Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 15, 2011

Overdreven emoties verraden geveinsd berouw

Er zijn mogelijkheden om individuen te ontmaskeren die een gevoel van droefheid of spijt veinzen. Dat zeggen onderzoekers van het Centre for the Advancement of Psychology and Law aan de University of British Columbia in Canada. De onderzoekers voegen er aan toe dat hun waarnemingen een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn voor juryleden in een rechtszaak en functionarissen die moeten beslissen over een vervroegde vrijlating van een gevangene.

"Wanneer iemand een gevoel van droefheid of spijt probeert te veinzen, wordt een bredere waaier van emotionele expressies getoond en wordt er ook bijzonder snel van de ene emotie naar de andere overgeschakeld," merken de Canadese onderzoekers op. "Bovendien wordt er ook met een grotere aarzeling gesproken." Tegenover personen met een legitieme spijt, bleken veinzers volgens de onderzoekers meer van de zeven universele emoties - woede, angst, plezier, verdriet, afschuw, verrassing en minachting - te vertonen.

Ook werden er volgens de onderzoekers door de veinzers frequenter rechtstreeks tussen positieve en negatieve emoties omgeschakeld, met een opvallend lage frequentie van neutrale emoties tussenin. "Ook mensen met een authentiek schuldgevoel gaan door een waaier van emoties wanneer ze tot een bekentenis overgaan," merkt onderzoeksleider Leanne ten Brinke op. "Deze mensen vertonen echter een grotere consistentie in die gevoelens en zijn minder overdreven dan de veinzers."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home