Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 15, 2011

Permanente El Nino wetenschappelijk niet waarschijnlijk

De klimaatverandering zal niet leiden tot een permanente El Nino. Dat hebben wetenschappers van het Britse National Oceonagraphy Centre in Southampton gezegd. Er wordt al geruime tijd gesuggereerd dat de klimaatverandering met ijsvrije zomers in het noordelijke poolgebied ertoe zouden leiden dat weerfenomenen zoals El Nino permanent zouden worden. Die zouden volgens een aantal wetenschappers tot meer natuurrampen in gebieden rond de Stille Oceaan en Atlantische Oceaan kunnen zorgen.

"Op basis van de recente waarnemingen lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de opwarming van de aarde tot een permanente El Nino zou kunnen leiden," aldus onderzoeker Alan Kemp tegenover het magazine The Register. "Ook met warmere temperaturen en ijsvrije zomers zouden deze weerfenomenen hun cyclische karakter blijven behouden." De onderzoekers verwijzen daarbij naar sediment van ongeveer 70 miljoen jaar geleden, toen de aarde een natuurlijke broeikas-periode kende met een ijsvrij noordpool-gebied.

Indien het terugtrekken van het ijs destijds tot een permanente El Nino zou geleid hebben, zou men dat volgens de onderzoekers hebben moeten kunnen terugvinden in de aanwezigheid van bepaalde fossielen in het sediment uit die periode. Er werden volgens Kemp echter geen sporen van die specifieke fossielen teruggevonden, zodat er ook geen aanwijzingen voor een permanente El Nino kunnen worden aangevoerd. Door het smelten van de poolkap zou er volgens onderzoekers minder zonlicht teruggekaatst worden, waardoor de aarde minder zou afkoelen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home