Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 16, 2011

Opslag koolstofdioxide op zee geen goed idee

De opslag van koolstofdioxide in de Noordzee is een slecht idee, want het is geen oplossing voor de klimaatverandering. De praktijk leidt er alleen toe dat het probleem wordt verborgen. Dat heeft Stichting De Noordzee gezegd in een reactie op de plannen van Maxime Verhagen, Nederlands minister van economie en innovatie, om de opslag op zee te onderzoeken als alternatief voor het gebruik van lege gasvelden in het noorden van Nederland.

Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee, voert aan dat de opslag op zee niet alleen geen oplossing biedt, maar door een mogelijk weglekken van koolstofdioxide mogelijk een bedreiging van het zeeleven zou kunnen betekenen. De Nederlandse overheid kan volgens Leemans beter investeren in energiebesparing, een efficiƫnter gebruik van energie en duurzame energie. Opslag van koolstofdioxide is volgens Leemans een excuus voor het bouwen van kolencentrales.

Leemans benadrukt dat de uitstoot door de opslag niet wordt teruggeschroefd. Hij wijst erop dat de opslag in tegendeel ook heel veel energie kost. Er moet volgens Leemans gemiddeld 25 procent extra energie worden opgewekt om al het geproduceerde koolstofdioxide op te slaan. Daardoor neemt de efficiƫntie van de centrales volgens Leemans af. Bovendien zou het aanleggen van pijpleidingen het bodemleven verstoren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home