te danken aan de sociale omgeving van hun voorouders. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Californië. Opgemerkt wordt dat de voorouders van mensen met een bijzondere stem wellicht in relatief grote groepen leefden, waardoor ze een meer uniek stemgeluid dienden te ontwikkelen om op te vallen tussen alle andere stemmen.

"Hoe groter de groep, hoe meer inspanningen men moet doen om zich te onderscheiden," benadrukt onderzoeksleider Kimberly Pollard. "Wanneer men elke dag dag met dezelfde drie mensen omgaat, hoeft men zich niet te kleden zoals Lady Gaga om op te vallen. Maar in een groep van vijftig, honderd of tweehonderd mensen zou dat wel kunnen helpen.” De wetenschappers kwamen tot hun theorie over de evolutie van stemmen door een experiment met knaagdieren die in sociale groepen van verschillende groottes leven.

De onderzoekers registreerden daarbij de angstkreet van individuele exemplaren die werden gevangen. Uit het onderzoek bleek dat knaagdieren uit grote levensgemeenschappen over het algemeen een meer uniek stemgeluid hebben dan knaagdieren uit een kleiner sociaal verband. Volgens de onderzoekers is die conclusie waarschijnlijk ook van toepassing op mensen. "De verschillen in stemmen bij knaagdieren kan men vergelijken met de verschillende stemmen van mensen," merkte Pollard op. "Elke kreet van een dier heeft zijn eigen vocale stempel."

Labels: ,

Windenergie heeft ook mogelijkheden in autosector

Twee Duitsers hebben in Australië een autotrip van vijfduizend kilometer grotendeels kunnen afleggen op basis van windenergie. De rit vormde de eerste grote test voor het prototype van hun Wind Explorer, dat werk op basis van elektriciteit uit een lithium-accu. Televisie-presentator Dirk Gion en ingenieur Stefan Simmerer hoopten met de actie aan te tonen dat het nu al mogelijk is om veel kilometers af te leggen dankzij de wind. De tocht duurde in totaal achttien dagen.

De twee Duitsers lieten hun auto, gemaakt van koolstofvezel en fietsbanden, tijdens de nacht opladen aan de hand van een mobiele windturbine. In een aantal gevallen werd bij het opwekken van energie ook gebruik gemaakt van een vlieger. Een aantal keer was de wind te veel gaan liggen en werd de auto aangesloten op het elektriciteitsnet bij campings en wasserettes. Uiteindelijk konden Gion en Simmerer 2.480 kilometer afleggen dankzij een windturbine, tegen 480 kilometer met een vlieger en 2.100 kilometer op basis van het elektriciteitsnet.

"Doordat we elektriciteit moesten aftappen, hebben we ongeveer tien Australische dollar extra moeten betalen," aldus Gion, die er wel aan toevoegde dat de auto nog niet klaar is voor praktisch gebruik. Hij voegde er echter aan toe te hopen dat binnen de volgende tien jaar een grote ontwikkeling zal kunnen worden opgemerkt op het gebied van windaangedreven wagens. Dat vertrouwen baseert Gion op het feit dat de tweehonderd kilogram wegende auto snelheden kon bereiken van negentig kilometer per uur en onderweg temperaturen tussen de nul en de zestig graden kon weerstaan.

Labels: , ,

Steeds meer jongeren willen ondernemer worden

Steeds meer jongeren willen ondernemer worden. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Stichting Jong Ondernemen. Daar wordt opgemerkt dat het aantal aanmeldingen voor onderwijsprogramma’s voor ondernemers tijdens het voorbije jaar met 10 procent is gestegen. De Nederlandse ondernemingsorganisatie VNO-NCW heeft het over een erg positieve ontwikkeling. Er wordt immers opgemerkt dat jonge ondernemers essentieel zijn voor de groei van de werkgelegenheid en de innovatiekracht van de economie.

Ook Nederlandse onderwijsinstellingen juichen deze ontwikkeling eveneens toe. Daar wordt opgemerkt dat ondernemende jongeren weerbaarder blijken te zijn en meer verantwoordelijkheid nemen. Jongeren blijken volgens de onderzoekers niet hun hele leven bij één baas te willen werken, maar zoeken naar manieren om op een meer uitdagende manier vorm te geven aan hun ambities. Dat beeld is volgens de onderzoekers op alle onderwijsniveaus waar te nemen. Er wordt aan toegevoegd dat bepaalde vormen van ondernemen al in de basisschool populair blijkt te zijn.

“Veel jonge ondernemers zetten innovatieve en gewaagde producten op de markt die hoog scoren op gebruiksgemak of juist op milieuverantwoord ondernemen," merkt Bernard Wientjes, voorzitter van VNM-NCW, op tegenover het webmagazine nu.nl. "Juist daarom is het een goede zaak dat steeds meer jongeren ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te richten. “Ondernemerschap is van groot belang voor de ontwikkeling van de economie. Jonge ondernemers die durven te innoveren zijn de werkgevers van de toekomst.”

Labels:

Alleen internet heeft impact op zakelijke aankoopbeslissing

Alleen het internet beïnvloedt duidelijk de zakelijke aankoopbeslissingen van ondernemers. Dat blijkt uit onderzoek van het webmagazine BusinessCompleet.nl bij Nederlandse ondernemers. Daarbij kwam naar voor dat 68 procent van de ondernemers aangeeft dat alleen het internet veel tot zeer veel invloed heeft op hun zakelijke aankoopbeslissingen. Televisie, radio en buitenreclame scoren gevoelig lager. Deze media hebben bij een grote meerderheid van 95 procent weinig tot geen invloed.

De gedrukte media doen het iets beter bij ondernemers. Volgens 21 procent van de ondernemers hebben kranten en tijdschriften veel of zeer veel invloed op hun zakelijke aankoopbeslissingen. Voor bijna 79 procent is deze invloed daarentegen bijzonder laag of onbestaande. "Het internet heeft pas echt de ondernemer veroverd," stipt BusinessCompleet.nl aan. "Slechts iets meer dan 30 procent ondervindt weinig tot geen invloed van internet. Daarmee heeft internet een aanzienlijk grotere invloed op ondernemers dan alle andere media."

Door de slechte score van televisie kan er volgens de onderzoekers opgemerkt worden dat de zware investeringen in televisie-reclamespots geen zin hebben voor adverteerders die zich richten op de zakelijke markt. "Radio en buitenreclame scoren zo mogelijk nog slechter," aldus BusinessCompleet. "De uitkomsten zijn echt wel denkstof voor adverteerders en reclamebureaus die hun budgetten op een effectieve manier willen inzetten."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Paul Otellini, de topman van chipfabrikant Intel, is benoemd tot adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama. Otellini zetelt voortaan in een speciale raad die Obama zal moeten adviseren over het versterken van de arbeidsmarkt en innovatie van de economie. Otellini wordt lid van de presidentiële Raad voor Banen en Competiviteit, die begin dit jaar werds opgezet. Het adviesorgaan wordt geleid door Jeffrey Immelt, de topman van het grote industriële concern General Electric. Andere leden van de raad zullen de komende weken bekend worden gemaakt. Obama had eerder ook een ontmoeting met verschillende kopstukken uit Silicon Valley, zoals Apple-topman Steve Jobs, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, Google-topman Eric Schmidt en Twitter-topman Dick Costello. De groep sprak over het versterken van de Amerikaanse banenmarkt en de economie door middel van technologische innovatie.


De Russische autoconstructeur Sollers gaat een samenwerkingsverband aan met de Amerikaanse autobouwer Ford. Begin vorig jaar had Sollers nochtans een samenwerking aangekondigd met de Italiaanse groep Fiat, waarbij gestreefd werd naar een productie van een half miljoen wagens per jaar op de Russische markt. Sollers heeft nu echter aangekondigd dat de onderhandelingen met Fiat worden stopgezet. Nadien werd aangekondigd dat er een protocolakkoord werd getekend voor de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming met het Amerikaanse Ford. De gezamenlijke onderneming moet tegen eind dit jaar instaan voor de productie van Ford-wagens op de lijnen van fabrieken van de twee constructeurs in de streek van Sint-Petersburg in het noordwesten van Rusland en in Tatarstan.


De lidstaten van de Europese Unie hebben sinds het begin van de eeuw bijna 11 miljard euro aan staatssteun gerecupereerd omdat de steun niet in overeenstemming was met de Europese concurrentieregels. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Sinds het begin van het nieuwe millennium boog de Commissie zich over 2.375 gevallen van staatssteun. Daartussen bevonden zich ook 102 Belgische dossiers. In 146 zaken beval de Europese Commissie Commissie de terugbetaling van illegale steun voor een totaal bedrag van 12,7 miljard euro. Daarvan is volgens cijfers van de Europese Commissie intussen 10,9 miljard euro gerecupereerd. De resterende sommen vormen nog steeds onderwerp van procedures. Ook kon ongeveer 10 procent van de steun niet gerecupereerd worden wegens het faillissement van de steuntrekkers.


De Europese Commissie heeft België en twintig andere lidstaten van de Europese Unie op de vingers getikt omdat ze niet klaar zijn om mobiele satellietdiensten in te voeren. Drie jaar geleden raakten het Europees Parlement en de regeringen het erover eens dat tegen mei van dit jaar in alle lidstaten mobiele satellietdiensten moeten zijn ingevoerd. De Europese Commissie stelt echter vast dat eenentwintig lidstaten nog niet alle noodzakelijke regelgeving hebben goedgekeurd. Neelie Kroes, Europees Commissaris voor digitale zaken, heeft de betrokken lidstaten nu verzocht de resterende wettelijke onzekerheden, zoals licentierechten, dringend weg te nemen. Alle nodige uitvoeringsmaatregelen moeten nu volgens Kroes zonder verder uitstel worden goedgekeurd. De Europese Commissie selecteerde meer dan twintig maanden geleden Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited om de mobiele satellietdiensten aan te bieden. Ook aan hen worden extra inspanningen gevraagd.


Jamie Dimon, topman van zakenbank JPMorgan Chase, kreeg voor het voorbije jaar een bonus van 17 miljoen dollar. Dat is een vijfde meer dan het jaar voordien. Dimon heeft daarmee een grote voorsprong op zijn collega's. Lloyd Blankfein van Goldman Sachs ontving voor het afgelopen jaar een bonus van 12,6 miljoen dollar. Brian Moynihan van Bank of America kreeg een enveloppe van 9,1 miljoen dollar, ondanks een miljardenverlies van de bank. De toplui mogen hun aandelen wel pas binnen enkele jaren te gelde maken, wat hen moet aanzetten minder risico te nemen. Het vast loon van Dimon bedraagt 1 miljoen dollar. JPMorgan Chase is wel met afstand de best verdienende bank op Wall Street. Vorig jaar boekte de financiële groep een winst van 17,4 miljard dollar. Tijdens de financiële crisis lijfde de bank het failliete Bear Stearns en de spaarbank Washington Mutual in. JPMorgan Chase kon ook als enige verliezen vermijden.


De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 149 miljoen euro. Dat is een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met bijna 8 procent tot 3,52 miljard euro. In totaal liet de Nederlandse maatschappij het voorbije jaar 16,4 miljard reizigerskilometers optekenen. Dat is een lichte toename tegenover het jaar voordien. Ondanks de verbeterde resultaten zegt Bert Meerstadt, topman van de Nederlandse Spoorwegen, met gemengde gevoelens terug te kijken op het afgelopen jaar. In de winterse omstandigheden aan het begin en eind van vorig jaar heeft de maatschappij volgens hem aan de klanten niet de dienstverlening geboden die verwacht mocht worden. Ook het uitvallen van de nieuwe Sprinter-treinen was volgens Meerstadt een onaangename verrassing.


De centrale bank van China heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de inflatie, aangewakkerd door de boom in de vastgoedsector, te beteugelen. De Chinese banken moeten voortaan meer reserves aanleggen. Het is al de tweede keer dit jaar dat een dergelijke maatregel wordt doorgevoerd. Begin februari trok de centrale bank al eens de interestvoet op en eind vorig jaar werd de rente al twee keer verhoogd. De reserves die Chinese banken moeten aanhouden, werden vorig jaar al zes keer opgetrokken. China vreest voor een zeepbel in de vastgoedsector. De grote economische groei van meer dan 10 procent en overvloed aan liquiditeiten in China, maken dat er volop wordt gebouwd en geïnvesteerd in vastgoed. De kredieten in China bereikten het afgelopen jaar een recordhoogte. Ook de prijzen van huizen blijven stijgen. De inflatie piekte in januari op 4,9 procent en analisten verwachten dat dit niveau de komende maanden niet zal dalen.


De Mexicaanse autobouwer Mastretta profiteert van de commotie die is ontstaan door de denigrerende opmerkingen van het Britse televisieprogramma Top Gear over Mexica en het automerk. De website van Mastretta werd op slag overrompeld door bezoekers en ook de fabriek noteerde een toename van geïnteresseerden. Maar ook de verkoopcijfers stegen. General manager Carlos Mastretta zegt al verscheidene akkoorden te hebben gesloten met verdelers in Europa. Ook in Brazilië en Chili zouden gesprekken zijn opgestart en er zouden ook orders binnen komen uit de Verenigde Staten. Mastretta zal over anderhalve maand zelfs zijn wagens op de Britse markt introduceren. In Mexico kent het merk al meer dan twintig jaar een uitstekende verkoop. Mastretta ontwerpt er onder meer de voertuigen voor het openbaar vervoer. Maar ook daar zou Top Gear voor een hernieuwde belangstelling hebben gezorgd.


Luchtvaartmaatschappijen mogen mindervaliden met medische apparatuur niet weigeren. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, bevestigd. Volgens Kallas mogen alleen veiligheidsredenen een motief zijn voor eventuele uitsluitingen. Gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit mogen volgens Kallas niet simpelweg worden geweigerd omdat ze bijvoorbeeld beademingsapparatuur meenemen. Critici van de luchtvaartmaatschappijen stellen dat bewegingsvrijheid een groot goed is van de Europese Unie en dus moet gewaarborgd worden, maar dat geldt volgens hen ook voor gehandicapten. Er wordt aan toegevoegd dat de meeste luchtvaartmaatschappijen zich aan een ongelijke behandeling schuldig maken. Opgemerkt wordt dat gehandicapten vaak pas op de dag van vertrek te horen krijgen dat er voor hen geen plaats is.


Voor de allereerste keer zijn er wereldwijd meer smartphones verkocht dan personal computers. Uit een onderzoek van het bureau IDC blijkt dat er tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar 100,0 miljoen smartphones werden verkocht. Dat is een stijging met 87 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Bij de computers werd een stijging met 3 procent tot 91,1 miljoen exemplaren genoteerd. Analist Ramon Llamas wijst er echter op dat de twee bovenstaande trends niet noodzakelijk gerelateerd zijn. Smartphones en computers dienen volgens Llamas immers verschillende doelen en de meeste consumenten hebben beide toestellen nodig. De computer-verkopen staan echter wel in toenemende mate onder druk van tabletcomputers, vooral van de iPad van Apple. Smartphoneverkopen kennen door de dalende prijzen een groeiende populariteit. Ook de populariteit van Google’s besturingssysteem Android draagt bij aan de stijgende verkoopcijfers.



De rechtbank in Alkmaar heeft het Nederlandse bedrijf Heddes Bouwgroep failliet verklaard. Daardoor dreigen 325 banen verloren te gaan. Heddes Bouwgroep had eerder nog gemeld op korte termijn uitstel van betaling te willen aanvragen. Kees van Iwaarden, topman van Heddes, ging naar eigen zeggen echter tot een faillissementsaanvraag over omdat hij de onzekerheid bij een uitstel van betaling ongewenst vindt voor zowel medewerkers, leveranciers als onderaannemers. Van Iwaarden zegt mogelijkheden te zien voor een doorstart van het bedrijf in afgeslankte vorm. De financiële problemen bij Heddes Bouwgroep ontstonden toen huisbankier Deutsche Bank Nederland weigerde het bedrijf van meer kredietruimte te voorzien. De bank waagde zich hier niet aan kredietverlening door een conflict tussen Heddes en de gemeente Hoorn, die een schadeclaim van 10 miljoen euro heeft lopen tegen het bedrijf.


Het Amerikaanse chemieconcern LyondellBasell heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 874 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geboekt van 850 miljoen dollar, toen het concern een gerechtelijk akkoord had lopen. De omzet steeg met 20 procent tot 10,6 miljard dollar. Het chemieconcern zegt wel het voorbije jaar last gehad te hebben van hogere grondstoffenprijzen in Auropa. Vooral koolwaterstof werd duurder. Ook had het bedrijf last van lagere volumes en marges bij onder meer polyolefine, dat onder meer in plastic wordt verwerkt. LyondellBasell wist de hogere kosten op andere producten echter door te berekenen aan de afnemers. LyondellBasell zei ook dat de verkoopprijzen van chemicaliën en polyolefine momenteel worden aangepast aan hogere kosten voor nafta, een bijproduct uit de destillatie van ruwe olie.


De Amerikaanse chemiegroep DuPont heeft de aanmeldingstermijn voor het bod op zijn Deense branchegenoot Danisco verlengd. De reden daarvoor is dat toezichthouders meer tijd nodig hebben om de effecten van de beoogde transactie op de chemiesector te onderzoeken. DuPont maakte bekend dat de aanmeldingstermijn tot begin april wordt verlengd. DuPont bracht tijdens de eerste helft van de maand januari van dit jaar een bod uit van 5,8 miljard dollar op Danisco. Sindsdien is ongeveer 5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal aan de Amerikanen aangeboden. DuPont wil het bod gestand doen bij aanmelding van 90 procent, maar heeft al aangegeven eventueel te zakken naar 80 procent. Steeds meer aandeelhouders van Danisco keren zich tegen het bod. Er wordt opgemerkt dat DuPont de waarde van hun bedrijf onderschat.


De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) heeft bijna alle aandelen van de Nederlandse vaccinproducent Crucell in bezit. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt bij het aflopen van de aanmeldingsperiode. Bij het verstrijken van die deadline bezat de Amerikaanse groep iets meer dan 95 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Crucell. De kandidaat-overnemer zal eerstdaags aangeven of het overnamebod gestand zal worden gedaan. Het Amerikaanse bedrijf wil Crucell overnemen voor een bedrag van 1,75 miljard euro. Een aantal belangrijke aandeelhouders van Crucell hadden zich oorspronkelijk tegen het overnamebod verzet omdat ze ervan uitgingen dat het Nederlandse bedrijf meer waard was dan de biedingsprijs. De Van Herk Groep, met een belang van 11,9 procent de tweede grootste aandeelhouder van Crucell, wijzigde uiteindelijk echter zijn standpunt en bracht zijn aandelen aan.


Het uitgeefconcern Reed Elsevier heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,06 miljard pond sterling. Dat betekende een minieme daling tegenover het jaar voordien, toen een omzet van 6,05 miljard pond sterling werd opgetekend. De winst bleef status-quo op 1,28 miljard pond. Erik Engstrom, topman van Reed Elsevier, zegt dat de marktomstandigheden tijdens het voorbije jaar stilaan zijn verbeterd. Hij voegde er aan toe dat de meeste markten van Reed Elsevier op dit ogenblik op zijn minst stabiel zijn. Over het algemeen verwacht hij een geleidelijk herstel en een aanhoudende verbetering van de prestaties. Daarbij wordt voor de Elsevier-divisie een matige omzetgroei verwacht, maar in de verzekeringstak van divisie LexisNexis Risk Solutions wordt een grotere vooruitgang in het vooruitzicht gesteld, net zoals voor Reed Business Informations. Voor Reed Exhibitions spreekt het bedrijf van een bemoedigende outlook.


Meer Nieuws

Friday, February 18, 2011

Artsen moeten voorzichtigheid in acht nemen bij sociale media

Sommige artsen posten onethische en onprofessionele content op Twitter. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan School of Medicine and Health Sciences aan de George Washington University. De onderzoekers voegen er aan toe dat deze resultaten een aanwijzing zijn dat er mogelijk een grotere controle nodig is op het gebruik van sociale media door geneesheren. Onderzoeksleider Katherine Chretien merkt op dat Twitter een belangrijk kanaal kan vormen voor geneeskunde, maar voegt er aan toe dat daar heel voorzichtig moet mee worden omgesprongen.

Uit een onderzoek van ruim vijfduizend tweets van 260 Amerikaanse geneesheren met minstens vijfhonderd volgelingen blijkt dat 3 procent van de berichten onprofessioneel waren. Daarbij wordt gewag gemaakt van grof taalgebruik, potentiële inbreuken tegen de privacy van de patiënten, seksueel getint materiaal en discriminatie. Nog eens 1 procent omvatte onbewezen claims voor producten die op de website van de betrokken te koop werden aangeboden of herhaaldelijke promoties voor specifieke geneesmiddelen.

Tien tweets over medische therapieën waren in tegenspraak met de gekende medische kennis of richtlijnen, waardoor de gezondheid van de patiënten volgens de onderzoekers mogelijk in het gedrang zou kunnen worden gebracht. Katherine Chretien merkt wel op dat Twitter een uitstekend kanaal zal zijn om gezondheidsinformatie te verspreiden en de kennis bij de bevolking over gezondheid op te voeren, maar merkt op dat men moet oppassen met persoonlijke berichten omdat men dan dreigt persoonlijke gezondheidsinformatie te lekken.

Labels: ,

Faillissement dreigt voor Nederlandse hogesnelheidstrein

De Nederlandse Spoorwegen (NS) dreigen de hogesnelheidstrein kwijt te raken. High Speed Alliance (HSA), het bedrijf dat de supersnelle trein exploiteert, is immers zwaar verlieslatend. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Spoorwegen. Er zou rekening mee moeten gehouden worden dat High Speed Alliance volgend jaar failliet zou kunnen zijn. De aandeelhouders zouden dan samen 298 miljoen euro kwijt zijn. High Speed Alliance is voor 95 procent in handen van de Nederlandse Spoorwegen. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft het resterend pakket van 5 procent.

"Volgens de Nederlandse Spoorwegen zijn de financiële problemen te wijten aan een vergoeding van 166 miljoen euro die jaarlijks moet betaald worden," aldus de Nederlandse krant De Telegraaf. Reizigers zouden daarentegen weinig merken van de problemen. Na en faillissement blijft de trein immers nog een jaar rijden op kosten van de Nederlandse overheid, waarna een nieuw vervoersbedrijf in het project zou stappen.

Het Nederlandse ministerie van infrastructuur rekende erop dat de Nederlandse Spoorwegen op vijftien jaar tijd een bedrag van 2,5 miljard euro zouden betalen voor het gebruik van de hogesnelheidslijn. "Een nieuwe vervoerder zal dat bedrag vermoedelijk niet uittrekken," merkt De Telegraaf nog op. Melanie Schultz van Haegen, Nederlands minister van infrastructuur, meldde eerder dat getracht zou worden om tegen de zomer een oplossing te vinden voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn.

De problemen zouden onder meer te wijten zijn aan een gebrek aan reizigers op de verbinding tussen Amsterdam en Antwerpen. Vooral het traject tussen Amsterdam en Rotterdam zou weinig populair zijn. Het duurdere ticket zou de beperkte tijdwinst niet verantwoorden. De prijzen voor de verbinding werden onlangs daarom al eens verlaagd.

Labels: , , ,

Verenigde Staten moeten meer fietspaden aanleggen

Het gebruik van afzonderlijke fietsbanen, met een fysieke afscheiding ten opzichte van het autoverkeer, zorgen duidelijk voor een afname van het aantal ongevallen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de Harvard School of Public Health uit Boston. Volgens onderzoeksleider Anne Lusk daalt het aantal gewonde fietsers door de afzonderlijke fietsbanen met 28 procent. Er wordt aan toegevoegd dat vele Amerikanen angst hebben om zich met de fiets tussen het andere verkeer te mengen. De onderzoekers zeggen dan ook aan te sturen op de bouw van gescheiden fietspaden.

Uit cijfers van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration raakten twee jaar geleden 51.000 Amerikaanse fietsers gewond bij ongevallen met motorvoertuigen. Die ongevallen vertegenwoordigden 2 procent van alle fatale verkeersincidenten. In de Verenigde Staten zijn afzonderlijke fietsbanen een zeldzaam fenomeen. In het beste geval worden de fietspaden met geschilderde lijnen van het autoverkeer afgescheiden.

De onderzoekers wijzen erop dat Nederland ongeveer 18.000 mijl gescheiden fietsbanen telt. Over de hele Verenigde Staten zouden in totaal amper 20 mijl gelijkaardige fietstrajecten te vinden zijn, vooral in New York, Portland en Seattle. Er wordt aan toegevoegd dat slechts 0,5 procent van alle Amerikanen met de fiets naar het werk rijdt. Slechts één kwart van die fietsende beroepspopulatie bestaat uit vrouwen. Lusk wijst erop dat fietsers in de Verenigde Staten ook zesentwintig keer meer kans hebben om gewond te raken dan in Nederland.

Labels: , ,

Wereldwijde bieratlas wordt grondig hertekend

Traditionele bierlanden consumeren steeds minder bier. In landen die traditioneel eerder voor wijn of sterke drank kiezen, wordt een omgekeerd trend opgemerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leuven. De relatie met bierconsumptie heeft volgens de onderzoekers een omgekeerde U-vorm. Bierconsumptie groeit in eerste instantie als het inkomen toeneemt, maar daalt vervolgens weer als het inkomen nog hoger wordt.

"In groeilanden kent de bierconsumptie een constante stijging," aldus het webmagazine nu.nl. Onlangs nam China de fakkel van de Verenigde Staten over als grootste biereconomie ter wereld. Dertig jaar geleden consumeerde China nog vrijwel geen bier, maar inmiddels vertegenwoordigt het land 20 procent van de wereldwijde biermarkt. Ook andere groeilanden, zoals Rusland en Brazilië, kennen een stijgende bierconsumptie. De verschuivingen zijn onder meer te verklaren door de stijgende inkomens.

Ook religie heeft volgens de onderzoekers een impact op de bierconsumptie. In landen met een grote aanwezigheid van het jodendom en de islam blijft de bierconsumptie beperkt, terwijl katholieke en protestantse landen een grotere biermarkt hebben. Tevens blijkt dat de bierconsumptie hoger ligt in landen met een gematigd klimaat, terwijl ook het relatieve prijsniveau van bier ten opzichte van wijn een rol spelen.

Opmerkelijk is volgens de onderzoekers dat veel regio’s die tegenwoordig niet meer met bier geassiocieerd worden, vroeger wel degelijk een belangrijke consumptie kenden. Onder meer waren de oude Egyptenaren bijvoorbeeld dol op bier. Grieken en Romeinen dronken echter uitsluitend wijn. Bierdrinkers werden door hen als ongeciviliseerde barbaren bestempeld.

Labels: ,

Sociale media nog niet gemeengoed bij bedrijven

Grote en middelgrote beursgenoteerde bedrijven zijn nog maar matig actief op Twitter, LinkedIn en Facebook. Wel begint hun aanwezigheid op social media te groeien. Dat is de conclusie van een onderzoek van Citigate First Financial. Volgens de onderzoekers worstelen de bedrijven vooral nog met het bepalen van een geschikte strategie. Ondernemingen zouden vooral vrezen voor een impact op de eenheid van de communicatie en het voortijdig uitlekken van belangrijke bedrijfsinformatie.

De populairste social media onder de beursgenoteerde bedrijven zijn LinkedIn en Twitter. Ongeveer 90 procent van de grote en middelgrote ondernemingen is actief op LinkedIn. Het overgrote deel van de bedrijven gebruikt het medium om te monitoren wat er over het bedrijf wordt getweet of om één of enkele keren per week van zich te laten horen. Ook is een substantieel aantal bedrijven actief op Facebook of op een eigen YouTube-kanaal. Grotere bedrijven zijn meer actief in sociale media dan middelgrote ondernemingen.

Citigate First Financial benadrukt het belang van goede compliance-afspraken en bewuste strategische keuzes voordat beursgenoteerde ondernemingen echt actief worden met sociale media. "Voorafgaand aan die stap zou iedere onderneming op dit ogenblik al moeten beginnen met het monitoren van social media, zodat men een goed idee heeft over de inhoud van de berichten die in sociale media over het bedrijf de ronde doen en een helder en compleet beeld te blijven houden van de reputatie van het bedrijf," wordt er opgemerkt.

Labels:

Tablets kennen groeiende populariteit bij ondernemers

Tablets kennen bij ondernemers een groeiende populariteit. Dat is de conclusie van een enquête van het webmagazine BusinessCompleet.nl bij Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen. Gebleken is dat 11 procent van de ondernemers al een tablet-computer, zoals een iPad of een Samsung Galaxy Tab, in bezit heeft. Daarnaast zegt 47 procent geïnteresseerd te zijn om zich in de nabije toekomst een tablet-computer aan te kopen.

Tablets zijn volgens BusinessCompleet.nl populair bij ondernemers van alle leeftijden. Het verschil tussen jongere en oudere ondernemers is volgens de onderzoekers opmerkelijk klein, waarbij twintigers iets minder enthousiast blijken te zijn dan dertigers. De respondenten geven aan dat de tablet gebruikt wordt voor privédoeleinden (80 procent), het zoeken van zakelijke informatie (74 procent), het lezen van nieuwsberichten (54 procent) en hobby-activiteiten (36 procent).

Door een aantal ondernemers wordt aangegeven dat een tablet bijzonder handig is voor het geven van presentaties aan opdrachtgevers en prospects. Sommigen voegen er aan toe dat een tablet bovendien het moderne en innovatieve imago van het bedrijf ondersteunt. Er wordt aan toegevoegd dat een tablet ook een uitstekende e-reader is en als een draagbaar productiviteitscentrum kan worden gebruikt. Ook wordt opgemerkt dat een tablet voor meetings beter geschikt is dan een computer, die met zijn scherm storend zou kunnen werken.

Labels: ,

Nalatenschap Michael Jackson heeft al 310 miljoen dollar verdiend

Michael Jackson heeft na zijn dood al ruim 310 miljoen dollar verdiend. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die entertainmentwebsite TMZ in handen kreeg. Muziektijdschrift Billboard had in juni vorig jaar geraamd dat die inkomsten al tot 1 miljard dollar waren opgelopen. Het kapitaal van Jackson groeit nog altijd door inkomsten uit muziekrechten, albumverkoop en de film This Is It. Uit de rechtbankdocumenten blijkt echter ook dat Jackson nog 400 miljoen dollar aan schulden heeft openstaan.

Het erfgoed van Michael Jackson wordt sinds de dood van de zanger ruim anderhalf jaar geleden beheerd door advocaat John Branca en muziekbaas John McClain. De beheerders hebben sinds het overlijden van Jackson al 159 miljoen dollar uitgegeven aan onder meer het aflossen van schulden, belasting en steun voor de moeder en kinderen van de zanger. Ook zelf krijgen ze een salaris uit het vermogen uitbetaald. In de rechtbankdocumenten wordt benadrukt dat de beheerders een goede resultaten hebben laten optekenen bij het afbouwen van de schulden van de zanger.

Uit de rechtbankpapieren blijkt dat er momenteel 65 claims aan het adres van Jacksons nalatenschap zijn ingediend. Onder meer loopt er een zaak over de rechten van de videoclip Thriller. John Branca en John McClain waren door Jackson zelf in zijn testament als beheerder van zijn nalatenschap aangeduid. Waarnemers verwachten dat de nalatenschap van Jackson ook de volgende jaren nog belangrijke inkomsten zullen kunnen opleveren. Jackson heeft met Thriller het bestverkochte album uit de geschiedenis op zijn naam staan.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement heeft zijn toestemming gegeven aan het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Korea. Het gaat om de meest ambitieuze handelsovereenkomst uit de annalen van de Europese Unie. De nieuwe overeenkomst kan vanaf juli in werking treden. In het akkoord zijn ook maatregelen genomen om de Europese industrie te beschermen tegen een plotse toename van Zuid-Koreaanse import in kwetsbare sectoren zoals de autosector en de textielindustrie. Afspraak is dat beide partijen binnen een bestek van vijf jaar een einde maken aan bijna alle importtarieven. Ook verdwijnt een aanzienlijk deel van de non-tarifaire handelsbelemmeringen, zoals bepaalde regels en normen voor auto's, geneesmiddelen en elektronica. Onderzoek voorspelt dat de handel tussen de twee regio's tijdens de komende twintig jaar ruimschoots zal verdubbelen. De handel in goederen tussen Europa en Zuid-Korea was twee jaar geleden al meer dan 50 miljard euro waard.


Jeroen van der Veer, gewezen topman van het olieconcern Shell, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Philips. Van der Veer volgt bij het elektronicaconcern begin april Jan-Michiel Hessels op. Hij kwam zeven jaar geleden aan het hoofd van Shell, tot hij twee jaar geleden terugtrad. Hessels was bijna twaalf jaar commissaris en de afgelopen drie jaar president-commissaris. Van der Veer zetelt bijna twee jaar in de raad van commissarissen van Philips en is ook commissaris bij Shell, bankverzekeraar ING en levensmiddelenproducent Unilever. De benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Die zullen daarover tijdens de jaarlijkse algemene vergadering eind maart moeten beslissen. Daar moet ook Frans van Houten als nieuwe bestuursvoorzitter worden aangesteld. Dan wordt ook Ron Wirahadiraksa als de nieuwe financiële directeur van het concern bekrachtigd.


Incheon International Airport in Seoul is door de Airports Council International (ACI) uitgeroepen tot de beste luchthaven van de wereld. Het is de zesde keer op rij dat Incheon de eerste plaats in de wacht sleept. De top vijf bestaat volledig uit Aziatische luchthavens. Op de tweede plaats staat de luchthaven van Singapore, gevolgd door Hongkong, Beijing en Shanghai Pudang. Volgens het onderzoek heeft Malta de beste luchthaven van Europa. In de andere regio's gaat de eerste plaats naar Kaapstad (Afrika), Cancun (Zuid-Amerika), Indianapolis (Noord-Amerika) en Dubai (Midden-Oosten). De grootste vooruitgang werd volgens het rapport geboekt door de Hongqiao-luchthaven in Shanghai. Er wordt aan toegevoegd dat de organisatie van grote evenementen vaak de belangrijkste reden zijn van verbeteringen, zoals Hongqiao te danken heeft aan de wereldtentoonstelling, maar ook kan opgemerkt worden in Kaapstad (wereldkampioenschap voetbal) en Vancouver (Olympische winterspelen).


Tot juni zullen in de Europese Unie geen invoertarieven meer geheven worden op bepaalde soorten graan. Op die manier wil Europa de prijs van het veevoeder drukken, om vooral aan de varkenshouders tegemoet te komen. De maatregel wordt toegepast op het graan van lage en middelmatige kwaliteit en op gerst. De invoerheffingen daarop bedragen respectievelijk 12 euro en 16 euro per ton en worden nu teruggebracht naar nul. Andere graansoorten genieten al enkele maanden van een verlaagde invoerheffing. Het ging daarbij om harde tarwe, zachte tarwe van hoge kwaliteit, maïs, rijst en gierst. Door de douanetarieven aan te passen, hoopt de Europese Unie de veevoederprijs, die nu al enkele maanden in stijgende lijn zit, af te remmen. Verwacht wordt dat de wereldwijde graanvoorraden dit jaar 62 miljoen ton lager zullen liggen dan vorig jaar.


De Russische oproerpolitie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij Inteko, het bedrijf van Elena Batourina, de rijkste vrouw van Rusland. Een woordvoerder van de Russische politie verduidelijkte dat de huiszoeking kaderde in het gerechtelijk onderzoek naar een diefstal van 12,76 miljard roebel, ongeveer 318 miljoen euro, bij de Bank van Moskou. De gerechtelijke autoriteiten hebben in december een onderzoek geopend naar de Bank van Moskou, één van de grootste commerciële banken van Rusland, nadat ze een verdachte lening aan het adres van Elena Batourina op het spoor waren gekomen. De bank, die onder de controle staat van het stadsbestuur van Moskou, kende twee jaar geleden een lening van 12,76 miljard roebel toe aan een maatschappij die nog maar drie maanden bestond en een kapitaal had van 10.000 roebel. De onderzoekers vermoeden dat Batourina achter die maatschappij zat en dat de lening bedoeld was om Inteko van het bankroet te redden.


Rekruteerder Randstad heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 3,89 miljard euro. Dat is een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 52 procent tot 161,5 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 14 procent tot 14,2 miljard euro opgetekend. Ben Noteboom, bestuursvoorzitter van Randstad, merkt dat het uitzendconcern zijn positie in veel belangrijke markten heeft verbeterd. Alleen op de Nederlandse thuismarkt staat het bedrijf onder druk. In een diensteneconomie zoals Nederland komt de vraag naar werk immers altijd wat later op gang. In Duitsland, waar fabrieken meer voor de export produceren, is het herstel het verst gevorderd. Ook in Noord-Amerika, Spanje en Italië werd naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen. Ook Frankrijk begon in de tweede helft van het jaar vaart te krijgen.


De Japanse luchtvaartmaatschappij Skymark Airlines heeft een contract getekend voor de aankoop van vier exemplaren van de Airbus A380. Daarmee is Skymark Airlines de eerste Japanse luchtvaartmaatschappij die de superjumbo van Airbus aankoopt. Door het nieuwe contract stijgt het orderboek voor de superjumbo tot 244 exemplaren. Skymark Airlines was tot nu toe uitsluitend als budgetvlieger actief op de binnenlandse Japanse markt. Met de Airbus A380 wil de maatschappij echter ook Europese luchthavens aan zijn bestemmingen toevoegen. Ook wil de maatschappij uitbreiden naar de markt van de zakenvluchten. Daarbij zou het bedrijf tickets aan de helft van de gangbare prijzen aanbieden. Londen wordt over drie jaar de eerste continentale bestemming van Skymark Airlines. Eén jaar later volgt Frankfurt en over zes jaar zou de maatschappij ook op Parijs vliegen.


De Amerikaanse financiële regulatoren bereiden sancties voor tegen veertien grote banken omdat er kritische gebreken en tekortkomingen zijn vastgesteld bij de procedures die ze toepasten bij het in beslag nemen van woningen tijdens de vastgoedcrisis. Dat heeft John Walsh, hoofd van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), gezegd tegenover de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat. Walsh preciseerde wel dat het slechts bij een klein aantal inbeslagnames fout was gelopen. De Amerikaanse regering legt de laatste hand aan de sancties en een reeks maatregelen die een herhaling van de misbruiken moeten voorkomen. Walsh wees erop dat de financiële instellingen onvoldoende maatregelen hebben genomen om controle uit te oefenen over derde partijen die bij de inbeslagnames waren betrokken. Hij stelde daarbij dat daarbij kostenefficiëntie de voorkeur kreeg op kwaliteit en accuraatheid.


Het Franse gerecht heeft op vraag van het Russische parket beslag laten leggen op twee jachten van de Russische miljardair Boris Berezovski. De jachten waren aangemeerd in de haven van Antibes aan de Azurenkust. Het Russische parket zegt 358 miljoen euro buitenlandse activa van Berezovski te willen recupereren. De Russische procureur-generaal Iouri Tschaika zegt dat er een plan is uitgewerkt om die gelden terug naar Rusland te halen. De zakenman Berezovski, die rijk geworden is tijdens de regeerperiode van de gewezen Russische president Boris Jeltsin, woont al jaren in Londen. Hij is een verwoed tegenstander van de Russische premier Vladimir Poetin. Berezovski is in Rusland al enkele keren veroordeeld voor het verduisteren van geld. Het Russische gerecht vraagt zijn uitlevering, maar de Britse regering weigert op dat verzoek in te gaan. Berezovski kreeg acht jaar geleden politiek asiel in Groot-Brittannië.


Karl-Theodor zu Guttenberg, Duits minister van defensie en mogelijke opvolger van bondskanselier Angela Merkel, wordt beschuldigd van plagiaat. De beschuldiging is afkomstig van Andreas Fischer-Lescano, die van plan was om de doctoraat-thesis van Guttenberg, die twee jaar geleden in boekvorm verscheen, te recenseren. De hoogleraar vond naar eigen zeggen in de tekst parallellen met andere documenten, zonder de gebruikelijke bronvermelding. De universiteit van Bayreuth, waar de minister vier jaar geleden promoveerde, heeft een onderzoek ingesteld naar de beschuldiging. Indien het plagiaat wordt aangetoond, zou Guttenberg zijn doctoraatstitel kunnen verliezen. Guttenberg kreeg de onderscheiding summa cum laude voor zijn onderzoek naar grondwetten in de Europese Unie en de Verenigde Staten. De minister ontkent de aantijgingen.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips wil naar eigen zeggen tot het midden van het decennium voor 2 miljard euro investeren in groene innovaties. Het voorbije jaar haalde het bedrijf zijn doelstelling van 1 miljard euro aan duurzame investeringen. Daarmee liep het elektronicaconcern twee jaar voor op de eigen planning. Het voorbije jaar kwam volgens het Nederlandse concern 38 procent van de omzet uit duurzame producten. Het jaar voordien bedroeg het aandeel van de duurzame sector 31 procent. Rudy Provoost, voorzitter van de duurzaamheidscommissie van Philips en verantwoordelijke voor de lichtdivisie van het concern, stelt dat de onderneming duurzaamheid als een belangrijke aandrijver voor de groei bestempeld. Duurzaamheid vormt volgens Provoost ook een integraal onderdeel van de dna-structuur van het concern.


De Chinese autogroep Byd heeft de prijzen van vijf van zijn best verkopende modellen drastisch verlaagd. In sommige gevallen zouden de prijzen met 20 procent worden verlaagd. Die maatregel zou volgens analisten tot een felle prijzenoorlog in het goedkopere segment van de Chinese automarkt kunnen leiden. Volgens Byd zijn de prijsverlagingen echter bedoeld om marktaandeel te winnen. Analisten zien de stap als het antwoord van het bedrijf op de zwakke autoverkopen van de voorbije maanden. In januari daalden de verkopen van Byd met 15 procent, terwijl de Chinese automarkt in totaal met ruim 16 procent groeide. Byd brengt vooral goedkope auto's op de markt. Verwacht wordt dat de andere Chinese producenten met de stuntprijzen zullen meegaan. De Amerikaanse miljardair Warren Buffett is één van de belangrijkste aandeelhouders van Byd.


De Franse automatiseerder Capgemini heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 280 miljoen euro. Het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 178 miljoen euro. De omzet steeg met 3,9 procent tot 8,7 miljard euro. Tijdens het vierde kwartaal werd een omzetgroei met 16,2 procent opgetekend, maar een gedeelte van 10,5 procent was afkomstig van de overname van het Braziliaanse CPM Braxis. Het orderboek steeg met 9 procent tot 9,86 miljoen dollar. Voor het lopende jaar verwacht het Franse concern een omzetgroei met 9 procent tot 10 procent. Paul Hermelin, chief executive van Capgemini, stelt dat er duidelijk sprake is van een herstel in de sector, ook al gaat dat maar geleidelijk. Het bedrijf tekende onlangs een informatica-contract met Tube Lines van Transport for London voor een bedrag van 10,4 miljoen pond.


De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 169 miljoen euro. Tijdens het jaar voordien werd een winst geboekt van 132 miljoen euro. De omzet steeg met ruim 2 procent tot 1,18 miljard euro. In totaal ontving de Nederlandse luchthaven vorig jaar 45,2 miljoen passagiers. Dat betekent een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. De winstgroei werd vooral gerealiseerd door de gestegen uitgaven in de winkels en het groter aantal passagiers. Daarmee konden de kosten van de IJslandse aswolk in april van vorig jaar en het strenge winterweer worden opgevangen. Per reiziger steeg de gemiddelde besteding met bijna 5 procent tot 15,84 euro. Passagiers spendeerden vooral meer aan luxegoederen zoals sieraden en mode en in de horeca. Dat geldt vooral voor reizigers uit Azië en Oost-Europa. De IJslandse aswolk en het strenge winterweer kostten Schiphol 20 miljoen euro.


Het Franse olieconcern Total verkoopt zijn belang van bijna 50 procent in zijn Spaanse branchegenoot Cepsa aan International Petroleum Investment Company (IPIC) uit Abu Dhabi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,7 miljard euro. Staatsinvesteringsmaatschappij IPIC heeft al ruim 47 procent van de aandelen van de Spaanse oliemaatschappij in handen. Cepsa produceert ongeveer 55.000 vaten olie per dag en heeft ongeveer 1.750 tankstations in Spanje. De transactie vormt een onderdeel van de strategie van Total om de raffinaderijactiviteiten in Europa te ontmantelen. De totale waarde van Cepsa wordt geraamd op 7,5 miljard euro. IPIC stapte op het einde van de jaren negentig in het Spaanse olieconcern en nam twee jaar geleden een belang van 36 procent in Cepsa over van de Spaanse Banco Santander.


Meer Nieuws

Thursday, February 17, 2011

Baby's beseffen heel goed wat sociale dominantie is

Ook baby's hebben een besef van sociale dominantie en gebruiken relatief grootte als een maatstaf om te voorspellen welk individu als winnaar uit een conflict zal komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University en de University of California. Deze reacties suggereren volgens de onderzoekers dat mensen met een begrip van sociale dominantie en de relatie tot relatieve grootte, een associatie die zowel bij dieren als mensen kan worden aangetroffen, zijn geboren of in een bijzonder vroeg stadium hebben aangeleerd.

De onderzoekers stelden vast dat baby's tussen acht en zestien maanden gemiddeld 20 seconden bleven kijken naar een filmscène waarin een grotere persoon bij een botsing met een kleinere collega het onderspit bleek te delven, tegenover slechts 12 procent wanneer het struiser personage aan het verwachte langste eind trok. Eerder zoek had al uitgewezen dat de interesse van baby's langer gevat blijft wanneer ze door iets verrast worden.

"Het onderzoek toont aan dat baby's worden geboren met een bijzonder gesofistikeerde set van elementaire conceptuele bouwstenen om de wereld om hen heen te begrijpen en te leren kennen," merkt onderzoeksleider Lotte Thomsen op tegenover het webmagazine healthdaynews. "Die capaciteit is cruciaal om zich in de maatschappij te kunnen bewegen en uiteindelijk om te kunnen bloeien en overleven. Het lijkt er dan ook op dat de mens op een manier is geprogrammeerd die hem in staat stelt om de sociale relaties rond hem heen te begrijpen."

Labels: ,

Online populatie is grijzer dan verwacht

De populatie op de online winkelmarkt is gevoelig ouder dan men veronderstelt. Dat is de conclusie van een onderzoek van The British Population Survey (BPS). Hoewel de generatie onder de vijfentwintig jaar met het internet is opgegroeid, blijkt die groep volgens de onderzoekers minder online te shoppen dan de vijfenvijftigplussers. Dat heeft volgens de onderzoekers belangrijke implicaties voor marketeers, want deze oudere consumenten stellen zich volgens hen anders op tegenover het internet dan de jongere gebruikers.

"Op dit ogenblik heeft 80 procent van de Britten toegang tot het internet," stipt het webmagazine bizreport.com aan. "Een aantal jongere demografische groepen heeft nooit een leven zonder een connectie met het internet ervaren. Verwacht zou mogen worden dat deze jongere populatie ook de adoptie van het online shoppen domineert, maar uit het onderzoek van The British Population Survey blijkt een heel andere conclusie."

De onderzoekers merken op dat de jongere generatie het internet niet in de eerste plaats als een marktplaats bestempelt, maar wel als een speelterrein. Deze groep is vooral actief met gaming, sociale netwerken en entertainment. In realiteit staan er tegenover elke drie online shoppers bij de vijfenvijftigplussers slechts twee internet-consumenten bij de jonge volwassenen. "Dat heeft belangrijke gevolgen, want 70 procent van die oudere shoppers vindt online reclame onaanvaardbaar."

Labels: ,

Taal noodzakelijke basis voor wiskundig inzicht

Mensen hebben taal nodig om cijfers te kunnen doorgronden. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Chicago aangetoond door dove mensen met een beperkte gebarentaal te bestuderen. Wanneer mensen geen taal beheersen waarin ze getallen kunnen uitdrukken, blijken ze volgens de onderzoekers niet in staat te zijn om het verschil tussen verschillende hoeveelheden te begrijpen. Volgens onderzoeksleider Elizabet Spaepen toont de studie voor het eerst onomstotelijk aan dat taal de basis vormt voor wiskundig inzicht.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door experimenten uit te voeren met dove mensen uit Nicaragua die een unieke gebarentaal gebruiken. In deze taal kunnen ze geen exacte getallen uitdrukken, maar alleen het verschil maken tussen weinig en veel. Hoofdonderzoeker Elizabet Spaepen benadrukt dat de Nicaraguaanse doven tot het getal drie alles begrepen, maar hogere getallen niet konden vatten. Ook in de Amazone leven verschillende primitieve volken die een taal spreken waarin geen precieze aantallen kunnen worden uitgedrukt.

Uit eerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat ook deze mensen moeite hebben om getallen boven de drie te doorgronden. Tot nu toe was echter niet duidelijk of dat kwam door de beperking van hun taal, of door het feit dat ze in een cultuur leven waarin precieze getallen onbelangrijk zijn omdat ze bijvoorbeeld geen geld gebruiken. De Nicaraguaanse proefpersonen leven echter in een moderne cultuur waarin ze veel te maken krijgen met uiteenlopende getallen en wordt er wel degelijk met geld betaald. Toch konden ze door hun beperkte taal geen onderscheid maken tussen grotere getallen.

Labels: ,

Nieuwe hotlijn tussen Moskou en Berlijn

Er komt een nieuwe hotlijn tussen Londen en Moskou. Dat moet ertoe leiden dat de verkrampte relaties tussen beide landen zouden kunnen worden verbeterd. Dat hebben de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov en zijn Britse collega William Hague bekend gemaakt. De hotlijn is volgens Hague een modern communicatiemiddel voor een moderne relatie. Hague merkte op dat er geen drastische evoluties mogen worden verwacht, maar hij zei te verwachten dat de verhoudingen stelselmatig verder zullen verbeteren.

De relaties tussen Rusland en Groot-Brittannië raakten zwaar verstoord door wederzijdse diplomatieke uitwijzingen en een discussie over de deportatie van de Russische correspondent van de Britse krant The Guardian. Hague gaf dan ook toe dat beide landen een aantal ernstige meningsverschillen hebben gehad. Op de opening van de Russian Business Week in de London School of Economics stelde Lavrov echter niet in te zien waarom de banden tussen beide landen niet zouden kunnen worden aangehaald.

Lavrov had woorden van lof over de strategische samenwerking tussen British Petroleum en het Russische Rosneft, wat volgens hem een toonbeeld van succesvolle samenwerking tussen beide landen was. Groot-Brittannië knipte alle banden met de Russische Federal Security Service door nadat Alexander Litvinenko vijf jaar geleden in Londen aan een polonium-vergiftiging stierf. Rusland heeft geweigerd om Andrei Lugovoi, de belangrijkste verdachte en lid van het Russische parlement, uit te leveren.

Labels: , ,

Mobiele platform verhoogt aandeel in betaalde zoekopdrachten

In maart van dit jaar zouden bij de zoekmachines van Google voor de eerste keer meer dan 10 procent van alle betaalde impressies afkomstig kunnen zijn van het mobiele platform. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Performics. Betaalde mobiele zoekopdrachten kenden tijdens het voorbije jaar een constante groei. Eind vorig jaar vertegenwoordigde het mobiele platform 8,4 procent van alle betaalde zoekopdrachten. Dat cijfer was tijdens de maand februari verder gestegen tot 9,4 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat het aantal mobiele impressies tijdens het voorbije jaar met 238 procent is gestegen. Bij het traditionele internet werd een groei met 13 procent opgetekend. Die groeiende populariteit van mobiele zoekopdrachten is te wijten aan het toenemend gebruik van smartphones en het Android-platform van Google. In het vierde kwartaal van het voorbije jaar werden er voor het eerst meer smartphones dan computers verkocht.

Google merkte op dat het mobiele zoekvolume het voorbije jaar is verviervoudigd. Om op die tendens in te spelen, heeft het bedrijf een aantal nieuwe toepassingen op de markt gebracht. Performics merkt op dat het mobiele platform tijdens de maand december ook 9,2 procent van alle clicks op betaalde zoekopdrachten vertegenwoordigde. In januari werd een lichte terugval tot 8,9 procent opgetekend, maar Performics stelt dat ook bij het aantal clicks het mobiele platform tijdens de maand maart een marktaandeel van meer dan 10 procent zal halen.

Labels: , ,

Perceptie belangrijker dan wetenschap voor klimaatverandering

Het debat over de problemen van de klimaatverandering wordt niet zozeer gedreven door de zuivere wetenschap, maar vooral door percepties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Berkeley University en de University of Chicago. Daarbij wordt opgemerkt dat mensen in een warmere situatie meer overtuigd zijn van de klimaatverandering. Een uitstap in de brandende zon of een aanwezigheid in een oververwarmde kamer stimuleert volgens de onderzoekers de perceptie van opwarming van de aarde.

De onderzoekers stelden vast dat respondenten in een verwarmde omgeving positiever reageerden op vragen over een klimaatverandering dan wanneer diezelfde vragen werden gesteld in een koelere omgeving. De onderzoekers zeggen dat de ervaring van de warmte de overtuiging van de respondenten beïnvloedde in plaats van de concrete informatie die ter beschikking werd gesteld. Er wordt aan toegevoegd dat ook het tonen van beelden over warme landschappen het publiek overtuigd doet raken van de opwarming van de aarde.

Er wordt aan toegevoegd dat ook het eten van dorstig makende versnaperingen de consument meer overtuigd doet raken van het feit dat de verwoestijning en droogte steeds meer een bedreiging zal vormen voor het publiek om drinkwater te vinden. Dat bevestigt volgens de onderzoekers de veronderstelling dat het publiek bepaalde oordelen over condities in de wereld mede bepaald worden door de omstandigheden waarin de respondent zich zelf bevindt.

Labels:

Videoconferencing heeft voordeel van zichtbare relatie

Naast e-mail, telefoon en chat blijkt ook videoconferencing een populair middel te zijn om contact te onderhouden met collega’s en klanten op afstand. Dat is de conclusie van een onderzoek van Microsoft Hardware naar het gebruik van communicatiemiddelen bij het flexibel werken door kantoormedewerkers. Daarbij wordt opgemerkt dat 32 procent van de ondervraagden ervaring heeft met videoconferencing. Bij mannen stijgt dat echter tot bijna 38 procent, tegenover 22 procent bij vrouwen.

De onderzoekers merken op dat flexibel werken regelmatig in de praktijk wordt toegepast. De helft van de respondenten heeft een flexibele werkplek op kantoor of werkt regelmatig vanuit huis of een andere locatie. "Vooral in de informatica en communicatie wordt frequent op andere plekken dan op kantoor gewerkt," aldus het webmagazine managersonline.nl. "Ook blijkt 36 procent van de flexibele medewerkers hoogopgeleid te zijn. Omdat er steeds vaker flexibel wordt gewerkt, veranderen echter ook de communicatiemiddelen binnen het bedrijfsleven."

Uit het onderzoek blijkt dat e-mail en de telefoon nog steeds de meest populaire middelen zijn om contact te onderhouden met collega’s en klanten wanneer niet op kantoor gewerkt wordt. Daarnaast worden ook chat en videoconferencing in toenemende mate gebruikt om contact te onderhouden. In het onderzoek komt volgens de onderzoekers duidelijk naar voren dat vooral het visuele contact de communicatie met klanten en collega’s bevordert. Het blijkt dat men dankzij het visuele aspect van videoconferencing gemakkelijker plannen kan toelichten aan klanten of collega’s op afstand.

Daarnaast vinden mensen videoconferencing veel persoonlijker omdat relaties daadwerkelijk zichtbaar zijn.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetconcern Google heeft in zeven landen een online platform gelanceerd waarop mediabedrijven hun content kunnen verkopen. Het nieuwe Google One Pass werd in eerste instantie gelanceerd in Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Italië, Spanje en Duitsland. Google zou voor het nieuwe initiatief al een aantal akkoorden hebben afgesloten. In Frankrijk zou er worden samengewerkt met de Nouvel Observateur, terwijl in Duitsland akkoorden werden gesloten met Tomorrow Focus, Gruner & Jahr en Axel Springer. In Spanje zou er worden samengewerkt met Prisa en in de Verenigde Staten is er een akkoord met Rust Communications. Het nieuwe initiatief is een reactie op de mediadienst van de AppStore van Apple. Bij de AppStore moeten de media echter een commissieloon van 30 procent betalen, terwijl Google slechts 10 procent zou aanrekenen.


Londen is wereldwijd gezien de stad waar het meeste geld wordt uitgegeven tijdens het winkelen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de website Keldoo en het Britse Centre for Retail Research. Londen genereerde vorig jaar in totaal ruim 64 miljard pond aan de verkoop in de non-foodsector. Daarmee liet de Britse hoofdstad steden als Tokio, Parijs en New York ruim achter zich. Volgens Keldoo moet het succes van Londen gezocht worden in de kwaliteit en kwantiteit van de winkels, gecombineerd met de winst die wordt gegenereerd door de enorme massa's toeristen die de Britse hoofdstad bezoeken. In Londen zijn in totaal ruim 26.000 winkels gevestigd. Ook op het gebied van internetverkoop is Londen marktleider. Bedrijven uit de Britse hoofdstad genereerden bijna 10 miljard pond met verkoop op internet.


Passagiers van langeafstandsbussen of touringcars kunnen over twee jaar hun rechten overal in de Europese Unie laten gelden. Het Europees Parlement keurde heeft daarover een verordening goedgekeurd. Buspassagiers krijgen daardoor basisrechten, onder meer inzake informatie en klachtenregeling, compensatie bij vertraging, letsels of annulering en hulp aan personen met beperkte mobiliteit. Gelijkaardige rechten bestaan al langer voor het spoorvervoer en het luchtverkeer. De discussie over de wetgeving heeft lange tijd aangesleept. Onder druk van de lidstaten werd de wetgeving beperkt tot reizen van minstens 250 kilometer of meer. Ook voor busreizen die voor een aanzienlijk deel buiten het grondgebied van de Europese Unie gebeuren, kan de verplichte vergoeding wegvallen. De liberale fractie stelde dat de wetgeving onvoldoende was en onthield zich bij de stemming


Het IJslandse parlement heeft voor de derde en laatste keer ingestemd met het nieuwe akkoord dat de regering heeft bereikt met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden. Het gaat om al het geld dat is voorgeschoten om zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de ingestorte IJslandse internetspaarbank te compenseren. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro. De bank werd in oktober drie jaar geleden het slachtoffer van de financiële crisis. President Olafur Grimsonn van IJsland moet zijn handtekening nog wel onder het akkoord zetten. Hij weigerde een eerste akkoord te tekenen waarna het in een referendum aan de bevolking werd voorgelegd. In de volksraadpleging in maart stemde een meerderheid tegen. Daarna begonnen nieuwe onderhandelingen tussen de drie landen. Eind vorig jaar bereikten ze een nieuwe overeenkomst.


Na negen maanden van zeer moeizame onderhandelingen is de Franse farmagroep Sanofi-Aventis erin geslaagd het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme in te lijven. De overname werd nu echter goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven en zou tijdens het tweede kwartaal van dit jaar moeten zijn afgerond. Sanofi-Aventis maakte bekend 20,1 miljard dollar te betalen voor Genzyme. Bovenop de overnamesom volgen verdere betalingen die gekoppeld zijn aan het succes van de producten van Genzyme. De transactie is de tweede grootste overname uit de geschiedenis van de farmaciesector ooit. Bijna anderhalf jaar geleden werd Schering-Plough gekocht door Merck voor 47 miljard dollar. Genzyme wordt de specialist op het gebied van zeldzame aandoeningen binnen Sanofi-Aventis.


De Japanse autofabrikant Honda roept wereldwijd bijna 700.000 wagens terug vanwege een mogelijk motordefect. Dat blijkt uit documenten die de autobouwer heeft overgemaakt aan het Japanse ministerie van het transport. Door een defect onderdeel zou de motor volgens Honda onmiddellijk na het starten kunnen stilvallen. In het ergste geval zou het ook moeilijk zijn om de auto opnieuw te starten. Het gaat vooral om modellen die in Azië verkocht zijn. In Europa zouden er geen eigenaars zijn getroffen. In Japan worden bijna 170.000 wagens teruggeroepen, daarbuiten gaat het om 525.000 wagens van de modellen Freed, Fit en City.Tot dusver zijn er volgens Honda ook geen ongevallen bekend die veroorzaakt werden door het defect. Tijdens de vorige herfst riep Honda 1,35 miljoen auto's terug naar de garage om een defect aan de koplamp te herstellen.


Eurostar, de hogesnelheidstrein die Groot-Brittannië met het Europese vasteland verbindt, profiteert van het aangekondigde huwelijk van de Britse prins William met Kate Middleton. Het aantal boekingen op en rond de dag van het huwelijk eind april is met 28 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Eurostar verwacht dat er duizenden mensen vanuit Europa naar Londen zullen reizen om William en Kate elkaar het jawoord te zien geven. Eurostar zegt een enorme toename gezien te hebben in boekingen vanuit België en Nederland, maar ook vanuit landen waar geen monarchie is, zoals Frankrijk en Duitsland. Het is volgens het bedrijf ook voor het eerst sinds het huwelijk van Charles en Diana dertig jaar geleden ook geleden dat er zo'n grote interesse werd opgemerkt in de Britse koninklijke familie. Volgens cijfers van Visit London, het toerismebureau van Londen, zullen ongeveer 1,1 miljoen mensen de Britse hoofdstad bezoeken voor het huwelijk.


De Australisch-Britse mijnbouwgroep BHP Billiton, heeft tijdens de zes maandan tot eind december vorig jaar een recordwinst van 10,52 miljard dollar geboekt. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de groeiende vraag in onder meer China en India en van de hoge prijzen voor grondstoffen zoals ijzererts, steenkool en koper. De omzet steeg met 39 procent tot ruim 34 miljard dollar. De groep, die drie mislukte overnames achter de rug heeft, wil de volgende vijf jaar tot 80 miljard dollar investeren in nieuwe projecten. BHP Billiton wil onder meer extra investeren in koperactiva en uraniummijnen in Australië en in kaliumprojecten in Canada. BHP Billiton gaat ook voor 10 miljard dollar eigen aandelen terugkopen. Voor het lopende jaar verwacht BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep van de wereld, dat de groei van de vraag weliswaar een vertraging zou kennen, maar toch nog positief zou blijven.


De Franse financiële groep BNP Paribas heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 1,55 miljard euro. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,6 procent tot 10,32 miljard euro. BNP Paribas moest tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar verschillende lasten nemen op zijn retailactiviteiten en zakenbankdivisie, maar verwacht meer synergieen uit de overname van het Belgische Fortis. In de resultaten zit een afwaardering van 534 miljoen euro op een belang in de Franse verzekeraar AXA, wiens aandelenkoers regelmatig onder de boekwaarde noteert. Daarnaast stegen de reorganisatielasten tot 291 miljoen euro. Voorzieningen voor slechte leningen namen in het vierde kwartaal af met 34 procent tot 1,2 miljard euro door het aantrekken van de economie.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, is optimistischer gestemd over de economische groei van de Verenigde Staten. De bestuurders van de Federal Reserve verwachten dat de Amerikaanse economische groei dit jaar zal uitkomen tussen 3,4 procent en 3,9 procent. Tot nu toe gingen ze uit van een economische groei tussen 3,0 procent tot 3,6 procent. De werkloosheidsgraad zou volgens de Federal Reserve tijdens het slotkwartaal van dit jaar uitkomen op 8,8 procent tot 9 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar stond de werkloosheidsgraad op gemiddeld 9,6 procent. De volgende jaren zou de werkloosheidsgraad geleidelijk dalen, maar boven de Fed-doelstelling blijven van een volledige tewerkstelling over drie jaar. Op dat moment zal de werkloosheidsgraad naar verwachting nog tussen 6,8 procent en 7,2 procent liggen.



Een aantal banken en hedgefondsen zijn medeplichtig aan de fraude die belegger Bernard Madoff heeft gepleegd. Dat heeft de veroordeelde fraudeur gezegd in een gesprek met de New York Times. Het is het eerste interview van Madoff sinds zijn arrestatie ruim twee jaar geleden. Madoff noemt geen namen van banken of hedgefondsen, maar er was bij de instellingen volgens hem duidelijk sprake van een willfull blindness. De betrokken instituten wilden volgens Madoff de discrepantie niet zien tussen de informatie die aan de toezichthouders werd verstrekt en de andere beschikbare gegevens. De grote institutionele beleggers hem volgens Madoff in de periode voor het uiteenvallen van de beleggingspyramide ongekend grote winsten gemaakt. De uitlatingen van Madoff zijn koren op de molen van getroffen particuliere beleggers, die civiele rechtzaken tegen banken en andere instellingen in voorbereiding hebben. Curator Irving Picard heeft al 10 miljard dollar aan claims gesteld.


Door het mislukken van de overnamegesprekken met verschillende externe partijen, dreigen bij het Nederlandse farmabedrijf MSD, het vroegere Organon, meer dan 2.000 banen te zullen verdwijnen. Op dit ogenblik werken er bij Organon in Oss nog 4.500 mensen. Het moederbedrijf Merck besloot afgelopen zomer de onderzoeksafdeling vanuit Nederland naar de Verenigde Staten te verhuizen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Ongeveer 1.000 hoogopgeleide onderzoekers zouden hierbij hun baan verliezen. Meteen kwam er druk van onder meer de raad van commissarissen en van de Nederlandse overheid om op zoek te gaan naar alternatieven. Een half jaar werden verschillende pistes onderzocht, maar het bedrijf concludeert nu dat er helaas geen haalbaar extern alternatief werd gevonden. De ondernemingsraad van MSD, de raad van commissarissen en de vakbonden reageren verontwaardigd op het bericht.


De Duitse autobouwer Daimler heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 2,6 miljard euro, te wijten aan een grote daling van de verkoop door de wereldwijde economische crisis. De verkoop steeg met 22 procent tot 1,9 miljoen wagens. De omzet steeg met 24 procent tot 97,8 miljard euro. Het bedrijf maakte bekend over het voorbije jaar opnieuw een dividend te zullen uitkeren. Dieter Zetsche, topman van Daimler, merkt op dat het autoconcern het voorbije jaar een schitterende comeback heeft gemaakt. Voor het lopende jaar verwacht Daimler opnieuw een winstgroei. Daimler verwacht dat de wereldwijde vraag naar voertuigen dit jaar verder zal groeien, maar er zou wel een vertraging worden opgemerkt tegenover vorig jaar. De groep verwacht 5 procent tot 7 procent groei voor de automarkt, waarbij de Chinese markt een sleutelrol zal spelen.


Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 34,2 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 26,2 miljard euro. De winst werd in belangrijke mate gedragen door de verkoop van het resterende belang van Nestlé in Alcon, producent van lenzenvloeistof, aan Novartis. Die verkoop leverde een boekwinst op van 24,5 miljard frank. De omzet steeg met 6,2 procent tot 109,7 miljard frank. Het bedrijf zegt dat alle divisies een groei konden realiseren, met 8,5 procent voor dranken, 4,5 procent voor water, 6,6 procent voor zuivel, 6,7 procent voor de medicinale producten, 2,6 procent voor kruidenierswaren, 7 procent voor zoetwaren en 4,9 procent voor petfood. Voor dit jaar verwacht Nestlé een autonome groei van 5 procent tot 6 procent. Het bedrijf zegt erop te vertrouwen de onzekerheden, waaronder de sterk schommelende grondstofprijzen, dit jaar het hoofd te kunnen bieden.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 3,62 miljard euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd een winst geboekt van 162 miljoen euro, tegenover een verlies van 60 miljoen euro tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. AkzoNobel, de grootste verfproducent ter wereld, stelt geprofiteerd te kunnen hebben van een goed herstel van de vraag. Het bedrijf had wel last van de stijgende grondstofprijzen, vooral tijdens de tweede helft van vorig jaar. AkzoNobel verwacht ook dit jaar een verdere toename van de prijzen, maar zegt er vertrouwen in te hebben dat die stijgingen zullen kunnen worden gecompenseerd. Voor dit jaar streeft het bedrijf verder naar een groei van meer dan 5 procent van zowel de omzet als het bedrijfsresultaat.


Meer Nieuws

Wednesday, February 16, 2011

Lange wachtrijen voor Ivoriaanse banken

De beslissing van vier financiële groepen om hun operaties in Ivoorkust stop te zetten, heeft de onrust bij de lokale bevolking nog verhoogd. Dat zorgde voor lange rijen voor een aantal resterende banken, nadat de geldautomaten uitgeput waren geraakt en de financiële instellingen de maxima van de geldopnames hadden teruggeschroefd. Het Franse BNP Paribas, het Amerikaanse Citibank en het Nigeriaanse Access Bank waren de eersten om hun activiteiten stop te zetten. Nadien volgde ook Standard Chartered.

Er werd ook bekend gemaakt dat de Bourse Régionale des Valeurs Mobilières (BRVM), de West-Afrikaanse beurs, zijn activiteiten had gestaakt. De beslissingen zijn het gevolg van de politieke onrust in Ivoorkust, nadat zetelend president Laurent Gbagbo zich niet wil neerleggen bij zijn verkiezingsnederlaag in november vorig jaar tegen Alassane Ouattare. De Banque Centrale des États de l'Afrique de l'Ouest (BCEAO) had gedreigd met sancties tegen financiële instellingen die nog zaken deden met Gbagbo.

Gbagbo heeft op zijn beurt al gedreigd met juridische stappen tegen Citibank en BNP Paribas. Ivoorkust, de grootste producent van cacao van de wereld, raakt steeds meer geïsoleerd van de internationale gemeenschap. De verkiezingen in Ivoorkust hadden de eenheid in het land moeten herstellen nadat de burgeroorlog van zeven jaar geleden de stabiliteit en economische groei had verstoord. Alassane Ouattare wordt door de Verenigde Naties als overwinnaar van de verkiezingen erkend.

Labels: ,

Drieëndertig landen op grijze lijst illegale gamedownloads

Frankrijk, Spanje en Italië waren samen met China en Brazilië vorig jaar verantwoordelijk voor 54 procent van het illegaal verspreiden van games. Dat zegt de Amerikaanse handelsorganisatie Entertainment Software Association (ESA). De International Intellectual Property Alliance (IIPA), heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger in een rapport aangeraden drieëndertig landen op een grijze lijst te zetten. Spanje, China en Canada zouden op een prioritaire lijst moeten worden geplaatst.

Deze maatregel is volgens de internationale organisatie noodzakelijk omdat de betrokken landen geen adequate maatregelen nemen om de schending van het auteursrecht tegen te gaan, of te weinig kanalen bieden voor verkopers om games legaal op de markt te kunnen brengen. Spanje, China en Canada moeten volgens het rapport extra worden opgevolgd omdat ze een laks beleid hanteren en een tolerante cultuur hebben waarin piraterij wordt gedoogd.

Italië en Brazilië lijken volgens de onderzoekers de ernst van de zaak te erkennen en zouden stappen ondernemen om piraterij in hun landen tegen te gaan. Bedrijven die aangesloten zijn bij de Entertainment Software Association melden dat er 144 miljoen verbindingen zijn geteld waarmee gamebestanden illegaal werden gedeeld. Frankrijk, Spanje, Italië, China en Brazilië zijn samen verantwoordelijk voor 78 miljoen van deze verbindingen. Dat zou vijf keer meer zijn dan de Verenigde Staten.

Labels: ,

Zakenreiziger in eerste instantie bezorgd om paspoort

Zakenreizigers lopen een niet gering risico om op reis bestolen te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van BCD Travel en iVox. Daarbij blijkt dat 11,9 procent van de zakenreizigers ooit al eens bestolen is geweest. Geldbeugel, geld, laptops en mobiele telefoons blijken door de dieven het meest gegeerd te zijn. De reiziger zelf blijkt volgens de onderzoekers vooral bezorgd te zijn om zijn paspoort niet te verliezen of te laten stelen.

Bij de slachtoffers maakt 32,8 procent melding van een gestolen geldbeugel. Daarna volgen contant geld (31 procent) en bagage (22,4 procent). Maar ook geeft 19 procent aan van zijn laptop beroofd geweest te zijn, terwijl 13,8 procent zijn mobiele telefoon is kwijtgeraakt. Daarnaast blijkt 6,9 procent ook andere waardevolle items zoals mp3-spelers of juwelen kwijtgeraakt te zijn. Maar ook kleding (4 procent) en paspoorten (3 procent) behoren tot de buit van de dieven.

De onderzoekers merken op dat de zakenreizigers zelf aangeven vooral niet hun paspoort te willen missen (66 procent), gevolgd door hun geldbeugel (63,8 procent) en mobiele telefoon (47,6 procent). Een groep van 45 procent zegt ook niet zonder zijn laptop te kunnen op reis. Daarna volgen cash geld (25,8 procent) en waardevolle items (6,1 procent). Tenslotte geeft nog 4,9 procent aan ervoor te willen zorgen geen kleding kwijt te raken.

Labels: ,

Opslag koolstofdioxide op zee geen goed idee

De opslag van koolstofdioxide in de Noordzee is een slecht idee, want het is geen oplossing voor de klimaatverandering. De praktijk leidt er alleen toe dat het probleem wordt verborgen. Dat heeft Stichting De Noordzee gezegd in een reactie op de plannen van Maxime Verhagen, Nederlands minister van economie en innovatie, om de opslag op zee te onderzoeken als alternatief voor het gebruik van lege gasvelden in het noorden van Nederland.

Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee, voert aan dat de opslag op zee niet alleen geen oplossing biedt, maar door een mogelijk weglekken van koolstofdioxide mogelijk een bedreiging van het zeeleven zou kunnen betekenen. De Nederlandse overheid kan volgens Leemans beter investeren in energiebesparing, een efficiënter gebruik van energie en duurzame energie. Opslag van koolstofdioxide is volgens Leemans een excuus voor het bouwen van kolencentrales.

Leemans benadrukt dat de uitstoot door de opslag niet wordt teruggeschroefd. Hij wijst erop dat de opslag in tegendeel ook heel veel energie kost. Er moet volgens Leemans gemiddeld 25 procent extra energie worden opgewekt om al het geproduceerde koolstofdioxide op te slaan. Daardoor neemt de efficiëntie van de centrales volgens Leemans af. Bovendien zou het aanleggen van pijpleidingen het bodemleven verstoren.

Labels: ,

Fietsende werknemers verhogen productiviteit

Medewerkers die door hun werkgever worden ondersteund om met de fiets naar het werk te komen, zorgen voor een verbetering van de betrokkenheid van het personeel. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van de Cycle to Work Alliance. In Groot-Brittannië is een speciale regeling ingevoerd waarbij bedrijven aangemoedigd worden om hun medewerkers een fiets te geven om de verplaatsing naar het werk te maken. Het initiatief is bijzonder populair.

De onderzoekers stelden vast dat 89 procent van de betrokken werknemers ervan overtuigd is dat het fietsplan een belangrijk instrument vormt voor de verbetering van de betrokkenheid van medewerkers. Bovendien zegt 98 procent van de gebruikers hun collega’s te willen aansporen om ook deel te nemen aan het initiatief. Ook merkt 97 procent van de betrokken bedrijven het fietsplan een goede strategie om de gezondheid van de medewerkers te bevorderen.

Volgens de initiatiefnemers zijn er talloze voordelen van het programma. Daarbij wordt onder meer gewezen op een verbeterde aanwezigheid en productiviteit van het personeel. Daarnaast is het volgens Cycle to Work Alliance een gezonde en milieuvriendelijke manier om aan de slag te gaan. Een woordvoerder van de organisatie stelt dat de snelle groei van het initiatief een bewijs is van zijn populariteit. De bevoegde minister Norman Baker zegt zoveel mogelijk mensen aan het fietsen te willen krijgen.

Labels: ,

Testosteron nefast voor het inlevingsvermogen

Vrouwen die testosteron krijgen toegediend, blijken minder goed in staat om zich in een andere persoon in te leven. Dat zegt de psycholoog Jack van Honk van de Universiteit Utrecht. Onderzoek heeft volgens de Nederlandse psycholoog aangetoond dat extra testosteron het empatisch vermogen van de vrouw achteruit doet gaan. Deze uitkomst is volgens hem van groot belang om de psychobiologie van de menselijke sociale intelligentie te begrijpen.

Jack van Honk koos voor zijn onderzoek naar het effect van testosteron op het inlevingsvermogen bewust voor vrouwelijke proefpersonen. Vrouwen beschikken immers van nature over minder testosteron en laten in het algemeen meer tekenen van inleving blijken. Nadat vrouwen testosteron toegediend hadden gekregen, bleken ze echter meer moeite te hebben met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen op foto's.

De proefpersonen bleken minder goed te presteren in het gedachtenlezen van de personages op de foto's. Die resultaten tonen volgens de Nederlandse psycholoog aan dat testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, direct van invloed is op de mate van sociale intelligentie. Omdat autisme mede gerelateerd is aan empatisch vermogen, stelt Van Honk dat er mogelijkerwijs een relatie is tussen autisme en testosteron in de baarmoeder. Nader onderzoek moet dit uitwijzen.

Labels: ,

Bedrijven besparen niet langer op opleidingen

Bedrijven bezuinigen niet meer op opleidingen. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek in opdracht van de opleidingsgroep ISBW Opleiding & Training. Daarbij wordt opgemerkt dat 64 procent van de Nederlandse bedrijven aangeeft dat het opleidingsbudget voor het lopende jaar gelijk is gebleven of zelfs is gestegen ten opzichte van het niveau dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische crisis. Er wordt opgemerkt dat 17,5 procent van de bedrijven zijn opleidingsbudget tegenover het vorige jaar heeft opgedreven.

De onderzoekers voegen er aan toe dan één op drie respondenten zijn opleidingsbudget met meer dan 15 procent heeft opgedreven. "De ontwikkeling van eigen medewerkers door middel van opleiding blijkt voor veel organisaties nog steeds uitermate belangrijk," aldus het webmagazine ManagersOnline. "De twee belangrijkste redenen daarvoor zijn de toename van het strategisch belang van degelijk opgeleid personeel en de veranderende taken en verantwoordelijkheden van medewerkers, die nieuwe kennis en vaardigheden vereisen."

Ruim 60 procent van de ondervraagden geeft aan dat de kosten van opleiding en training volledig voor rekening van de werkgever komen. De onderzoekers zeggen de voorbije twee jaar gemerkt te hebben dat organisaties bereid blijven om te investeren in de ontwikkeling van hun werknemers. "De uittocht van de babyboomgeneratie speelt hierbij daarbij wellicht een belangrijke rol," merken ze op. "Ook investeren steeds meer organisaties in verbetering van hun processen en kwaliteit. Er blijkt dan ook een toenemende belangstelling voor opleidingen op het gebied van kwaliteitsmanagement."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De beursgroepen NYSE Euronext en Deutsche Börse hebben een akkoord bereikt om te fuseren. Op die manier wordt de fusiegroep de grootste beursoperator ter wereld. De nieuwe entiteit komt voor 60 procent in handen van de aandeelhouders van Deutsche Börse en voor 40 procent in handen van de aandeelhouders van NYSE Euronext. De fusiegroep wordt ondergebracht in een Nederlandse holdingstructuur met twee hoofdzetels in New York en Frankfurt. Duncan Niederauer, de huidige topman van NYSE Euronext, wordt chief executive van de nieuwe groep. Reto Francioni, topman van Deutsche Börse, wordt voorzitter van de nieuwe entiteit. De fusie moet wel nog de goedkeuring krijgen van de aandeelhouders en van de verschillende concurrentieautoriteiten. Verwacht wordt dat de fusie tegen eind dit jaar wordt afgerond. NYSE Euronext baat de beurzen van New York, Brussel, Amsterdam, Lissabon en Parijs uit. Deutsche Börse is vooral actief op de beurs in Frankfurt.


Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft vorig kwartaal zijn resterende 5 miljoen aandelen in Bank of America verkocht. Dat blijkt uit documenten die Berkshire heeft ingediend bij de beursautoriteiten. Met de verkoop van die aandelen neemt Buffett een gevoelig verlies op zijn participatie, die hij bijna vier jaar geleden had aangekocht. Buffett was echter niet tevreden over de overname van Merrill Lynch door Bank of America in volle financiële crisis. Bank of America had volgens hem een gekke prijs betaald. De fusie tussen Bank of America en Merrill Lynch werd één dag voor het faillissement van Lehman Brothers aangekondigd. Berkshire Hathaway verkocht het voorbije kwartaal ook alle aandelen in de sportartikelenproducent Nike en de kabelmaatschappij Comcast.


Apple heeft, ondanks tegenkanting van diverse media, toch zijn langverwachte abonnenmentendienst voor pers, muziek en video onthuld van zijn onlinewinkel AppStore gelanceerd. Het technologiebedrijf laat de uitgevers nu wel de keuze om hun digitale abonnementen voor iPhone en iPad ook via andere kanalen te verkopen, zoals via hun eigen website. Apple-topman Steve Jobs zegt dat het bedrijf een eenvoudige filosofie hanteert. Wanneer Apple een nieuwe klant naar de App Store haalt, krijgt het een commissie van 30 procent. Wanneer de uitgever zelf een nieuwe of bestaande klant naar de App Store brengt, behoudt hij 100 procent van de inkomsten. De Europese krantenuitgevers maken zich al langer zorgen over de commissies die Apple wil heffen op de verkoop van kranten via zijn winkel iTunes. Apple wil de dienst vanaf april lanceren in Europa. De Europese uitgevers zeggen te betreuren dat een derde partij zich tussen de kranten en de lezers nestelt.


Over drie jaar mogen nieuwe bestelwagens en kleine vrachtwagens in Europa nog maar gemiddeld 175 gram per kilometer uitstoten. Tegen het einde van het decennium moet die uitstoot verder dalen naar 140 gram per kilometer. Het Europees Parlement stemde daarmee in met een compromisvoorstel dat in december werd afgesloten. Dat compromis zwakte de oorspronkelijke eisen af. Autoproducerende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Tsjechië vonden de oorspronkelijke normen te hoog. Nu mogen bestelwagens nog gemiddeld 230 gram per kilometer uitstoten. De normen gelden als een gemiddelde voor een vloot. Fabrikanten moeten een boete betalen van 95 euro per gram die de norm overschrijdt. Voor personenwagens gelden al strengere uitstootnormen. Maar vaak worden vervuilende terreinwagens ingeschreven als lichte bedrijfswagens.


De Zwitserse overheid stelt zich opnieuw iets soepeler op inzake het bankgeheim. Om tegemoet te komen aan de kritiek dat Zwitserland zich te strikt opstelde bij de hulp aan andere landen om belastingontduikers te vatten, werd er beslist dat er nu meer ondersteuning zal worden verleend aan het opsporen van overtreders. Op die manier wil Zwitserland vermijden opnieuw te belanden op de grijze of zwarte lijst van fiscale paradijzen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zwitserland stond al op de grijze lijst en om geschrapt te worden, sloot het land bilaterale belastingakkoorden met twee dozijn landen. Maar in een aantal van die akkoorden staat dat er pas informatie wordt vrijgegeven indien een land de naam, het adres en de bankgegevens van verdachten doorgeeft. De versoepeling houdt in dat ook andere identificatiegegevens kunnen worden gebruikt.


China mag dan de tweede economie ter wereld zijn geworden, het land telt nog altijd 150 miljoen armen onder zijn bevolking. Het nieuws dat China officieel Japan heeft voorbijgestoken als tweede economie ter wereld, is volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weliswaar belangrijk en een teken dat de Chinese economie de voorbije jaren een opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt, maar hij voegt er aan toe dat er tegelijkertijd nog altijd belangrijke domeinen zijn waar China nog een belangrijke achterstand heeft. Indien de norm van de Verenigde Naties van één dollar per dag per persoon wordt gebruikt, telt China volgens hem 150 miljoen armen. China telt meer dan 1,3 miljard inwoners. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt er nog steeds bijna tien keer lager dan in Japan.


De Amerikaanse iPhone-fabrikant Apple heeft bij een grote controle van zijn toeleveranciers kinderarbeid en het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen ontdekt. Bij de 127 gecontroleerde bedrijven werden volgens Apple 37 onregelmatigheden ontdekt. Bij tien toeleveranciers werden in totaal 91 minderjarige werknemers aangetroffen. Bij één producent werden 42 minderjarigen aangetroffen. De samenwerking met deze onderneming werd door Apple beëindigd, de anderen zijn erop gewezen dat ze beter moeten toezien op de leeftijd van hun werknemers. Bij één van de toeleveranciers werden ook 137 werknemers in slecht verluchte ruimtes blootgesteld aan gevaarlijke chemische stoffen, wat hun gezondheid schade toegebracht heeft. Apple heeft bij die toeleverancier naar eigen zeggen aangedrongen om de stof niet meer te gebruiken en de gebouwen beter te verluchten.


De Amerikaanse acteur Stephen Baldwin eist 4 miljoen dollar schadevergoeding van acteur Kevin Costner. Baldwin beweert dat hij op een verkeerd moment advies kreeg om zijn aandelen in de Costner Solution te verkopen. Na de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon stelde Costner een toestel voor dat water en olie perfect kon scheiden. Het toestel was ontwikkeld voor de avonturenfilm Waterworld. British Petroleum toonde interesse voor de Costner Solution, waarvoor het bedrijf Ocean Therapie Solutions werd opgezet. Stephen Baldwin, die interesse toonde voor het maken van een documentaire over de olieramp, werd bij het project betrokken. Hij kocht 10 procent aandelen in het bedrijf en zijn partner Spyridon Contogouris 28 procent. Baldwin zegt nu advies gekregen te hebben om zijn aandelen te verkopen, net op het ogenblik dat British Petroleum met Ocean Therapie een contract had gesloten. Costner heeft naar eigen zeggen echter geen officiële rol binnen het bedrijf.


De Duitse autoconstructeur Daimler heeft de zestigjarige Christine Hohmann-Dennhardt in het bestuur van het concern opgenomen. Daarmee krijgt Daimler voor de eerste keer in zijn geschiedenis een vrouwelijke bestuurder. Hohmann-Dennhardt is een gewezen rechter bij het Duitse Grondwettelijk Hof en een voormalig minister in de regering van de deelstaat Hessen. Hohmann-Dennhardt zal bij het bestuur van de autoconstructeur een nieuwe functie invullen. De vrouw heeft de opdracht gekregen om te waken over de naleving van de wetten van de integriteit. De functie van Hohmann-Dennhardt bij het Duitse Grondwettelijk Hof liep eind januari dit jaar af. De benoeming van een vrouw door de automaker in Stuttgart valt samen met een maatschappelijk debat in Duitsland over het invoeren van vrouwenquota bij de Duitse bedrijven.


Nederland, België en Luxemburg gaan waarschijnlijk proberen om samen een nieuwe zetel bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen. De drie landen hopen dan ook een uitnodiging te bemachtigen voor de G20, de top van de grootste economieën in de wereld. Het overleg tussen de Benelux-landen is nog niet afgerond. Volgens de bron zal het binnen enkele maanden zijn beslag krijgen. Nederland houdt ook nog de mogelijkheid achter de hand om samen met Noorwegen, Zweden en Denemarken om een zetel te strijden. Nederland en België hebben nu nog elk een post bij het Internationaal Monetair Fonds, maar Europa moet twee van zijn acht zetels inleveren. Er zou een speciaal Benelux-overleg zijn gepland op het hoogste diplomatieke niveau, waarna de ministers van financiën het akkoord moeten bezegelen.


Het bruto binnenlandse product van de eurozone is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gegroeid tegenover de drie maanden voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Economen waren eerder uitgegaan van een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis. Ook tijdens het derde kwartaal werd een groei met 0,3 procent opgetekend. In vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien kende de economie in het laatste kwartaal een groei van 2 procent. Hier werd gerekend op een groei van 2,1 procent. De Europese cijfers weerspiegelen de tragere groei die Duitsland (0,4 procent) en Frankrijk (0,3 procent) presenteerden. Voor Duitsland was rekening gehouden met een groei van 0,5 procent, terwijl voor Frankrijk een stijging met 0,6 procent was verwacht. Over het hele jaar steeg de economie in de eurozone met 1,7 procent.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 16,13 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 37 procent tot 1,445 miljard euro. De resultaten werden onder meer gestuwd door de aankoop van de Mexicaanse bieractiviteiten van Femsa. Zonder overnames groeide de winst met 19,7 procent. In totaal verkocht Heineken het voorbije jaar 145,9 miljoen hectoliter bier. Heineken maakte bekend dat de hogere prijzen voor grondstoffen aan de eindgebruiker zullen moeten worden doorgerekend. Heineken verwacht dit jaar meer bier te zullen verkopen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In Europa legt de Nederlandse brouwer de focus op volume en waarde en wordt er meer geïnvesteerd in marketing en innovatie.


De Indiase staalproducent Tata Steel heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 10,03 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 222 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 4,72 miljard roepies. De kwartaalomzet steeg met 11 procent tot 6,5 miljard dollar. De omzet van Tata Steel Europa kende een groei van 7 procent tot 4,01 miljard dollar. Karl-Ulrich Köhler, topman van de Europese divisie, zei dat de resultaten van de Europese activiteiten waren beïnvloed door hogere grondstoffenprijzen en seizoensfactoren. Volgens hem zal het bedrijf de voortdurend uitdagende marktomstandigheden met hernieuwde en versnelde kracht tegemoettreden. In januari dit jaar tekende Tata Steel met de Japanse staalgigant Nippon Steel nog een samenwerkingsovereenkomst voor de productie van staalplaten voor auto's in India.


Een Chinees bedrijf heeft een opdracht gekregen om een nieuwe luchthaven te bouwen in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Met het project is een investering gemoeid van 900 miljoen euro. Het gaat om een dochtermaatschappij van China Communications Constructions Company (CCCC). Het Chinese bedrijf moet een landingsbaan aanleggen die lang genoeg is voor de superjumbo Airbus A380. Verder komen er een passagiersterminal, een hangar, een verkeerstoren en alle andere faciliteiten die bij een moderne luchthaven horen. Het project moet Khartoem internationaal beter op de kaart zetten en zal de Chinese overheid ook de impact van het conglomeraat in Soedan vergroten. Soedan is de zesde grootste leverancier van olie aan China. Er is China dan ook veel aan gelegen om de verhoudingen met het Afrikaanse land warm te houden.


De Duitse sportartikelenproducent Puma heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 623 miljoen euro. Dat is een stijging met 28,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 2,6 procent tot 41,1 miljoen euro. Over het hele jaar werd een recordomzet gerealiseerd van 2,71 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 11 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van bijna 80 miljoen euro naar 202,2 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde onder meer van het wereldkampioenschap voetbal. Puma sponsorde op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika zeven landenteams. Puma, na Nike en Adidas de derde grootste fabrikant van sportartikelen ter wereld, zegt positief gestemd te zijn over de groei van de omzet en winst dit jaar. Puma mikt tegen het midden van het decennium op een omzet van 4 miljard euro.


Meer Nieuws

Tuesday, February 15, 2011

Overdreven emoties verraden geveinsd berouw

Er zijn mogelijkheden om individuen te ontmaskeren die een gevoel van droefheid of spijt veinzen. Dat zeggen onderzoekers van het Centre for the Advancement of Psychology and Law aan de University of British Columbia in Canada. De onderzoekers voegen er aan toe dat hun waarnemingen een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn voor juryleden in een rechtszaak en functionarissen die moeten beslissen over een vervroegde vrijlating van een gevangene.

"Wanneer iemand een gevoel van droefheid of spijt probeert te veinzen, wordt een bredere waaier van emotionele expressies getoond en wordt er ook bijzonder snel van de ene emotie naar de andere overgeschakeld," merken de Canadese onderzoekers op. "Bovendien wordt er ook met een grotere aarzeling gesproken." Tegenover personen met een legitieme spijt, bleken veinzers volgens de onderzoekers meer van de zeven universele emoties - woede, angst, plezier, verdriet, afschuw, verrassing en minachting - te vertonen.

Ook werden er volgens de onderzoekers door de veinzers frequenter rechtstreeks tussen positieve en negatieve emoties omgeschakeld, met een opvallend lage frequentie van neutrale emoties tussenin. "Ook mensen met een authentiek schuldgevoel gaan door een waaier van emoties wanneer ze tot een bekentenis overgaan," merkt onderzoeksleider Leanne ten Brinke op. "Deze mensen vertonen echter een grotere consistentie in die gevoelens en zijn minder overdreven dan de veinzers."

Labels: ,

Sociale account oplossing voor registratieprobleem e-retail

Een lange registratieprocedure kan e-commerce meer klanten kosten dan algemeen wordt verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Janrain en Blue Research. Daarbij wordt opgemerkt dat tot 75 procent van de consumenten bij een vraag om registratie hun gedrag veranderen. Een groot gedeelte van de respondenten zegt de website te verlaten of valse informatie op te geven indien hen wordt gevraagd om informatie te verstrekken.

Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de respondenten zegt een website te verlaten en niet meer te zullen terugkeren wanneer een registratie wordt gevraagd. Er wordt aan toegevoegd dat 45 procent er de voorkeur aan geeft om de website te verlaten wanneer hen beveiligingsvragen worden gesteld. De onderzoekers stellen echter dat 42 procent van de respondenten de mogelijkheid om een bestaande sociale account te gebruiken, innovatief vindt.

In het rapport wordt opgemerkt dat 55 procent van de respondenten zegt meer geneigd te zijn om terug te keren naar een website die hen gemakkelijk herkent. Tenslotte zegt ook 48 procent dat de consument meer geneigd is om een aankoop te doen op een website met een automatische registratie. Retailers kunnen volgens het rapport dan ook een meerwaarde creëren voor zichzelf door consumenten de mogelijkheid te bieden accounts aan te maken die gelinkt zijn aan hun bestaande identiteiten in sociale netwerken.

Labels: ,

Mexico wil wereldleider in biobrandstoffen worden

Het bedrijf OriginOil uit Californië gaat in Mexico een project opzetten dat van het land op termijn een wereldwijd marktleider op het gebied van biobrandstoffen zou moeten maken. OriginOil, gespecialiseerd in de productie van biobrandstoffen op basis van algen, heeft met de Mexicaanse regering een contract getekend om binnen de volgende vijf jaar 1 procent van de Mexicaanse vliegtuigbrandstof te produceren. Tegen het einde van het decennium zou die productie twintig keer hoger moeten liggen.

Dat zou Mexico de grootste producenten van biobrandstoffen ter wereld maken. Het Amerikaanse bedrijf zou een technologie hebben ontwikkeld die een oplossing zou bieden voor de huidige flessenhals in de commerciële productie van algen. De technologie zou het mogelijk moeten maken om de algenproductie concurrentieel te maken tegenover petroleum. Het bedrijf heeft vorig jaar ook in Australië met succes een pilootproject rond algen opgezet.

"Een groot gedeelte van de olievoorraden bestaat uit oude algen-voorraden," merkt een woordvoerder van het bedrijf op. "Onze technologie maakt het echter mogelijk om ook van verse algen olie te maken. De technologie maakt bovendien een kosteneffiënte en snelle productie mogelijk. De eindeloze voorraad van deze nieuwe olie kan voor een brede waaier van producten worden gebruikt, zoals diesel, benzine, vliegtuigbrandstof, plastic en solventen, maar zonder de milieu-impact van petroleum."

Labels: ,