Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 15, 2011

Chinese fusiemarkt met bijna 14 procent gegroeid

In China werden vorig jaar 1.798 fusies en overnames opgetekend. Daarmee was een bedrag gemoeid van 82 miljard dollar. Dat is een stijging met 13,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese consulent ChinaVenture Group. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal overnames door buitenlandse bedrijven met 57,9 procent is gestegen. In totaal werden dertig Chinese bedrijven voor een gezamenlijke som van 2,39 miljard dollar overgenomen.

Het grootste gedeelte van de overnames kwam op naam van Japanse, Amerikaanse en Franse bedrijven. De betrokken bedrijven waren vooral actief in de farmaceutische sector en de bierindustrie. Chen Gong, voorzitter van de Chinese industriƫle denktank Anbound Group, stelt dat China zijn eigen mechanismen moet ontwikkelen om de overnames van Chinese bedrijven door buitenlandse groepen te evalueren. Hij voegt er aan toe dat de overnames van buitenlandse bedrijven door Chinese groepen in het verleden herhaaldelijk werden geblokkeerd.

"Zes jaar geleden zag het China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) zich onder politieke druk gedwongen om een overnamebod van het 18,5 miljard dollar op het Amerikaanse bedrijf Unocal in te trekken," merkt de krant China Daily op. "Ook het Amerikaanse Committee on Foreign Investment zou van plan zijn om een veto te stellen tegen een bod van 2 miljoen dollar van het Chinese Huawei Technologies op het Amerikaanse technologiebedrijf 3Leaf Systems."

Er wordt aan toegevoegd dat 11 procent van de buitenlandse overnamepogingen van Chinese bedrijven mislukken. Bij Amerikaanse bedrijven bedraagt dat slechts 2 procent in in Groot-Brittanniƫ draait slechts 1 procent van de overname-operaties op een mislukking uit.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home