Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse olieconcern Chevron is door een provinciale rechtbank in Ecuador veroordeeld tot het betalen van 8 miljard dollar voor aangerichte milieuschade in het Amazonegebied. De feiten dateren van het midden van de jaren zestig tot het einde van de jaren negentig. De milieuzaak heeft betrekking op Texaco, het oliebedrijf dat kort na de eeuwwisseling opging in Chevron. Daarbij zouden bijna 70 miljard liter giftige afvalstoffen zijn geloosd. Het Amerikaanse concern heeft aangegeven beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Het bedrijf merkt dat het vonnis ontoepasbaar en niet-legitiem is. Er wordt opgemerkt dat het vonnis niet gesteund wordt door een wetenschappelijk bewijs. Volgens Chevron is het vonnis er gekomen door bedrog. De rechtszaak werd zeventien jaar geleden door 30.000 inwoners van de provincie Sucumbios opgestart.


De sociale netwerksite Twitter is wel degelijk winstgevend. Dat heeft Dick Costolo, topman van Twitter, gezegd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. In het verleden werd altijd aangenomen dat Twitter verlieslatend is. Concrete financiële details werden niet gegeven, maar Costolo haalde wel cijfers aan over het gebruik van Twitter. Per dag worden via de netwerksite 130 miljoen berichten verstuurd. Mobiele apparaten vertegenwoordigen 40 procent van die trafiek. Gebruikers van Twitter kunnen berichtjes tot 140 tekens posten en berichten van andere gebruikers volgen. Twitter werd vijf jaar geleden en telt ongeveer 200 miljoen geregistreerde leden. Het is echter niet duidelijk hoeveel leden daadwerkelijk actief zijn. Onlangs werd de waarde van de internet-dienst nog geraamd op 10 miljard dollar. Onder meer Facebook en Google zouden uit zijn op een overname van de sociale netwerksite.


De Europese Unie gaat 500 miljard euro bijdragen aan het permanente noodfonds voor de euro. Dat heeft Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van de eurogroep, gezegd na een overleg tussen ministers van financiën van de eurolanden. Over de modaliteiten van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) is nog geen akkoord, maar dus wel al over de totale capaciteit die het fonds zal kunnen lenen. Het permanente noodfonds moet over twee jaar het huidige, tijdelijke noodfonds voor de euro vervangen. Ook daaraan draagt de Europese Unie 500 miljard bij. Die bijdrage wordt samengebracht door 440 miljard van de eurolanden en 60 miljard van de Europese Commissie. Het Internationaal Monetair Fonds legt nog eens 250 miljard op tafel voor het fonds, zodat er in totaal 750 miljard beschikbaar is.


De Amerikaanse regering voorziet de volgende tien jaar een besparing van 1.100 miljard dollar. Vanaf het volgende boekjaar worden de uitgaven met 2 procent teruggedrongen. Dat betekent dat de begroting voor volgend jaar nog 3,73 miljard euro bedraagt. Tweederde van de totale besparingsoperatie wordt gezocht in bezuinigingen op de uitgaven. Er wordt onder meer gesnoeid in ongeveer tweehonderd overheidsprogramma's. Ook de ruimtevaartorganisatie NASA en het Pentagon moeten besparen. Een derde moet gerealiseerd worden door belastingen. Er komen onder meer extra belastingen voor gehuwde koppels die een jaarlijks inkomen hebben van meer dan 250.000 dollar. Het tekort in de Verenigde Staten loopt dit boekjaar naar verwachting nog op tot een record van 1,65 biljoen dollar. De bedoeling is om het begrotingstekort tegen het midden van het decennium terug te dringen tot 607 miljard. Dat is 3,2 procent van het Amerikaanse bruto binnenlandse product.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell en het Braziliaanse suikerconcern Cosan hebben hun plannen gepresenteerd rond hun joint venture Raizen voor de productie van ethanol. Het samenwerkingsverband krijgt een geschatte marktwaarde van 12 miljard dollar. Raizen zou ongeveer 40.000 werknemers tellen en ruim 2,2 miljard liter ethanol per jaar produceren voor de Braziliaanse en internationale markt. De joint venture zal de productie leveren aan 4.500 tankstations in Brazilië en bij 54 luchthavens. Het bedrijf verwacht ongeveer 1,6 miljard dollar aan inkomsten. Ethanol wordt gemaakt van suikerriet. Het is bruikbaar als brandstof voor auto's, waarbij amper koolstofdioxide wordt uitgestoten. In Brazilië rijden veel auto's op bio-ethanol. Raizen zou tijdens de eerste helft van volgend jaar worden gelanceerd. Brazilië is de grootste exporteur van biobrandstof ter wereld en na de Verenigde Staten de grootste producent van ethanol in de wereld.


Het tennistoernooi Roland Garros zal ook in de toekomst in Parijs georganiseerd worden. De huidige locatie in Porte d'Auteuil wordt verder uitgebreid en gemoderniseerd. Een dak boven het Court Central zal avondtennis mogelijk maken. Dat heeft de Algemene Vergadering van de Franse Tennisfederatie (FFT) beslist. Studies hebben volgens Gilbert Ysern, algemeen directeur van het toernooi en de tennisfederatie, dat het evenement met een dergelijk type inschuifbaar dak gewapend is tegen de regen, maar kunnen er ook avondsessies worden georganiseerd. Het dak maakt deel uit van de modernisering van het court Philippe-Chatrier, dat plaats biedt aan 15.000 toeschouwers. Over vijf jaar zal Roland-Garros op die manier het derde grandslamtoernooi zijn dat over een overdekte tennisbaan beschikt. De Australian Open telt twee overdekte stadions en twee jaar geleden kreeg ook het Centre Court op Wimbledon een dak.


China onderhandelt met Colombia over de aanleg van een spoorverbinding tussen de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan. De 220 kilometer lange spoorlijn zou een alternatief bieden voor het duurder wordende Panamakanaal. Het is de bedoeling om over de spoorverbinding Chinese goederen aan te voeren in oostelijke richting, naar een nieuw te bouwen stad in de buurt van Cartagena, om ze daar te assembleren en dan verder door te voeren naar andere landen op het Amerikaanse continent. In westelijke richting zouden de treinen grondstoffen vervoeren, voor verdere verscheping richting China. Colombia is de vijfde grootste producent van steenkool ter wereld, maar het grootste deel van die voorraden wordt via Atlantische havens geëxporteerd, ondanks de toenemende Aziatische vraag. China heeft volgens de Colombiaanse president Juan Manuel Santos sprak al een idee over de vereiste investeringen en de transportprijs per ton.


De adviseur Tony Chan kan geen aanspraak maken op het imperium van zijn Chinese vriendin Nina Wang. De waarde van dat imperium wordt op 12 miljard dollar geraamd. Nina Wang overleed vier jaar geleden aan baarmoederhalskanker. Volgens het hof van beroep in Hongkong vervalste Chan het testament van Wang. De erfenis gaat daardoor naar een liefdadigheidsfonds dat door Wang werd opgericht. Chan heeft aangekondigd cassatieberoep aan te tekenen. Chan zegt met Wang een relatie gehad te hebben van vijftien jaar. De vrouw is de weduwe van de spoorloos verdwenen Teddy Wang, die zijn fortuin vergaarde door in de jaren zeventig het Chinese chemiebedrijf Chinachem om te bouwen tot een vastgroepconglomeraat met honderden torenflats in Hongkong.Het is de tweede keer dat om het Wang-fortuin wordt gevochten. Toen Teddy twaalf jaar geleden officieel dood werd verklaard, ontbrandde een erfenisstrijd tussen Nina Wang en haar schoonvader.


Air Liquide, de grootste producent van industriële gassen ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,4 miljard euro. Dat is een stijging met 14,1 procent tegenover het jaar voordien. Air Liquide heeft daarmee een nieuwe recordwinst uit zijn geschiedenis laten optekenen. De stijging is te danken aan de combinatie van een sterkere activiteit in groeilanden en besparingen. De omzet steeg 12,6 procent tot 13,5 miljard euro. De divisie gassen en diensten kende een groei van 10,3 procent, die in de groeilanden opliep tot 29 procent. De divisie grote industrie kende een sterke groei dankzij de opstart van een recordaantal nieuwe productie-eenheden en de uitbreiding van bestaande eenheden. Het investeringsvermogen verdubbelde tegenover het jaar voordien tot 2,2 miljard euro.


Het Amerikaanse pakjesbedrijf FedEx heeft zijn winstverwachting voor het lopende kwartaal verlaagd als gevolg van de hogere brandstofkosten en het strenge winterweer. De winstwaarschuwing heeft niet zozeer te maken met conjunctuurfactoren als wel met uitzonderlijke omstandigheden. Financieel directeur Alan Graf merkte op dat het bedrijf significante storingen in zijn netwerken in Europa en de Verenigde Staten heeft vastgesteld en ongewoon hoge kosten moest optekenen door de serieuze winterstormen. Bovendien zijn volgens hem de brandstofprijzen blijven stijgen sinds de winstverwachting van december vorig jaar. Volgens FedEx zal de aanpassing ook het uiteindelijke jaarresultaat negatief beïnvloeden. De sneeuwstormen in de Verenigde Staten hebben de voorbije periode voor een recordaantal geschrapte vluchten gezorgd.


De Franse kernenergieproducent Electricité de France (EdF) heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard euro. Dat is een daling met bijna 74 procent tegenover het jaar voordien. De winst werd vooral gedrukt door het aanleggen van provisies ter waarde van 2,9 miljard euro voor lagere energieprijzen. Vooral in Italië en de Verenigde Staten gaat het concern uit van moeilijkere marktomstandigheden. De omzet steeg met 10,2 procent tot 65,16 miljard euro. De groep stelt positief te zijn over de vooruitzichten voor het lopende jaar. Daarbij wordt een groei van de bedrijfskasstroom voorop gesteld tussen 4 procent en 6 procent, in lijn met de groei die het voorbije jaar werd gerealiseerd. Het concern merkt op dat er wel uitgegaan wordt van een prijs van 42 euro per megawattuur voor de doorverkoop van kernenergie aan andere spelers. In het kader van een hervorming van de Franse energiewetgeving zal die vaste prijs de komende maanden bepaald worden.


De Nederlandse technisch dienstverlener Imtech heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 140,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 4 procent tot 4,5 miljard euro. De orderportefeuille groeide met 10 procent verder aan tot 5,2 miljard euro. Dat is volgens René Van der Bruggen, bestuursvoorzitter van Imtech, een goed uitgangspunt voor het lopende jaar. Vooral in Duitsland, Oost-Europa en de Scandinavische landen vertoont Imtech een sterke groei. Als gevolg van de aanhoudende lastige marktomstandigheden blijven de prestaties in de Benelux, waar Imtech circa 25 procent van zijn omzet realiseert, volgens het bedrijf echter onder druk staan. In Groot-Brittannië, Ierland en Spanje werden wel goede resultaten gehaald, hoewel die regio's zwaar werden getroffen door de economische crisis.


Het Franse voedingsconcern Danone heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,67 miljard euro. Dat is een stijging met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 6,9 procent tot 17,01 miljard euro. Azië had een grote invloed op het resultaat. Daar steeg de omzet met 14 procent, terwijl de groei in Europa beneden de 2 procent bleef. Danone is in Azië sterk in babyvoeding. Sinds dit jaar haalt het bedrijf ongeveer 50 procent van zijn omzet uit opkomende markten. Rusland is de tweede thuismarkt geworden voor het bedrijf. Volgens analisten realiseert Danone in de opkomende markten een grotere autonome groei dan zijn rechtstreekse concurrenten. Ook voor het nieuwe jaar is het Franse concern optimistisch. Daarbij wordt gerekend op een omzetgroei tussen 6 procent en 8 procent.


De Britse bank Barclays heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,56 miljard pond. Dat is een stijging met 36 procent tegenover het jaar voordien. De bank profiteerde vooral van een sterke verbetering in afschrijvingen op slechte leningen. Het verlies door slechte leningen daalde vorig jaar met 30 procent tot 5,7 miljard pond. Barclays maakte verder bekend dat de personeelskosten met een vijfde zijn toegenomen tot bijna 12 miljard pond. Het Britse financiële concern keerde wel minder bonussen uit. Volgens Bob Diamond, topman van Barclays, is het lopende jaar goed begonnen voor de bank. De omzet en winst in januari lagen hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Barclays wil verder de activiteiten vereenvoudigen om de winstgevendheid te vergroten. Diamond zei te verwachten dat de volgende jaren de focus zal veranderen van de zakenbank naar vermogensbeheer en de consumentenbank.


De website thisamericanlife.org zegt het geheim achter de formule van Coca-Cola achterhaald te hebben. Dat zou gebaseerd zijn op basis van een krantenartikel van meer dan dertig jaar geleden, dat de ingrediënten en juiste dosissen zou vermeld hebben om Coca-Cola te maken. Rond het recept van Coca-Cola, in het laatste kwart van de negentiende eeuw uitgevonden door de medische chemicus John Pemberton, hing altijd al een zweem van mysterie. De juiste details zouden zich bevinden in een constant bewaakte kluis in een bank in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia. Het geheim zou volgens de Amerikaanse historicus Mark Pendergrast slechts bij twee directeurs van Coca-Cola bekend zijn. Onlangs verdedigde Coca-Cola zich nog in enkele rechtszaken om zijn geheim niet te moeten prijsgeven. Pendergrast publiceerde zelf bijna twintig jaar geleden eveneens de formule van de drank, maar dat was volgens Coca-Cola niet het correcte recept.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home