Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 14, 2011

Chinese werkgroep voor overnameplannen buitenlandse bedrijven

China gaat een ministeriƫle werkgroep opzetten om de fusieplannen van buitenlandse bedrijven te bestuderen. Daarmee zet China volgens de krant China Daily een eerste formele stap om de impact van internationale overeenkomsten op de nationale veiligheid aan te pakken. De werkgroep zou worden geleid door het Chinese ministerie van handel en de Chinese National Development and Reform Commission, het Chinese instituut voor economische planning.

De werkgroep zou onder meer moeten onderzoeken welke gevolgen de overnames van Chinese bedrijven door buitenlandse groepen zouden hebben in belangrijke sectoren, zoals defensie, landbouw, energie, grondstoffen, infrastructuur, transport, technologie en uitrusting. China lanceerde drie jaar geleden een anti-monopoliewet, waarin werd bepaald dat buitenlandse bedrijven moeten aantonen dat ze geen bedreiging vormen voor de Chinese nationale veiligheid. Voordien werden buitenlandse bedrijven volgens China Daily weinig belemmeringen in de weg gelegd.

De nieuwe regelgeving vormt volgens Zhang Yansheng, directeur van het Institute for International Economics Research van de National Development and Reform Commission, een onderdeel van de vooruitgang die China maakt op weg naar een moderne gereguleerde economie. Er wordt wel opgemerkt dat de werkgroep niet zal gebruikt worden als een wapen om gewone buitenlandse investeringen te blokkeren. De buitenlandse overnames zullen volgens China Daily bekeken worden volgens hun effecten op de economische stabiliteit, sociale orde en nationale veiligheid van China.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home