Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 16, 2011

Testosteron nefast voor het inlevingsvermogen

Vrouwen die testosteron krijgen toegediend, blijken minder goed in staat om zich in een andere persoon in te leven. Dat zegt de psycholoog Jack van Honk van de Universiteit Utrecht. Onderzoek heeft volgens de Nederlandse psycholoog aangetoond dat extra testosteron het empatisch vermogen van de vrouw achteruit doet gaan. Deze uitkomst is volgens hem van groot belang om de psychobiologie van de menselijke sociale intelligentie te begrijpen.

Jack van Honk koos voor zijn onderzoek naar het effect van testosteron op het inlevingsvermogen bewust voor vrouwelijke proefpersonen. Vrouwen beschikken immers van nature over minder testosteron en laten in het algemeen meer tekenen van inleving blijken. Nadat vrouwen testosteron toegediend hadden gekregen, bleken ze echter meer moeite te hebben met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen op foto's.

De proefpersonen bleken minder goed te presteren in het gedachtenlezen van de personages op de foto's. Die resultaten tonen volgens de Nederlandse psycholoog aan dat testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, direct van invloed is op de mate van sociale intelligentie. Omdat autisme mede gerelateerd is aan empatisch vermogen, stelt Van Honk dat er mogelijkerwijs een relatie is tussen autisme en testosteron in de baarmoeder. Nader onderzoek moet dit uitwijzen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home